Özkan Uğur: “Üzme kendini, sevenim var bak ne güzel”

Editör:
Damla Satıroğlu - Zeynep Kezer

G.O.R.A’nın Garavel’i, Yahşi Batı’nın Kızılderili Şefi Kızılkayalar‘ı, Cennet Mahallesi’nin Üçkağıtçı Beter Ali‘si Özkan Uğur; hayat verdiği sinema karakterlerinin yanı sıra ünlü müzik grubu MFÖ ve solo kariyerindeki başarılarıyla da 7’den 70’e herkesin gönlünde yer edinmiş değerli bir sanatçımızdır. Gelin, ünlü sanatçının hayatına hep birlikte kısa bir yolculuğa çıkalım.

Özkan Uğur salı günü son yolculuğuna uğurlanacak - 08.07.2023, Sputnik Türkiye

Müzik Hayatı

Özkan Uğur, profesyonel olarak müzik hayatına 1970 yılında birçok ünlünün de dönem dönem yer aldığı Şerif Yüzbaşıoğlu Orkestrası’nda -bu orkestra daha sonrasında İstanbul Gelişim Orkestrası’na dönüşmüştür- başladı. Ardından 1971 yılında Fuat Güner ve Mazhar Alanson ile yollarının kesişmesiyle üçlü, Kaygısızlar grubunda yer aldı.

Kaygısızlar’ın dağılmasının ardından Uğur, 1972 yılında Barış Manço‘nun yanında Kurtalan Ekspres grubunda yer almış; belirli aralıklarla ayrılıp gruba yeniden dönüşüyle toplamda iki yıl kadar burada müzik hayatını sürdürmüştür.

1974 yılında Alanson ve Güner ikilisi ile yeniden bir araya gelen Uğur, ikilinin hazırladığı albümde bas gitar çalmıştır. Hatta 1976 yılında kısa bir süre, 1978 yılında da Anadolu turnesi için yine Kurtalan Ekspres’te bas gitar çalmıştır.

1974 yılından itibaren dönem dönem Edip Akbayram, Selda Bağcan ve Seyhan Karabay ile çalışan Uğur, 1976 yılında üçüncü kez Mazhar Alanson ve Fuat Güner ile birlikte funk grubu İpucu Beşlisi‘ne katılmıştır. Yaklaşık iki yıl kadar aktif devam eden grubun dağılmasının ardından Özkan Uğur, Galip Boransu ve Cengiz Teoman üçlüsü Grup Karma‘yı kurdu ve 1978 yılında ülkemizi Eurovision Şarkı Yarışması‘nda temsil etti. İmkansız adlı şarkıyla yarışmaya katılan grup, yarışma sonunda dördüncülük elde etmiştir.

İşte Sahnede MFÖ

Yıl 1980’leri gösterdiğinde ise artık sahneye MFÖ çıkıyor. Dönem dönem gerçekleştirilen iş birliklerinin ardından ortaya çıkan MFÖ, üçlünün ayrılmadan sürdürdükleri başarılı müzik kariyeri desek yanlış demiş olmayız.

MFÖ grubu kimdir, kimlerden oluşmaktadır?

Ünlü isimlerin arkalarında çalarak kazandıkları üç beş kuruş parayı biriktiren MFÖ, elle tutulur şöhreti 1984 yılında yayımladıkları ilk albümleri Ele Güne Karşı Yapayalnız ile elde etti.

1985 yılında Diday Diday Day ve 1988 yılında Sufi isimli şarkıları ile toplamda iki kez Eurovision Şarkı Yarışması’nda ülkemizi temsil etmişlerdir.

Özkan Uğur, MFÖ’de bas gitarı ile yer almanın yanı sıra birçok farklı beceriyi de ustalıkla yerine getirmiştir. Bunlar; ses rengini değiştirerek vokalle düet yapmak, anlamlı sözlere sahip olmayan sözcükler kullanarak şarkı söylemek ve zor denilen vokalleri tenor ses rengi ile gerçekleştirmek sayılabilir. Verdiğimiz örneklerdeki ses rengini değiştirerek vokalle düet yapmaya grubun ünlü şarkısı Ali Desidero örnek olarak verilebilir.

Kariyerlerine toplamda 15 albüm sığdıran grup, son albümleri Kendi Kendine’yi 2017 yılında sevenleriyle buluşturdu. Ayrıca MFÖ, 2019 yılında Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü kazanmıştır.

