Şarkıları ve Danslarıyla Kalplerimize Dokunan 10 Müzikal Film

Editör:
Berfin Sayarsoy
" hide_table_content="td_encvalW2dpemxlXQ=="]

Müzikal film denildiğinde herkesin aklına insanı neşelendiren, izleyenlerin içini kıpır kıpır yapan filmler gelse de sadece bunlardan ibaret değillerdir. Müzikaller, animasyondan tutun da drama kadar birbirine uzak birçok türle bir araya gelebilir. İş bir de zamanın sınırlarını aşarak bağımsızlığına kavuşan müzikal filmlere geldi mi, işte o zaman bir filmden alabileceğiniz tüm zevki alırsınız. Zamanın kısıtlayıcı kalıplarından kurtulmayı başaran filmlerin en önemli özelliği; her izleyişinizde o filme dair farklı bir detay yakalayıp, bambaşka bir gerçeği öğrenebilmenizdir. Sinema dünyasında günümüze kadar sayısız müzikal film beyazperdeye aktarılmış olsa da bunlardan çok azı zamanın kelepçelerinden kurtulmayı başarmıştır.

1. Dancer in the Dark (Karanlıkta Dans)

Cannes Film Festivali‘nde Altın Palmiye ve En İyi Kadın Oyuncu ödüllerini kazanan 2000 yapımı filmin yönetmen koltuğunda Lars von Trier oturmaktadır. Danimarka, Tayvan, Hollanda, Almanya, Arjantin, ABD, Finlandiya, Fransa gibi daha birçok farklı ülkenin ortak yapımcı olarak imza attığı filmde İzlandalı şarkıcı Björk, oğlunun geleceğini kurtarabilmek için göçmen bir fabrika işçisi rolünü canlandırmaktadır.

Film, yönetmenin Altın Kalp Üçlemesi olarak adlandırdığı üçlemenin son filmidir. Üçlemenin ilk filmi, 1996 yapımı Dalgaları Aşmak; ikinci film ise 1998 yapımı Gerizekalılar‘dır.

2. La La Land

Günümüze çok uzak olmasa da şimdiden zamanı büken filmlerden birisi olduğunuz izleyenlere gösterdi. 2016 yapımı La La Land, Whiplash yönetmeni Damien Chazelle’in bir başka başarılı filmidir. İki başarılı oyuncu Ryan Gosling ve Emma Stone ile Los Angeles’te çekilen La La Land (Aşıklar Şehri), oyunculuğa hevesli birisi ile bir caz piyanistinin yollarının kesişmesini konu edinmiştir.

3. The Blues Brothers (Cazcı Kardeşler)

John Landis yönetmenliğinde çekilen 1980 yapımı film, çıkış yaptıktan sonra zaman içerisinde kült film haline gelmiştir. John Belushi ve Dan Aykroyd başrolleri paylaşırken Jake ve Elwood Blues isimli iki kardeşi canlandırmaktadırlar. Filmin dikkat çeken bir başka detayı ise; orkestradaki müzisyenlerin harici James Brown, Ray Charles ve Aretha Franklin gibi önemli isimlerin de filmde performans sergilemiş olmalarıdır.

1998 yılında Blues Brothers 2000 ismiyle bir devam filmi çekildiyse de bu film, istenilen başarıyı elde edememiştir.

4. Neredesin Firuze

Yönetmenliğini Ezel Akay‘ın üstlendiği 2003 yapımı Neredesin Firuze, hazırladığımız bu listenin olmazsa olmazlarından birisidir. Kadrosundaki oyuncularıyla adeta yıldızlar geçidi oluşturan film, hem senaryosu hem de müzikleri ile izleyenleri ekran başına kilitleyen müzikal filmlerdendir. Sizin için Neredesin Firuze filminin fragmanını değil; herkesçe bilinen Ya Evden Yoksan şarkısını bırakıyoruz.

5. The Man Who Cried (Erkeğin Gözyaşları)

Ekranların tanıdık siması Johnny Depp‘in yer aldığı The Man Who Cried (Erkeğin Gözyaşları), adında tek bir erkeğe ait mesajı verse de aslında birçok erkeğin hikayesidir. II. Dünya Savaşı’ndan çok kısa bir süre öncesini; I. Dünya Savaşı sonrası erkeklerin alt üst olan hayatlarını genç bir Yahudi kızın gözünden izleyeceksiniz.

6. tick, tick…BOOM!

2021 yapımı Amerikan müzikal filmi tick, tick…BOOM!, söz yazarı Jonathan Larson’ın aynı isimli sahne müzikaline dayanmaktadır. Bu açıdan film için yarı otobiyografik bir eser diyebiliriz. Filmin gösterim tarihi günümüze çok yakın olsa da çıkış yaptığı günden beri görmüş olduğu ilgi ve beğeni ile şimdiden zamanın sınırlarını aşmış görünüyor.

Andrew Garfield, Vanessa Hudgens ve Robin de Jesús gibi isimlerin yer aldığı filmin yönetmenliğinde Lin-Manuel Miranda; filmin müziklerinde ise Jonathan Larson imzası yer almaktadır.

7. Sweeney Todd: Fleet Sokağı’nın Şeytani Berberi

Johnny Deep, Alan Rickman ve Helena Bonham Carter gibi ünlü isimlerin yer aldığı 2007 yapımı Sweeney Tood: Fleet Sokağının Şeytani Berberi filmi, 8 farklı dalda Tony Ödülü (Antoinette Perry Broadway Tiyatrosu’nda Mükemmellik Ödülü) kazanmıştır.

