Söylenti Radarında Bu Hafta: Deniz Tekin

Editör:
Damla Satıroğlu

Her hafta birbirinden yetenekli müzisyenleri incelediğimiz Radar serimizde bu hafta; samimiyeti ve cesaretiyle bizlere ilham veren Deniz Tekin var!

Deniz Tekin'den caz festivaline özel konser

2017’de çıkardığı Kozakuluçka albümü ile hayatlarımıza giren Deniz Tekin, günümüzde de parçası olduğu her işle adını duyurmaya devam ediyor. Peki, kimdir Deniz Tekin?

7 Haziran 1997 yılında dünyaya gelen Deniz Tekin, çocukluğunun ilk yıllarını doğduğu İzmir’de geçirse de daha sonraları ailesinin işi sebebiyle sık sık şehir değiştiriyor. Ortaokulu tamamladığı Mardin’de yan flüt ve piyano dersleri alarak müzik yolculuğuna başlayan Tekin’in, küçük yaşlarda tanıştığı müzikten bir daha hiç kopmaması tesadüf değil. Babasının ortaokuldan beri neyzen, annesinin de solist olduğunu söyleyen Tekin, anne ve babasından miras aldığı bu tutkuyu bir adım öteye taşıyarak çok başarılı bir kariyer inşa ediyor.

Sahnede elinde gitarıyla görmeye alışık olduğumuz Tekin, gitar çalmayı lisede edindiği akustik gitarıyla kendi kendine öğreniyor, ilk bestelerini de bu gitarla yapıyor. Gaziantep’te geçirdiği lise yıllarında ‘liseyi atlatmama yardımcı oldu’ dediği müziği ilk kez profesyonel olarak yapmaya başlıyor. Küçük kafelerde gitar çalan, derslerini ekip evde besteler yapan Tekin, bu bestelerini müzik platformlarına yüklemesiyle kısa bir sürede sesini milyonlara duyurmayı başarıyor. Bu yoğun ilgi üzerine, ‘Kendime müzik yapıyordum aslında’ diyerek müziğe tıklanmaların ötesinde bir tutku duyduğunu belirten Deniz Tekin’in kısa sürede elde ettiği bu başarı, sevenlerini pek şaşırtmadı diyebiliriz.

Boğaziçi Üniversitesi’nde Batı Dilleri ve Edebiyatı okumak için İstanbul’a gelen Tekin, söz yazarlığı konusunda bölümünden çokça beslendiğini ifade ediyor. Bir yandan eğitim hayatına devam edip bir yandan konserlere çıktığı yoğun dönemde verdiği bir röportajında, bu kimlik çatışmasının yanında her iki alanda da öğrenci olduğunu belirterek müzikteki amatör ruhunu hiç kaybetmediğini gösteriyor bizlere. Gerek şarkılarından gerekse karakterinden bu kadar etkilenmemizin sebebinin de bu samimi ve gerçek hali olduğunu düşünebiliriz.

Duyguların alt katmanlarına inmekten zevk aldığından, analiz ettiği duyguların kendininkilerle kesiştiği noktalardan ürettiğinden; özünde hep insandan, duygulardan beslendiğinden bahsediyor Deniz Tekin. Bu bağlamda kırılganlıklarını dinleyicisine göstermekten hiç çekinmiyor. Hikâye anlatıcılığının öne çıktığı bestelerden daha çok keyif aldığını söyleyen Deniz Tekin’in ilhamını aldığı sanatçılardan birisi de Bob Dylan.

Hayatı boyunca bambaşka şehirlerde kendisine yeni yaşamlar yaratan Tekin, iş şarkı yazmaya gelince en çok İstanbul’dan besleniyor, İstanbul’u anlatıyor. Deniz Tekin’in sesi eşliğinde adeta Ortaköy’den Beşiktaş’a giden ağaçlı yolda yürüyor; Mecidiyeköy metrosunda oturup neyi yanlış yaptığımızı düşünüyoruz.

Kozakuluçka

İlk albümü Kozakuluçka’yı çıkarması, üniversite için İstanbul’a taşındığı yıllara denk geliyor. Dokuz şarkıdan oluşan albümü çıktığı ilk andan itibaren dinleyenleri üzerinde çok büyük bir etki uyandırıyor.

Bende Bir Problem Var

Günümüzde kusursuzluğa verilen değer bu denli fazlayken açık yüreklilikle “Bende Bir Problem Var” diyebilmek, son derece zarif bir başkaldırı. Sizleri gerçeğinizle, olduğunuzla, hissettiğinizle barıştırmak için yazılmış bir marş, çekilmiş bir isyan bayrağı adeta.

Beni terk et

Valla sorun olmaz

Hoşlanırım yalnızlıktan

Bende bir problem var

İzmir’de Bir Gün Batımı

İstanbul’un kent ozanı dedik ancak çocukluğunu geçirdiği İzmir’i şarkılarında yaşatmaktan hiç vazgeçmiyor Deniz Tekin.

Benim Aşık Olmam Gerek

Aşkı, maviyi, denizi ve İstanbul’u hissettiren o nahif şarkı: Benim Aşık Olmam Gerek.

