See No Evil Film Analizi: Bir Fail-Kurban Hikayesi

Editör:
Sedef Hızlan

“Aç gözlerini, yargıla onu! Günahlarından arın. Ruhun temizlendiğinde Tanrı’nın eli olacaksın!”

See No Evil, 1980’li yıllarda aksiyon ve erotik gerilim filmlerinin yönetmenliğini üstlenen Gregory Dark’ın ilk büyük filmi olarak gösterilir. Sanat kariyerine müzik videoları ve reklam filmi yönetmenliğiyle başlayarak geniş kitlelere hitap etmeyi başaran Dark’ın, 2006 yılının Mayıs ayında ülke çapında gösterime giren filminin senaryosunu Dan Madigan, yapımcılığını ise Joel Simon üstlenmiştir. 8 milyon dolarlık bir bütçesi bulunan filmin yine milyonlarca dolarlık hasılat elde ettiği bilinmektedir. Dark, hem geniş yetenek yelpazesiyle hem de yönetmenlik kariyeri vesilesiyle sanat dünyasında kendine önemli bir yer edinmiştir.

Tanınmış Sporcu Başrolde

Jacob Goodnight

Filmin başrolünde oyunculuğunun yanı sıra profesyonel güreşçilik kariyeri de bulunan Glenn Thomas Jacobs yer alıyor. Filmde ıslahevinde bulunan suçlular kamu görevi için Blackwell Otel’e gönderilir. Temizlik yapmaları karşılığında ceza sürelerinin düşürüleceği bilgisi verilen suçluların, otelde yaşayan psikopattan ve başlarına geleceklerden haberleri yoktur.

Jacob Goodnight, çocukluğunda annesinin yoğun düzeyde psikolojik baskı ve şiddetine maruz kalmış, tavırlarından da anlaşılacağı üzere yetişkin olma sürecini tamamlayamamış bir karakterdir. Filmin başında Jacob, eve gelen iki polisten birini öldürür. Hayatta kalan polis memuru tarafından başından vurulan kahramanın film boyunca işlediği cinayetlerin stili diğer korku ve gerilim filmlerinde olduğu gibi izleyiciye olayların geçmişle bağlantısını sorgulatır. Diğer yandan filmde kamu görevi ile otele gelenler arasında suçluların yanında Jacob’u vuran polisin de bulunması dikkat çeker.

Öfke Uyandıran Karakterin Hikayesi

Jacobun çocukluk travması

“Tanrı’nın işini yapması için bundan daha iyi bir yer olur mu? Otel her zaman günahkarlarla, bir sürü farklı ses duyan insanlarla doludur. Duyacak bir ses kaldı. O da Tanrı’nın yüce sesi.” 

Başta seyircide öfke uyandıran karakterin yaşam öyküsü anlaşıldıkça işler değişmeye başlar. Film, suç işlenmesine neden olacak seviyede travmatik tecrübelerin yetişkinlik zamanına yansımaları bakımından diğer filmlerden farklı bir karakter psikolojisi çalışmasına sahip demek mümkün. Annesine büyük bir sadakatle bağlı olan Jacob’ın film boyunca net bir izleniminin olmadığını görüyoruz. Karakterin annesi ile olan ilişkisinin burada etkili olduğu söylenebilir. Jacob çocukluğundan itibaren annesinin yıkıcı davranışlarına maruz kalması nedeniyle kendisine değer vermeyen ve hem kendisine hem başkalarına zarar veren fail-kurban rolüne bürünüyor. Annesinden sevgi yerine zorbalık görmüş olan karakterin film boyunca zaman zaman ve filmin sonunda hepten bu durumun farkına varması öfkesini daha da yıkıcı hale getiriyor.

Korku Filmi Klişeleri

Jacobun cinayet stili

Filmin başında haç dövmeleri, mutfak duası gibi semboller ve bu sembollere verilen anlamlar, dini inançlara katı bir tutumla bağlılığa işaret ediyor. Yetişme tarzı gibi toplumsal nedenlerle sevgi ve reddedilmeme uğruna kendi varlığını tehlikeye atacak şekilde davranışlarda bulunma klişesi bu filmde kendini birçok noktada göstermiş. Filmde karakter, kendisine korku ve huzursuzluk aşılayan, radikal bir şekilde dindar ve bu uğurda türlü şiddet biçimlerini uygulamaktan geri kalmayan ebeveynine, saygı göstermek uğruna öldürdüğü insanlara korkunç fiziksel zararlar vermekten çekinmiyor. Filmde Jacob’un annesinin asıl kimliğinin anlaşılması gibi beklenmeyen gelişmeler de korku filmlerinde bulunan klişe gelişmelerden biri olarak algılanabilecek detaylardan.

