Önümüzdeki Yıllara Damgasını Vurması Beklenen 10 Yazar

Sizler için edebiyat dünyasında önümüzdeki yıllara damgası vurması beklenen 10 yazarı listeledik. Keyifli okumalar!

Madeline Miller

Madeline Miller’in Ben, Kirke ile Akhilleus’un Şarkısı adlı iki eseri vardır. Klasikler alanında lisans ve yüksek lisans yapan Miller, ilk kitabı Akhilleus’un Şarkısı’nı yaklaşık 10 yılda yazmıştır. Yunanistan’da geçen bir aşk hikayesini anlatan bu romanıyla Orange Kurgu Ödülü’nü kazanan Miller’ı asıl ününe kavuşturan, çok satılanlar listelerinde uzun süre kalan kitabı Ben, Kirke’dir. Yunan mitolojisine ait modern bir yorumlama olan bu romanda, Odysseia’daki büyücü Kirke’nin bakış açısıyla olaylar aktarılmıştır. Birçok ödüle layık görülmüştür.

Ayfer Tunç

Üniversitede yıllarında yazarlık hayatına başlayan Ayfer Tunç bugüne kadar birçok eser kaleme almıştır. Dergilerde yayınlanan öyküleriyle Yunus Nadi Ödülü’nü kazanmıştır. Aynı zamanda senaristlik ve yayın yönetmenliği yapmıştır. Yeşil Peri Gecesi adlı eseri tam bir modern toplum eleştirisidir. Tunç, adı kitapta geçmeyen kadın karakterimizin yaşadığı kötü ve acı olaylara adeta bir ayna tutarak akıcı bir şekilde anlatır.

Muriel Barbery

Felsefe profesörü ve yazar olan Muriel Barbery, Kirpinin Zarafeti adlı kitabıyla ses getirmiştir. Apartman kapıcısı Renéé ve apartmanda yaşayan küçük kız çocuğu Paloma’nin hikayesini konu alır ve sınıf bilincine dikkat çeker. Birçok edebi esere, tabloya ve filme gönderme taşıyan bu romanda Barbery, iki farklı anlatım tekniği kullanmıştır. Çıktığı yıl Fransa’da milyonlarca kopyası satılmış, birçok farklı dile çevrilmiştir.

Sally Rooney

Sally Rooney, genç yaşta kendini kanıtlamış bir yazar. İlk kitabı Arkadaşlarla Sohbetler ile Sunday Times Yılın En İyi Yazarı Ödülü’nü ve birçok ödül kazanmıştır. İkinci kitabı Normal İnsanlar’la tanınırlığını arttıran Rooney, aynı adlı dizinin senaristliğini yapmıştır. İki gencin gizli ilişkisini konu alan bu eseri, adının hakkını sonuna kadar veriyor. Sade, akıcı, basit ama çarpıcı cümleleriyle okurlarını etkilemeye devam ediyor.

Melisa Kesmez

Yazarlığın yanı sıra çevirmenlik ve editörlük yapan Melisa Kesmez, son kitabı Nohut Oda ile Sait Faik Hikaye Armağanı’nı kazanmıştır. 5 öyküden oluşan bu kitapta Kesmez’in sade ve akıcı dili dikkat çekmiştir. Bazen Bahar, Atları Bağlayın Geceyi Burada Geçireceğiz adlı iki kitabı daha vardır.

Murat Menteş

Yazar ve şair olan Murat Menteş’i Türkçe edebiyatta farklı bir noktaya taşıyan eseri kuşkusuz Dublörün Dilemması’dır. Farklı karakterler ve afili cümleler içeren bu eserde, Menteş’in eğlenceli ve hızlı üslubu kitabın etkileyiciliğini arttırmıştır. Okuyucularını güldürürken ağlatmak istediğini söyleyen yazar, birçok ödüle layık görülmüştür. Korkma Ben Varım, Ruhi Mücerret, Garantina Karantina kitaplarından birkaçıdır.

André Aciman

Adınla Çağır Beni adlı kitabın yazarı André Aciman, edebi teori dersleri veren bir profesördür. Kendi hayatından bazı detaylar eklediği bu romanında 17 ve 24 yaşındaki iki gencin aşkını ve 20 yıl sonrasındaki olaylar İtalya’da geçmektedir. Aciman bu eseriyle olumlu-olumsuz birçok eleştiri almıştır. Roman, 20. Lambda Edebiyat Ödülleri’nde Genel Gey Kurgusu dalında ödül kazanmıştır. Aynı adla filme uyarlandığında sinema dünyasında büyük yankı uyandırmıştır.