MFÖ, bilindi bilineli hep kendilerine özgü bir tarza sahip olmuşlardır. Üstelik konserlerinde yer aldıkları konum da hep sabittir: Solda Fuat Güner, ortada Mazhar Alanson ve sağda Özkan UğurFuat Güner, konserlerin enerjik ismi Özkan Uğur‘a ithafen şu sözleri söylemiştir:

“Özkan’dan başka, çalarken hem şarkı söyleyip hem de dans eden başka bir bas gitarist tanımıyorum.”

MFÖ, Blue Jean dergisinin oluşturduğu En İyi 50 Türk rock şarkısı listesine Mazeretim Var Asabiyim Ben ve Ele Güne Karşı adlı şarkılarıyla yer almıştır. Yine aynı derginin oluşturduğu Tüm Zamanların En İyi 5 Klasik Rock Albümü listesine de ilk albümleri Ele Güne Karşı Yapayalnız ile birinci sıradan giriş yapmışlardır.

Bauhaus’un vokalisti Peter Murphy, MFÖ’ye ait Buselik Makamına adlı şarkıyı İngilizce olarak “Big Love of a Tiny Fool” ismiyle yorumlamış ve iki farklı albüme eklemiştir.

Oyunculuk Kariyeri

Müthiş sahne performanslarıyla adeta bir sahne adamı olarak tanınan Özkan Uğur‘un yeteneği beyaz perdeyi ve televizyon ekranlarını da kasıp kavurmuştu. 1996 yılında Türk sinemasına damga vuran Yavuz Turgul imzalı Eşkıya filminde Şener Şen ve Uğur Yücel gibi önemli isimlerle rol alarak beyaz perdeye ilk adımını atmış oldu. 1998 yılına geldiğimizde Uğur, artık televizyon dizilerinin de sevilen yüzü oldu. Türkan Şoray ve Şener Şen’in başrollerini paylaştığı İkinci Bahar dizisinde hayat verdiği Şecaattin rolüyle Özkan Uğur teatral yeteneğini de kanıtlamış oldu.

İkinci Bahar dizisinden Özkan Uğur Türkan Şoray ve Şener Şen BBC News Türkçe

2000’li yılların başında Sinan Çetin‘in yönetmenliğinde Kadir İnanır, Müjde Ar ve Okan Bayülgen gibi isimlerle beraber rol aldığı Komser Şekspir filmiyle beyaz perdeye dönüş yaptı. 2002 yılında Suna Pekuysal ile Yeter Anne dizisinde başrolleri paylaştı. 2004-2007 yılları arasında yayınlanan Show TV’nin sevilen dizisi Cennet Mahallesi‘nde Beter Ali rolüyle de hafızalarımıza kazındı Özkan Uğur. Yoğun oyunculuk temposu içinde MFÖ ile albüm ve konser çalışmalarını da ihmal etmeyen sanatçı, 2004 yılında Cem Yılmaz‘ın ikonik komedi yapımı G.O.R.A. filminde Garavel karakterini canlandırarak bir kez daha izleyenlerin beğenisini kazandı. G.O.R.A. ve ardından 2008 yılında A.R.O.G. ile komedi alanında da başarılarını sergileyen Özkan Uğur, Cem Yılmaz filmlerinin vazgeçilmez ismi olmuştu artık. Yahşi Batı, Pek Yakında, Arif V 216 ve Karakomik Filmler projelerinde Cem Yılmaz’la çalışan sanatçı, bu sevilen iş birliğini 2022 yılında da sürdürerek Cem Yılmaz’ın Netflix‘te yayımlanan komedi dizisi Erşan Kuneri‘de de rol aldı.

Erşan Kuneri dizi oyuncuları ve Özkan Uğur IMDB

Solo Kariyeri

Müzikseverlerin gönlünde taht kuran ve oyunculuk alanında da kendini kanıtlayan Uğur, çocukluğundan beri müzik ve sanatla iç içeydi. İlkokul yaşlarındayken mandolinle tanıştığında müziğe olan ilgisini fark etmiş, lise dönemindeyse arkadaşlarıyla beraber “Atomikler” adını verdikleri amatör bir grup kurmuşlardır. Bu müzik ve sanat aşkı, Özkan Uğur’un ismini günümüzün efsaneleri arasına altın harflerle kazıdı.