Film boyunca kullanılan kamera açıları, kesme biçme sahneleri, kaçışmalar, ses efektleri eşliğinde final sahnesine gelindiğinde, filmin bittiğine inanmak güçleşiyor. Jacob karakterinin açılış sekansından filmin sonuna kadar yakın çekimde insan vücuduna zarar vererek işlemiş olduğu cinayetler, bakmaktan rahatsız olunacak seviyede olduğu halde, izleyiciyi filmin içine çekiyor ve aynı zamanda merak uyandırıyor demek de mümkün.

Alt Açıdan Gelen Işık

Otelde Ölen İnsanlardan Biri

See No Evil renk, ışık ve müziklerin kullanımı açısından yönetmenin kariyerinin başlarından, yani 1980’li yıllardan izler taşısa da, günümüz izleyicisini klişelerle yormayacak, modern nitelikte denebilir. Örneğin filmde, klasik korku filmlerinde olduğu gibi alttan gelen ışığa değil, hikayenin doğal akışındaki vurguların ifadesine yönelik, gün ışığı gibi doğal ışık kaynaklarına yer verilmiş. Ayrıca korku filmlerinin genelinde olduğu gibi ezbere bilinen bazı detaylardan uzak kalınarak, karakterlerin alanlarının kısa olması cinayet sahnelerinin daha doğal olmasını sağlamış denebilir. Toplumsal hayattan soyutlanmış, uyuşturucu gibi kötü alışkanlıkları olan karakterlerin ekseriyetle bulunduğu filmde, bu karakterler arasında en günahkar olarak görülenlerin ilk ölenlerden olması klişesine de yer verilmemiş.

See No Evil hem izleyici üzerinde bırakmış olduğu etki hem de merak uyandıran içeriği ile beğenilmiş olacak ki, 2014 yılında serinin ikinci filmi de vizyona girdi.


Kaynakça

Beyazperde.com “Ölüm Çıkmazı”. Erişim Tarihi: 10.01.2024. Web

 

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Morlara Bürünmüş 8 Albüm Kapağı Tasarımı

Mor renginin hâkim olduğu 8 albüm kapağını inceliyoruz.

You Final Sezonu İncelemesi: İyilerin Kazandığı Dünyada Mutlu Bir Son

You, final sezonuyla izleyicilerine veda ederken Joe Goldberg'in hikâyesi sona eriyor.

Nickel Boys Film İncelemesi: Deneysel Sinema ve Tarihin Birleşimi

2025 Oscar Ödülleri'nde ilgi gören Nickel Boys, iki siyahi gencin bir reform okulunda yaşadıklarına odaklanıyor.

Orhan Kemal – Nâzım Hikmet’le 3,5 Yıl | 22 Alıntı

Türk edebiyatının iki büyük ustası Nâzım Hikmet ve Orhan Kemal'in Bursa Cezaevi'nde koğuş arkadaşlığı yaptıkları yıllara ve sonraki mektuplaşmalarına değinen Nâzım Hikmet'le 3,5 Yıl kitabı, Kemal'in kalemiyle çok içten ve etkileyici bir üslupla okurun karşısına çıkıyor.

İskenderiye Kütüphanesi: Efsane ve Gerçek

Efsane ve Gerçeğin ortak noktası, tarihin tozlu raflarına kaldıramadığı bilgi yuvası: İskenderiye Kütüphanesi.

İstanbul Ansiklopedisi Dizi İncelemesi: Kalabalığın Yalnız İnsanları

İstanbul Ansiklopedisi, büyülü İstanbul sokaklarında hem hayat bulmanın hem kaybolmanın öyküsünü anlatıyor.

Söylenti Edebiyat Editörleri Bu Ay Neler Okudu?

Söylenti Edebiyat editörleri olarak her ay neler okuduğumuzu, nelerin altını çizdiğimizi yakından incelediğimiz serimizin nisan ayı listesi ile karşınızdayız!

Yelpazeli Kadın (1918) Tablo Okuması: Gustav Klimt’in Son Eseri

Yelpazeli Kadın tablosu, zarafeti ve özgünlüğüyle hem sanat tarihine hem de Klimt'in kariyerinde büyük bir önem taşımaktadır.

Dante’nin İlahi Komedyası’nda İnsanlığın Mitolojik ve Manevi Seyahati: Kayboluşun Karanlığı ve Kurtuluşun Işığı

Dante’nin İlahi Komedyası; insanlığın ahlaki seçimlerini sorgulamasına, içsel çatışmalarını aşmasına ve evrensel sorulara yanıt bulmasına rehberlik eder.

Kırmızının Tonlarına Bürünmüş 7 Yabancı Albüm Kapağı

Temalarında kırmızı renginin ön planda olduğu ve gizli anlamlarıyla bizi farklı yolculuklara çıkaran albümleri sizler için derledik.

Editor Picks