Film, eşine göz koyan bir hakim tarafından sürgün edilen Benjamin Barker (Johnny Depp) ve sevgilisi Bayan Lovett‘ın (Helena Bonham Carter) başından geçen olaylar konu alınmıştır. Barker, uzun bir aradan sonra karısının intikamını almak için Sweeney Todd lakabıyla Londra’ya, eskiden kendisine ait olan berber dükkanına geri döner ve olaylar silsilesi başlar.

8. Chicago

Rob Marshall yönetmenliğinde çekilen 2002 yapımı Chicago, suç ve müzikal türünde izleyici karşısına çıkmaktadır. En İyi Film dahil olmak üzere toplamda altı dalda ödül kazanan film için zamansız diyebiliriz. 1920 ve 1930’larda popüler olan, bu yılların Caz Çağı olarak anılmasına sebep olan Caz müziğinin yükseldiği dönemde ünlülerin çeşitli skandalları ve gerçekleştirdikleri yolsuzluklar konu olarak işlenmiştir.

9. Yentl

Barbra Streisand‘ın yönettiği 1983 yapımı müzikal-drama filmi Yentl, Amerikan yazar Isaac Bashevis Singer’ın Yentl the Yeshiva Boy isimli öyküsüne dayanmaktadır. Babasının vefatından sonra Hukuk eğitimi alabilmek için erkek gibi giyinen Yahudi bir kızın öyküsünü anlatmaktadır.

En İyi Orijinal Şarkı Müziği dalında Akademi Ödülü, En İyi Film-Müzikal veya Komedi dalında ödüller kazanmasının yanı sıra En İyi Yönetmen dalında Altın Küre kazanması ile yönetmen Barbra Streisand, Altın Küre’de En İyi Yönetmen ödülünü kazanan ilk kadın unvanına sahip olmuştur.

10. The Nightmare Before Christmas (Noel Gecesi Kabusu)

1993 yapımı müzikal animasyon Noel Gecesi Kabusu filminin yönetmen koltuğunda Henry Selick oturmaktadır. Filmin müzikleri ise Danny Elfman tarafından hazırlanmıştır. Animasyon olmasının yanı sıra sahip olduğu gotik havasıyla da dikkat çeken film, stop-motion tekniği ile çekilmiştir.


Kaynakça:

Öne çıkan görsel: themoviedb.org

spot_img

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Orhan Kemal – Nâzım Hikmet’le 3,5 Yıl | 22 Alıntı

Türk edebiyatının iki büyük ustası Nâzım Hikmet ve Orhan Kemal'in Bursa Cezaevi'nde koğuş arkadaşlığı yaptıkları yıllara ve sonraki mektuplaşmalarına değinen Nâzım Hikmet'le 3,5 Yıl kitabı, Kemal'in kalemiyle çok içten ve etkileyici bir üslupla okurun karşısına çıkıyor.

İskenderiye Kütüphanesi: Efsane ve Gerçek

Efsane ve Gerçeğin ortak noktası, tarihin tozlu raflarına kaldıramadığı bilgi yuvası: İskenderiye Kütüphanesi.

İstanbul Ansiklopedisi Dizi İncelemesi: Kalabalığın Yalnız İnsanları

İstanbul Ansiklopedisi, büyülü İstanbul sokaklarında hem hayat bulmanın hem kaybolmanın öyküsünü anlatıyor.

Söylenti Edebiyat Editörleri Bu Ay Neler Okudu?

Söylenti Edebiyat editörleri olarak her ay neler okuduğumuzu, nelerin altını çizdiğimizi yakından incelediğimiz serimizin nisan ayı listesi ile karşınızdayız!

Yelpazeli Kadın (1918) Tablo Okuması: Gustav Klimt’in Son Eseri

Yelpazeli Kadın tablosu, zarafeti ve özgünlüğüyle hem sanat tarihine hem de Klimt'in kariyerinde büyük bir önem taşımaktadır.

Dante’nin İlahi Komedyası’nda İnsanlığın Mitolojik ve Manevi Seyahati: Kayboluşun Karanlığı ve Kurtuluşun Işığı

Dante’nin İlahi Komedyası; insanlığın ahlaki seçimlerini sorgulamasına, içsel çatışmalarını aşmasına ve evrensel sorulara yanıt bulmasına rehberlik eder.

Kırmızının Tonlarına Bürünmüş 7 Yabancı Albüm Kapağı

Temalarında kırmızı renginin ön planda olduğu ve gizli anlamlarıyla bizi farklı yolculuklara çıkaran albümleri sizler için derledik.

Marmaris’te Yaz Rüyası: 5 Günlük Keşif Rotası

Ege ve Akdeniz'in incisi Marmaris için keyifli bir yol rotası.

Feminizmin Gücü: Patriyarka’nın Sosyal Yapılara Etkisi

Patriyarkal sisteme meydan okuyan feminizm, kadını güçlendirip eşitlikçi bir toplum inşasına öncülük eder.

Söylenti Konser Takvimi: Üç Büyükşehirde Kimler Var?

Söylenti müzik ekibi tarafından hazırlanan; İstanbul, Ankara ve İzmir'e müzik coşkusunu tattıracak birbirinden farklı Mayıs ayı konserleri sizlerle!