Akıllara kazınan Özkan Uğur rolleri - Gündem haberleri

MFÖ ve Kurtalan Ekspres gibi köklü grupların yanı sıra kendine bir solo kariyer de çizen Özkan Uğur, müzik dünyasının sevilen isimleriyle bir araya gelerek onlara vokallik yapmıştır. Müziğin usta isimlerinden Sezen Aksu‘yla beraber uzun yıllar çalışan sanatçı, hem Aksu’ya vokallik yapmış hem de “Dert Faslı” şarkısını beraber bestelemişlerdir. Kariyeri boyunca Tarkan, Yavuz Çetin, Sertab Erener, Ayşegül Aldinç, Aşkın Nur Yengi ve Ayhan Sicimoğlu gibi sevilen isimlerle çalışmış ve müzik dünyasına unutulmaz parçalar armağan etmiştir. Sertab Erener’in 1997‘de yayımlanan “Sertab Gibi” albümünden “Kera” parçasının ve Yavuz Çetin’in “İlk” albümünden “Fanki Tonki Zonki” parçasının sözleri Özkan Uğur’a aittir. Sanatçı, 2016 yılında Doğan Müzik ile stüdyoya girerek “Aynada” adlı teklisini piyasaya sürmüştür.

Her ne kadar solo bir albüme sahip olmasa da müzik piyasasındaki birçok başarılı şarkı, ardında Özkan Uğur imzası taşımaktadır. Yer aldığı sayısız sinema ve televizyon projelerinde hem oyunculuğuyla hem müzisyen kimliğiyle öne çıkan usta sanatçı, G.O.R.A. filmi için yazdığı ve seslendirdiği “Olduramadım” parçasıyla hafızalarımıza kazınmıştı.

Yer aldığı son proje olan Erşan Kuneri’nin de dizi müziğinde yeteneğini konuşturmuştu Özkan Uğur.

Renkli kişiliği, bitmek bilmeyen enerjisi ve muhteşem sahne performanslarıyla adeta bir yetenek seli olan Özkan Uğur‘a sanat dünyasına bıraktıklarından ötürü teşekkür ediyor, kendisini saygı ve rahmetle anıyoruz.

Soylenti
Soylenti
Söylenti Dergi'deki kurumsal, sponsorlu ve ortak yazarlı yazıların yayınlandığı profil.

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Morlara Bürünmüş 8 Albüm Kapağı Tasarımı

Mor renginin hâkim olduğu 8 albüm kapağını inceliyoruz.

You Final Sezonu İncelemesi: İyilerin Kazandığı Dünyada Mutlu Bir Son

You, final sezonuyla izleyicilerine veda ederken Joe Goldberg'in hikâyesi sona eriyor.

Nickel Boys Film İncelemesi: Deneysel Sinema ve Tarihin Birleşimi

2025 Oscar Ödülleri'nde ilgi gören Nickel Boys, iki siyahi gencin bir reform okulunda yaşadıklarına odaklanıyor.

Orhan Kemal – Nâzım Hikmet’le 3,5 Yıl | 22 Alıntı

Türk edebiyatının iki büyük ustası Nâzım Hikmet ve Orhan Kemal'in Bursa Cezaevi'nde koğuş arkadaşlığı yaptıkları yıllara ve sonraki mektuplaşmalarına değinen Nâzım Hikmet'le 3,5 Yıl kitabı, Kemal'in kalemiyle çok içten ve etkileyici bir üslupla okurun karşısına çıkıyor.

İskenderiye Kütüphanesi: Efsane ve Gerçek

Efsane ve Gerçeğin ortak noktası, tarihin tozlu raflarına kaldıramadığı bilgi yuvası: İskenderiye Kütüphanesi.

İstanbul Ansiklopedisi Dizi İncelemesi: Kalabalığın Yalnız İnsanları

İstanbul Ansiklopedisi, büyülü İstanbul sokaklarında hem hayat bulmanın hem kaybolmanın öyküsünü anlatıyor.

Söylenti Edebiyat Editörleri Bu Ay Neler Okudu?

Söylenti Edebiyat editörleri olarak her ay neler okuduğumuzu, nelerin altını çizdiğimizi yakından incelediğimiz serimizin nisan ayı listesi ile karşınızdayız!

Yelpazeli Kadın (1918) Tablo Okuması: Gustav Klimt’in Son Eseri

Yelpazeli Kadın tablosu, zarafeti ve özgünlüğüyle hem sanat tarihine hem de Klimt'in kariyerinde büyük bir önem taşımaktadır.

Dante’nin İlahi Komedyası’nda İnsanlığın Mitolojik ve Manevi Seyahati: Kayboluşun Karanlığı ve Kurtuluşun Işığı

Dante’nin İlahi Komedyası; insanlığın ahlaki seçimlerini sorgulamasına, içsel çatışmalarını aşmasına ve evrensel sorulara yanıt bulmasına rehberlik eder.

Kırmızının Tonlarına Bürünmüş 7 Yabancı Albüm Kapağı

Temalarında kırmızı renginin ön planda olduğu ve gizli anlamlarıyla bizi farklı yolculuklara çıkaran albümleri sizler için derledik.

Editor Picks