Sadakatin Bedelini Ağır Ödeyen Kadın: Medusa

Medusa, Yunan mitolojisinin yılan saçlı kadını olarak bilinir. Bir çok film ve kitaplara konu olan Medusa’nın hikayesine biraz daha yakından göz atalım…

Medusa Gorgon

Yunan mitolojisinde Gorgonlar, gözlerine bakanların taşa dönüştüğü, çirkin, sivri dişli, saçlarının yerine canlı yılanlar bulunan üç dişi canavarlardır. Gorgon kardeşler Sthenno, Euryale ve Medusa‘ydı. Kız kardeşlerin ikisi ölümsüz iken Medusa ölümlüdür. Medusa kız kardeşlerinden çok daha farklı görünmektedir. Canlı yılanlar yerine çok güzel saçları, inci gibi dişleri ve çok güzel bir yüze sahiptir. O kadar büyüleyici bir güzelliği vardır ki halk, Medusa‘nın Athena‘dan daha güzel ve ilgi çekici olduğunu konuşur. Bu dedikodular Athena‘ya ulaşır ve Athena Medusa’ya karşı aşırı derecede kıskançlık beslemeye başlar. Medusa tüm bunlara rağmen Tanrıça Athena‘ya bağlı bir bakire olarak Athena‘nın tapınağının rahiplerinden biri olur. Athena’nın eşi olan Denizler ve Depremler Tanrısı Poseidon, Medusa’nın güzelliğinden haberdar olur ve onu görmeye gelir. Medusa‘yı gördükten sonra güzelliğinden çok etkilenir ve ona aşık olur. Medusa, Poseidon’a asla yüz vermez çünkü onun tek isteği yaşamı boyunca Athena‘ya hizmet etmektir. Poseidon artık bunu takıntı haline getirmiştir. Ayrıca bu iş sadece aşk değil initkam da içermektedir. Bir yarışta Athena‘ya yenildiği için gururunun ayaklar altına alındığını düşünen Deniz Tanrısı Poseidon, Athena‘dan bu şekilde intikam almak ister. Poseidon bir gün Medusa‘yı Athena‘nın tapınağında takip eder. Medusa’yı yalnız bulduğu ilk fırsatta ona, Athena‘nın tapınağında zorla sahip olur.

Poseidon Medusa at Athenas Temple by Milaeryn Aug 18 2019

Athena’nın Öfkesi

Athena, kendisine yapılan bu korkunç ihanet ve hakareti kısa bir sürede öğrenir. Poseidon gibi güçlü ve kudretli bir tanrıyı cezalandırmayacağını bildiği için tüm hırsını ve öfkesini, ona kıskançlığın en üst noktasını yaşatan Medusa‘dan çıkartmak ister. Athena, Medusa‘yı cezalandırmak için yanına getirtir. Onun güzel yüzünü ve vücudunu çirkin bir yaratığa, kendisinden de güzel olduğu düşünülen saçlarını canlı yılanlara, gözlerini ise bakanların taşa çeviren bir lanetle cezalandırır. Kısaca bir Gorgon‘a dönüştürür.

Perseus’un Zorlu Görevi

Bu cezanın kendisini rahatlatmadığını ve daha fazlasını isteyen Athena, Medusa‘nın ölüsüne ödül koyar. Bununla birlikte çoğu kişi bu büyük ödüle sahip olmak için Medusa‘nın peşine düşer fakat Medusa, lanetli gözlerinden dolayı gelenlerin hepsini taşa çevirir. Athena, Zeus‘un çocuklarından birisidir. Medusa‘yı ancak Zeus‘un diğer bir çocuğu olan Perseus‘un öldüreceğine inanır çünkü Perseus, insanların kahramanı olarak bilinmektedir. Athena, Perseus‘u tapınağına çağırır ve ona Medusa‘nın çok dişli bir rakip olduğunu anlatır. Onu öldürmenin en kolay yolu da Medusa uyurken başını kesmektir. Çünkü o zaman gözleriyle taşa çeviremez. Perseus, kendisine bu verilen zorlu görev için yola çıkar. Bu yolculukta hem Athena hem de diğer tanrı ve tanrıçalardan, ilahi güçler yardımıyla Medusa‘nın yerini öğrenir. En uç Batı Afrika ülkelerine doğru yol almaya başlar. Yolculuğu sırasında Tanrıça Hera‘nın altın elmalarıyla dolu ülkesine gelir. Burada bulunan akşam perileri, altın elmaları topladıkları bir sırt çantasını Perseus‘a verir. Perseus bu sırt çantasına Medusa‘nın başını koyacaktır. Perseus bu görev için gayet cesaretlidir çünkü tanrılar, Perseus‘u hem olağanüstü güçleriyle ve güçlü silahlarıyla donatmışlardır. Efsaneye göre; Hades‘ten görünmezlik miğferi, Zeus’tan elmas kadar son derece keskin ve sert bir kılıç ve Athena’dan ise büyük bir koruma gücüne sahip olan aynalı kalkanla Medusa‘nın gizlendiği Gorgon mağarasına doğru ilerler.

