Pop Rock Türüne Ait En İyi 12 Yabancı Şarkı

Editör:
Ayşenur Gedizli

Pop rock, ortaya çıktığı yıllardan beri gittikçe daha da ilgi toplayarak dinleyicisini sürekli artıran bir müzik türü oldu. The Beatles, Beach Boys gibi gruplarla ortaya çıkan ve günden güne gelişen pop rock, müzik camiasından pek çok sanatçının da diskografisinde yer verdiği bir türdür. Hep beraber pop rock’ın en iyi 12 parçasını inceleyelim.

Pop Rock Nedir?

Pop rock, rock türünün gitar ve bateri ritimleri gibi unsurlarını ana akım pop melodileriyle birleştiren bir müzik türüdür. Rock and Roll’un daha radyo dostu versiyonu ve pop unsurlarının daha belirgin olduğu müzikler veya zamanla popülerleşmiş rock şarkıları bu türün içinde yer alır. Pop rock da her müzik türünde olduğu gibi farklı tarz ve elementleri bünyesinde barındırır. 1950’lerde ortaya çıkan bu tür gün geçtikçe daha da sevilerek dinleniyor.

1. Mr. Brightside – The Killers

The Killers-Radio Futuro

The Killers’ın ilk albümü Hot Fuss”ta yer alan Mr.Brightside, aynı zamanda grubun en bilinen şarkısı. Üstünden yirmi yıldan fazla zaman geçmesine rağmen grubun en sevilen parçalarından biri olan Mr.Brightside; sadakatsizlik, aldatılma, paranoya ve kıskançlık temaları üzerinde duran bir şarkı. Şarkının anlatıcısının pesimistliği ve şarkının adı da tezatlık yaratıp şarkının fevkalade müziğini daha da üst bir seviyeye taşıyor. Şarkı aynı zamanda oldukça renkli bir klibe de sahip.

2. Song 2 – Blur

Blur-GRAMMY.com

Song 2, Blur‘un grupla aynı adı taşıyan albümünün ikinci single’ı olarak yayınlandı. Grunge müziğinin satirik bir parodisi olarak yazılmış olan şarkı ironik bir biçimde Blur’un en bilinen şarkılarından biri olmuştur. Anlamsız gibi duran sözlerden oluşan şarkı, ironi yarattığından anlamlı hale geliyor ve grunge melodileri taşıyan muhteşem bir rock şarkısını bize sunuyorlar.

3. Los Ageless – St.Vincent

St.Vincent-Billboard

Los Angeles şehrinin ismine kelime oyunu yapılarak adlandırılan bu şarkı “MASSEDUCATION” adlı albümünde yer alıyor. St.Vincent‘ın aynı albümde yer alan “New York” adlı şarkısına adeta bir antitez gibi olan bu şarkı gitar ve enstrümantallerin harika uyumuyla öne çıkıyor. Los Angeles’ın güzellikle ve ünlü olmakla takıntılı insanlarını ve genel olarak Los Angeles’ı eleştirel bir biçimde ele alan bir parça olan Los Ageless, aynı zamanda kaçış ve amaçsızlık gibi temalara da değiniyor. Kişisel olarak sevdiğim sanatçılardan biri olan St.Vincent’ın toplumsal eleştiri ve sanatı birleştirdiği bu parçayı dinleyicilerine sunuyor.

4. Chelsea Dagger – The Fratellis

The Fratellis-Outline Magazine

Chelsea Dagger, grubun solisti Jon Fratelli‘nin zamanında burlesque performansı yapan ve sahne adı olarak Chelsea Dagger’ı kullanan eşi Heather Donnelly’den ilham alarak yazdığı şarkıdır. Başta şarkıyı eşi için yazsa da Chelsea Dagger daha sonradan kendi yarattığı karakter haline gelmiştir. Şarkının ismi de Britney Spears’ın (Spear: mızrak, Dagger: hançer) isminden ilham alınarak yaratılmıştır. İkonik bir ritim ve gitar girişi olan şarkı grubun en popüler parçasıdır ve pek çok insan tarafından sevilerek dinlenmektedir.