Benim aşık olmam demek, kuşları duymam demek

Ben insan sevince dünyayı severim

Yeniden aşık olmam için önce iyileşmem gerek

Önce kendimi seveyim, sonra düşünürüm.

Beni Vur

Özgün bestelerinin yanında farklı müzisyenlerin şarkılarını yorumladığı birçok örnek görüyoruz. Kozakuluçka albümünde yer verdiği Ahmet Kaya’nın Beni Vur parçası buna güzel bir örnek:

 

Deniz Tekin’i bu kadar benimsememizin bir diğer sebebi de, çevresinde olup bitenlere kayıtsız kalmamasıdır. Müzik çok şey değiştirebilir” diyerek müziğin dönüştürücü gücüne inandığını belirten Tekin, şarkılarıyla dinleyenlerin hayatında farklı pencereler açmaya önem veriyor.

Deniz Tekin’in bu yönünden bahsetmişken 2018 senesinde çıkan Susamam adlı parçaya değinmesek olmaz. 18 sanatçının bir araya gelip çeşitli sorunları ele aldıkları bu projede, Deniz Tekin Türkiye’de kadın hakları ile ilgili bir bölümü seslendiriyor. Her kelimesiyle yüreğimize dokunan Deniz, bu parçada inanılmaz bir iş çıkarıyor.

Deniz Tekin:

Hiç kardeşim olmadı

Hiç abimden korkmadım

Okuldan alınmadım

Ben hiç öldürülmedim

Fugithora

Konu müziğe gelince paylaşımdan, başka sanatçılardan beslenmekten, onlarla üretmekten keyif aldığını söyleyen Deniz Tekin’in özellikle rap dünyasıyla yaptığı iş birlikleri çok ses getiriyor. 2020 senesinde rapçi Kamufle ile çıkardıkları Fugithora şarkısını sizlere önermek isteriz:

 

Her parçasında aşkı iliklerimize kadar hissettiğimiz Deniz Tekin’in yeni işlerini büyük bir merakla beklerken dinlediğimiz şarkılar belli. Bu bekleyişte sizlerin de eşlikçisi olsun isterseniz sizleri Deniz Tekin’in en çok dinlenen şarkıları ile baş başa bırakalım. Müzikle kalın!

1 Yorum

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Hal Hal: Barış Manço’nun Neşeli Bir Mirası

Bu yazıda, "Hal Hal" albümünün müzikal yapısını ve yıllar boyu bizlerde bıraktığı etkiyi inceliyoruz.

Pop Rock Türüne Ait En İyi 12 Yabancı Şarkı

Pop rock türüne damga vurmuş 12 muhteşem parça sizlerle.

Stil İkonu Prenses Diana: Moda Tarihine Geçen Görünümler

Kalplerde taht kuran Prenses Diana’nın özgün seçimleri ve zamansız zarafeti…

Sinema ve Renk Psikolojisi: Filmlerde Renk Kullanımı İzleyiciyi Nasıl Etkiliyor?

Sinemada renkler anlatımı derinleştirerek izleyicinin duygu ve düşüncelerini etkiler. Bu, filmle kurulan bağı güçlendirir ve anlamın görsel yolla aktarımını sağlar.

1876 Darbesi’ne Giden Yol: Abdülaziz Neden Tahttan İndirildi?

1876’da Mithat Paşa ve arkadaşlarının darbesiyle Abdülaziz tahttan indirildi, II. Abdülhamid anayasa vaadiyle Osmanlı tahtına çıktı.

Incendies Film İncelemesi: Ateşin İçinden Doğan Direniş

Incendies, yıkımın ortasında kadınların ve çocukların sesiyle yükselen bir ağıt gibi; sizi susturulmuş acıları duymaya çağırıyor.

Tutuklu Öğrenciler Unutuldu mu?: Psikolojik ve Kültürel Evrimsel Bir Analiz

Ekonomik kırılganlık, politik ve hukuki sorunlara dair tepkiler önemli olan Türkiye’de; aile yapısı ve çocuk yetiştirme stilleri, tutuklu yargılanan öğrencilere dair sessizliğe de etki ediyor olabilir mi?

Projeksiyon: Sorun Bizde mi, Karşımızdakinde mi?

Kendimizde bastırdığımızı başkalarında mı görüyoruz? Projeksiyon, içsel çatışmaların dışa yansımasıdır. Belki de sorun bizde, sadece farkında değiliz.

Shrek İzleme Rehberi: Gözden Kaçan Detaylar

Shrek serisinde gözden kaçan parodiler, kültürel göndermeler ve eleştiriler: Disney'den Matrix’e, klasik anlatılara alternatifler sunan katmanlı bir okuma.

Big Fish Film İncelemesi: Hikâyelerin Hatırasında Yaşayanlar

Big Fish, hayal gücüyle örülü yaşam öyküsünde sevgiyi, kaybı ve bağışlamayı masalsı metaforlarla anlatıyor; izleyicisini büyülü bir yolculuğa çağırıyor.

Editor Picks