Oppenheimer İzlemeden Önce Bilmeniz Gereken Her Şey

Editör:
Aleyna Kavak
" hide_table_content="td_encvalW2dpemxlXQ=="]

Christopher Nolan‘ın yeni biyografi filmi Oppenheimer yılın en çok beklenen filmlerinden biri. Julius Robert Oppenheimer’ın, İkinci Dünya Savaşı sırasında atom bombasının geliştirilme sürecini ekranlara taşıyacak filmi izlemeden önce bilmeniz gereken her şeyi sizler için derledik!

Oppenheimer Kimdir?

Robert Oppenheimer kimdir, ne zaman öldü? Oppenheimer filmi sonrası gündeme  geldi

Tam adıyla Julius Robert Oppenheimer, Amerikalı teorik bir fizikçidir ve İkinci Dünya Savaşında Almanlardan önce nükleer silah geliştirme projesi olan Manhattan Projesi’nde bombayı araştıran ve tasarlayan ekipten sorumluydu. Atom bombasının icadı üzerinde birçok bilim insanının çalışmaları bulunsa da Manhattan Projesi’nin başarıyla sonuçlanmasıyla birlikte, bombanın mucidi J. Robert Oppenheimer “atom bombasının babası” olarak anılmaya başlanmıştır.

Belirli kaynaklara göre atom bombasının ne zaman ve nasıl kullanılacağı tartışması ilk kez 12 Nisan 1945’te başlamış ve karara varmak tam tamına 135 gün sürmüştür. İlk atom bombası denemesi 16 Temmuz 1945‘te New Mexico’daki Alamogordo Test Sitesinde gerçekleştirilmiştir. Bu denemeden sonra Başkan Harry Truman Potsdam deklarasyonuyla Japonya’yı teslim olmaya çağırmış ancak Japon kuvvetleri teslim olmayı reddetmiştir. Bununla birlikte nükleer silahların kullanılmasına karar verilmiştir. Atom bombası, II. Dünya Savaşı sırasında Japonya’ya iki kez, ilk olarak 6 Ağustos 1945’te Hiroşima’ya ve ardından üç gün sonra 9 Ağustos’ta Nagasaki’ye atılmıştır.

İcat ettiği silahın ne kadar tehlikeli olduğunu ve doğuracağı sonuçları en iyi bilen kişi olan Oppenheimer, II. Dünya Savaşı’nın ardından nükleer silahların yayılmasının kontrol altına alınması ve nükleer silahsızlanma için aktif bir savunucu olmuştur.

Film Aslında Bir Kitap Uyarlaması

“İzleyiciyi dünyayı kurtarmak için yok etme riskini alması gereken esrarengiz adamın nabzını hızlandıran paradoksuna iten, IMAX çekimli destansı bir gerilim filmi”

Film tarihi gerçekliğe dayanıyor olsa da senaryo Martin Sherwin ve Kai Bird tarafından yazılan American Prometheus: The Triumph and Tragedy of J. Robert Oppenheimer kitabının bir uyarlamasıdır. 

Filmde Hiç CGI Kullanılmadı (Mı)

First Movie Poster for Christopher Nolan's OPPENHEIMER — GeekTyrant

Filmin yönetmeni Christopher Nolan basın turunda filmde hiç CGI kullanmadığını dile getirmişti. Peki bu, Nolan’ın sette atom bombası patlattığı anlamına mı geliyor? Elbette ki, hayır. CGI, Bilgisayarla Oluşturulan Görüntü anlamına gelir. Günümüz teknolojisi ile bilgisayar tarafından oluşturulan görüntüler artık neredeyse gerçekle ayırt edilemeyecek noktaya gelse de Nolan, gerçeklik hissini artırmak ve izleyicileri o döneme doğrudan taşımak istediğinden mümkün olduğunca pratik efektler ve gerçek setler kullanmayı tercih ettiğini belirtiyor. Bu, filmin görsel olarak daha otantik ve organik bir his vermesini amaçlıyor. Yönetmen, CGI’n artılarını ve eksilerini vurgulayarak, “Bence bilgisayar grafikleri, çok yönlüler. Her türlü şeyi yapabilirler ama korku filmlerinde kullanımları zordur. Oppenheimer’ın Kuantum Alemini görselleştiren hayalleri, bir şekilde tehditkar olmaları gerekiyordu. Gerçek dünya imgelerinden bir parça almaları gerekiyordu.” şeklindeki açıklamasıyla Oppenheimer’da bilgisayar tarafından oluşturulan hiçbir görselin yani CGI’ın bulunmadığını belirtmiştir.

Yapım Ekibindeki Önemli İsimler

Oppenheimer Behind The Scenes Spotlights Shooting For IMAX - Nerdtropolis

Hepimizin bildiği gibi filmin yönetmeni Christopher Nolan aynı zamanda filmin senaryosunu yazdı. Oppenheimer’ın müziklerini Tenet’in müzikleri üzerinde çalışan Akademi Ödüllü Ludwig Göransson besteledi. Interstellar, Dunkirk ve Tenet’in görüntü yönetmeni Hoyte van Hoytema, Nolan’ın bu filminde de görüntü yönetmeni olarak görev yapıyor. Tenet ekibinden bir diğer geri dönüş ise Black Panther: Wakanda Forever, Manchester by the Sea ve Marriage Story gibi filmlerden ismini hatırlayacağımız editör Jennifer Lame. Bir dönem filminin olmazsa olmazı kostüm tasarımı Oppenheimer’da Emmy Ödüllü Ellen Mirojnick’in ellerinde. Filmin görsel efektlerinin arkasında ise Top Gun: Maverick ve Avengers Endgame gibi filmlerden anımsayacağımız Akademi Ödüllü Scott R. Fischer ve Laurie Pellard yer alıyor.

