Söylenti Radarında Bu Hafta: Athena

Editör:
Berrak Akson

Söylenti Radarında Bu Hafta serimizin bu haftaki konuğu; ska ve punk rock kültürünün ülkemizdeki en önemli temsilcilerinden biri olan, dinlerken yerimizde duramadığımız o enerjik grup Athena!

İki Kardeşin Müzik Sevdası: Athena’nın Doğuşu

Hakan ve Gökhan Özoğuz ikiz kardeşleri erken yaşta saran müzik yapma sevdalarıyla daha 11 yaşındalarken Pentagram’ın eski gitaristi Ümit Yılbar’dan gitar dersleri aldılar. İlerleyen yıllarda ise katlanan müzik sevdalarını bir grup kurma hayaline ilerlettiler. Bas gitarist ve davulcu arayışından sonra Yunan mitolojisinden esinlendikleri “Athena” ismiyle de grup 1989 yılında kurulmuş oldu. O dönemdeki popüler heavy metal grupları olan Metallica, Slayer ve Megadeth’ten etkilenen grup, bu etkilenmenin esintilerini taşıyan thrash sound’lu ilk albümleri olan One Last Breath’i 1993’te yayımladılar. Tamamı İngilizce parçalardan oluşan albüm aynı yıl vefat eden Ümit Yılbar’a atfedildi.

Türkiye’de Athena’nın Ayak Sesleri: Holigan

İlk albümlerinden sonra tarzlarını daha çok ska türüne çeviren grup, 1998’de ikinci albümleri olan Holigan’ı piyasaya sürdüler. İlk Türkçe ska albümleri olan Holigan ise yayımlanmadan önce birçok müzik şirketi için riskliydi çünkü Türkiye için oldukça yeni bir türdü. Fakat Holigan albümü büyük yankı uyandırarak çok sevildi. Özellikle albümle aynı isimdeki teklileri olan “Holigan” ise dillerden hiç düşmedi.

Kalbimizden kopuyor bu şarkı sana
Sanmasınlar ikimiz ayrı yollarda

Albüm, tamamen kendine has parçalardan oluşurken aynı zamanda belli noktalarda Türk halk ezgilerinin esintilerini de görüyoruz. 11 şarkıdan oluşan albümde “Skalonga”, “Senden, Benden, Bizden” ve “Tarlaya Ektim Soğan” parçaları da akılda kalanlar arasında oldu. Athena, bu albümle kendini tanıtırken Türk müziğine de alışılmadık tarzlarıyla yeni bir soluk getirdi.

Tarlaya Ektim Soğan” albümde grubun kendine tarz yorumlamasıyla oluşturduğu bir cover parçadır. Albümün klibi ise Athena’nın uzun yıllar boyunca sahne aldığı İstanbul’daki Captain Hook adlı ünlü mekânda çekildi. Mekânın neredeyse grup ile özdeşleşmiş olmasıyla beraber bu klip de Athena için şüphesiz özel bir yerde.

Notalara İşlenmiş Umutlar: Tam Zamanı Şimdi

Athena’nın 2000 yılında piyasaya sürdüğü albümleri Tam Zamanı Şimdi de oldukça sevilmiştir. “Her Şey Güzel Olacak“, “Yaşamak Var Ya“, “Macera” şarkılarıyla öne çıkan albümlerinde dinleyenlere vermek istedikleri umudu şarkı sözlerinde rahatlıkla buluyoruz.

Bir geri adım atsan
Hayatın mı söner?
Zor olsa da denemeye değer
Her şey güzel olacak!

Athena’nın şarkılarında neredeyse hepimizin aşina olduğu duygular mevcut. Mesela umut, herkese ve her şeye rağmen sevgi ve saygı, pozitif enerji, samimiyet gibi. Aslında tam olarak ihtiyacımız olanı buluyoruz onların müziklerinde. Gökhan Özoğuz şarkı sözlerindeki bu noktayı bir röportajında şöyle ifade ediyor: “Duyguları anlatırken biz genellikle her yaptığımız albümde umut denilen şeyi veriyoruz. Tüm albümlerimizde böyledir. Arkadaşınla otururken, karşılıklı konuşurken, dertleşirken ona fısıldadığın cümleler, sözler vardır ya hani. Genellikle öyle sözler oluyor benim yazmaktan keyif aldığım sözler.”

Alay etmeden olmaz başka türlü yaşanmaz ki
Boş ver gülüp geçmeli hayat bin kere başlamaz ki

Athena, Tam Zamanı Şimdi ve ve 2002’de çıkardıkları Her Şey Yolunda albümleri ile aynı zamanda ünlü yabancı ska gruplarının da ilgisini çekmiş ve birçok ünlü festivale de konuk olarak çağırılmıştır.

