Petzold’den Modern Bir Peri Masalı: Undine

Alman yönetmen Christian Petzold’un mitolojik su perisi Undine’den esinlenerek yazdığı ve yönettiği Undine, bir aşk hikayesi olarak ele alındığında bile seyircinin kalbinde yer bulabilecekken içine eklenen fantastik ögelerle ve arka planda anlatılan Berlin’in tarihçesiyle birlikte türüne az rastlanan filmlerden biri olma özelliği taşıyor.

Germen mitolojisinin su perisi olan Undine, ormanların içindeki göllerde yaşayan bir ölümsüzdür. Karaya adım attığında orada kalabilmesi, ancak bir erkekle evlenirse mümkün olabilir. Fakat eğer bu erkek ona ihanet edecek olursa, Undine ait olduğu sulara dönebilmek için onu öldürmek zorunda kalır.

“Beni terk edersen seni öldürmem gerekir, biliyorsun değil mi?”

Film Undine’nin bir cafe sandalyesinde kendisini başka bir kadın için terk etmek üzere olan sevgilisiyle arasında geçen gergin diyalog ile başlıyor. Sadece bu sahneden bile sevgi ve şefkate olan muhtaçlığının derinden hissedildiği Undine, Berlin Senatosu Kentsel Gelişim ve Yerleşim bölümünde yerli ve yabancı turistlere şehrin tarihsel ve mimari anlamda gelişimini ve değişimini çeşitli sunum programlarıyla anlatan bir tarihçidir.

Filmin içinde çokça duyduğumuz kentin II. Dünya Savaşı’ndan sonra yeniden inşasıyla ilgili olan bilgiler, Undine’nin “O olmazsa yaşayamam.” dediği sevgilisi Johannes’i gözyaşları içinde ararken, masalsı bir karşılaşma diyebileceğimiz akvaryum patlaması ile sular altında kaldığı Christoph’la adeta yaşama yeniden dönüşünün metaforu da olabilir. Bir endüstriyel dalgıç olan Christoph, Undine’ye öyle bir aşk yaşatır ki; biz de onlarla birlikte nasıl gelişip şekillendiğini bile anlayamadığımız bu aşk hikayesinin tatlı sarhoşluğunda boğuluruz. Öyle ki yaşananların tamamen bir hayal olma ihtimali, sürekli arka fonda çalan büyülü Bach notaları gibi zihnimizin bir köşesini işgal eder.

Bir köprünün üzerinde sarmaş dolaş yürürken de Berlin Sarayı’nın yeniden inşasını konuşurken de aralarındaki aşkı ve tutkuyu hissetmemiz için sevgi sözcüklerine gerek bırakmayan Undine ve Christoph’u talihsiz bir dalış ayırır. Christoph’la telefonda konuştuğunu ve onu eski sevgilisini halen unutamamakla suçladığını zanneden Undine, adeta tinsel bir önseziyle onu ararken kendini hastane odasında bulur. Christoph onu hiç aramamıştır, onunla konuştuğunu sandığı sırada bir kaza geçirmiş ve beyin ölümü gerçekleşmiştir. Bunun üzerine hayatının yıkımını yaşayan Undine, ait olduğu yere, sulara dönebilmek için harekete geçer. Önce eski sevgilisi Johannes’i boğar, sonra kendini ormanın içindeki gölün sularına bırakır. Fakat Christoph’un mucizevi bir şekilde komadan çıkmasıyla filmin finali hepimizin içinde buruk bir his bırakır.

Yönetmen Christian Petzold’un yarattığı fantastik dünya ve müthiş görüntülerin yanı sıra bizi Undine’nin tam bir modern su perisi olduğuna inandıran Paula Beer ve bakışlarıyla aşkın nasıl yaşanması gerektiğini anlatan Franz Rogovski büyük bir takdiri hak ediyor. Bütün bunları ele aldığımızda Undine’nin, IMDb puanı umursanmayıp bir şans verilmesi gereken nadir filmlerden olduğunu söylemek yersiz olmayacaktır.

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Morlara Bürünmüş 8 Albüm Kapağı Tasarımı

Mor renginin hâkim olduğu 8 albüm kapağını inceliyoruz.

You Final Sezonu İncelemesi: İyilerin Kazandığı Dünyada Mutlu Bir Son

You, final sezonuyla izleyicilerine veda ederken Joe Goldberg'in hikâyesi sona eriyor.

Nickel Boys Film İncelemesi: Deneysel Sinema ve Tarihin Birleşimi

2025 Oscar Ödülleri'nde ilgi gören Nickel Boys, iki siyahi gencin bir reform okulunda yaşadıklarına odaklanıyor.

Orhan Kemal – Nâzım Hikmet’le 3,5 Yıl | 22 Alıntı

Türk edebiyatının iki büyük ustası Nâzım Hikmet ve Orhan Kemal'in Bursa Cezaevi'nde koğuş arkadaşlığı yaptıkları yıllara ve sonraki mektuplaşmalarına değinen Nâzım Hikmet'le 3,5 Yıl kitabı, Kemal'in kalemiyle çok içten ve etkileyici bir üslupla okurun karşısına çıkıyor.

İskenderiye Kütüphanesi: Efsane ve Gerçek

Efsane ve Gerçeğin ortak noktası, tarihin tozlu raflarına kaldıramadığı bilgi yuvası: İskenderiye Kütüphanesi.

İstanbul Ansiklopedisi Dizi İncelemesi: Kalabalığın Yalnız İnsanları

İstanbul Ansiklopedisi, büyülü İstanbul sokaklarında hem hayat bulmanın hem kaybolmanın öyküsünü anlatıyor.

Söylenti Edebiyat Editörleri Bu Ay Neler Okudu?

Söylenti Edebiyat editörleri olarak her ay neler okuduğumuzu, nelerin altını çizdiğimizi yakından incelediğimiz serimizin nisan ayı listesi ile karşınızdayız!

Yelpazeli Kadın (1918) Tablo Okuması: Gustav Klimt’in Son Eseri

Yelpazeli Kadın tablosu, zarafeti ve özgünlüğüyle hem sanat tarihine hem de Klimt'in kariyerinde büyük bir önem taşımaktadır.

Dante’nin İlahi Komedyası’nda İnsanlığın Mitolojik ve Manevi Seyahati: Kayboluşun Karanlığı ve Kurtuluşun Işığı

Dante’nin İlahi Komedyası; insanlığın ahlaki seçimlerini sorgulamasına, içsel çatışmalarını aşmasına ve evrensel sorulara yanıt bulmasına rehberlik eder.

Kırmızının Tonlarına Bürünmüş 7 Yabancı Albüm Kapağı

Temalarında kırmızı renginin ön planda olduğu ve gizli anlamlarıyla bizi farklı yolculuklara çıkaran albümleri sizler için derledik.

Editor Picks