5. Hey Jude – The Beatles

The Beatles-CNN

Başta Hey Jules adıyla çıkarmayı düşündükleri şarkı daha sonra herkesin bildiği adıyla, Hey Jude olarak yayınlandı. John Lennon ve eşi Cynthia’nın boşanması sırasında oğulları Julian’a moral ve umut vermek amacıyla Paul McCartney tarafından yazılan bu parça aynı zamanda The Beatles‘ı şu an sahip oldukları üne kavuşturan parçalardan biridir. Yalnızca Julian’ın değil, umuda ihtiyacı olan tüm insanların kendini sözlerinde bulabileceği bir şarkı Hey Jude.

6. Hunger – Florence and the Machine

Florence and the Machine-Redbrick

Grubun “High As Hope” adlı albümünde bulunan Hunger, şarkıcı Florence Welch‘in gençliğinde yaşadığı alkol bağımlılığı ve yeme bozukluğu gibi problemlerinden bahsettiği ve sözlerinde ele aldığı bir parçadır. Açlığı bir metafor olarak kullanan ve onu bir boşluğa, daha iyi şeylere duyulan arzuya benzeten Welch, herkesin içinde bu arzunun bulunduğunu irdeliyor. Ritmiyle, piyano melodisiyle ve arka vokalleriyle öne çıkan parça Florence and the Machine’in müzikalite ve söz yazarlığı anlamında en başarılı parçalarından biri olarak karşımıza çıkıyor.

7. Killer Queen – Queen

Queen-Britannica

Queen‘in pek çok ülkede tanınmasını sağlayan Killer Queen, grubun en bilinen parçalarından biri. Kendine has müzik öğelerini bulunduran ve grubun en efsanevi parçalarından biri olan Killer Queen, benim de grubun en sevdiğim parçalarından biri. Şarkı siyasi figürlerden (Marie Antoinette, John F. Kennedy) bahsettikleri akılda kalıcı sözleri ve gitar melodileriyle öne çıkıyor. Son derece sıra dışı olan bu parça yalnızca Queen fanlarının değil, dünyadaki pek çok insanın da severek dinlediği bir parça olarak varlığını sürdürüyor.

8. Money for Nothing – Dire Straits

Dire Straits-Universal Music

Dire Straits‘in en bilinen parçası olan Money for Nothing, grubun solisti Mark Knopfler‘in bir adamın 80’lerde ortaya çıkan şarkıcılardan şikayet etmesinden ilham alarak yazdığı bir parça. Sting‘in de eşlik ettiği şarkı, ikonik “I want my MTV cümlesiyle başlıyor. Klasikleşmiş rock sesinin açık bir şekilde duyulduğu bu parça efsaneleşmiş pop rock şarkıları arasında yer alıyor.

9. Call Me – Blondie

Blondie-New York Post

Blondie‘nin en başarılı hitlerinden biri olan Call Me, 80’lere damgasını vuran parçalardan biri. American Gigolo adlı film için yazılan parça pek çok farklı soundtrackte de yer almakta. Rock ruhunu özünde bulunduran şarkı başta Fleetwood Mac‘e teklif edilse de ne sonunda Blondie şarkıyı yayınladı ve bugün bile sevilerek dinlenen bir parça ortaya çıkmış oldu.

10. (Don’t Fear) The Reaper – Blue Öyster Cult

Blue Öyster Cult-Louder Sound

İkonik gitar melodisiyle başlayan şarkı 70’lerde sevilen gruplardan biri olan Blue Öyster Cult‘ın en bilinen parçasıdır. Sonsuz aşk, ölümün kaçınılmazlığı ve ölümden korkmanın anlamsızlığı gibi konulara yer veren parça aynı zamanda Romeo ve Juliet gibi bilindik edebi karakterlerden de bahsediyor. Efsaneleşmiş gitar solosuyla dinleyicilerine müthiş bir deneyim sunuyor.

11. Gypsy – Fleetwood Mac

Fleetwood Mac-Youtube Music

Fleetwood Mac‘in en duygusal parçalardan biri olan Gypsy, grubun solisti Stevie Nicks‘in kanserden kaybettiği çocukluk arkadaşı Robin Snyder Anderson’a yazdığı şarkıdır. Kişisel olarak favorim olan Gypsy, nostaljik melodisi, vokalleri ve yürek burkan hikâyesi ile dinleyenleri derinden etkileyecek bir parça.

