Sen Ben Lenin: Bu Duyulan Neyin Ayak Sesleri?

Tufan Taştan‘ın yönettiği, senaryosunu Barış Bıçakçı‘yla birlikte kaleme aldığı ”Sen Ben Lenin” henüz gösterime girmese de festivaller aracılığıyla izleme şansı bulduğumuz leziz filmlerden biri.  Yönetmenin de ilk uzun metrajlı filmi olma özelliğini taşıyor. Son dönemde böyle dev bir kadroyu bir arada gördüğümüz nadir filmlerden. Barış Falay, Saygın Soysal önderliğinde, Serkan Keskin, Melis Birkan, Serdar Orçin, Binnur Kaya, Hasibe Eren, Özgür Çevik, Salih Kalyon, Nur Sürer, Sarp Akkaya, Necip Memili ve dahası… Üstelik sürpriz konuk oyuncu olarak yer alan bazı çok sevilen isimler de mevcut.

Oyuncu kadrosunun genişliği filmi yüksek bütçeli sanmanıza neden olabilir, ancak aksine düşük bütçeli filmlerden Sen Ben Lenin. Oyuncuların parayı ikinci plana koyduğu, senaryoya inanarak kabul ettikleri bir proje. Kimse çok paralar kazanmamış, ama büyük sevgi besleyerek içinde olunmuş. Filme de fazlasıyla yansıyor bu durum. Her biri özenle yazılmış sayısız karakterin ustalıkla canlandırıldığı bu filmi sinemada izleyerek, verilen emeklere katkıda bulunabilirsiniz.

Çekimleri pandemiden hemen önce bitmiş. Film on iki günde tamamlanmış. Neredeyse tek mekanda geçen film, distopik bir hikaye sayılabilir. Görüntü yönetimi çok iyi. Tek mekanda geçmesi ve bol diyalog içeren senaryosu nedeniyle bir tiyatro havası da mevcut. Kolaylıkla tiyatroya da uyarlanabilir.

Filmin konusundan kısaca bahsedecek olursak; turizmi canlandırmak için uğraşılan bir kasabada Atatürk heykelinin tam karşısına dikilen Lenin heykelinin ortadan kaybolmasıyla başlayan polis soruşturması anlatılıyor. Film, gerçek bir olaydan esinlenilen hikayesiyle dikkat çekiyor. Yıllar önce Rusya kıyılarından denize bırakılan Lenin heykelinin Akçakoca sahiline vurması uzun bir müddet basında yer bulmuştu. O hikayeden esinlenilerek yazılan senaryoda, yönetmen Lenin heykelinin o kıyı şeridine dikilmesi ve açılışının yapılacağı günden bir gün önce ortadan kaybolmasıyla gelişen hikayeye tanık ediyor bizi. Kapalı mekanda ve kapalı bir havada geçen film, atmosferiyle de büyülüyor. O karanlık atmosfer de dekorlardan biri sayılabilir.

Aralarda duyduğumuz, hem oynayanları hem izleyenleri rahatsız eden sesler Komünizmin ayak sesleri midir yoksa?

Bir dakika bile düşmeyen temposu ve merak duygusunu finaline kadar korumasıyla da sıkılmadan izleyebileceğiniz neredeyse 1,5 saatlik bir film. Filmin finali de çok etkileyici. Seyircinin üstünde dramatik bir etki bırakıyor.

Tarihi belli gibi görünse de zamansız bir film Sen Ben Lenin. Siyasi dokundurmaları da dozunda. Siyasete çok girmeden söylemek istediklerini kısa ve öz şekilde anlatabilmiş. Söylenen tek bir cümle her şeyi anlamamıza yetiyor.

