Panic! At The Disco Dinlemeniz İçin 7 Neden

Editör:
Berrak Akson

2000’lerde kendini Las Vegas’ın daha ağır müzik yapan Rock, Punk gruplarından ayıran Panic! At The Disco; ulaşılabilir, hafif ve eğlenceli müziğiyle listelerimizde yerini alsın! İşte yeni bir vokal keşfetmeniz, birbirinden farklı konuları işleyen şarkıları ile Panic! At The Disco dinlemeniz için 7 benzersiz neden. Keyifli okumalar!

Brendon Urie, Panic! At The Disco'nun bir basın bülteni fotoğrafında. (Fotoğraf Elektra Music Group'tan alınmıştır.)
Brendon Urie Panic At The Disconun bir basın bülteni fotoğrafında Fotoğraf Elektra Music Grouptan alınmıştır

1. Harekete Geçirten O Ritmi Her Zaman Bulması

Grubun en sevdiğim, beni en neşelendiren tarza sahip parçasını bu başlığa eklemeden olmazdı. Bazen hatıralar, bazen aşk bazense bambaşka hayatlardan birer hikâye anlatan Panic! At The Disco, bizi sözleriyle her zaman şaşırtırken melodilere hapsolmuş gibi kendimizi ritme bırakabiliyoruz. Çoğu şarkısındaki neşe, enerjik ritim rock-pop tadı sizi her an dansa ya da spora hazır hissettirebilir.

“Baby, we built this house on memories
(Bebeğim, bu evi anılar üzerine kurduk)
Take my picture now, shake it ’til you see it
(Şimdi fotoğrafımı çek, görene kadar salla)
And when your fantasies become your legacy
(Ve hayallerin mirasın olduğunda)
Promise me a place, in your house of memories
(Bana da bir yer vereceğine söz ver, anılar evindе)”

2. Kendi Yolunda, Ne İsterse O!

Panic! At The Disco, her albümünde tarzını değiştirmesiyle tanınır. Eğer grubun her albümünden bir şarkı dinlediyseniz ya da merak edip dinlemeyi düşünüyorsanız, Brendon Urie‘nin tertemiz vokalleri dışında, enstrüman çizgilerinin nasıl farklılaştığını rahatlıkla fark edebilirsiniz.

Her yeni albümde hiç sıkılmadan dinlediğimiz özgün ve özgüvenli duruşu ile benimsediğimiz grup farklı deneyimleri yalnızca albümden albüme güncellemiyor aslında. Bir albümün içerisinde bile bize yenilikçi üslubunu gösterebiliyor. Death Of A Bachelor” albümü özelinde bakacak olursanız, her parçanın benzersiz bir havası olduğunu hissedebilir ve her parçada öne çıkan bir enstrümanın sizi bambaşka bir deneyime davet ettiğini görebilirsiniz.

Belirli bir tarza saplantılı kalmadan, tıpkı Radiohead grubunda olduğu gibi yeni bir bakış açısı getirmeyi, farklı bir yaklaşımda bulunmayı seven grup kimsenin dediğine aldırmadan üslubunu değiştirmekten korkmuyor ve eşsiz parçalar ortaya çıkarıyor. Grubun sonunu da maalesef bu tarz değişikliği getiriyor dersek yanlış olmaz. Tizlere çıkmaktan korkmayan, zirveye oynayan yetenekli vokal Brendan Urie’nin grup dağıldıktan sonra çıkarttığı solo çalışması Viva Las Vengeance” albümü 2022’de dinleyicilerle buluşmasının ardından 2023’te grup kariyerini sonlandırdı.

3. Yaratıcı ve İkonik Video Klipleri

Bambaşka kostümler, abartılı tarz ve makyajlarıyla bir zamanın giyim tarzını bile klipleriyle etkilediler.

4. “Panic! At The Disco” ile Yeni Emo/Punk-Pop Modası

Panic! At The Disco, 2000’lerin ortasında Emo/Rock-Pop dalgasıyla ortaya çıktı. O dönem artan Emo kültürü Tumblr zamanındaki o topluluktan da bir grup insanla beraber grubun dinleyicileri hatta fanları haline geldi. Durum böyle olunca daha çok yurt dışında üstünde Brendon Urie resimleri olan kıyafetler, Panic! At The Disco yazılı tişörtler sıklıkla tercih edilirken sokakta da kliplerden fırlayan hayranlar görmeye başladık. Kırmızı ceketler, kabarık etekler ile tamamlanan kombinler sokak modasında popüler ya da cringe (başkası yerine utanma) olarak karşılanıyordu.

