Ogün Sanlısoy: Rock Müziğin Eskimeyen İsmi

Editör:
Damla Satıroğlu

Güçlü sesi ve bizi bizden alan şarkılarıyla mercek altına aldığımız Ogün Sanlısoy’a ve şarkılarına daha yakından bakmak ister misiniz?

Ogün Sanlısoy | Discography | Discogs

Gelin rock dünyasını sarsan bu güzel sese ve şarkılarına daha yakından bakalım.

Ogün Sanlısoy Kimdir?

Ogün Sanlısoy, 11 Mart 1971 tarihinde Gölcük’te dünyaya geldi. Babasının işi dolayısıyla pek çok farklı bölgede ilkokul hayatı yaşadı. Tüm bu farklılıklardan sonra ortaokulu ve liseyi Fenerbahçe Lisesi’nde okudu. Ardından, Mimar Sinan Üniversitesi’nde Endüstri Ürünleri Tasarımı bölümünden mezun oldu.

1992 yılında, hem onun hem de dinleyicilerin hayatında büyük yer kaplayacak olan Pentagram grubuna katıldı. Hem yurt içinde hem de yurt dışında Pentagram ile pek çok konser verdi. 1994 yıllarında Hıbır ve Rock dergilerinin okuyucuları tarafından “Yılın En İyi Erkek Rock Şarkıcısı Solisti” seçildi.

Ogün Sanlısoy Haberleri - Son Dakika Ogün Sanlısoy Hakkında Güncel Haber ve Bilgiler

1999 yılında ilk solo albümü olan Korkma‘yı çıkardı. 2004 yılında ise ikinci solo albümü O Gün‘ü çıkardı. 2006 yılında piyasaya sürdüğü Üç adlı albümünde Pentagram grubundan arkadaşları Metin Türkcan ve Tarkan Gözübüyük ile çalıştı. Bu albümle birçok dergi tarafından “Yılın En İyi Rock Müzik Vokalisti” seçildi.

2017 yılında Pentagram’ın 30. yılı adına çıkan Akustik albümünde yine vokaliyle yer aldı. Akabinde Demir Demirkan ve Murat İlkan ile birlikte Pentagram‘a yeniden dâhil oldu.

Sözlerim gerçektir

Yüreğim kardeştir her zaman

Umudum sonsuzdur

Uğraşım bitmez hiç bir zaman

Korkma

Korkma adlı albüm, Ogün Sanlısoy‘un Pentagram’ın ardından çıkardığı ilk solo albümü olma özelliğini taşımakta. Albüm biraz O Gün albümünün gölgesinde kalsa da içinde yer alan şarkılar büyük bir zevkle dinlenmekte.

Albümdeki her şarkıya ayrıca baksak yeridir. Ancak “Kaybettik Severken” şarkısı, adıyla oldukça ilgi çeken ve acı veren bir şarkı.

Kaybettik severken

Yorulduk denerken

Bana sabırlar dilerdin

Sen pes ettin benden erken

Ayrıca albümüne ismini veren şarkı “Korkma” için de ayrıca parantez açsak yeridir. Şarkıyı belki de çoğu dinleyicinin bilmemesi de şarkıya ayrı bir hava katıyor desek yalan olmaz. Aynı zamanda Hayko Cepkin ile düeti de bu şarkıyı çekici hale getirmekte.

Hayko Cepkin ile düetini de aşağıdan dinleyebilirsiniz!

Çırpındıkça batarsın bataklığa

Kurtaran kalmaz unuttuğun dışında

Ellerin buz olur, ayakların çivi

Isıtmazlar dokunsalar da

O Gün

Ogün Sanlısoy‘un adını büyük kitlelere duyurduğu bu albüm ise 2004 yılında dinleyenler ile buluşmuştur. Ferdi Tayfur‘un “Ben de Özledim” şarkısını yeniden seslendirerek bu albümde şarkıya yer vermiştir.

Her şarkısıyla adından söz ettirse de bizce albümün en etkileyici şarkılarından birisi kesinlikle “Pencere”den başkası değil!

Üzgün oldum, düzgün oldum, bir yüzümle yüz göz oldum

Bir ses oldum, bir söz oldum, söyleyince sensiz oldum

Baktım olmaz seyre daldım, anılardan bir tomardım

Çok yoruldum, çok daraldım, penceremden gir içeri

Tabii ki herkesin mutlaka en az bir kere dinlediği ve dilinden düşüremediği “Saydım” şarkısı da bu albümde yer alıyor. Hem klibiyle hem de sözleriyle bizi bizden alan bu şarkı, Ogün Sanlısoy‘un en sevilen parçalarından biri.