Yönetmen Tufan Taştan Altın Koza Film Festivali‘nde aldığı ödülle ilgili ithafında şunları söylemiştir: ”Bu ödülü filmde hiç göremediğimiz Ahmet ağabey adına, bu ülkede ne heykeli ne mezarı olan zorla kaybedilenler adına ve onlar için yıllardır mücadele eden Cumartesi Anneleri adına almaktan onur duyuyorum. Bu süreçte emeği geçen, omuz veren tüm dostlara selamlarla.”

Müzikleri de çok etkileyici. Edip Cansever’in ”Mendilimde Kan Sesleri” şiirinden bestelendi ve Seyyal Taner‘in yorumuyla filmde kullanıldı.

Dünya prömiyerini 43. Moskova Film Festivali’nde yaptı. Bazen duygusal bazen kara mizahla süslenmiş bu absürt hikayeyi çok seveceksiniz. Kısa süren çekimlerine rağmen fazlasıyla emek verilmiş bu filmi mutlaka gidip sinemada görün. Vizyon tarihi: 26 Kasım.

Yazıyı dikkat çeken bir replikle bitirelim: ”Lenin’in kendisinin de heykelinin bir fakiri ısıtmak için yakılmasına itiraz edeceğini hiç sanmıyorum.”

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Morlara Bürünmüş 8 Albüm Kapağı Tasarımı

Mor renginin hâkim olduğu 8 albüm kapağını inceliyoruz.

You Final Sezonu İncelemesi: İyilerin Kazandığı Dünyada Mutlu Bir Son

You, final sezonuyla izleyicilerine veda ederken Joe Goldberg'in hikâyesi sona eriyor.

Nickel Boys Film İncelemesi: Deneysel Sinema ve Tarihin Birleşimi

2025 Oscar Ödülleri'nde ilgi gören Nickel Boys, iki siyahi gencin bir reform okulunda yaşadıklarına odaklanıyor.

Orhan Kemal – Nâzım Hikmet’le 3,5 Yıl | 22 Alıntı

Türk edebiyatının iki büyük ustası Nâzım Hikmet ve Orhan Kemal'in Bursa Cezaevi'nde koğuş arkadaşlığı yaptıkları yıllara ve sonraki mektuplaşmalarına değinen Nâzım Hikmet'le 3,5 Yıl kitabı, Kemal'in kalemiyle çok içten ve etkileyici bir üslupla okurun karşısına çıkıyor.

İskenderiye Kütüphanesi: Efsane ve Gerçek

Efsane ve Gerçeğin ortak noktası, tarihin tozlu raflarına kaldıramadığı bilgi yuvası: İskenderiye Kütüphanesi.

İstanbul Ansiklopedisi Dizi İncelemesi: Kalabalığın Yalnız İnsanları

İstanbul Ansiklopedisi, büyülü İstanbul sokaklarında hem hayat bulmanın hem kaybolmanın öyküsünü anlatıyor.

Söylenti Edebiyat Editörleri Bu Ay Neler Okudu?

Söylenti Edebiyat editörleri olarak her ay neler okuduğumuzu, nelerin altını çizdiğimizi yakından incelediğimiz serimizin nisan ayı listesi ile karşınızdayız!

Yelpazeli Kadın (1918) Tablo Okuması: Gustav Klimt’in Son Eseri

Yelpazeli Kadın tablosu, zarafeti ve özgünlüğüyle hem sanat tarihine hem de Klimt'in kariyerinde büyük bir önem taşımaktadır.

Dante’nin İlahi Komedyası’nda İnsanlığın Mitolojik ve Manevi Seyahati: Kayboluşun Karanlığı ve Kurtuluşun Işığı

Dante’nin İlahi Komedyası; insanlığın ahlaki seçimlerini sorgulamasına, içsel çatışmalarını aşmasına ve evrensel sorulara yanıt bulmasına rehberlik eder.

Kırmızının Tonlarına Bürünmüş 7 Yabancı Albüm Kapağı

Temalarında kırmızı renginin ön planda olduğu ve gizli anlamlarıyla bizi farklı yolculuklara çıkaran albümleri sizler için derledik.

Editor Picks