Psikedelik Müziğin Nefes Kesici Örneği: Currents Albüm İncelemesi

Editör:
Zeynep Kezer

Tame Impala… Çocukluk arkadaşı olan bir grup gencin Avustralya’dan dünyaya uzanan müzik serüveni. Günümüzde yabancı pop dinleyicilerinin radarlarından kaçmayan grubun temelleri, 1999 yılında Avustralya’da atıldı. Grup, adını Doğu ve Güney Afrika’da yaşayan bir antilop türü olan “impala”dan alır. Tam çevirisi “Evcil İmpala”dır. Tame Impala’nın isim babası, solisti ve söz yazarı Kevin Parker‘dır. Grubun şarkıları pop veyahut R&B türlerine koyulabilir ancak Tame Impala’nın olmazsa olmazı psikedelik müziktir.

wordpresscom

Kevin Parker (baş gitar ve vokal), Dominic Simper (gitar ve synth), Jay Watson (synth ve geri vokal), Julien Barbagallo (davul) ve 2013’de gruptan ayrılan basçı Nick Allbrook‘tan oluşan bu genç grup, psikedelik müziğin yaşatılması konusunda çalıştılar. 2008 yılında ünlü müzik şirketi Modular Recordings ile yaptıkları anlaşma ile profesyonel müzik camiasına adımlarını attılar. Tame Impala denildiğinde akla gelen ilk şarkıların bulunduğu, grubun imza albümü olan, 2015 yapımı “Currentsmercek altında!

1- Let It Happen

Albümün ilk ve en uzun şarkısı olan “Let It Happen”, Parker’ın deyimi ile “Kaos içerisindeki dünyada kendini bulmaya çalışan birisini” anlatıyor. Albümün açılışını yepyeni başlangıçlar, hayattaki değişimler ve bu değişimleri kabul ediş üzerine yazılmış bir şarkıyla yapıyor Tame Impala. Neredeyse sekiz dakikalık şarkıda dinleyiciye verilen mesaj oldukça açık: Ne olursa olsun hayat devam ediyor ve hiçbir şey kalıcı değil!

Bu motive edici sözlerin arka planında çalan psikedelik ritimlerle birlikle Let It Happen adeta bir müzik şöleni sunuyor.

“I can’t fight it much longer
(Daha fazla karşı koyamıyorum)
Something’s trying to get out
(Bir şey dışarı çıkmaya çalışıyor)
And it’s never been closer
(Ve hiç bu kadar yakın olmamıştı)”

2- Nangs

Yaklaşık iki dakika uzunluğunda bir şarkı düşünün ve şarkı boyunca yalnızca tek bir cümle söyleniyor: “Bundan daha fazlası var mı?” Bu cümle oldukça yoruma açık. Dinleyici neyi sorgulamak istiyorsa onu sorguluyor parçayı dinlerken. Müziği de kulağa uyumlu ve hoş gelse de Kevin Parker parçayı tadında bırakmayı tercih etmiş. Yedi dakikalık bir şarkının ardından bu kısa parça, dinleyicinin kulaklarını dinlendirmek ve sonraki şarkıya hazırlamak üzere ikinci sıraya konmuş gibi bir izlenim veriyor

3- The Moment

Hayatın ne kadar gelip geçici olduğunu anlattıktan sonra “Şu an” diyor Impala. Kevin Parker, parçanın ilk dizelerinde tüm hayatını merak ederek geçiremeyeceğini söylüyor. Yerimizde sayarak bir şeylerin merakı içinde yanıp tutuşmaktansa harekete geçilmesini istiyor. Şarkıda sürekli tekrarlanan “Daha da yaklaşıyor” cümlesinde yaklaşmakta olan şey ise hayatın akışı, kaçınılmaz son gibi çağrışımlar uyandırmakta. Bu sözlere bir de melodi eklendiğinde ise Tame Impala’nın zihinsel ya da fiziksel olarak dinleyiciyi hareketlendirmeye çalıştığı gözler önüne seriliyor. Sözlerin kesilip müziğin devam ettiği mükemmel soloda da dinleyiciye düşünmesi gereken şeyleri düşünme fırsatı tanınıyor.

“I don’t want our footsteps to be silent anymore,
(Ayak seslerimizin sessiz olmasını istemiyorum artık.)
Want them to be in the moment
(O anda olmalarını istiyorum.)