René Antoine Houasse Story of Minerva Minerva Giving her Shield to Perseus 1645 1710

Bu aynalı kalkandan Medusa‘nın savunmasız bir şekilde uyuduğunu görür. Saldırmak için çok sessiz olması gerekmektedir, çünkü Medusa en ufak bir sese uyanıp Perseus‘u taşa çevirebilir. Çok sessiz bir şekilde, uyuyan Medusa’nın yanına gelen Perseus, Zeus’tan aldığı keskin elmas kılıçla tek bir darbeyle Medusa‘nın başını keser ve sırt çantasına koyar.

Medusa Başı Tutan Perseus Heykeli Benvenuto Cellini 1545 1554 Loggia della Signoria Floransaİtalya

Perseus, Medusa‘nın başını kesmesiyle beraber Medusa‘nın boynundan Denizler tanrısı Poseidon‘dan olma çocukları ortaya çıkar. Bunlardan birisi; büyük kanatları olan ve uçabilen Pegasus, diğeri ise dev yaratık Hrisaor (Chrysaor)’dur.

Medusa‘nın kanlarının denize akmasıyla beraber oluşan bu yaratık çocuklar, Medusa’nın kız kardeşleriyle beraber Perseus‘tan intikam almak isterler. Fakat Perseus Hades‘ten aldığı görünmezlik miğferi ile beraber ortadan kaybolur, izini kaybettirir.

KAYNAKÇA

 

Geçmişin Dini Geleceğin Mitolojisi, Medusa Efsanesi, N. KARA, WEB

World History Encyclopedia, Medusa, Brittany Garcia, 20 Ağustos 2013 WEB

Gorgon Dergisi, Medusa, İrem Nur İmer, 12 Aralık 2020 WEB

Gizemli Dünyam, Medusa Kimdir?, 26 Ağustos 2017 WEB

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Morlara Bürünmüş 8 Albüm Kapağı Tasarımı

Mor renginin hâkim olduğu 8 albüm kapağını inceliyoruz.

You Final Sezonu İncelemesi: İyilerin Kazandığı Dünyada Mutlu Bir Son

You, final sezonuyla izleyicilerine veda ederken Joe Goldberg'in hikâyesi sona eriyor.

Nickel Boys Film İncelemesi: Deneysel Sinema ve Tarihin Birleşimi

2025 Oscar Ödülleri'nde ilgi gören Nickel Boys, iki siyahi gencin bir reform okulunda yaşadıklarına odaklanıyor.

Orhan Kemal – Nâzım Hikmet’le 3,5 Yıl | 22 Alıntı

Türk edebiyatının iki büyük ustası Nâzım Hikmet ve Orhan Kemal'in Bursa Cezaevi'nde koğuş arkadaşlığı yaptıkları yıllara ve sonraki mektuplaşmalarına değinen Nâzım Hikmet'le 3,5 Yıl kitabı, Kemal'in kalemiyle çok içten ve etkileyici bir üslupla okurun karşısına çıkıyor.

İskenderiye Kütüphanesi: Efsane ve Gerçek

Efsane ve Gerçeğin ortak noktası, tarihin tozlu raflarına kaldıramadığı bilgi yuvası: İskenderiye Kütüphanesi.

İstanbul Ansiklopedisi Dizi İncelemesi: Kalabalığın Yalnız İnsanları

İstanbul Ansiklopedisi, büyülü İstanbul sokaklarında hem hayat bulmanın hem kaybolmanın öyküsünü anlatıyor.

Söylenti Edebiyat Editörleri Bu Ay Neler Okudu?

Söylenti Edebiyat editörleri olarak her ay neler okuduğumuzu, nelerin altını çizdiğimizi yakından incelediğimiz serimizin nisan ayı listesi ile karşınızdayız!

Yelpazeli Kadın (1918) Tablo Okuması: Gustav Klimt’in Son Eseri

Yelpazeli Kadın tablosu, zarafeti ve özgünlüğüyle hem sanat tarihine hem de Klimt'in kariyerinde büyük bir önem taşımaktadır.

Dante’nin İlahi Komedyası’nda İnsanlığın Mitolojik ve Manevi Seyahati: Kayboluşun Karanlığı ve Kurtuluşun Işığı

Dante’nin İlahi Komedyası; insanlığın ahlaki seçimlerini sorgulamasına, içsel çatışmalarını aşmasına ve evrensel sorulara yanıt bulmasına rehberlik eder.

Kırmızının Tonlarına Bürünmüş 7 Yabancı Albüm Kapağı

Temalarında kırmızı renginin ön planda olduğu ve gizli anlamlarıyla bizi farklı yolculuklara çıkaran albümleri sizler için derledik.

Editor Picks