Ana SayfaEdebiyatSiyah Poetika, Amiri Baraka...

Siyah Poetika, Amiri Baraka ve ‘‘tuhtuhtuhtuh’’

Amiri Baraka, eski adıyla Everett Leroi Jones, Amerika’da radikal siyah poetikanın en öncü isimlerinden biridir. Şiirleri, tiyatro oyunları, yazıları ve politik konuşmaları ile siyahi aktivizmin 1960lardan itibaren önemli bir parçası haline gelmiştir. Baraka, poetikadaki agresif yazım şekliyle her gün yüzleştikleri adaletsizlikleri duyurmaya çalışan siyahilerin sesi olmuştur. Siyahilere özgü bir sanatın varlığını ve gelişimini savunan Baraka, siyahi eylemcilerin de içinde yer alıyordu.

Baraka’nın 1965’te Malcolm X suikastından hemen sonra kaleme aldığı ‘‘Black Art’’ yalnızca öfke içermekle kalmıyor, aynı zamanda öfkeyi önemli bir ölçüde provoke ediyor. Şiire yakından baktıkça insanların üzerinde kutuplaştırıldığı birçok konseptin şiirin içinde dağıldığı görülüyor; beyazlar, siyahiler, yahudiler…

Şiirde siyahi poetikanın nasıl görülmesi ve kullanılması gerektiği de işleniyor. Örneğin, Baraka’ya göre; şiirin insanda huzur dolu romantik duygular doğurmasındansa, savaşta bir silah gibi kullanması gerekiyor. Ayrıca Baraka, sıklıkla ‘‘biz’’ dilini kullanarak siyahi topluluklara seslenen ve kendisinin de o topluluğun bir parçası olduğunu ifade eder. Ona göre, eğer bir şiir siyahi kadınları dünyanın adeletisizliğinden kurtaramıyorsa, o şiir manasız ve işe yaramazdır.

Şiiri benzersiz kılan bir diğer nokta ise “rrrrrrrr, tuhtuhtuhtuhtuhtuh” gibi sesleri. Kişiye göre anlamının değişeceği bu seslerin şiirde bulunduğu konum da göz önüne alınırsa, beyaz üstünlüğü ve ırkçılığına karşı başlatılan savaşın sesleri olarak anlaşılabilir. Baraka sadece insanlara bu olgulara savaşmasını değil nasıl savaşılacağını da öylesine detaylı anlatıyor ki, kendisinin de bu adaletsizliğin bir savaşçısı olduğunu aşikârlaşıyor. Sessizce veya GÜRÜLTÜLÜ, nasıl olursa olsun bu savaşın gerekliliğinden bahsederken, ikinci kelimenin büyük harflerle yazılmasının bir sebebi vardır mutlaka, değil mi?

Arşiv
Arşiv
Söylenti Dergi'de geçmiş zamanda yazar olan dostlarımızın eserleri bu hesapta arşivlenmektedir. Yazar onayı olduğu sürece kaynak göstererek kullanmak serbesttir.

Yazarın Popüler Yazıları

Yazarın Son Yazıları

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

İlginizi Çekebilir

Falih Rıfkı Atay: Bir Cumhuriyet Aydını ve Gazetecisi

Cumhuriyet döneminin en önemli edebiyatçıları ve gazetecileri arasında yer alan Atay, Kemalist düşüncenin en önemli öncülerinden olmuştur.

Kendine Ait Bir Oda Nasıl Yazıldı?

Kendine Ait Bir Oda kitabının nasıl doğduğunu ve şekillendiğini anlamak için, Woolf'un kaleminin ardındaki düşünsel labirentlere dalmak gerekiyor.

Ahmet Erhan – Burada Gömülüdür 1. Cilt | 40 Alıntı

Yirmi yaşında ve hayat bu kadar güzelken ölümü düşleyen, 80 kuşağının hüzünlü şairi Ahmet Erhan’ın Burada Gömülüdür kitabından 40 alıntıyı sizler için derledik.

Harry Potter Nasıl Yazıldı?

J.K. Rowling, geniş hayal gücü ve kararlılığını kullanarak efsane seri olan Harry Potter'ı nasıl yazdı konusunu sizler için derledik.

Son Yazılar

Düşünme Üzerine Düşünme: Metakognisyon

Metakognisyon, "düşünceyi düşünme" olarak tanımlanabilir ve bilişsel süreçleri izleme ve kontrol etme yeteneğidir. Bu yazıda metakognisyon kavramına gelin yakından bakalım.

İdeallerin Manifestosu: Rock Müziğin Politikayla İlişkisi

Yeniden bir seçim haftasına girmişken rock müziğin politikayla olan ilişkisini, insanlar üzerindeki etkisini ve nasıl bir muhalefet aracı haline geldiğini ele aldık.

Yaratık Külliyatı: Anadolu’nun Korkulan Varlığı Gulyabani

Anadolu'da korku salan bazı efsaneler vardır. Çoğunlukla çocukları kötü davranışlardan uzaklaştırmak için anlatılan bu efsanelerden en ilginci Gulyabani'dir.

Bir Tahattur: Vesikalı Yarim Film İncelemesi

Lütfi Akad’ın yönettiği, Türkan Şoray ve İzzet Günay'ın ise başrollerini paylaştığı, sinemamızın efsanelerinden Vesikalı Yarim’i, birçok farklı yönüyle değerlendirdik.