Pulp Fiction Filminde Çalan 14 Şarkı

Editör:
Berrak Akson
" hide_table_content="td_encvalW2dpemxlXQ=="]

Pulp Fiction çoğumuzun izlediği ilk kült film olma özelliğini taşıyan, zamanla popüler kültür için ikonlaşmış ögeler barındıran bir aksiyon filmidir. Yönetmenliğini Quentin Tarantino’nun yaptığı filmde; Jhon Travolta, Samuel L. Jackson ve Uma Thurman gibi yıldız isimler yer almaktadır. Film, yönetmenin kendine özgü tarzını yansıtacak müziklere sahiptir, böylelikle ikonikleşmiş olan sahneler müzikle bütünleşmiştir.

Şarkıların çoğu hala filmin adı ile anılmakta ve melodileri duyulduğu anda şarkıların sahipleri yerine Quentin Tarantino aklımıza gelmektedir. Gelin bu şarkıları birlikte inceleyelim!

1. Miserlou – Dick Dale

Filmin açılış sahnesinin ardından ve jenerikten hemen önce giren şarkı, izleyemediğimiz sahnede neler olduğunu adeta bize hissettiren enerjide ve heyecanda.

Şarkının filmde yer alışının yanı sıra sizi şaşırtacak bir hikayesi de bulunmaktadır. Şarkının asıl sahipleri 1920’li yıllarda İzmir’den Atina’ya mübadele ile gitmiş Rum asıllı Anadolu göçmenleridir. Gerçek bestecisi tam olarak bilinmeyen şarkının ismi de Türkçe’den gelmektedir ve “Mısırlı” demektir. Mısırlı bir kıza hitaben yazılan Miserlou, daha sonra birçok kez seslendirilmiş hatta 1950’li yıllarda Zeki Müren tarafından da yorumlanmıştır.

Zeki Müren’in yorumu:

2. Jungle Boogie – Kool & The Gang

Filmin jeneriğinin yarısından itibaren ana karakterlerimizden Jules ve Vincent’ın arabanın radyosunda dinlediği şarkıyı duyuyoruz. İlk şarkıya nazaran oldukça keskin bir geçişle başlayan Jungle Boogie ile yavaş yavaş kahramanlarımızı tanımaya başlıyoruz.

3. Let’s Stay Together – Al Green  

Jules, mafya karakterimiz Marsellus Wallace’e yanlış yapmış Brett’i vurduktan sonra sahne değişir. Ekranda son günlerde oyunculuğu bıraktığını açıklayarak hepimizi üzen ünlü oyuncu Bruce Willis’i (Butch) görüyoruz. Sahnede ünlü boksör Butch’a, Marsellus’un şike teklifini izliyor ve bir yandan da Let’s Stay Together şarkısını dinliyoruz.

4. Bustin’ Surfboards – The Tornadoes

Yine keskin bir sahne geçişi ile daha önce görmediğimiz iki genç kadının sohbetine Bustin’ Surfboards ile tanıklık ediyoruz. Daha sonra dil çivisi hakkında çoğumuzun merak edip soramadığı o soruyu Vincent bizim için soruyor.

5. Bullwinkle, Part 2 – The Centurians

Vincent’in rüzgarla uçuşan koyu siyah saçları ile adeta ahenk içinde çalan Bullwinkle Part 2, Marsellus’un karısı Mia ile yemek yemeden önce rahatlamak için illegal yollara başvuran karakterimizin hissettikleri müzik aracılığıyla anlaşılır bir hale dönüşüyor.

6. Son Of A Preacher Man – Dusty Springfield

Sinema tarihinin en ikonik kadınlarından biri olan Mia Wallace’ı ilk gördüğümüz sahnede çalan Son Of A Preacher Man, bize biraz romantik tınılar dinletse de bir yandan da birazdan yemeğe çıkması gerekecek Mia ve Vincent’in arasındaki gerilimi hissettiriyor. Marsellus’un Mia evde sıkılmasın diye görevlendirdiği Vincent, işte bu şarkı ile bizimle beraber ilk kez Mia’yı görüyor.

Mia’nın tercihi olan ilginç temalı restoranda gerilim ve “rahatsız edici sessizlik” dolu sipariş sahnesinin ardından, hepimizin tadını çok merak ettiği 5 dolarlık milkshake sahnesinde bize yumuşak tınılara sahip olan Rumble eşlik ediyor.

8. You Never Can Tell – Chuck Berry

Filmin en önemli anlarından biri olan dans sahnesinin arkasında, adeta Mia ve Vincent’in hareketleriyle bütünleşmiş olan You Never Can Tell, genç aşıklarla ilgilidir. Mia düzenlenen dans yarışmasına aniden katılmaya karar verir ve Vincent’de ona eşlik eder. Ortaya ise hafızalardan silinmeyecek o dans sahnesi çıkar.