4- Yes I’m Changing

Hayat geçip gidiyor, her şey değişiyor da biz aynı mı kalıyoruz? Elbette hayır. Değişime ayaka uydurmayla başlayan albüm bireyin kendi değişimine de değiniyor. Albümün genel temasında negatiflik hakim olmadığı gibi bu şarkıda da negatif bir atmosfer yok. Parker’a göre değişim bir ilerlemedir ve geriye dönüp bakmak anlamsızdır. “Orada başka bir gelecek var. Seni bekliyor.” ve sürekli tekrarlanan “Seni çağırıyor.” dizeleri ve yumuşak tınıların birleşimi ile ortaya oldukça motive edici bir bütün çıkıyor.

“Life is moving, can’t you see?
(Hayat devam ediyor, göremiyor musun?)”

5- Eventually

Ritmik ve kulağa hoş gelen bir girişle başlıyor parça. Tame Impala, şarkının isminde “Sonunda” diyor. Bu kez ortada bitmiş bir ilişki var. “‘Keşke bunu yapmanın başka bir yolu olsaydı.” diyerek giriş yapıyor ve bu ayrılığın iki taraf için de en iyi seçenek olduğunu, sonunda her şeyin yoluna gireceğini söyleyerek bitiriyor. Albümde işlenen süreç ele alındığında “Eventually”, sürecin başta zor görünse de sonunda faydalı olacağını öğütlüyor.

“Wish I could turn you back into a stranger.
(Keşke seni bir yabancıya çevirebilseydim.)
‘Cause if I was never in your life, you wouldn’t have to change it.
(Çünkü hayatında hiç olmasaydım, hayatını değiştirmek zorunda kalmazdın.)”

6- Gossip

Derin anlamı olan bir parça sonrası elli beş saniyelik sözsüz bir mola. “Gossip” yumuşak ritimlerle dinleyiciyi sıradaki şarkıya yönlendiriyor.

7- The Less I Know The Better

Currents’ın imza şarkısı “The Less I Know The Better”, platonik olunan kişinin mutluluğunu uzaktan izlemenin yükünü anlatıyor. “Ne kadar az bilirsem o kadar iyi” diyerek kendi iç huzurunu korumaya çalışıyor aslında. Sevdiği kadın tarafından seçilmeyi arzulayan bir adamın ağzından dinlediğimiz parça buruk bir atmosfere sahip. Hareketli melodinin ardına gizlenmiş üzücü sözleriyle bu parça, Tame Impala’nın öne çıkan parçalarından biri olma özelliğini elinde tutuyor.

She said, ‘It’s not now or never’
(Dedi ki, ‘Ya şimdi ya hiç değil’)
Wait ten years, we’ll be together’
(‘On yıl bekle, birlikte olacağız.’)
I said, ‘Better late than never
(Dedim ki, ‘Geç olsun güç olmasın’)
Just don’t make me wait forever’
(‘Sadece beni sonsuza kadar bekletme’)

8- Past Life

“Past Life”, günlük bir rutinle başlıyor. Kahramanımız kuru temizlemeciden çıkıp arabasına giderken geçmiş yaşamdan birini görüyor. O kişi eski sevgilisi. Bu ani karşılaşma anlatıcıyı kelimenin tam anlamıyla şoka sokmuş çünkü bir hayalet görmüş gibi olduğunu söylüyor. İkilinin arasındaki dinamik “Arkadaşlık ve aşk arasında” olarak tanımlanıyor ve bunun şiirsel olarak görülüyor. Ancak bu aşk o kadar eskide kalmış ki, “Geçmiş yaşamından kalmış bir anı gibi” hissettiriyor şarkının anlatıcısına. Parça boyunca eski sevgilisini aramayı düşünen anlatıcı, sonunda arıyor ve telefonun açılmasıyla şarkıya son nokta konulmuş oluyor. Bir şarkıdan ziyade, birinin anısını dinliyormuş hissiyatı hakim bu parçada.

“I thought I was moving on but I guess I was just switching off.
(İlerlediğimi düşünmüştüm ama sanırım sadece ilgimi kaybetmişim.)
And now I see my life as the banal slog it instantly became.
(Aynı şekilde devam edebileceğimden emin değilim.)”