Milli Takım Marşı: 12 Dev Adam

Basketbol Federasyonu’nun Holigan ile futbol sahalarında yaratılan etkiden sonra basketbol milli takımı için Athena’dan bir marş yazılmasını talep etmesiyle hepimizin bildiği meşhur parçaya ortaya çıkıyor. 12 Dev Adam, uzun yıllar basket sahalarını da inletirken 2001 Avrupa Basketbol Şampinoyası’nda ikinci olan takımımıza da büyük moral olmuş ve kazanmalarında önemli bir rolü olmuştur. Athena’nın kariyerlerinde büyük yeri olan bu parça o yıl birçok reklamın da müziği olarak adeta kulaklarımıza kazınmıştır.

Eurovision Gururlarımızdan Biri: For Real

2003 yılında Sertab Erener’in ülkemizi gururlandırarak ilk ve hâlen tek birinciliği olan Eurovision’u kazanmasıyla Türkiye’de 2004’te yapılan yarışmada ülkemizi Athena temsil etti. Halk oylamasıyla seçilen “For Real”, o sene ülkemizi dördüncü yaparken aldığı 195 puan ise ülkemizin en iyi puan derecesi oldu. Büyük bir milli gururun eşlik ettiği ve Athena’nın inanılmaz enerjisiyle tüm salonu coşturduğu o atmosfer ülkemiz için unutulmazlar arasında.

Artık Yeni Bir Dönem: Punk Rock

Daha önceden de beraber çalıştıkları baterist Burak Gürpınar’ın artık tamamen gruba dahil olmasıyla müziklerdeki punk rock tarzını artık daha bariz görüyoruz. 2005 yılında piyasaya sürdükleri ve kendi isimlerini taşıyan albümleri “Athena” ise Türkiye’deki ilk ana akım punk albümü olmasıyla da büyük önem taşıyor.

2006 yılında ise 5 şarkıdan oluşan “İt” adlı bir EP’lerini yayımladılar. Açılış şarkılarını Nirvana’nın Breed şarkısının cover hali olan “Köpek” ile yaptılar. Bu EP’de enerjik ruhlu şarkılarının aksine daha dingin şarkılar tercih eden grup aynı zamanda bu çalışmayı Nirvana’nın solisti Kurt Cobain’e ithaf ettiler.

Feri soluk, niyeti kayıp, dardayım
Aşk nefrete ne yakınsın
Kin kırdı her okşamak istediğimde seni
Elimi gözlerimi gömdüm tebessüme

EP’nin içerisinde yer alan parçalardan biri olan “Yalan” Athena’nın Spotify’da en çok dinlenen parçası konumunda. Böylece coşkulu şarkılarına alışık olduğumuz grubun böylesine dingin bir parçayla da ruhumuzu dinlendiren tarafını görüyoruz.

Athena İçin Geri Dönüş Vakti

Özoğuz kardeşler, 2007 yılında babalarını kaybetmeleriyle zor bir dönemden geçerek müziğe 4 yıl ara verdiler. 2010 yılında geri döndüklerinde ise güçlü bir hazine ile karşımızdaydılar. Prodüktörlüğünü Mike Nielsen’in üstlendiği “Pis” albümleriyle ise yine büyük ses getirdiler.

Athena diyince aklımıza ilk gelen şarkılardan olan ve dinlerken yerimizde duramadığımız “Arsız Gönül“, eğlenceli klibi ve tanıdık simalarıyla da kesinlikle hafızamızda kalan kliplerinden.

Ben mese, ben mesela, uçarım mesela; yerlere, göklere sığamıyorum
Ben, ben mesela, uçarım mesela, yine de senden kaçamıyorum

Grup, şimdiye kadar olan son albümlerini ise 2014’te “Altüst” ismiyle çıkardılar. Albümde “Kafama Göre” ve “Ses Etme” parçaları öne çıkarken Mazhar Alanson ile düet yaptıkları “Adımız Miskindir Bizim” de özel bir yer edindi.

