Pera Palas Hakkında Bilinmeyenler

" hide_table_content="td_encvalW2dpemxlXQ=="]

Pera Palas Otel, Beyoğlu’nun bilinen en eski ve en gözde mekanlarından birisi olarak ihtişamını korumuştur. Birçok kitaba ve filme konu olmuş bu otel, geçtiğimiz günlerde yayınlanan ve Netflix bünyesinde çekilen Pera Palas’ta Gece Yarısı dizisinin de ana konusu olmuştur.

Pera Palas’ta Gece Yarısı Dizi İncelemesi

Pera Palas Oteli 19 yüzyıl sonu Suna ve İnan Kıraç Vakfı Fotoğraf Koleksiyonu

Peki, bunca ihtişamın nereden geldiğini, kim tarafından yapıldığını hatta içinde nasıl gizemler barındırdığını biliyor musunuz? Bugün sizlere Pera Palas tarihi hakkında bilinmeyenleri hazırladık. Keyifli okumalar!

Orient Express (Şark Ekspresi)

Avrupa tarihinin ilk lüks ekspres treni olarak bilinen Orient Express‘inin (Şark Ekspresi) namı “trenlerin kralı” veya “kralların treni” olarak yayılmıştı. Tren, dönemin en lüks ve en ihtişamlı treniydi. Öyle ki içinde seyahat eden kişiler yüksek zümre halkından kişilerdi. Trenin içerisi bir saray gösterişine sahipti. Ekspres; Viyana, Budapeşte, Milano ve Venedik gibi Avrupa’nın önemli başkentlerini geçerek yaklaşık 80 saat sonunda İstanbul’a ulaşıyordu. İşte bu yüksek zümre halkının İstanbul’a geldikten sonra konaklayabilecekleri ihtişamlı ve lüks otel ihtiyaçları vardı. Pera Palas Otel’in inşaatına da bu şekilde başlandı.

Avrupa Standartlarına Sahip İlk Otel

Pera Palas Otel, inşaatının tamamlanmasının ardında büyük bir balo ile açılışını gerçekleştirdi. Dönemin Avrupa standartlarına sahip ilk oteliydi. Hatta İstanbul’da Osmanlı saraylarının dışında elektrik verilen; elektrikli asansöre ve sıcak suya sahip ilk bina özelliğini taşıyordu.

En Önemli Misafiri Atatürk

Mustafa Kemal Atatürk, 1917 tarihinden itibaren Pera Palas Otel’de sık sık konaklamıştır. Ülkeye dair önemli kararların alınacağı toplantıları bu otelde gerçekleştirmiştir. Otelde Atatürk’e ait 101 numaralı bir oda vardır. Odanın içerisi, Atatürk’ün sevdiği renk olan şafak pembesi ile boyanmış ve döşenmiş. İçerisinde eşyalarının bulunduğu oda günümüzde müze olarak kullanılmaktadır.

Tarihte İlklerin Ev Sahibi

Otel’in kuruluşundan sonra Şeker Ahmet Paşa’nın eserlerinden oluşan ilk resim sergisi Pera Palace Hotel’de gerçekleştirildi. 1921 yılının yılbaşı gecesi, yine bu otelde yılbaşı gecesi balosu olarak kutlandı. Miladi takvime gerçekleştirilen ilk etkinlik olarak tarihe geçti.

Pera Palas Otel’in mutfağı Osmanlı baharatı olan körinin kullanıldığı ilk mutfaktır. İlk kaplumbağa çorbası da bu mutfakta pişirildi.

Agatha Christie Ünlü Romanını Bu Otelde Yazdı

Dönemin en önemli polisiye roman yazarı Agatha Christie tıpkı Atatürk gibi bu otelde konaklıyordu. Hatta Doğu Ekspresi’nde Cinayet adlı kitabı Pera Palas’ta kaldığı odada yazmıştır. Söylentilere göre Agatha, otelde kaldığı süre zarfında on bir gün ortadan kaybolmuş ve kimse nerede olduğunu bulamamıştır. Ünlü bir medyum olan Tamara Rand, yazarın kaybolduğu döneme ait detayların Pera Palas’ta kaldığı odada olduğunu öne sürdü. Odada yapılan araştırmalar sonucunda bir anahtardan başka bir şey bulunamadı. Anahtarın sırrı ise çözülemedi.