Aramadım ama elim gitti telefona

Soramadım ama kalbim yine yan yana

Saramadım o belinden bir daha

Sen giderken

Üç

Albüm, Ogün Sanlısoy‘un 2006 çıkardığı üçüncü solo albümüdür. Albümde, gitarda Pentagram’dan arkadaşı olan Metin Türkcan yer almakta. Ogün Sanlısoy, bu albümle birlikte pek çok dergi tarafından yılın en iyi vokalisti ve albüm de yılın en iyi albümü seçilmiştir.

Albümde baştan sona tüm şarkılar son derece başarılı olsa da “Hadi Beni Güldür” şarkısı bizi yükselten ve moral veren şarkılardan biridir desek yalan olmaz!

Aynaya sordular, güzel miyim diye?

Dedi bırak yüzünü bak şu gözlere

Eğer parıltı varsa, yüreğin çarpıyorsa

Bu dünyada senden güzel mi var?

Bu dünyada her şey güzel bi bak

Ayrıca tüm şarkıların yanı sıra “Bilmece” şarkısından da ayrıca bahsetsek yeridir. Sıkılmadan sürekli dinleyebileceğiniz bu parça, kesinlikle albümün en başarılı şarkılarından birisi.

Aklıma soktun al bir bilmece gibi

Çözemedim tamamen doldur boş yerleri

Ya devam et ya vazgeç bu senin seçimin

Ya seviş ya da harp et yırtıp at kefeni

Ben

Ogün Sanlısoy, 2010 yılında 13 şarkılık dillere pelesenk olacak ve son derece sevilecek bir albümle karşımıza çıkıyor.

Hem sözleri hem de melodileriyle albümde yer alan her şarkı ayrı bir incelemeyi hak ediyor. Ancak hangi yaşta olursak olalım dinlerken geçmişe özlem duyduğumuz “Büyüdük Aniden” şarkısı albümde yer alan en özel şarkı belki de.

Düşsek bile olsun

Yeniden kalkardık

Acıtmazdı hayat

Ve birden büyüdük aniden

Ve birden küçüldü hayaller

Akustik 2012

2012 yılında çıkardığı akustik albümüyle bizlere adeta ilaç dağıttı Sanlısoy. Her şarkının akustik versiyonun ayrı bir yeri vardır desek yeridir.

Albümde yer alan parçalar bir de akustik haliyle dinlenilince kulaklarımızın pasını siliyor adeta! “Diyorlar” şarkısı da kesinlikle bunlardan biri.

Unutuldun sanma, sen hep kalbimdesin

Yolum yarım kalır, benim yarım sendin

Yerin dolmaz bak, kapı duvar, açan olmaz bir anlasan

Duyanlar şahit olsun, yaşanacak çok şey var

Ayrıca O Gün albümünde yer alan Yar Olmadın” parçası da akustik versiyonuyla her derdinize deva olacak cinsten!

“Geri vermez hayat, geri vermez zaman, dönüverse dünüm

Çok üzgünüm çok, işte buyum, dayanamadım özleme

Seni vermez alan, seni sormam yalan değil, beni sevmez gelenler

Kıyaslamam zor, belki ölüm kanıtım olur sözlere

Ayrıca rock müziğinin bir başka değeri olan Özlem Tekin ile yaptığı düet de albümde yer alan ve dinlemeye doyamayacağımız bir başka şarkı.

Sen yaralanma

Sen karalanma

Gel oyalanma

Dayanamam

Sen Uyurken

Sanlısoy, 2015 yılında dokuz şarkılık bir albümle buluştu bizlerle. Yine bu albümde de söyledikleriyle adeta “Merhem” oldu yaralarımıza.

“Sonsuza” şarkısı belki de albümde en sevilen şarkılardan birisi.

Yol biter gidilmez arkasından

Her seven tanışmış aynı sonla

Yok gelen dönülmez ortasından

Gerçek aşk sürer sonsuza

Yaşamaya Devam

Ogün Sanlısoy‘un “Yaşamaya devam çünkü yaşamak lazım ölene kadar.” diye dile getirdiği 11 şarkılık bu albüm ise hala tazeliğini koruyor. Eski şarkılarının akustik versiyonlarına yer verdiği bu albüm, Ceylan Ertem ile yaptığı düetini de barındırıyor.

