Sosyal Medya Kitap Kültürümüzü Yönetir mi?

Editör:
Rabia Yeşil, Asya Yüce

Teknoloji geliştikçe internet ve sosyal medya da kendini yenilemeye devam ediyor. Bu durum da ilk elden biz insanları etkiliyor. Benliğimizle sosyal medya arasında görünmez ipten bağlantılar kuruyor, sosyal medyanın hayatımızdaki her şeyi etkilemesine hatta belki de yönetmesine izin veriyoruz.

Okuma alışkanlığımız ve kitap kültürümüz, bizi sosyal medyadan uzaklaştıran yegane uğraşlar olsa da sosyal medyanın etkisinden bizi tam olarak kurtaramıyor. Herkesin birbirini “influence” ederek bir şeyleri yapmaya veya almaya teşvik ettiği bu yeni düzenden kitaplığımız da isteyerek ya da istemeyerek nasibini alıyor.

Sosyal Medyanın Vazgeçilmezleri: Bookstagram ve Booktoklar

clairemckinneypr.com

Pek çok konuda içerik üretmenin mümkün olduğu sosyal medyada, içerik fikirlerinden biri de edebiyata yönelerek kitap önermek. Özellikle gençler arasında çok yaygın olan bookstagram ve booktoklar sosyal medyanın kitap kültürümüze yön verdiğinin büyük bir kanıtı. Bir nevi arz talep meselesi. İsimlerini de hangi sosyal mecrada içerik üretiyorlarsa ona göre almaktalar.

Bu durum yayınevleri için de büyük bir avantaj sağlamakta. Yeni çıkan kitapları bu içeriği üreten hesaplara göndererek etkileşim sağlıyorlar. Kitabı kitapçıda gezerken görüp fark etmek yerine bir bookstagramın önerisi veya tanıtımıyla merak edip listeye eklemek çok daha kolay. Örneğin öneri yapılırken kitabın içeriğine dair görseller kullanmak bir okur olarak içimde, o kitabı hemen okumak yönünde bir istek doğuruyor.

Sanal Sayfalar: Kitap Kulüpleri

okuanadolu.org

Kitap kulüpleri, hali hazırda hepimizin bildiği bir oluşumken özellikle pandeminin etkisiyle sosyal medyada yerini alması kaçınılmaz oldu. Bugüne geldiğimizde ise ünlülerin bile katılabileceğiniz kitap kulüpleri bulunmakta. Ve tabii ki bu yolla, bir kitabı okumak için ekran görüntüsünü almak oldukça olağan bir durum. Dünyanın farklı köşelerinden insanların bu kulüplerin hesaplarında toplanarak fikirlerini belirtmesi, kitap yorumlaması ve size öneriler yapması sosyal medya ve edebiyatın en güzel bir araya gelişlerinden biri. Sosyal medyanın kitap kültürünü yönettiğinin de bir başka örneği.

Sosyal Medya ve Kitap Reklamları

Reklam, yıllardan beri kitleleri etkileyerek tüketime davet eden bir araçtır. Sosyal medyada da influencerlar üzerinden yapılan bu reklamlar aynı zamanda algoritma sayesinde de “neyi beğenirsen karşına onunla ilgili bir ürün çıkarma” mantığıyla devam etmektedir. Sabah yabancı basımını görüp beğendiğiniz bir kitabın Türkçe basımının birkaç saat sonra storylerde dolanırken veya reelslar arasında gezinirken birden karşınıza çıkması kaçınılmazdır. Ya da reklama yapılan yorumları okuyup o kitabı almak konusunda büyük bir istek yaşamanız da kaçınılmaz olabilir.

Sosyal Medya Üzerinden Kitap Paylaşımı

linkedincom

Sosyal medyada paylaşım yapmak artık hayatımızın olağan akışı haline gelen bir durum. Hayatımızda olup bitenleri bir kadraja sığdırıp paylaşıyoruz. Bunu yapan birçok insanı da görüyoruz ve bunların arasında ortak zevklerimiz olan, sevdiğimiz insanlar da oluyor. Şahsen, okuduğum kitapları story atmayı seven bir kullanıcı olarak aynı şekilde paylaşım yapan arkadaşlarımın okuduğu kitaplardan etkilenerek listeme ekliyorum. Bu durum bazen hiç tarzım olmadığını düşündüğüm ve okumadığım konulardaki kitapları sevmemi ve kitaplığımda yer vermemi sağlıyor. Teknoloji çağında bu küçük etkileşim bile sosyal medyanın büyük ve yönetici etkisini gözler önüne seriyor.

Gül Sena Aslantürk
Gül Sena Aslantürk
i was supposed to be sent away but they forgot to come and get me

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Morlara Bürünmüş 8 Albüm Kapağı Tasarımı

Mor renginin hâkim olduğu 8 albüm kapağını inceliyoruz.

You Final Sezonu İncelemesi: İyilerin Kazandığı Dünyada Mutlu Bir Son

You, final sezonuyla izleyicilerine veda ederken Joe Goldberg'in hikâyesi sona eriyor.

Nickel Boys Film İncelemesi: Deneysel Sinema ve Tarihin Birleşimi

2025 Oscar Ödülleri'nde ilgi gören Nickel Boys, iki siyahi gencin bir reform okulunda yaşadıklarına odaklanıyor.

Orhan Kemal – Nâzım Hikmet’le 3,5 Yıl | 22 Alıntı

Türk edebiyatının iki büyük ustası Nâzım Hikmet ve Orhan Kemal'in Bursa Cezaevi'nde koğuş arkadaşlığı yaptıkları yıllara ve sonraki mektuplaşmalarına değinen Nâzım Hikmet'le 3,5 Yıl kitabı, Kemal'in kalemiyle çok içten ve etkileyici bir üslupla okurun karşısına çıkıyor.

İskenderiye Kütüphanesi: Efsane ve Gerçek

Efsane ve Gerçeğin ortak noktası, tarihin tozlu raflarına kaldıramadığı bilgi yuvası: İskenderiye Kütüphanesi.

İstanbul Ansiklopedisi Dizi İncelemesi: Kalabalığın Yalnız İnsanları

İstanbul Ansiklopedisi, büyülü İstanbul sokaklarında hem hayat bulmanın hem kaybolmanın öyküsünü anlatıyor.

Söylenti Edebiyat Editörleri Bu Ay Neler Okudu?

Söylenti Edebiyat editörleri olarak her ay neler okuduğumuzu, nelerin altını çizdiğimizi yakından incelediğimiz serimizin nisan ayı listesi ile karşınızdayız!

Yelpazeli Kadın (1918) Tablo Okuması: Gustav Klimt’in Son Eseri

Yelpazeli Kadın tablosu, zarafeti ve özgünlüğüyle hem sanat tarihine hem de Klimt'in kariyerinde büyük bir önem taşımaktadır.

Dante’nin İlahi Komedyası’nda İnsanlığın Mitolojik ve Manevi Seyahati: Kayboluşun Karanlığı ve Kurtuluşun Işığı

Dante’nin İlahi Komedyası; insanlığın ahlaki seçimlerini sorgulamasına, içsel çatışmalarını aşmasına ve evrensel sorulara yanıt bulmasına rehberlik eder.

Kırmızının Tonlarına Bürünmüş 7 Yabancı Albüm Kapağı

Temalarında kırmızı renginin ön planda olduğu ve gizli anlamlarıyla bizi farklı yolculuklara çıkaran albümleri sizler için derledik.

Editor Picks