9- Disciples

Buram buram geçmişe duyulan özlem kokuyor “Disciples”. Çevresindeki insanlar sevgiliyi değiştirmiş ve parçanın anlatıcısı bu durumdan üzüntü duyuyor. “Eskisi gibi olmak istiyorum.” dizesi durumu yeterince açıklıyor aslında. Anlatıcı, içinde tuttuğu ve söylemek istediği şeyleri söyleyip söylememe konusunda kararsız bir bekleyiş içinde.

“I wanna be like we used to.
(Eskisi gibi olmak istiyorum)But now you’re worried cause that means we’d lose you
(Ama şimdi endişeleniyorsun çünkü bu seni kaybedeceğim anlamına geliyor.)”

10- ‘Cause I’m A Man

Bu şarkıda Tame Impala, cinsiyet rollerine ve bunların yapılan hataların bahanesi olarak kullanılmasına dikkat çekmiş. Düşünmeden hareket etmenin arkasındaki “Çünkü ben bir erkeğim” gibi klişe bahanelerin kullanımına vurgu yapılıyor. Kevin Parker, ‘Cause I’m A Man’i alaycı bir dille yazmış olmalı. Müzikte ise bateri ve gitarın uyumunu bir kez daha görmekteyiz.

“Cause I’m a man, woman
(Çünkü ben bir erkeğim, kadın.)
Don’t always think before I
do.
(Bir şeyi yapmadan önce düşünmem.)”

11- Reality In Motion

Reality In Motion”, bir karar süreci ve bunun yarattığı iç sıkıntıyı ele alıyor. Verilmesi gereken zor bir karar var ve şarkının anlatıcısı bu kararı vermeye çalışırken kaygılı hissediyor. Parçada kullanılan “Görüşün giderek solması” gibi metaforlar karar anında zihnin bulanıklaşması gibi durumları çağrıştırıyor. Son kısımlarda tekrarlanan dizeler ve arkadaki baskın müzik, önemli bir karar almaya çalışırken kafada hissedilen yoğunluğu anımsatmakta.

“Fate can decide, I can ignore
(Kader karar verebilir, ben de görmezden gelebilirim)”

12- Love/Paranoia

Günümüz ilişkilerinin “Aşk ve paranoya” arasında gidip geldiği gerçeği bir de Tame Impala’dan dinleyelim. Şarkıda, partnere duyulan güvensizlik ve bunun adeta bir paranoya gibi hissettirmesi anlatılıyor. Anlatıcı, bu denli şüpheci olmasını aşık olmasına bağlıyor fakat karşı tarafın öyle düşünmediği “And suddenly I’m the phony one. The only one with a problem/ Birdenbire, sahte olan, sorunu olan tek kişi ben oldum.” dizelerinde bariz bir şekilde ortada.

Gerek müzik, gerekse sözleriyle “Love/Paranoia” ihanetin ihtimalinin bile başa çıkması ne kadar güç ihtimaller olduğunu dinleyiciye aktarıyor.

“I’ve heard those words before
(Bu lafları daha önce duymuştum)
Are you sure it was nothing
(Önemsiz olduklarından emin misin?)
Cause it made me feel like dying inside
(Çünkü içten içe öldüğümü hissettiriyor bana)”

13- New Person Same Old Mistakes

Parker, Currents’ın kapanışını grubun en çok dinlenen şarkılarından biriyle yapıyor. Albüm boyunca hayatın içindeki çeşitli zorluk ve süreçleri kişinin iç duyguları ile harmanlayıp dinleyicisine sunan Tame Impala, “New Person Same Old Mistakes”i onca hatadan sonra yeni birisine duyulan sevgiyi bireyin iç sesiyle çatışması şeklinde işlemiş.

Şarkıyı, kişinin kusur ve hataları ile mücadelesi ve aşk ikilisinin zihin içerisindeki zıtlaşması olarak nitelendirmek yanlış olmayacaktır. Parker’a göre insan, yeni birisi gibi hissettiği anlarda bile geçmişteki hataları tekrarlamaya meyillidir. Geçmiş peşimizi bırakmaz.