Pinterest görselleri ile kolaj (Gizem Yürük)
Pinterest görselleri ile kolaj Gizem Yürük

Trendleri değiştirebilen bir ikon, kendine has giyim tarzıyla da adından sık sık söz ettiren Brendon Urie’yi anmadan olmaz…

5. Brendon Urie’nin Farklı Tarzı

Brandon Urie
Görseller Brandon Urie X Hesabından Alınmıştır

Brendon Urie, gruba aslında basçı olarak girdi fakat backvokal (arka vokal) yaparken yeteneği grup üyeleri tarafından keşfedilince grubun asıl vokalisti seçildi. Panic! At The Disco‘yu tanıtabilmek için liseyi bitiremedi ve grubu her zaman tüm varlığıyla destekledi. 2005’ten beri üstlendiği vokal, gitar, klavye rollerini de başarıyla yerine getirdi.

Sesini keşfetme konusunda farklı tonlara başarıyla çıkabilmesi ve her şarkıya kendinden çok fazla şey katmaya çalışması bence grubun başarısının arkasındaki en önemli etkenlerden birisi. Yeni dokular, yeni sesler deneyerek tarzını göstermeye çalışan Urie, her zaman hayranlarıyla iletişiminin tatlılığıyla bilinen bir sanatçı. Etrafındaki insanlara içten oluşu da dinleyenlerinin en sevdiği ve onun fanlarının gözünde başka bir yere sahip olmasının de sebebi.

Özel günlerde seçtiği kıyafetleri, kliplerdeki ve günlük hayattaki başarılı kombinleri, esprili tavrı, olay olan açıklamaları ile rengarenk kişiliğini göstermekten çekinmeyen Urie, hem kaliteli vokaliyle hem de farklı şeyler denemekten kaçınmayan cesur ve sevecen tavrıyla Panic! At The Disco grubunu günümüze getiren yetenekli sanatçılardan birisi. Onun bu başarısı son albümü grupta kalan tek üye olarak yayınlayacak kadar korkusuz ve azimli olmasının da bir temsili diyebilirim.

6. Grup İsimleri Farklı Bir Grubun Şarkı İsmi!

Panic! At The Disco
Panic At The Disco

Grubun ismi Name Taken’ın “Panic” isimli şarkısının bir sözünden geliyor.

“Panic at the disco
(Diskodaki panik)Sat back and took it so slow
(Arkana yaslan ve ağırdan al)Are you nervous?
(Gergin misin?)”

Çocukluk arkadaşı olan Ryan Ross, Spencer Smith ve Brent Wilson ilk olarak Pet Salamander” ismiyle bir grup kurdu. Hemen ardından “Summerleague Rock” adını aldılar. 2005’te Urie’nin ekibe dahil olmasından sonra grup “Panic! At The Disco” olarak kariyerlerine devam ettiler.

Panic! At The Disco isminin nereden geldiği hakkında her ne kadar bazı fikirler bulunsa da Urie ismin Name Taken adlı başka bir Emo grubun “Panic” adlı şarkısının bir sözünden alındığını onayladı.

7. Bulunduğu Eşsiz Albümler

2019 Billboard Music Awards, Billboard Music Awards, Brendon Urie, Taylor Swift
2019 Billboard Music Awards Billboard Music Awards Brendon Urie Taylor Swift

Panic! At The Disco, kendine has yorumu ve enerjisiyle birbirinden farklı albümlerde de yerini almış durumda. DC Evreninin Anti-Kahraman Ekibi Suicide Squad‘ın soundtrack albümünde Eminem, Imagine Dragons, Twenty One Pilots gibi isimlerle birlikte adı anılırken Bohemian Rhapsody” gibi bir efsaneyi de yeniden ve başarılı bir şeklide seslendirdi.

