Perseus Nasıl Medusa’nın Başını Kesti?

Medusa Gian Lorenzo Bernini

Göz teması kurduğu insanları taşa çevirmesi ve yılandan saçları ile oldukça korkunç bir yaratık olmasıyla bilindiği üzere Medusa öldürülmesi epey güç bir yaratıktır. Ama günlerden bir gün Zeus ve Danae‘nin çocuğu olan yarı tanrı Perseus bu söylemi kendisine yakışır bir şekilde çürütecektir. Gelin hep birlikte bu etkileyici hikayeye bir göz atalım.

Bir gün annesi Danae, eşsiz güzelliği ile Kral Polydektes‘in de ilgisini çekti. Danae’yi elde etmek isteyen Polydektes, Perseus’un sıkıntı çıkarmasından endişelendiği için onu ortadan kaldırmak istedi. Bir süre sonra başka bir kızla evleneceği haberini yayan Polydektes düğününe Perseus’u da davet eder. Düğüne hediyesiz gelinmenin büyük bir ayıp sayıldığı o zamanlarda, herkes Perseus’un vereceği hediyeyi merak ediyordu. Beklenildiği üzere Perseus diğer davetliler gibi klasikleşmiş hediyeler vermek yerine tek ölümlü olan Gorgon’unyani Medusa’nın başını getirebileceğini ve böylesinin kendisine daha yakışık alacağını söyledi. Bu iddia, zaten başından savmak ve annesini metresi yapmak isteyen Polydektes için bir bahane olmuştur. Perseus’un bu hediyeyi getiremeyeceğini düşündüğü için getirene kadar annesine el koyacağını söylemiştir.

Medusanın Başını Tutan Perseus Benvenuto Cellini

Kendisini bir anda bu göreve adamış olan Perseus tabii ki bu görevi tek başına tamamlamayacaktır. Sanat ve zeka tanrıçası olan Athena başta olmak üzere Hermes ve Hades’inde payları vardır. Perseus, Gorgonların yaşadığı yere gider ve (net bir bilgi yoktur her kaynak farklı söyler) kendi kalkanının veya Athena’nın verdiği aynanın yansıması ile Medusa’nın gözüne bakıp taşa çevrilmeden önce kafasını kesmeyi başarır. Medusa’nın kesik kafasından Pegasus ve Chrysaor devleri doğar. Perseus hemen Medusa’nın kafasını bir torbaya koyar ve oradan Hadesin görünmezlik miğferi ile kaybolur. Görevini tamamlamış olarak Polydektes’in yanına dönen Perseus, dönüşte güzelliğinden dolayı cezalandırılan Andromeda‘yı da kurtaracaktır.

Perseus ve Polydektes

Perseus’un yokluğunu Polydektes fırsata çevirip Danae’yi kendisiyle evlenmeye zorlamaya çalışır ama annesi tüm gücüyle direnir ve kendisini bir yere kapatır. Bunları duyan Perseus, direkt olarak Polydektes’in yanına gider ve bunların son bulacağı için sevinir. Ancak Polydektes Perseus’un sözlerine inanmaz, üstüne onu Medusa’nın kafasını getirmesiyle ilgili yalancılıkla suçlar. Perseus ise o an ”Söylediğimin doğru olduğunu şimdi ispat edebilirim.” der ve torbasında bulunan Medusa’nın başını çıkarır, Polydektes’e gösterir. Polydektes’in gözleri ile Medusa’nın gözleri buluştuğu anda Polydektes oracıkta taşa çevrilir.

İşte, o hikayenin burada sonuna gelmekteyiz ancak etkileri ve efsanesi günümüzde hala konuşulmaktadır. Ayrıca Polydektes’in sonu birçok kötü davranışın (İnsanlara kaba kuvvet uygulamanın veyahut yalancılıkla suçlamanın) ne bedellerle sonuçlanacağını belirtmek için de kullanılmaktadır.

Kaynakça

Klasik Yunan Mitolojisi, Şefik Can, Ötüken Neşriyat, 18.Baskı

Irmak Çelik
Irmak Çelik
21 yaşında yazmaya ve biraz stoacı biraz epikür yaşamaya çalışıyorum

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Morlara Bürünmüş 8 Albüm Kapağı Tasarımı

Mor renginin hâkim olduğu 8 albüm kapağını inceliyoruz.

You Final Sezonu İncelemesi: İyilerin Kazandığı Dünyada Mutlu Bir Son

You, final sezonuyla izleyicilerine veda ederken Joe Goldberg'in hikâyesi sona eriyor.

Nickel Boys Film İncelemesi: Deneysel Sinema ve Tarihin Birleşimi

2025 Oscar Ödülleri'nde ilgi gören Nickel Boys, iki siyahi gencin bir reform okulunda yaşadıklarına odaklanıyor.

Orhan Kemal – Nâzım Hikmet’le 3,5 Yıl | 22 Alıntı

Türk edebiyatının iki büyük ustası Nâzım Hikmet ve Orhan Kemal'in Bursa Cezaevi'nde koğuş arkadaşlığı yaptıkları yıllara ve sonraki mektuplaşmalarına değinen Nâzım Hikmet'le 3,5 Yıl kitabı, Kemal'in kalemiyle çok içten ve etkileyici bir üslupla okurun karşısına çıkıyor.

İskenderiye Kütüphanesi: Efsane ve Gerçek

Efsane ve Gerçeğin ortak noktası, tarihin tozlu raflarına kaldıramadığı bilgi yuvası: İskenderiye Kütüphanesi.

İstanbul Ansiklopedisi Dizi İncelemesi: Kalabalığın Yalnız İnsanları

İstanbul Ansiklopedisi, büyülü İstanbul sokaklarında hem hayat bulmanın hem kaybolmanın öyküsünü anlatıyor.

Söylenti Edebiyat Editörleri Bu Ay Neler Okudu?

Söylenti Edebiyat editörleri olarak her ay neler okuduğumuzu, nelerin altını çizdiğimizi yakından incelediğimiz serimizin nisan ayı listesi ile karşınızdayız!

Yelpazeli Kadın (1918) Tablo Okuması: Gustav Klimt’in Son Eseri

Yelpazeli Kadın tablosu, zarafeti ve özgünlüğüyle hem sanat tarihine hem de Klimt'in kariyerinde büyük bir önem taşımaktadır.

Dante’nin İlahi Komedyası’nda İnsanlığın Mitolojik ve Manevi Seyahati: Kayboluşun Karanlığı ve Kurtuluşun Işığı

Dante’nin İlahi Komedyası; insanlığın ahlaki seçimlerini sorgulamasına, içsel çatışmalarını aşmasına ve evrensel sorulara yanıt bulmasına rehberlik eder.

Kırmızının Tonlarına Bürünmüş 7 Yabancı Albüm Kapağı

Temalarında kırmızı renginin ön planda olduğu ve gizli anlamlarıyla bizi farklı yolculuklara çıkaran albümleri sizler için derledik.

Editor Picks