Pera Palas Otel, Beyoğlu’nun bilinen en eski ve en gözde mekanlarından birisi olarak ihtişamını korumuştur. Birçok kitaba ve filme konu olmuş bu otel, geçtiğimiz günlerde yayınlanan ve Netflix bünyesinde çekilen Pera Palas’ta Gece Yarısı dizisinin de ana konusu olmuştur.

Peki, bunca ihtişamın nereden geldiğini, kim tarafından yapıldığını hatta içinde nasıl gizemler barındırdığını biliyor musunuz? Bugün sizlere Pera Palas tarihi hakkında bilinmeyenleri hazırladık. Keyifli okumalar!
Orient Express (Şark Ekspresi)
Avrupa tarihinin ilk lüks ekspres treni olarak bilinen Orient Express‘inin (Şark Ekspresi) namı “trenlerin kralı” veya “kralların treni” olarak yayılmıştı. Tren, dönemin en lüks ve en ihtişamlı treniydi. Öyle ki içinde seyahat eden kişiler yüksek zümre halkından kişilerdi. Trenin içerisi bir saray gösterişine sahipti. Ekspres; Viyana, Budapeşte, Milano ve Venedik gibi Avrupa’nın önemli başkentlerini geçerek yaklaşık 80 saat sonunda İstanbul’a ulaşıyordu. İşte bu yüksek zümre halkının İstanbul’a geldikten sonra konaklayabilecekleri ihtişamlı ve lüks otel ihtiyaçları vardı. Pera Palas Otel’in inşaatına da bu şekilde başlandı.
Avrupa Standartlarına Sahip İlk Otel
Pera Palas Otel, inşaatının tamamlanmasının ardında büyük bir balo ile açılışını gerçekleştirdi. Dönemin Avrupa standartlarına sahip ilk oteliydi. Hatta İstanbul’da Osmanlı saraylarının dışında elektrik verilen; elektrikli asansöre ve sıcak suya sahip ilk bina özelliğini taşıyordu.
En Önemli Misafiri Atatürk
Mustafa Kemal Atatürk, 1917 tarihinden itibaren Pera Palas Otel’de sık sık konaklamıştır. Ülkeye dair önemli kararların alınacağı toplantıları bu otelde gerçekleştirmiştir. Otelde Atatürk’e ait 101 numaralı bir oda vardır. Odanın içerisi, Atatürk’ün sevdiği renk olan şafak pembesi ile boyanmış ve döşenmiş. İçerisinde eşyalarının bulunduğu oda günümüzde müze olarak kullanılmaktadır.
Tarihte İlklerin Ev Sahibi
Otel’in kuruluşundan sonra Şeker Ahmet Paşa’nın eserlerinden oluşan ilk resim sergisi Pera Palace Hotel’de gerçekleştirildi. 1921 yılının yılbaşı gecesi, yine bu otelde yılbaşı gecesi balosu olarak kutlandı. Miladi takvime gerçekleştirilen ilk etkinlik olarak tarihe geçti.
Pera Palas Otel’in mutfağı Osmanlı baharatı olan körinin kullanıldığı ilk mutfaktır. İlk kaplumbağa çorbası da bu mutfakta pişirildi.
Agatha Christie Ünlü Romanını Bu Otelde Yazdı
Dönemin en önemli polisiye roman yazarı Agatha Christie tıpkı Atatürk gibi bu otelde konaklıyordu. Hatta Doğu Ekspresi’nde Cinayet adlı kitabı Pera Palas’ta kaldığı odada yazmıştır. Söylentilere göre Agatha, otelde kaldığı süre zarfında on bir gün ortadan kaybolmuş ve kimse nerede olduğunu bulamamıştır. Ünlü bir medyum olan Tamara Rand, yazarın kaybolduğu döneme ait detayların Pera Palas’ta kaldığı odada olduğunu öne sürdü. Odada yapılan araştırmalar sonucunda bir anahtardan başka bir şey bulunamadı. Anahtarın sırrı ise çözülemedi.
Pera Palas Otel; tarih boyunca önemli diplomatların, yabancı devlet görevlilerinin konaklama tercihi olmuştur. Birçok edebi esere mekân olan bu yapı, tarihin ilklerini taşımasının yanı sıra ihtişamı ve lüksüyle göz kamaştırmıştır. Kendisi, birçok önemli anılar barındırması sebebiyle bir müze-otel statüsündedir.
Kaynakça
https://blog.perapalace.com/peranin-hi%CC%87kayesi%CC%87/pera-palace-hotel-hakkinda-ilginc-14-bilgi/