Ceylan Ertem ile yaptığı “Bekledim” şarkısı, albümün en ilgi çekici parçalarından birisi desek yalan olmaz. İki güzel sesin birleştiği bu şarkıyı dinlemek dinleyicilere büyük keyif veriyor.

Ayrılık yaman, gelmiyor giden ah sessiz haykırış içimi yakan

Canımı almadan son kez, görmek istedim

Hep Aklımdasın

Sadece çıkardığı albümlerle değil, singlelarla da adından söz ettirmeyi başarmış Ogün Sanlısoy, “Hep Aklımdasın” şarkısıyla da hala bitmemiş şeylerin hissini bizlere vermeyi başarıyor.

Ansızın keşke dönsen geri

Ben yanarken sokaklar serin

Yağmur olsan ıslansam

Dolaştım sevdiğin yerleri

Koştum peşinde hayalinin

Gerçek olsan, ayılsam

Şarkılarından yer verdiği acıları, samimiyeti ve özlemi sonuna kadar hissettiğimiz ve hissetmeye de devam edeceğimiz Ogün Sanlısoy, Türk rock müziği denilince akla ilk gelen isimlerden birisi. 20 yıl önceki şarkılarıyla bile hala güncelliğini koruyor ve Türk rock müziğine daha pek çok şey kazandıracak gibi duruyor!

Kaynakça

  • Ajandakolik, Ogün Sanlısoy: “Yaşamaya Devam Çünkü Yaşamak Lazım Ölene Kadar” , Nilüfer Türkoğlu, Erişim: 08.11.2022, Web
Gaye Nur Karabay
Gaye Nur Karabay
"yaşadım" diyebilmen için

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Morlara Bürünmüş 8 Albüm Kapağı Tasarımı

Mor renginin hâkim olduğu 8 albüm kapağını inceliyoruz.

You Final Sezonu İncelemesi: İyilerin Kazandığı Dünyada Mutlu Bir Son

You, final sezonuyla izleyicilerine veda ederken Joe Goldberg'in hikâyesi sona eriyor.

Nickel Boys Film İncelemesi: Deneysel Sinema ve Tarihin Birleşimi

2025 Oscar Ödülleri'nde ilgi gören Nickel Boys, iki siyahi gencin bir reform okulunda yaşadıklarına odaklanıyor.

Orhan Kemal – Nâzım Hikmet’le 3,5 Yıl | 22 Alıntı

Türk edebiyatının iki büyük ustası Nâzım Hikmet ve Orhan Kemal'in Bursa Cezaevi'nde koğuş arkadaşlığı yaptıkları yıllara ve sonraki mektuplaşmalarına değinen Nâzım Hikmet'le 3,5 Yıl kitabı, Kemal'in kalemiyle çok içten ve etkileyici bir üslupla okurun karşısına çıkıyor.

İskenderiye Kütüphanesi: Efsane ve Gerçek

Efsane ve Gerçeğin ortak noktası, tarihin tozlu raflarına kaldıramadığı bilgi yuvası: İskenderiye Kütüphanesi.

İstanbul Ansiklopedisi Dizi İncelemesi: Kalabalığın Yalnız İnsanları

İstanbul Ansiklopedisi, büyülü İstanbul sokaklarında hem hayat bulmanın hem kaybolmanın öyküsünü anlatıyor.

Söylenti Edebiyat Editörleri Bu Ay Neler Okudu?

Söylenti Edebiyat editörleri olarak her ay neler okuduğumuzu, nelerin altını çizdiğimizi yakından incelediğimiz serimizin nisan ayı listesi ile karşınızdayız!

Yelpazeli Kadın (1918) Tablo Okuması: Gustav Klimt’in Son Eseri

Yelpazeli Kadın tablosu, zarafeti ve özgünlüğüyle hem sanat tarihine hem de Klimt'in kariyerinde büyük bir önem taşımaktadır.

Dante’nin İlahi Komedyası’nda İnsanlığın Mitolojik ve Manevi Seyahati: Kayboluşun Karanlığı ve Kurtuluşun Işığı

Dante’nin İlahi Komedyası; insanlığın ahlaki seçimlerini sorgulamasına, içsel çatışmalarını aşmasına ve evrensel sorulara yanıt bulmasına rehberlik eder.

Kırmızının Tonlarına Bürünmüş 7 Yabancı Albüm Kapağı

Temalarında kırmızı renginin ön planda olduğu ve gizli anlamlarıyla bizi farklı yolculuklara çıkaran albümleri sizler için derledik.

Editor Picks