Pera Palas Otel; tarih boyunca önemli diplomatların, yabancı devlet görevlilerinin konaklama tercihi olmuştur. Birçok edebi esere mekân olan bu yapı, tarihin ilklerini taşımasının yanı sıra ihtişamı ve lüksüyle göz kamaştırmıştır. Kendisi, birçok önemli anılar barındırması sebebiyle bir müze-otel statüsündedir.

Kaynakça

https://blog.perapalace.com/peranin-hi%CC%87kayesi%CC%87/pera-palace-hotel-hakkinda-ilginc-14-bilgi/

 

spot_img
Feyza Bolat
Feyza Bolat
"yaşamak debelenir içimde kıvrak ve küheylan"

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Nickel Boys Film İncelemesi: Deneysel Sinema ve Tarihin Birleşimi

2025 Oscar Ödülleri'nde ilgi gören Nickel Boys, iki siyahi gencin bir reform okulunda yaşadıklarına odaklanıyor.

Orhan Kemal – Nâzım Hikmet’le 3,5 Yıl | 22 Alıntı

Türk edebiyatının iki büyük ustası Nâzım Hikmet ve Orhan Kemal'in Bursa Cezaevi'nde koğuş arkadaşlığı yaptıkları yıllara ve sonraki mektuplaşmalarına değinen Nâzım Hikmet'le 3,5 Yıl kitabı, Kemal'in kalemiyle çok içten ve etkileyici bir üslupla okurun karşısına çıkıyor.

İskenderiye Kütüphanesi: Efsane ve Gerçek

Efsane ve Gerçeğin ortak noktası, tarihin tozlu raflarına kaldıramadığı bilgi yuvası: İskenderiye Kütüphanesi.

İstanbul Ansiklopedisi Dizi İncelemesi: Kalabalığın Yalnız İnsanları

İstanbul Ansiklopedisi, büyülü İstanbul sokaklarında hem hayat bulmanın hem kaybolmanın öyküsünü anlatıyor.

Söylenti Edebiyat Editörleri Bu Ay Neler Okudu?

Söylenti Edebiyat editörleri olarak her ay neler okuduğumuzu, nelerin altını çizdiğimizi yakından incelediğimiz serimizin nisan ayı listesi ile karşınızdayız!

Yelpazeli Kadın (1918) Tablo Okuması: Gustav Klimt’in Son Eseri

Yelpazeli Kadın tablosu, zarafeti ve özgünlüğüyle hem sanat tarihine hem de Klimt'in kariyerinde büyük bir önem taşımaktadır.

Dante’nin İlahi Komedyası’nda İnsanlığın Mitolojik ve Manevi Seyahati: Kayboluşun Karanlığı ve Kurtuluşun Işığı

Dante’nin İlahi Komedyası; insanlığın ahlaki seçimlerini sorgulamasına, içsel çatışmalarını aşmasına ve evrensel sorulara yanıt bulmasına rehberlik eder.

Kırmızının Tonlarına Bürünmüş 7 Yabancı Albüm Kapağı

Temalarında kırmızı renginin ön planda olduğu ve gizli anlamlarıyla bizi farklı yolculuklara çıkaran albümleri sizler için derledik.

Marmaris’te Yaz Rüyası: 5 Günlük Keşif Rotası

Ege ve Akdeniz'in incisi Marmaris için keyifli bir yol rotası.

Feminizmin Gücü: Patriyarka’nın Sosyal Yapılara Etkisi

Patriyarkal sisteme meydan okuyan feminizm, kadını güçlendirip eşitlikçi bir toplum inşasına öncülük eder.