Selçuk Yöntem’in Seslendirmesiyle “Kadınlar İçin Sone”

Editör:
İclal Yaka, Damla Satıroğlu

Yıllardır ülkemizde etkisi süren sayılı dizilerden biridir Aşk-ı Memnu. Bu diziyi duymayan, Bihter karakterinin trajik ölümünü bilmeyen sayılı kişi vardır herhalde. Yıllar önce yayımlanmış olmasına rağmen unutulmayan birçok sahneye sahip olan dizide Adnan’ın Bihter’e okuduğu “Kadınlar İçin Sone” şiirini gelin birlikte inceleyelim.

Trajik Sonlu Bir “Yasak Aşk”: Aşk-ı Memnu

Aşk-ı Memnu
Aşk-ı Memnu| arsiv.turkiyegazetesi.com.tr

Halit Ziya Uşaklıgil‘in aynı isimli romanından uyarlama olan Aşk-ı Memnu 2008-2010 tarihleri arasında Kanal D’de yayımlanmıştır. Başrollerini Beren Saat, Kıvanç Tatlıtuğ, Selçuk Yöntem, Nebahat Çehre ve Zerrin Tekindor gibi başarılı sanatçılar paylaşmıştır. Dizi, unutulmayan final bölümüyle yayımlandığı her dönemde izlenme rekorları kırmıştır.

Dizi, zengin iş adamı Adnan Ziyagil’in kendinden genç olan Bihter ile evlenmesiyle başlar. Zaman geçtikçe Ziyagil köşkünde bir yasak aşk başlar. Bihter kendini Adnan’ın genç ve yakışıklı yeğeni Behlül ile bir ilişki içerisinde bulur. İkisinin ilişkisi tüm köşkü etkileyecek bir felaketle son bulur: Bihter, Behlül’ün Nihal -Adnan’ın kızı- ile olan düğününde intihar eder ve ilişkileri ortaya çıkar.

Adnan ve Bihter Aşkı

Adnan ve Bihter aşkı| pinterestcom

Bihter ve Adnan‘ın ilk tanışması mezarlıkta olur. Adnan, Bihter’i görür görmez güzelliğinden etkilenir. Tanışmalarının ardından mezarlıkta evlenme teklifi alan Bihter, kendini Ziyagil köşkünde bulur. Evliliklerinin ilk dönemlerinde her şey güzel gibi gözükür ancak gün geçtikçe Bihter hem aralarındaki yaş farkından hem de duygusal çatışmalarından dolayı evlilikten sıkılır. Bu süreçte Behlül ile yasak bir aşk yaşamaya başlar.

Adnan, ilk görüşte evlilik teklifi etmesinden de anlaşılacağı üzere Bihter’in gençliğinden ve güzelliğinden etkilenmiştir. Gün geçtikçe Bihter’in değişken duygu durumlarını da anlamaması bunu destekler niteliktedir. Dizinin 46. bölümünde Adnan ve Bihter çiftinin evlilik yıldönümü kutlamasında Adnan, Bihter’e Ümit Yaşar Oğuzcan‘ın “Kadınlar için Sone” isimli şiirini okur. Selçuk Yöntem‘in etkileyici sesiyle hafızalara kazınan bu şiir tam olarak Adnan’ın Bihter’e olan aşkını yansıtmaktadır.

Ümit Yaşar Oğuzcan – Kadınlar İçin Sone

Adnanın Bihtere şiir okuduğu sahne| pinterestcom

Ben güzel gözlü kadınları severim
Bir de küçük ayaklıları, uzun boyunluları
Hem nasıl severim, öyle severim işte
Terler avuçları, kesilir solukları

Şiirin ilk dörtlüğünde şair, genel olarak sevdiği kadınların fiziksel özelliklerinden bahseder. Güzel gözlü, küçük ayaklı ve uzun boyunluları seven şairin sevgisi o kadar yoğundur ki sevdiği kadınların avuçları terler, solukları kesilir. Dizide de Adnan karakteri Bihter’i ilk gördüğünde onun fiziksel güzelliğinden etkilenmiştir ve ona karşı yoğun bir ilgi duymuştur. Bu dörtlük Adnan’ın Bihter’e olan hayranlığını ve fiziksel çekimini yansıtır.

Ben mahzun kadınları severim
Yavru ceylanca kadınları, ürkekçe
Hem nasıl severim, öyle severim işte
Bilemezsiniz ne güzeldirler, öpüştükçe

İkinci dörtlükte şair hüzünlü ve ürkek kadınlara duyduğu hayranlıktan bahseder. “Yavru ceylan” benzetmesiyle bu kadınların narin ve hassas oluşunu vurgular. Onlarla öpüştükçe güzelliklerinin daha da ortaya çıktığını belirtir. Adnan, Bihter’in dışarıdan güçlü ve özgüvenli görünmesine rağmen iç dünyasındaki kırılgan yönünü fark eder.

