Söylenti Radarında Bu Hafta: Teoman

Editör:
Damla Satıroğlu

Her hafta başka bir sanatçıyı yakından tanıdığımız Söylenti Radarında Bu Hafta; yıllardır eskimeyen ve her şarkısı birbirinden etkileyici olan Teoman var!

Teoman'dan yeni şarkı: Bir Kış Sabahı - Dergy | Müzik · Sinema · Etkinlik · Lifestyle
dergy.com

Tam adıyla Fazlı Teoman Yakupoğlu, 20 Kasım 1967 yılında İstanbul’da dünyaya geldi. Ailesinin ilk ve tek çocuğu olan Teoman, iki buçuk yaşındayken babasını kaybetmiştir. Paramparça gibi şarkılarında bununla ilgili izler görebiliriz.

Bizi şarkılarında çoğu zaman hüzünlendiren ve zaman zaman da düşündüren Teoman‘ın klasikleşmiş ve herkes tarafından bilinen oldukça şarkısı var. Peki bu serüven nasıl başladı? Hadi bir göz atalım.

Ünlü rockçı Teoman konserdeki hareketiyle herkesi şaşırttı - Magazin Haberleri

Teoman

Teoman, müzik kariyerine 1986 yılında kurduğu Mirage” grubu ile başladı. Grup dağılınca bir süre “Mavi sakal” ile çalışan Teoman, daha sonrasında solo kariyerine odaklandı. İlk çıkış yaptığı şarkısı Ne Ekmek Ne de Su ile en iyi beste ödülünü kazandı. Sonrasında 1997’de Teoman adında 12 şarkılık bir albüm yayınladı. Teoman, bu albümden sonra uzun süre “Papatya Teoman” olarak anılmıştır.

O

1998 de ise O albümünü çıkartıyor ve seslendirdiği Gemiler ile daha çok tanınmaya başlıyor. Bu albümde Ahmet Erhan‘ın Oğul şiirini besteleyerek şarkı haline getiriyor.

“İkinci albümü yaparken, Ahmet Erhan’ın Oğul şiirine aşık oluyorum, şiiri besteliyorum, çok benimsiyorum. Sanki annemle beni anlatıyormuş gibi hissediyorum. Ahmet Erhan’ın telefonunu buluyorum, arıyorum. Kalbim küt küt atıyor hayran olduğum bir şairle konuşacağım için. Ahmet abi o kadar güzel konuşuyor ki telefonda benimle: Kullan tabii  diyor ama söz Ahmet Erhan yazma sakın şiir Ahmet Erhan yazılsın.” Fasa Fiso s. 140

17

2000 yılında içinde birçok hit şarkı olan 17 albümündeki 17 şarkısı ise her ne kadar aşk şarkısı sanılsa da aslında Erdal Eren içindir. Ve albümdeki en çok konuşulan şarkı Paramparça oluyor.

“17 albümüm çıkıyor. Paramparça her yerde. İstiklal Caddesi kasetçilerle dolu ve sürekli dışarıya müzik yayını yapıyorlar. Taksimden çıkıp tünele yürüdüğüm zaman sadece kendi sesimi duyuyorum her taraftan. Başka hiç bir şarkı çalmıyor kasetçiler. İstiklal Caddesi’nde kendi sesimden kaçmak için paralel yollardan yürümek zorunda kalıyorum. Albüm Rıza abinin deyişiyle patlıyor. Çok ünlüyüm.” Fasa Fiso s. 162

Gönülçelen

Yıl 2001 olduğunda Teoman, Gönülçelen albümünü yayımlıyor. Aynı isimli çıkış parçası ile beraber on tane birbirinden güzel şarkı dinliyoruz. Bir klasik haline gelen İstanbul’da Sonbahar da bu albümde yer alıyor.

Teo

Gönülçelen’in ardından iki yıl sonra “Teo” adlı albümünü yayımlıyor Teoman. Sekiz tane kendi şarkısıyla beraber ve iki harika şarkıyı seslendiriyor: Kol Düğmeleri ve Resimdeki Gözyaşları.

En Güzel Hikayem

Teoman‘ın 2004 yılında yayımladığı En Güzel Hikayem, daha hard ve sözleriyle insanlardan ve kendinden ne kadar sıkıldığını gösteren bir albüm.

İnsanlar, insanlar dünya düşmüş üstlerineKıpırdayamıyorlarİnsanlar, insanlar dünya düşmüş üstlerineDenemiyorlar bile

Teoman her ne kadar Paramparça‘nın en iyi şarkısı olduğunu ve daha iyisini yazamayacağından endişelendiğini söylese de; İnsanlık halleri, Renkli Rüyalar Oteli, Aşk ve Gurur albümlerinde yer alan şarkılar da müzikseverler tarafından oldukça beğenilmiştir.

Teoman'dan sevenlerine kötü haber! Ünlü sanatçının açıklamaları sonrasında hayranları yasa boğuldu! 'Ne yapacağımı bilmiyorum'

 

O kadar güzel şarkıyı kendisinin yazdığına değinmezsek olmaz. Teoman, çok kitap okuduğunu söylüyor, hatta konserlerinde yeni adı ile Çavdar Tarlasında Çocuklar olan J. D. Salinger‘ın kitabından sayfalar açıp seyircilere de okuyor. Teoman’ın söz yazarlığına baktığımız zaman iyi bir okuyucu olduğunu anlayabiliyoruz. Başka sanatçıların seslendirdiği  Söz Müzik Teoman albümüne bakabilirsiniz. Ama tabii ki albümde yer alan şarkılardan çok daha fazla şarkı sözü yazmışlığı var.

