Senfonik Rock Projesi: Almora

Editör:
Damla Satıroğlu

Yazı İçindekiler [hide]

Bir müzik parçasını dinlerken ne hissettiğinizi ve ondan ne anladığınızı hiç düşündünüz mü? Onu mantıksal bir çerçeveye mi oturtursunuz yoksa sadece dinler misiniz? Müziğin birçok alt başlığı vardır ve bunlardan biri olan Rock müziği, insanlara tamamlanmayan boşlukları tamamlama gücü verir. 1960’ların ortalarında popüler müzik kültürünün yavaş yavaş yerini Rock müziğine bırakması, onun müzik dünyasında yeni bir pencere açmasını sağladı. Sonrasında Rock müziğinin de kendi alt kültüründe oluşturduğu; Anadolu Rock, Alternatif Rock, Folk Rock, Blues Rock ve Senfonik Rock gibi daha sayabileceğimiz birçok kültür geliştirdi.

Bu hafta sizlere derlediğimiz Senfonik Rock ile tanınan müzik grubu Almora ile karşınızdayız. Keyifli okumalar!

Almora’ya Bir Bakış

Türk besteci, müzisyen ve yazar olan Soner Canözer’in kurduğu Almora, 2001 yılından beri beş albüm ve üç tekli çıkaran bir Senfonik Rock projesidir. 2001 yılında kurulan grup, klasik rock enstrümanlarının dışında keman, flüt, soprano vokal gibi ögeleri müziğine başarılı bir şekilde kurgulamıştır.

Vokalde Ahmet Söğütlüoğlu, flütte Bilge Kocaarslan, davulda Serkan Karabıyık, gitarda Burak Canözer, soprano vokalde Esin Gündüz ve bas gitarda Vefa Erdem bulunur.

Gates of Time, Kalihora’s Song, Shehrâzad, Kıyamet Senfonisi, 1945 gibi albümlere sahip olan grup 2002 yılında birçok ödüle layık görüldü. “Gates of Time” albümü o yıl içerisinde en iyi on albüm arasında gösterildi. Yine aynı albüm 2003 yılında yurt dışında en çok satılan albüm olarak kayıtlara geçti.

Grubun ikinci albümü “Kalihora’s Song”, 24 Ekim 2003 tarihinde yayımlanmıştır. Albümde; Tears of the Angels, Cehennem Geceleri, Forever Free, Show Must Go On, Kurşun Asker, Kalihora’s Song, Princess of Rain, Rage of the Falcon, Teras of the Angels (V2), The Hell Nights adlı parçalara yer verilmiştir.

22 Eylül 2004 tarihinde Zihni Müzik etiketi ile yayımlanan “Shehrâzad” adlı albümünde “Güneşin Ozanları” şarkısı Sivas katliamında yaşamını yitirenlere ithaf edilmiştir.

“Sen güneşin ozanlarınıDurdurabilir misin sandın?Rüzgarın şarkısınıSusturabilir misin sandın?
Korkmuyorum şiddetindenAteş tutan ellerindenÜrkmüyorum nefretindenVe karanlık nefesinden”

Almora‘nın sadece Türkiye’de değil ayrıca Japonya ve Meksika gibi ülkelerde de hayranları vardı. Tokyo Takarazuka Theater’da Japonca olarak seslendirilen “Güneşin Ozanları”, grubun sesini dünya çapında duyurdu.

16 Ocak 2006 tarihine gelindiğinde dördüncü stüdyo albümü olan “1945” yayımlandı. Bu albümde bazı şarkılar dünyaca ünlü Türk tenör Hakan Aysev tarafından seslendirildi.

2007 yılında çok sevilen parçalarından biri olan Cehennem Geceleri‘ne özel bir şarkı ve video kaydettiler.

Aynı dönem “Gates of Time” ise Meksika’da yayımlandı. Sonraki yıl, ilk Türkçe Gotik Rock albümü olan “Kıyamet Senfonisi” birçok Türk Rock sanatçısı ile birlikte seslendirildi.

Almora, zamanın çok ötesinde bir grup. Onların müziği adeta içimizde bir ışık yakar ve yakmaya da devam edecek. Bazı şarkılar vardır, üstünden ne kadar zaman geçerse geçsin içimizde yükselmeye devam eder. Adeta onlarla büyür ve onları da içimizde büyütürüz.


Kaynakça

Rock Efsaneleri. “Almora”. Erişim: 22.03.2023. Web

Rümeysa Yıldız
Rümeysa Yıldız
Sivrisinek file karşı.

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Şakir Paşa Ailesi Edebiyata Nasıl Yön Verdi?

Şakir Paşa ailesinin sanata, özellikle de edebiyata yaptığı katkılar hakkında bir çerçeve sunuyoruz.

Chicano Edebiyatı: Sınırda Kalmışların Sesi

Chicano edebiyatı; melez kimlik, aidiyet krizi ve kültürel direnişi sınırın iki tarafındaki hayatlar üzerinden anlatan güçlü, politik ve ruhani bir edebi hafızadır.

Harry Potter Serisinin Unutulmaz Replikleri

Harry Potter'ın büyülü replikleriyle büyücülük dünyasında kaybolmaya hazırlanın!

Küçük Gün Işığım Film İncelemesi: Kabullenmenin Gücü

Kusursuzluk arayışının değil, kendin olmanın kıymetini; sonuca değil, yolculuğa odaklanmanın anlamını keşfedeceğiniz sarsıcı ama iç ısıtan bir aile hikâyesine davetlisiniz.

Joseon’daki İstikrarsızlık: Kral Injo

İstikrarsızlığıyla Kore ulusunun gelişmesinin önünü kapamış bir hükümdar olarak hatırlanan ve günümüzde hala eleştirilen Kral Injo'nun tarihteki yeri.

Sessizliğe Karşı Yazmak: Kadın Yazarların Sansüre Direnişi

Sansür, yalnızca siyasi bir baskı mekanizması değil; aynı zamanda kültürel, ahlaki ve cinsiyet temelli bir sessizleştirme aracıdır.

Hasçelikler and the City: Dijital Bir Ailenin Hikâyesi

Hasçelikler and the City; dijital dünyada temsiliyet, samimiyet ve medya sınırlarını sorgulayan gerçekçi bir aile anlatısıyla izleyicileri içine çekiyor.

Cumhuriyet Aydınları: Behice Boran

İlk kadın sosyolog, ilk kadın siyasi parti genel başkanı, Marksist, yazar ve akademisyen olan Behice Boran; Türk solunun en güçlü temsilcilerinden biri olmuştur.

Tabloları Dinlemek: Édouard Manet

Bazı bakışlar ancak bazı nefeslerle tanımlanıyor. Manet'nin fırçası, Tezer'in nefesi gibi...

Edebiyatta Semtlerin İzleri: Emirgan

İstanbul'un en güzel semtlerinden biri olan Emirgan, şiirlerde de romanlarda da ele alınan bir semt olmuştur.

Editor Picks