Söylenti Radarında Bu Hafta: Pentagram

Editör:
Damla Satıroğlu

Söylenti Müzik‘te haftalık olarak yayımlanan Söylenti Radarında Bu hafta serisi; ülkemizde faaliyet gösteren hatta ünü ülkemiz sınırlarını aşarak uluslararası bir boyut kazanan, hayalleri peşinden giderken bizleri de bu zorlu yola tanık olarak dahil eden başarılı birçok sanatçıyı anlatıyor ve anlatmaya da devam ediyor. Bu haftanın konuğu ise efsane grup Pentagram!

Pentagram Yeni Albümünü Yayınladı: "Makina Elektrika" » Rockistasyonu.com
rockistasyonu.com

Pentagram

1986 yılında Hakan Utangaç ve Cenk Ünnü önderliğinde müzik hayatına heavy metal türünde başlayan ve günümüzde de aktif bir şekilde devam eden Pentagram‘ın adı, Amerikan death metal grubu Possessed‘in 1985 yılında yayımlanan Seven Churches adlı albümde yer alan “Pentagram” isimli şarkısından esinlenerek konulmuştur. Yurt dışında Mezarkabul adıyla tanınan grup, elde ettiği başarılarıyla ülkemiz için tam bir gurur kaynağı diyebiliriz.

Yurt dışında Mezarkabul olarak bilinmelerinin sebebi ise yurt dışında Pentagram adıyla başka bir grubun olmasıdır. Grup, ilk önce karışıklık olmaması için ismini The Pentagram olarak değiştirmiş; daha sonrasında bu değişikliği yeterli görmeyerek şimdiki isimleri olan Mezarkabul yapmışlardır. Mezarkabul, imamın ölünün üzerine attığı bir avuç toprak anlamına gelmektedir.

30 yıldan fazla bir süredir müzik icra eden grubun müzik tarzı metal çerçevesinden çıkmasa da dönemsel değişikliklere uğramıştır. Mesela grubun 1990 yılında yayımlanan ilk albümleri “Penragram”, thrash metal türündeyken 1997 yılında yayımlanan üçüncü stüdyo albümleri “Anatolia” heavy metal ve progresif metal türündedir.

Heavy metal türünün ülkemizdeki en büyük (hatta kimileri için tek) temsilcisi olan Pentagram, kurulduğu yıldan beri gerek grup içerisinde gerekse yaşadığımız ülkenin inişli çıkışlı gelişmelerine rağmen her daim ayakta durmayı başarmış ve değişimlere başarıyla ayak uydurabilmiştir. Değişime karşı direnç gösterenlerin zamanın sınırlarına bağlı kaldığı sanat dünyasında Pentagram, değişimle birlikte ilerleyerek zamansız bir grup olmayı başarmıştır; üstelik hem yurt içinde hem de yurt dışında!

MNP_5070.jpg
thepentagram.net

30. Yıl

Grup, kariyerindeki 30. yıla giriş yaptığında hem güncel hem de eski grup üyelerinin aralarında sağlam bir dostluk bağının oluştuğu görüldü. 2017 yılında grubun 30. yılı şerefine Resmî YouTube hesaplarından “30 Years of Stories – Episode 1” başlıklı kısa bir belgesel yayımladı.

Ardından, 2018 yılında “Yine düştük yollara / Viyana, Bochum, Çanakkale, İzmir” başlıklı, gerçekleştirilen konserlerin perde arkasının çekildiği eğlenceli bir film de yine Resmî YouTube hesaplarından yayımlandı.

 

Grup Üyeleri

Uzunca bir süre müzik dünyasında yer almak, değişimi de beraberinde getirir. Bu değişim yapılan müziğe yansıdığı gibi grup üyelerine de sıçrayabilir. Şu anda güncel kadroda yer alan bazı üyelerimiz (Demir Demirkan ve Ogün Sanlısoy gibi) dönem dönem gruptan ayrılmış ve kısa bir aranın ardından geri dönmüşlerdir. O halde grubun güncel kadrosuna hep birlikte bakalım:

  • Gitar ve Lead Vokal pozisyonunda yer alan Hakan Utangaç, 1987’den beri grubun üyesidir.
  • Davulda yer alan Cenk Ünnü de 1987’den beri grupta yer alan bir diğer üyedir.
  • Lead Vokal pozisyonunun diğer isimleri; 2010’da gruba dahil olan Gökalp Ergen, 1995 yılında gruba dahil olduktan sonra 2010’da kısa bir ara veren ve 2017’de yeniden dahil olan Murat İlkan ve 1992-1995 arası grupta yer aldıktan sonra kendisini 2017’de yeniden gördüğümüz Ogün Sanlısoy.
  • Demir Demirkan, ilk olarak 1990’da gruba dahil olmuş; toplamda iki ayrılığın ardından 2017’den beri Lead Gitar pozisyonunda grupta yer almaktadır.
  • Bas Gitar ve Vokal’de Tarkan Gözübüyük; Lead Gitar ve Back Vokal’de Metin Türkcan yer almaktadır.

İlk Albüm: Pentagram (1990)

Yaklaşık on ay devam eden kayıt sürecinden sonra görücüye çıkan Pentagram albümü, grubun yurt dışı hayallerine ön ayak olması açısından tamamı İngilizce şarkılardan oluşmaktadır. Albümün kapağında yer alan görsel ise yaklaşık 120 resmin yarıştığı bir resim yarışmasında birinci olan Tunç Örer isimli katılımcının çalışmasıdır.