Taylor Swift’in 2019’da yayımladığı Lover albümünde yer alan “ME!” adlı parçada yaptıkları düet, sanatçıların birbirlerinin üsluplarına uyum sağlayarak hem Taylor Swift’in hem de Panic! At The Disco’nun tarzına ait hissettiren, ruh halinizi değiştirebilecek bir şarkı. Video klipleri ve sahne şovları da iki sanatçının kişiliği kadar eğlenceli.

Frozen 2 için ise Into The Unkownparçalarıyla karşımıza çıkıyorlar.

Umarım Panic! At The Disco modunuzu biraz da olsa yükseltmiştir. Sizi Panic! At The Disco’nun sevilen şarkılarıyla baş başa bırakıyorum!


Kaynakça

  • “Panic! at the Disco”. Last.fm. Web. Erişim Tarihi: 24.09.2024
  • “Panic! at the Disco Got Their Name From From an Emo Band You’ve Never Heard Before”. Note The Scene. Web. Erişim Tarihi: 25.09.2024
  • Panic! At The Disco Biography. IMDB. Web. Erişim Tarihi: 25.09.2024
  • Öne Çıkarılan Görsel: Panic! At The Disco’nun Facebook sayfasından alınmıştır.
Gizem Yürük
Gizem Yürük
Welcome to the real world, it sucks you're gonna love it.

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Morlara Bürünmüş 8 Albüm Kapağı Tasarımı

Mor renginin hâkim olduğu 8 albüm kapağını inceliyoruz.

You Final Sezonu İncelemesi: İyilerin Kazandığı Dünyada Mutlu Bir Son

You, final sezonuyla izleyicilerine veda ederken Joe Goldberg'in hikâyesi sona eriyor.

Nickel Boys Film İncelemesi: Deneysel Sinema ve Tarihin Birleşimi

2025 Oscar Ödülleri'nde ilgi gören Nickel Boys, iki siyahi gencin bir reform okulunda yaşadıklarına odaklanıyor.

Orhan Kemal – Nâzım Hikmet’le 3,5 Yıl | 22 Alıntı

Türk edebiyatının iki büyük ustası Nâzım Hikmet ve Orhan Kemal'in Bursa Cezaevi'nde koğuş arkadaşlığı yaptıkları yıllara ve sonraki mektuplaşmalarına değinen Nâzım Hikmet'le 3,5 Yıl kitabı, Kemal'in kalemiyle çok içten ve etkileyici bir üslupla okurun karşısına çıkıyor.

İskenderiye Kütüphanesi: Efsane ve Gerçek

Efsane ve Gerçeğin ortak noktası, tarihin tozlu raflarına kaldıramadığı bilgi yuvası: İskenderiye Kütüphanesi.

İstanbul Ansiklopedisi Dizi İncelemesi: Kalabalığın Yalnız İnsanları

İstanbul Ansiklopedisi, büyülü İstanbul sokaklarında hem hayat bulmanın hem kaybolmanın öyküsünü anlatıyor.

Söylenti Edebiyat Editörleri Bu Ay Neler Okudu?

Söylenti Edebiyat editörleri olarak her ay neler okuduğumuzu, nelerin altını çizdiğimizi yakından incelediğimiz serimizin nisan ayı listesi ile karşınızdayız!

Yelpazeli Kadın (1918) Tablo Okuması: Gustav Klimt’in Son Eseri

Yelpazeli Kadın tablosu, zarafeti ve özgünlüğüyle hem sanat tarihine hem de Klimt'in kariyerinde büyük bir önem taşımaktadır.

Dante’nin İlahi Komedyası’nda İnsanlığın Mitolojik ve Manevi Seyahati: Kayboluşun Karanlığı ve Kurtuluşun Işığı

Dante’nin İlahi Komedyası; insanlığın ahlaki seçimlerini sorgulamasına, içsel çatışmalarını aşmasına ve evrensel sorulara yanıt bulmasına rehberlik eder.

Kırmızının Tonlarına Bürünmüş 7 Yabancı Albüm Kapağı

Temalarında kırmızı renginin ön planda olduğu ve gizli anlamlarıyla bizi farklı yolculuklara çıkaran albümleri sizler için derledik.

Editor Picks