 

Cillian Murphy Bu Filmde Olmayı Yıllar Önce Kabul Etti!

Cillian Murphy, playing Oppenheimer, finally gets to lead a Christopher  Nolan film - Victoria Times Colonist

Daha öncesinde The Dark Knight Üçlemesi, Inception ve son olarak Dunkirk filmlerinde Nolan ile çalışan Cillian Murphy, hiçbir Nolan filminde başrol olarak yer almamıştı. Ta ki bugüne kadar. Senenin kuşkusuz en çok beklenen filmlerinden birinde başrolü üstlenecek Cillian Murphy geçtiğimiz günlerde Oppeheimer basın turundayken bu filmdeki rolü için en az bizler kadar heyecanlı olduğunu ve Nolan’ın bir filmde başrol olma isteğini yönetmenin kendisine direkt olarak söylediğini itiraf ediyor: “Chris’e her zaman açık ve özel olarak söyledim, eğer müsait olursam ve sen benim bir filmde oynamamı istersen, oradayım… İçten içe, onun için bir başrol oynamak için sabırsızdım.” Ayrıca Murphy, rolü ilk öğrendiği anı da bu röportaj sırasında bizlerle paylaşıyor: “Christopher Nolan çok mütevazi biri. Bir gün bana tam bir İngiliz tavrıyla, ‘Dinle.’ dedi. ‘Bu senaryoyu yazdım, Oppenheimer hakkında. Benim Oppenheimer’ım olmanı istiyorum.’ Harika bir gündü…” 

Filmin Oyuncu Kadrosu

Oppenheimer' Cast Leaves Premiere to Prepare for SAG-AFTRA Strike – Rolling  Stone

Nolan’ın Oppenheimer’ını heyecanlı kılan şeylerden biri kesinlikle yıldızlarla dolu oyuncu kadrosu. Cillian Murphy‘in yanında filmde Robert Oppenheimer’ın eşi Katherine Oppenheimer rolünde Emily Blunt, atom bombası geliştirilen Manhattan Projesini yöneten mühendislerden sorumlu komutanı Leslie Groves rolünde Matt Damon, Oppenheimer’ın metresi Jean Tatlock rolündeki Florence Pugh, Lewis Strauss rolünde Robert Downey Jr. ve Başkan Harry S. Truman rolünde Gary Oldman yer alıyor.

 

Filmin vizyona girmesine artık sayılı günler kaldı. Yıl boyu filme gösterilen ilgiye bakılırsa bir türlü toparlanamayan sinema salonlarının yüzü Nolan’ın yeni epik biyografi filmi ile gülecek gibi duruyor!

Filmin fragmanını buradan izleyebilirsiniz!

Kaynakça

1

2

3

4

spot_img

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Yelpazeli Kadın (1918) Tablo Okuması: Gustav Klimt’in Son Eseri

Yelpazeli Kadın tablosu, zarafeti ve özgünlüğüyle hem sanat tarihine hem de Klimt'in kariyerinde büyük bir önem taşımaktadır.

Dante’nin İlahi Komedyası’nda İnsanlığın Mitolojik ve Manevi Seyahati: Kayboluşun Karanlığı ve Kurtuluşun Işığı

Dante’nin İlahi Komedyası; insanlığın ahlaki seçimlerini sorgulamasına, içsel çatışmalarını aşmasına ve evrensel sorulara yanıt bulmasına rehberlik eder.

Kırmızının Tonlarına Bürünmüş 7 Yabancı Albüm Kapağı

Temalarında kırmızı renginin ön planda olduğu ve gizli anlamlarıyla bizi farklı yolculuklara çıkaran albümleri sizler için derledik.

Marmaris’te Yaz Rüyası: 5 Günlük Keşif Rotası

Ege ve Akdeniz'in incisi Marmaris için keyifli bir yol rotası.

Feminizmin Gücü: Patriyarka’nın Sosyal Yapılara Etkisi

Patriyarkal sisteme meydan okuyan feminizm, kadını güçlendirip eşitlikçi bir toplum inşasına öncülük eder.

Söylenti Konser Takvimi: Üç Büyükşehirde Kimler Var?

Söylenti müzik ekibi tarafından hazırlanan; İstanbul, Ankara ve İzmir'e müzik coşkusunu tattıracak birbirinden farklı Mayıs ayı konserleri sizlerle!

5 Farklı Sebeple Neden Yaşlı Adam ve Deniz Okumalıyız?

Yaşlı Adam ve Deniz, mücadelenin değerini ve kaybetmenin içinde de bir başarı ve onur olduğunu dile getiren zamansız bir hikayedir.

Türk Mitolojisinde Kartal Figürü

Kartal, Türk mitolojisinde önemli bir yere sahip hayvan figürüdür. Destanlara ve efsanelere konuk olarak hükümdarlık alametine dönüşmüştür.

Geyik: Türk Mitolojisinin Derinliklerindeki Ruhsal Rehber

Türk mitolojisinde geyik, doğa ile insan arasındaki ilişkiyi simgeler. Ruhsal yolculuk, rehberlik ve dönüşüm figürü olarak geçmişten günümüze derin bir anlam taşır.

Alıntının Hikâyesi: Livaneli’den Aşk, Travma ve Unutabilmek Üzerine

“Aşk, bir uçurum kıyısında gözü bağlı yürümektir.”