İnsanlık Halleri adlı bir kitapla, bahsettiğimiz detayları bir araya getirdi Teoman. 2018 yılında ise otobiyografi türündeki eseri Fasa Fiso’yu Hayranlarına sundu.

2015 ve sonrası

“Konsere çıkmazsam mutsuz olurum. Hatta parasını almayayım ama konsere gideyim. Benim oraya çıkmaya ihtiyacım var. Ben o şarkıları söyleyince bir sürü şey birbirine bağlanıyor.” 2002

Teoman bizi çok uzun süre onsuz bırakmadan evvel, 2015 yılında Eski Bir Rüya Uğruna albümü ile geri döndü.  Bu kadar enerjik bir albümden sonra onun da ruhunu yansıtan Koyu Antoloji ile eski şarkılarını yeniden kaydetti.

“Ben anbean duygu atlamaları yaşayan biriyim. Moralim de çok kolay bozulur. Başkalarına küçücük gelen şeyleri dert ederim kendime. Bir de, ne düşünmek istemesem, onu aklımdan atamam. Durum böyle olunca, perspektif de çok kayık oluyor. Dünyayı çok negatif algılıyorsun. Benim karanlığımın temeli buna dayanıyor.”

Koyu Antoloji albümü için verdiği bir röportajdan bu dedikleri ile yeni kayıtların onu daha çok yansıttığını anlıyoruz. Eğer ki Teoman‘ın da tavsiye ettiği gibi yalnızken ve anlayarak dinlerseniz siz de çok daha iyi anlayacaksınızdır.

Ve 2021 de yepyeni yedi şarkı ile Gecenin sonuna yolculuk albümü geldi Teoman’dan. Tüm bu karamsar kayıtlara rağmen Teoman bir rock star. Konserlerine son derece yoğun bir şekilde devam eden Teoman, bir yeni şarkı ve eski albümlerindeki rock ruhunu bize hissettiren on altı şarkısı ile bu yıl Rock And Roll albümünü yayımladı.

Harika sahne performansları ile konserlerine devam eden Teoman‘ı mutlaka sahnede de  izlemelisiniz!

Bilge Sıla Balcı
Bilge Sıla Balcı
İnsanlar kötüydü, kitaplara sığındım.

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Morlara Bürünmüş 8 Albüm Kapağı Tasarımı

Mor renginin hâkim olduğu 8 albüm kapağını inceliyoruz.

You Final Sezonu İncelemesi: İyilerin Kazandığı Dünyada Mutlu Bir Son

You, final sezonuyla izleyicilerine veda ederken Joe Goldberg'in hikâyesi sona eriyor.

Nickel Boys Film İncelemesi: Deneysel Sinema ve Tarihin Birleşimi

2025 Oscar Ödülleri'nde ilgi gören Nickel Boys, iki siyahi gencin bir reform okulunda yaşadıklarına odaklanıyor.

Orhan Kemal – Nâzım Hikmet’le 3,5 Yıl | 22 Alıntı

Türk edebiyatının iki büyük ustası Nâzım Hikmet ve Orhan Kemal'in Bursa Cezaevi'nde koğuş arkadaşlığı yaptıkları yıllara ve sonraki mektuplaşmalarına değinen Nâzım Hikmet'le 3,5 Yıl kitabı, Kemal'in kalemiyle çok içten ve etkileyici bir üslupla okurun karşısına çıkıyor.

İskenderiye Kütüphanesi: Efsane ve Gerçek

Efsane ve Gerçeğin ortak noktası, tarihin tozlu raflarına kaldıramadığı bilgi yuvası: İskenderiye Kütüphanesi.

İstanbul Ansiklopedisi Dizi İncelemesi: Kalabalığın Yalnız İnsanları

İstanbul Ansiklopedisi, büyülü İstanbul sokaklarında hem hayat bulmanın hem kaybolmanın öyküsünü anlatıyor.

Söylenti Edebiyat Editörleri Bu Ay Neler Okudu?

Söylenti Edebiyat editörleri olarak her ay neler okuduğumuzu, nelerin altını çizdiğimizi yakından incelediğimiz serimizin nisan ayı listesi ile karşınızdayız!

Yelpazeli Kadın (1918) Tablo Okuması: Gustav Klimt’in Son Eseri

Yelpazeli Kadın tablosu, zarafeti ve özgünlüğüyle hem sanat tarihine hem de Klimt'in kariyerinde büyük bir önem taşımaktadır.

Dante’nin İlahi Komedyası’nda İnsanlığın Mitolojik ve Manevi Seyahati: Kayboluşun Karanlığı ve Kurtuluşun Işığı

Dante’nin İlahi Komedyası; insanlığın ahlaki seçimlerini sorgulamasına, içsel çatışmalarını aşmasına ve evrensel sorulara yanıt bulmasına rehberlik eder.

Kırmızının Tonlarına Bürünmüş 7 Yabancı Albüm Kapağı

Temalarında kırmızı renginin ön planda olduğu ve gizli anlamlarıyla bizi farklı yolculuklara çıkaran albümleri sizler için derledik.

Editor Picks