9. Girl, You’ll Be A Woman Soon – Urge Overkill

Hafif sarhoş karakterlerimiz ellerinde dans yarışmasının kupası ile eve girerler. Mia’dan uzak durması için kendini ikna etmeye çalışan Vincent, lavaboya kaçar ve o esnada Mia Girl, You’ll Be A Woman Soon şarkısını açarak tek başına dans eder. Ta ki Vincent’in cebindeki beyaz tozu bulana kadar.

10. Flowers On The Wall – The Statler Brothers

Marsellus’ı kandırdıktan sonra kaçan Butch’ın, dairesinde Vincent’i öldürüp altın saatle sıyrık bile almadan kaçmasının ardından radyoda açtığı Flowers On The Wall, karakterin ne kadar sakin ve neşeli olduğunu bizlere hissettiriyor. Birini öldürmüş olmanın paniğini bile yaşamayan Butch, kırmızı ışıkta Marsellus’u görüyor ve onu da öldürmek için gaza basıyor.

11. If Love Is A Red Dress – Maria McKee

Butch’ın Marsellus’dan kaçtığı sahnenin ardından karşılaştıkları dükkânda çalan If Love Is A Red Dress, sahnenin aksiyonuna zıt bir şekilde oldukça sakindir.

12. Comanche – The Centurians

Butch’un, Marsellus’u kurtarma kararı verdiği esnada çalan Comanche, bize Butch ve Marsellus’un öfkesini ve alınacak korkunç intikamı hissettiren yüksek bir tempoya sahiptir.

13. Out Of Limits – The Marketts

Onca zorluk ve koşuşturmanın ardından sonunda “Şekerparesi”ne kavuşan Butch, sevgilisinin telaşına, sulu gözlülüğüne ve hassaslığına rağmen sonunda onu da alıp kaçmayı başarıyor. Bu sırada kulaklarımızda Out Of Limits duyuyoruz.

14. Surf Rider – The Lively Ones

İlk sahnedeki lokantaya geri döndüğümüz ve sadece kendi cüzdanlarını kurtaran Vincent ve Jules’u son kez gördüğümüz sahnede çalan Surf Rider, açılışta çalan şarkıya paralel bir türe sahiptir. Filmin kapanış sahnesinde ise silahlarını deniz şortlarının içine koyan ikili lokantadan çıkar ve efsane film burada sonlanır.


Kaynakça

1

spot_img

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Orhan Kemal – Nâzım Hikmet’le 3,5 Yıl | 22 Alıntı

Türk edebiyatının iki büyük ustası Nâzım Hikmet ve Orhan Kemal'in Bursa Cezaevi'nde koğuş arkadaşlığı yaptıkları yıllara ve sonraki mektuplaşmalarına değinen Nâzım Hikmet'le 3,5 Yıl kitabı, Kemal'in kalemiyle çok içten ve etkileyici bir üslupla okurun karşısına çıkıyor.

İskenderiye Kütüphanesi: Efsane ve Gerçek

Efsane ve Gerçeğin ortak noktası, tarihin tozlu raflarına kaldıramadığı bilgi yuvası: İskenderiye Kütüphanesi.

İstanbul Ansiklopedisi Dizi İncelemesi: Kalabalığın Yalnız İnsanları

İstanbul Ansiklopedisi, büyülü İstanbul sokaklarında hem hayat bulmanın hem kaybolmanın öyküsünü anlatıyor.

Söylenti Edebiyat Editörleri Bu Ay Neler Okudu?

Söylenti Edebiyat editörleri olarak her ay neler okuduğumuzu, nelerin altını çizdiğimizi yakından incelediğimiz serimizin nisan ayı listesi ile karşınızdayız!

Yelpazeli Kadın (1918) Tablo Okuması: Gustav Klimt’in Son Eseri

Yelpazeli Kadın tablosu, zarafeti ve özgünlüğüyle hem sanat tarihine hem de Klimt'in kariyerinde büyük bir önem taşımaktadır.

Dante’nin İlahi Komedyası’nda İnsanlığın Mitolojik ve Manevi Seyahati: Kayboluşun Karanlığı ve Kurtuluşun Işığı

Dante’nin İlahi Komedyası; insanlığın ahlaki seçimlerini sorgulamasına, içsel çatışmalarını aşmasına ve evrensel sorulara yanıt bulmasına rehberlik eder.

Kırmızının Tonlarına Bürünmüş 7 Yabancı Albüm Kapağı

Temalarında kırmızı renginin ön planda olduğu ve gizli anlamlarıyla bizi farklı yolculuklara çıkaran albümleri sizler için derledik.

Marmaris’te Yaz Rüyası: 5 Günlük Keşif Rotası

Ege ve Akdeniz'in incisi Marmaris için keyifli bir yol rotası.

Feminizmin Gücü: Patriyarka’nın Sosyal Yapılara Etkisi

Patriyarkal sisteme meydan okuyan feminizm, kadını güçlendirip eşitlikçi bir toplum inşasına öncülük eder.

Söylenti Konser Takvimi: Üç Büyükşehirde Kimler Var?

Söylenti müzik ekibi tarafından hazırlanan; İstanbul, Ankara ve İzmir'e müzik coşkusunu tattıracak birbirinden farklı Mayıs ayı konserleri sizlerle!