Makina Elektrika (2022)

1990’dan itibaren birçok albüm yayımlayan Pentagram‘ın şimdilik son albümü, 2022 yılında yayımladığı Makina Elektrika oldu.

Toplamda on şarkıdan oluşan albüm, Türkçe ve İngilizce sözlere sahip şarkıları içerisinde barındırıyor. Albüm çıkış yaptığı andan itibaren eleştirilerin odağı olsa da büyük işlere imza atan büyük grup/kişilerin kendi dönemlerinde her zaman eleştirildiklerini unutmamak gerek.

Tarkan Gözübüyük, gerçekleştirmiş olduğu bir röportajında “Pentagram ağır bir iş makinası gibidir, çalıştırması kolay değil.” ifadelerini kullanmıştır. Hem Pentagram‘ın kariyer sürecini hem de Makina Elektrika albümünü bu benzetmeye dayandırırsak; bahsedilmek istenen her şeyin tek bir cümleyle özetlendiğini rahatlıkla anlayabiliriz. Hatta tek başına Makina Elektrika albümünün bile grubun tüm kariyerini hızlıca göz önünden geçirdiğini söyleyebiliriz.

Grubun geçmiş, şimdi ve belki de geleceğine ışık tutan albümü daha detaylı incelediğimiz Pentagram “Makina Elektrika” ile Geri Döndü!” adlı yazımıza göz atmayı unutmayın!

Pentagram‘ı tüm ince detaylarıyla anlatmaya kalkarsak eğer, yazımızı bir seriye dönüştürmemiz gerekirdi. Pentagram‘ı duyan ama tam olarak tanımayanlar, tanımasına rağmen sevdiği için tekrardan okumak isteyenler için hazırladığımız yazımızın sonuna geldik. Kapanışı, Pentagram’ın en çok dinlenen parçaları ile yapıyoruz. Müzikle kalın!


Kaynakça:

  • Öne çıkan görsel: blog.biletino.com
  • Pentagram Resmi Web Sitesi
  • Biletino Blog. “Pentagram”. Erişim: 25.04.2023. Web
  • Paslanmaz kalem. “PENTAGRAM – MAKİNA ELEKTRİKA”. Erişim: 26.04.2023. Web

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Morlara Bürünmüş 8 Albüm Kapağı Tasarımı

Mor renginin hâkim olduğu 8 albüm kapağını inceliyoruz.

You Final Sezonu İncelemesi: İyilerin Kazandığı Dünyada Mutlu Bir Son

You, final sezonuyla izleyicilerine veda ederken Joe Goldberg'in hikâyesi sona eriyor.

Nickel Boys Film İncelemesi: Deneysel Sinema ve Tarihin Birleşimi

2025 Oscar Ödülleri'nde ilgi gören Nickel Boys, iki siyahi gencin bir reform okulunda yaşadıklarına odaklanıyor.

Orhan Kemal – Nâzım Hikmet’le 3,5 Yıl | 22 Alıntı

Türk edebiyatının iki büyük ustası Nâzım Hikmet ve Orhan Kemal'in Bursa Cezaevi'nde koğuş arkadaşlığı yaptıkları yıllara ve sonraki mektuplaşmalarına değinen Nâzım Hikmet'le 3,5 Yıl kitabı, Kemal'in kalemiyle çok içten ve etkileyici bir üslupla okurun karşısına çıkıyor.

İskenderiye Kütüphanesi: Efsane ve Gerçek

Efsane ve Gerçeğin ortak noktası, tarihin tozlu raflarına kaldıramadığı bilgi yuvası: İskenderiye Kütüphanesi.

İstanbul Ansiklopedisi Dizi İncelemesi: Kalabalığın Yalnız İnsanları

İstanbul Ansiklopedisi, büyülü İstanbul sokaklarında hem hayat bulmanın hem kaybolmanın öyküsünü anlatıyor.

Söylenti Edebiyat Editörleri Bu Ay Neler Okudu?

Söylenti Edebiyat editörleri olarak her ay neler okuduğumuzu, nelerin altını çizdiğimizi yakından incelediğimiz serimizin nisan ayı listesi ile karşınızdayız!

Yelpazeli Kadın (1918) Tablo Okuması: Gustav Klimt’in Son Eseri

Yelpazeli Kadın tablosu, zarafeti ve özgünlüğüyle hem sanat tarihine hem de Klimt'in kariyerinde büyük bir önem taşımaktadır.

Dante’nin İlahi Komedyası’nda İnsanlığın Mitolojik ve Manevi Seyahati: Kayboluşun Karanlığı ve Kurtuluşun Işığı

Dante’nin İlahi Komedyası; insanlığın ahlaki seçimlerini sorgulamasına, içsel çatışmalarını aşmasına ve evrensel sorulara yanıt bulmasına rehberlik eder.

Kırmızının Tonlarına Bürünmüş 7 Yabancı Albüm Kapağı

Temalarında kırmızı renginin ön planda olduğu ve gizli anlamlarıyla bizi farklı yolculuklara çıkaran albümleri sizler için derledik.

Editor Picks