Ben akıllı kadınları severim
Düşünen, az konuşan, çok bilen
Her yerde her zaman nazı çekilen
Hem nasıl severim, öyle severim işte
İçimde büyük, sonsuz ateşler yanmalı
Ölümüm bile o kadının yüzünden olmalı

Şiirin son mısralarında Oğuzcan, zeki ve bilgili kadınlara olan hayranlığını vurgular. Bu tarz kadınların nazını çekebileceğini de söyler. Bu şiirde ithaf edilen kadınlar gibi Bihter de zeki ve stratejik düşünen bir kadındır. Adnan, Bihter’in bu özelliğine hayranlık duyar. Şiir boyunca tekrar eden “Hem nasıl severim, öyle severim işte” ifadesi de Adnan’ın sevgisinin yoğunluğunu vurgular.

En etkileyici mısralardan biri olan “Ölümüm bile o kadının yüzünden olmalı” ifadesi, şairin sevdiği kadın uğruna ölebileceğini gösterir. Dizide aksine Bihter ölmüş olsa bile, Adnan açısından bakıldığında karısının ihaneti ve intiharı, onun hayatında derin bir yara açar. Bihter’in ölümü, Adnan’ı derinden etkiler ve onun için büyük bir trajediye dönüşür. Bu bakımdan şiirdeki bu dize Behlül ile Bihter’in ihaneti ve Bihter’in intiharının başta Adnan olmak üzere Ziyagil ailesindeki bireylere olan etkisini gözler önüne serer.

Adnan, bu tutkulu evliliğin ve yaşadığı trajedik olayların sonrasında dizinin son sahnesinde kendi durumunu özetleyen bir cümle söyler: “Canlıyım bir kere, her geçen gün yeni bir nedenle yeşeriyorum. Bir küçük tebessümle filizleniyorum. Zehirli sarmaşıklarımdan arındım.”


Kaynakça

Öne çıkan görsel: kanald.com.tr

“Aşk-ı Memnu 79. Bölüm Final Son Sahne.” YouTube.com. Web. 4 Şubat 2025

“Aşk-ı Memnu-Adnan’dan Bihter’e şiir”. YouTube.com. Web. 4 Şubat 2025

“Aşk-ı Memnu”. Imdb.com. Web. 4 Şubat 2025

“Kadınlar İçin Sone Şiiri.” antoloji.com. Web. 4 Şubat 2025

5 YORUM

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Morlara Bürünmüş 8 Albüm Kapağı Tasarımı

Mor renginin hâkim olduğu 8 albüm kapağını inceliyoruz.

You Final Sezonu İncelemesi: İyilerin Kazandığı Dünyada Mutlu Bir Son

You, final sezonuyla izleyicilerine veda ederken Joe Goldberg'in hikâyesi sona eriyor.

Nickel Boys Film İncelemesi: Deneysel Sinema ve Tarihin Birleşimi

2025 Oscar Ödülleri'nde ilgi gören Nickel Boys, iki siyahi gencin bir reform okulunda yaşadıklarına odaklanıyor.

Orhan Kemal – Nâzım Hikmet’le 3,5 Yıl | 22 Alıntı

Türk edebiyatının iki büyük ustası Nâzım Hikmet ve Orhan Kemal'in Bursa Cezaevi'nde koğuş arkadaşlığı yaptıkları yıllara ve sonraki mektuplaşmalarına değinen Nâzım Hikmet'le 3,5 Yıl kitabı, Kemal'in kalemiyle çok içten ve etkileyici bir üslupla okurun karşısına çıkıyor.

İskenderiye Kütüphanesi: Efsane ve Gerçek

Efsane ve Gerçeğin ortak noktası, tarihin tozlu raflarına kaldıramadığı bilgi yuvası: İskenderiye Kütüphanesi.

İstanbul Ansiklopedisi Dizi İncelemesi: Kalabalığın Yalnız İnsanları

İstanbul Ansiklopedisi, büyülü İstanbul sokaklarında hem hayat bulmanın hem kaybolmanın öyküsünü anlatıyor.

Söylenti Edebiyat Editörleri Bu Ay Neler Okudu?

Söylenti Edebiyat editörleri olarak her ay neler okuduğumuzu, nelerin altını çizdiğimizi yakından incelediğimiz serimizin nisan ayı listesi ile karşınızdayız!

Yelpazeli Kadın (1918) Tablo Okuması: Gustav Klimt’in Son Eseri

Yelpazeli Kadın tablosu, zarafeti ve özgünlüğüyle hem sanat tarihine hem de Klimt'in kariyerinde büyük bir önem taşımaktadır.

Dante’nin İlahi Komedyası’nda İnsanlığın Mitolojik ve Manevi Seyahati: Kayboluşun Karanlığı ve Kurtuluşun Işığı

Dante’nin İlahi Komedyası; insanlığın ahlaki seçimlerini sorgulamasına, içsel çatışmalarını aşmasına ve evrensel sorulara yanıt bulmasına rehberlik eder.

Kırmızının Tonlarına Bürünmüş 7 Yabancı Albüm Kapağı

Temalarında kırmızı renginin ön planda olduğu ve gizli anlamlarıyla bizi farklı yolculuklara çıkaran albümleri sizler için derledik.

Editor Picks