Ömür İklim Demir

Ceza avukatı, reklam ve blog yazarı olan Ömür İklim Demir, ilk kitabı olan Muhtelif Evhamlar Kitabı’yla Türkçe edebiyatta yerini almıştır. Haldun Taner Öykü Ödülü ve Ankara Üniversitesi Öykü Ödülü’ne layık görülmüştür. Çarpıcı gözlemleri, sıradışı benzetmeleri, gerçekçi sokak anlatımıyla okurlarının zihninde kalan Demir’in diğer bir eseri Kum Tefrikaları’dır. 2015’te yazdığı bir öyküyle GİO Ödülleri’nde Yılın En İyi Öyküsü Ödülü’ne layık görüldü.

Koushun Takami

Yazar ve gazeteci olan Koushun Takami’nin en bilinen eseri iki filme ve üç manga serisine uyarlanan Ölüm Oyunu’dur. 21 kız ve 21 erkek öğrencinin bir adaya hapsedilmesi ve varoluş mücadelesini konu alır. Şiddet kavramını gerilimle birleştiren Takami çok çarpıcı bir eleştiriye imza atmıştır. Bazı rivayetlere göre Suzanne Collins, Açlık Oyunları’nın konusunu Takami’den “çalmıştır.”

Jean-Paul Didierlaurent

1997 yılında öykü hayatına başlayan Jean-Paul Didierlaurent, 2010’da Uluslararası Ernest Hemingway Ödülü’nü kazandı. Birçok ödülle devam eden öykü hayatına bir süre ara verdikten sonra, 6.27 Treni ile okurlarının karşısına çıktı. Fransa’da yılın edebiyat olayı olarak anıldı, Notre Dame de Sion Ödülü’nü ve birçok ödülü kazandı. Samimi ve akıcı üslubuyla yaşamın içindeki absürtlükleri birleştirdiği bu kitabı kısa sürede 29 dile çevrildi.

 

Kaynakça:

https://canyayinlari.com/

https://www.kirmizikedi.com/kitap/kisi/32059

https://kitap.ykykultur.com.tr/yazarlar/omur-iklim-demir

 

Önceki İçerik
Sonraki İçerik
Arşiv
Arşiv
Söylenti Dergi'de geçmiş zamanda yazar olan dostlarımızın eserleri bu hesapta arşivlenmektedir. Yazar onayı olduğu sürece kaynak göstererek kullanmak serbesttir.

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Morlara Bürünmüş 8 Albüm Kapağı Tasarımı

Mor renginin hâkim olduğu 8 albüm kapağını inceliyoruz.

You Final Sezonu İncelemesi: İyilerin Kazandığı Dünyada Mutlu Bir Son

You, final sezonuyla izleyicilerine veda ederken Joe Goldberg'in hikâyesi sona eriyor.

Nickel Boys Film İncelemesi: Deneysel Sinema ve Tarihin Birleşimi

2025 Oscar Ödülleri'nde ilgi gören Nickel Boys, iki siyahi gencin bir reform okulunda yaşadıklarına odaklanıyor.

Orhan Kemal – Nâzım Hikmet’le 3,5 Yıl | 22 Alıntı

Türk edebiyatının iki büyük ustası Nâzım Hikmet ve Orhan Kemal'in Bursa Cezaevi'nde koğuş arkadaşlığı yaptıkları yıllara ve sonraki mektuplaşmalarına değinen Nâzım Hikmet'le 3,5 Yıl kitabı, Kemal'in kalemiyle çok içten ve etkileyici bir üslupla okurun karşısına çıkıyor.

İskenderiye Kütüphanesi: Efsane ve Gerçek

Efsane ve Gerçeğin ortak noktası, tarihin tozlu raflarına kaldıramadığı bilgi yuvası: İskenderiye Kütüphanesi.

İstanbul Ansiklopedisi Dizi İncelemesi: Kalabalığın Yalnız İnsanları

İstanbul Ansiklopedisi, büyülü İstanbul sokaklarında hem hayat bulmanın hem kaybolmanın öyküsünü anlatıyor.

Söylenti Edebiyat Editörleri Bu Ay Neler Okudu?

Söylenti Edebiyat editörleri olarak her ay neler okuduğumuzu, nelerin altını çizdiğimizi yakından incelediğimiz serimizin nisan ayı listesi ile karşınızdayız!

Yelpazeli Kadın (1918) Tablo Okuması: Gustav Klimt’in Son Eseri

Yelpazeli Kadın tablosu, zarafeti ve özgünlüğüyle hem sanat tarihine hem de Klimt'in kariyerinde büyük bir önem taşımaktadır.

Dante’nin İlahi Komedyası’nda İnsanlığın Mitolojik ve Manevi Seyahati: Kayboluşun Karanlığı ve Kurtuluşun Işığı

Dante’nin İlahi Komedyası; insanlığın ahlaki seçimlerini sorgulamasına, içsel çatışmalarını aşmasına ve evrensel sorulara yanıt bulmasına rehberlik eder.

Kırmızının Tonlarına Bürünmüş 7 Yabancı Albüm Kapağı

Temalarında kırmızı renginin ön planda olduğu ve gizli anlamlarıyla bizi farklı yolculuklara çıkaran albümleri sizler için derledik.

Editor Picks