Sanatın Yaşı Yoktur: Aktif ve Başarılı Yaşlanma Sergisi

" hide_table_content="td_encvalW2dpemxlXQ=="]

31 Ocak – 6 Şubat 2022 tarihleri arasında Mersin Palm City Sergi Alanı‘nda Ressam Müzeyyen Çetinkaya‘nın “Aktif ve Başarılı Yaşlanma” sergisi açıldı.

Mersin Büyükşehir Belediyesi‘nin Yaşlı Destek Birimi’nin bir üyesi olan Müzeyyen Çetinkaya, Yaşlı Destek Birimi’nin teklifi üzerine bir işbirliğine imza atarak kendi resim sergisini açtı.

Yenişehir Belediyesi ve Yaşlı Destek Birimi, düzenli olarak üretici kadın buluşmaları düzenleyerek kadınların ev ekonomisine katkılarını destekliyor. Bu sefer, Ressam Müzeyyen Çetinkaya’da bu buluşmalara kendi resimlerinden oluşan resim sergisi ile katıldı.

Müzeyyen Çetinkaya İle Kısa Bir Röportaj

İlk sergisini açmanın mutluluğunu yaşayan 76 yaşındaki Ressam Müzeyyen Çetinkaya ile kısa da olsa bir röportaj yapma imkanı yakaladık. Röportajdan kısa bir kesit:

“Aslında Kimya mühendisiyim. Burdur’un Yeşilova ilçesinde doğdum. İlk ve ortaöğretimi Burdur’da tamamladıktan sonra lise öğrenimimi İstanbul Levent Koleji’nde tamamladım. Ardından kimya eğitimimi ise gündüzleri bir bankada çalışıp geceleri ise eğitim alarak bitirdim. Eğitimimin ardından İstanbul’da bir ilaç firmasında çalıştıktan sonra Almanya’da yaklaşık on yıl kozmetik uzmanlığı yaptım. Burada bir salon açarak Türk kadınlarına kozmetik üzerine çeşitli dersler verdim.”

“Ardından Antalya’ya yerleştim ve burada da bir güzellik salonu açtım. On yıl burada yaşadıktan sonra ölümcül bir kaza geçirdim ve bu kazanın ardından emekliye ayrıldım. Emekliye ayrıldıktan sonra kendime yeni hobiler aramaya başladım ve resmi buldum.”

Sergideki resimlerin, asıl resimlerinin sadece 1/4’ünü oluşturduğunu söyleyen Müzeyyen Çetinkaya, müze gibi bir evi olduğunu belirtiyor. Yaşamında birçok yer gezen ressam Çetinkaya, kendisini Kutuplara dahi gitsem kendime bir yön bulabiliyorumşeklinde ifade ediyor.

Resim Serüveni

Son 6-7 yedi yıldır resim ile uğraştığını söyleyen Müzeyyen Çetinkaya, ilk olarak Mersin’de birkaç ay resim kursuna gittiğini ve ardından evinin balkonunu bir atölyeye dönüştürdüğünü belirtiyor.

Müzeyyen Çetinkaya’nın bizlere ufak ama önemli bir tavsiyesi de var:

“Bazı şeyler eğlenirken, gezerken, yürürken, düşünürken yaratılıyor. Ben bunu keşfettim. Kendi kendinizi dinlediğiniz zaman çok şey yapıyorsunuz. Etrafınız size istediği kadar taş atsın, o taşlarla siz anıtlar yapabilirsiniz” diyerek herkesin kendisini dinlemesini, kendine kulak vermesini söylüyor.

Eserler

Ressam Müzeyyen Çetinkaya’nın Aktif ve Başarılı Yaşlanma Sergisi’nde sergilediği eserlerden bazılarına kısaca bir göz atalım. Müzeyyen Çetinkaya, özellikle bu resminde masumiyeti vurgulamak istediğini söylüyor.

Gözlüklerini çıkarıp dünyaya özgürce bakabilmeyi başaran bir at.

Resimlerin herkese farklı izlenimler uyandırması bizler için değerlidir.