“Feel like a brand new person
(But you’ll make the same old mistakes)
Yepyeni bir insan gibi hissediyorum
(Ama hala aynı eski hataları yapıyorsun)

I don’t care, I’m in love
(Stop before it’s too late)
Umurumda değil, aşığım
(Çok geç olmadan dur)”

Indie rock, pop, psikedelik ve alternatif müzik sevenlerin göz bebeği olan Currents, Kevin Parker için de öyle olacak ki sanatçı bir röportajında “‘Currents’tan bu yana ne kadar uzun zaman geçtiyse, o kadar keyifli ve nostaljik bir deneyim haline geliyor.” diyor. Albüm adeta şarap gibi yıllanıyor diyebiliriz.

 

Kaynakça:

Kapak görseli: robertbeattyart.com

Smith, Thomas, “Tame Impala’s ‘currents’ at Five: Kevin Parker takes us inside the breakthrough disco-pop opus.” NME,NME Networks 9 Temmuz 2020, https://www.nme.com/features/tame-impala-currents-fifth-anniversary-interview-2020-rihanna-2706819. Erişim: 9 Temmuz 2024

“Currents Tame Impala.” Lyrics Layers, https://www.lyricslayers.com/?q=currents%20tame%20impala. Erişim: 9 Temmuz 2024

“Tame Impala.” Teachrock, https://teachrock.org/traceitback/tame-impala/. Erişim: 9 Temmuz 2024

Ayşenur Gedizli
Ayşenur Gedizli
let it happen,,

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Morlara Bürünmüş 8 Albüm Kapağı Tasarımı

Mor renginin hâkim olduğu 8 albüm kapağını inceliyoruz.

You Final Sezonu İncelemesi: İyilerin Kazandığı Dünyada Mutlu Bir Son

You, final sezonuyla izleyicilerine veda ederken Joe Goldberg'in hikâyesi sona eriyor.

Nickel Boys Film İncelemesi: Deneysel Sinema ve Tarihin Birleşimi

2025 Oscar Ödülleri'nde ilgi gören Nickel Boys, iki siyahi gencin bir reform okulunda yaşadıklarına odaklanıyor.

Orhan Kemal – Nâzım Hikmet’le 3,5 Yıl | 22 Alıntı

Türk edebiyatının iki büyük ustası Nâzım Hikmet ve Orhan Kemal'in Bursa Cezaevi'nde koğuş arkadaşlığı yaptıkları yıllara ve sonraki mektuplaşmalarına değinen Nâzım Hikmet'le 3,5 Yıl kitabı, Kemal'in kalemiyle çok içten ve etkileyici bir üslupla okurun karşısına çıkıyor.

İskenderiye Kütüphanesi: Efsane ve Gerçek

Efsane ve Gerçeğin ortak noktası, tarihin tozlu raflarına kaldıramadığı bilgi yuvası: İskenderiye Kütüphanesi.

İstanbul Ansiklopedisi Dizi İncelemesi: Kalabalığın Yalnız İnsanları

İstanbul Ansiklopedisi, büyülü İstanbul sokaklarında hem hayat bulmanın hem kaybolmanın öyküsünü anlatıyor.

Söylenti Edebiyat Editörleri Bu Ay Neler Okudu?

Söylenti Edebiyat editörleri olarak her ay neler okuduğumuzu, nelerin altını çizdiğimizi yakından incelediğimiz serimizin nisan ayı listesi ile karşınızdayız!

Yelpazeli Kadın (1918) Tablo Okuması: Gustav Klimt’in Son Eseri

Yelpazeli Kadın tablosu, zarafeti ve özgünlüğüyle hem sanat tarihine hem de Klimt'in kariyerinde büyük bir önem taşımaktadır.

Dante’nin İlahi Komedyası’nda İnsanlığın Mitolojik ve Manevi Seyahati: Kayboluşun Karanlığı ve Kurtuluşun Işığı

Dante’nin İlahi Komedyası; insanlığın ahlaki seçimlerini sorgulamasına, içsel çatışmalarını aşmasına ve evrensel sorulara yanıt bulmasına rehberlik eder.

Kırmızının Tonlarına Bürünmüş 7 Yabancı Albüm Kapağı

Temalarında kırmızı renginin ön planda olduğu ve gizli anlamlarıyla bizi farklı yolculuklara çıkaran albümleri sizler için derledik.

Editor Picks