Aynı zamanda Hakan ve Gökhan Özoğuz kardeşler için 2014 yılı itibariyle hepimizin şahit olduğu beş sene süren O Ses Türkiye dönemi başladı. Yarışma itibariyle ikiliyi daha yakından tanıdığımız ve sempatik yanlarıyla kalplerimizi çaldıkları ise su götürmez bir gerçek. Bunun yanı sıra ikili yakın zamanda yaptıkları bir röportajda yarışmanın onlara çok şey kattığını ve asıl Türk müziğini o zaman tanıdıklarını belirtiyorlar. Müzikteki farklı tarzlarla ve farklı kültürlerle karşılaştıkları bu dönem onlar için eğitim niteliğindeyken uzun süren albüm sessizliklerini ise yaşadıkları bu doyum ve sonrasında gelen pandemi dönemi ile açıklıyorlar.

İlerideki güzel günler
Beni görmeyecek onlar
Bari selam yollasınlar
Geberiyorum

2017 yılında “Geberiyorum” adlı tekli ile yine çok özel bir işe imza attılar. Ali Kocatepe’nin Nazım Hikmet’in “Günler” şiirinden bestelediği parçayı kendine has tarzlarıyla yorumladılar. Koray Birand yönetmenliğinde siyah beyaz mükemmel bir klip ile taçlandırdıkları bu parçayla müzik ve şiiri aynı potada eriterek yeni bir değer kazandırdılar.

Son olarak “Dam Üstüne Çul Serercover teklileri ile yeni bir albüme başladıklarının müjdesini de veriyorlar. Verilen uzun aradan sonra bu albümü sabırsızlıkla beklerken yeni parçalarında da özlediğimiz tadı bulacağımızdan şüphemiz yok.

Yazımızın sonuna gelirken sizleri Athena’nın birbirinden güzel ve unutulmaz şarkılarıyla baş başa bırakıyoruz. Athena şarkılarındaki gibi her şeye rağmen yaşamanın sevinci ve umuduyla kalın!


Kaynakça:

  • Türk Pop Müzik. “Athena” . Erişim Tarihi: 18.09.2023. Web,
  • İstdergi. “Aşırı Umutluyuz (Röportaj)“. Erişim Tarihi: 18.09.2023. Web,

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Dostoyevski’nin Rus Edebiyatı Üzerindeki Etkisi

Dostoyevski, Rus edebiyatında sadece bir isim değil aynı zamanda döneminin edebiyat anlayışına da yön veren önemli bir yazardır.

Söylenti Radarında Bu Ay: Isaac Winemiller

Isaac Winemiller, sakin melodileri ve içe dönük sözleriyle müzikal yalnızlığı estetik bir deneyime dönüştürüyor. Bu ay Söylenti Radar'ında onunla tanışın!

Morlara Bürünmüş 8 Albüm Kapağı Tasarımı

Mor renginin hâkim olduğu 8 albüm kapağını inceliyoruz.

You Final Sezonu İncelemesi: İyilerin Kazandığı Dünyada Mutlu Bir Son

You, final sezonuyla izleyicilerine veda ederken Joe Goldberg'in hikâyesi sona eriyor.

Nickel Boys Film İncelemesi: Deneysel Sinema ve Tarihin Birleşimi

2025 Oscar Ödülleri'nde ilgi gören Nickel Boys, iki siyahi gencin bir reform okulunda yaşadıklarına odaklanıyor.

Orhan Kemal – Nâzım Hikmet’le 3,5 Yıl | 22 Alıntı

Türk edebiyatının iki büyük ustası Nâzım Hikmet ve Orhan Kemal'in Bursa Cezaevi'nde koğuş arkadaşlığı yaptıkları yıllara ve sonraki mektuplaşmalarına değinen Nâzım Hikmet'le 3,5 Yıl kitabı, Kemal'in kalemiyle çok içten ve etkileyici bir üslupla okurun karşısına çıkıyor.

İskenderiye Kütüphanesi: Efsane ve Gerçek

Efsane ve Gerçeğin ortak noktası, tarihin tozlu raflarına kaldıramadığı bilgi yuvası: İskenderiye Kütüphanesi.

İstanbul Ansiklopedisi Dizi İncelemesi: Kalabalığın Yalnız İnsanları

İstanbul Ansiklopedisi, büyülü İstanbul sokaklarında hem hayat bulmanın hem kaybolmanın öyküsünü anlatıyor.

Söylenti Edebiyat Editörleri Bu Ay Neler Okudu?

Söylenti Edebiyat editörleri olarak her ay neler okuduğumuzu, nelerin altını çizdiğimizi yakından incelediğimiz serimizin nisan ayı listesi ile karşınızdayız!

Yelpazeli Kadın (1918) Tablo Okuması: Gustav Klimt’in Son Eseri

Yelpazeli Kadın tablosu, zarafeti ve özgünlüğüyle hem sanat tarihine hem de Klimt'in kariyerinde büyük bir önem taşımaktadır.

Editor Picks