Okuldan veya işten çıkıp evinize doğru giderken yol üzerinde gördüğünüz bir çiçekçiden aldığınız üç dal papatyalar. Evinize geldiğinizde ise solmamaları için alelacele bulduğunuz bir kavanoza su doldurup çiçekleri kavanoza koyarsınız.

Veyahut size hediye edilen bu çiçekleri koymak için bir vazonuz yoktur ve alana kadar kenarda yalnız duran bir kavanoza koymaya karar vermişsinizdir. Kim bilir?

Resimlerde çizilen nesnelerin dokularını anlayabilmek, resmi incelerken bile o dokuyu tenimizde hissedebilmek oldukça önemli. Bu resmi incelerken de kadının üzerindeki kıyafetin dokusunu anlayabiliyor, kumaşın kayganlığını üzerinizde hissedebiliyorsunuz. Çiçeklerin kokusunu alabiliyor ve çıplak ayakla çimenlere basmanın verdiği hissi duyumsayabiliyorsunuz.

Oyuncu Marilyn Monroe‘u genelde siyah-beyaz fotoğrafları ile biliriz. Ressam Müzeyyen Çetinkaya, Marilyn Monroe’a kendi bakış açısı ile renklendirerek adeta farklı bir görünüm kazandırmış.


KAYNAK

  • Mersin Tercüman Gazetesi’nden erişim sağlandı.
spot_img

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Orhan Kemal – Nâzım Hikmet’le 3,5 Yıl | 22 Alıntı

Türk edebiyatının iki büyük ustası Nâzım Hikmet ve Orhan Kemal'in Bursa Cezaevi'nde koğuş arkadaşlığı yaptıkları yıllara ve sonraki mektuplaşmalarına değinen Nâzım Hikmet'le 3,5 Yıl kitabı, Kemal'in kalemiyle çok içten ve etkileyici bir üslupla okurun karşısına çıkıyor.

İskenderiye Kütüphanesi: Efsane ve Gerçek

Efsane ve Gerçeğin ortak noktası, tarihin tozlu raflarına kaldıramadığı bilgi yuvası: İskenderiye Kütüphanesi.

İstanbul Ansiklopedisi Dizi İncelemesi: Kalabalığın Yalnız İnsanları

İstanbul Ansiklopedisi, büyülü İstanbul sokaklarında hem hayat bulmanın hem kaybolmanın öyküsünü anlatıyor.

Söylenti Edebiyat Editörleri Bu Ay Neler Okudu?

Söylenti Edebiyat editörleri olarak her ay neler okuduğumuzu, nelerin altını çizdiğimizi yakından incelediğimiz serimizin nisan ayı listesi ile karşınızdayız!

Yelpazeli Kadın (1918) Tablo Okuması: Gustav Klimt’in Son Eseri

Yelpazeli Kadın tablosu, zarafeti ve özgünlüğüyle hem sanat tarihine hem de Klimt'in kariyerinde büyük bir önem taşımaktadır.

Dante’nin İlahi Komedyası’nda İnsanlığın Mitolojik ve Manevi Seyahati: Kayboluşun Karanlığı ve Kurtuluşun Işığı

Dante’nin İlahi Komedyası; insanlığın ahlaki seçimlerini sorgulamasına, içsel çatışmalarını aşmasına ve evrensel sorulara yanıt bulmasına rehberlik eder.

Kırmızının Tonlarına Bürünmüş 7 Yabancı Albüm Kapağı

Temalarında kırmızı renginin ön planda olduğu ve gizli anlamlarıyla bizi farklı yolculuklara çıkaran albümleri sizler için derledik.

Marmaris’te Yaz Rüyası: 5 Günlük Keşif Rotası

Ege ve Akdeniz'in incisi Marmaris için keyifli bir yol rotası.

Feminizmin Gücü: Patriyarka’nın Sosyal Yapılara Etkisi

Patriyarkal sisteme meydan okuyan feminizm, kadını güçlendirip eşitlikçi bir toplum inşasına öncülük eder.

Söylenti Konser Takvimi: Üç Büyükşehirde Kimler Var?

Söylenti müzik ekibi tarafından hazırlanan; İstanbul, Ankara ve İzmir'e müzik coşkusunu tattıracak birbirinden farklı Mayıs ayı konserleri sizlerle!