12. Starman – David Bowie

David Bowie-The Belcourt Theatre

“The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars” albümünün ilk single’ı olan bu parça aynı zamanda David Bowie‘nin en bilinen parçalarından biri. Konsept albüm olarak karşımıza çıkan albüm Bowie’nin alter egosu olan Ziggy Stardust‘ın hikâyesini konu alıyor. Oldukça akılda kalıcı şarkılardan oluşan albümün en sevilen parçalarından biri olan Starman, Bowie’yi ve yaratıcı kişiliğini yansıtan şarkılardan biri. Starman, ben de dahil olmak üzere pek çok insanın kalbinde özel bir yere sahip bir parça.


Kaynakça

  • “Pop Rock Music Guide: A Brief History of Pop Rock.” Masterclass. Web. Erişim Tarihi: 04.05.2025
  • “The Killers.” Genius. Web. Erişim Tarihi: 04.05.2025
  • “Blur.” Genius.  Web. Erişim Tarihi: 04.05.2025
  • St.Vincent.” Genius. Web. Erişim Tarihi: 04.05.2025
  • “The Fratellis.” Genius. Web. Erişim Tarihi: 04.05.2025
  • The Beatles.” Genius. Web. Erişim Tarihi: 04.05.2025
  • “Florence and the Machine.” Genius. Web. Erişim Tarihi: 04.05.2025
  • “Queen.” Genius. Web. Erişim Tarihi: 04.05.2025
  • “Dire Straits.” Genius. Web. Erişim Tarihi: 04.05.2025
  • “Blondie.” Genius. Web. Erişim Tarihi: 04.05.2025
  • “Blue Öyster Cult.” Genius. Web. Erişim Tarihi: 04.05.2025
  • “Fleetwood Mac.” Genius. Web. Erişim Tarihi: 04.05.2025
  • “David Bowie.” Genius. Web. Erişim Tarihi: 04.05.2025

 

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Stil İkonu Prenses Diana: Moda Tarihine Geçen Görünümler

Kalplerde taht kuran Prenses Diana’nın özgün seçimleri ve zamansız zarafeti…

Sinema ve Renk Psikolojisi: Filmlerde Renk Kullanımı İzleyiciyi Nasıl Etkiliyor?

Sinemada renkler anlatımı derinleştirerek izleyicinin duygu ve düşüncelerini etkiler. Bu, filmle kurulan bağı güçlendirir ve anlamın görsel yolla aktarımını sağlar.

1876 Darbesi’ne Giden Yol: Abdülaziz Neden Tahttan İndirildi?

1876’da Mithat Paşa ve arkadaşlarının darbesiyle Abdülaziz tahttan indirildi, II. Abdülhamid anayasa vaadiyle Osmanlı tahtına çıktı.

Incendies Film İncelemesi: Ateşin İçinden Doğan Direniş

Incendies, yıkımın ortasında kadınların ve çocukların sesiyle yükselen bir ağıt gibi; sizi susturulmuş acıları duymaya çağırıyor.

Tutuklu Öğrenciler Unutuldu mu?: Psikolojik ve Kültürel Evrimsel Bir Analiz

Ekonomik kırılganlık, politik ve hukuki sorunlara dair tepkiler önemli olan Türkiye’de; aile yapısı ve çocuk yetiştirme stilleri, tutuklu yargılanan öğrencilere dair sessizliğe de etki ediyor olabilir mi?

Projeksiyon: Sorun Bizde mi, Karşımızdakinde mi?

Kendimizde bastırdığımızı başkalarında mı görüyoruz? Projeksiyon, içsel çatışmaların dışa yansımasıdır. Belki de sorun bizde, sadece farkında değiliz.

Shrek İzleme Rehberi: Gözden Kaçan Detaylar

Shrek serisinde gözden kaçan parodiler, kültürel göndermeler ve eleştiriler: Disney'den Matrix’e, klasik anlatılara alternatifler sunan katmanlı bir okuma.

Big Fish Film İncelemesi: Hikâyelerin Hatırasında Yaşayanlar

Big Fish, hayal gücüyle örülü yaşam öyküsünde sevgiyi, kaybı ve bağışlamayı masalsı metaforlarla anlatıyor; izleyicisini büyülü bir yolculuğa çağırıyor.

Kedi Beşiği Aslında Ne Anlatıyor?

Atom bombasının babası sizce daha korkunç bir silah yaratabilir mi? Belki de bilim tek başına cevap değildir.

Şakir Paşa Ailesi Edebiyata Nasıl Yön Verdi?

Şakir Paşa ailesinin sanata, özellikle de edebiyata yaptığı katkılar hakkında bir çerçeve sunuyoruz.

Editor Picks