Odysseus: Tanrıların Masalları

Odeysseus. Onun alın yazısı da on yıl boyunca Truva Savaşı’nda savaştıktan sonra bir on yıl da denizlerde dolaşmak olmuştu. Âdeta tanrıları kızdırmışçasına yolunu kaybetmişti. Onun hikâyesini de göklerden başlatmak gerek, yüce kararlarla ve iş birlikleri ile. Ogygia Adası’na çekilmesinin hikâyesini okuyacaksınız birazdan, güzel su perisi Kalypso’yu ve onun ölümsüzlük vaatlerini. Odysseus, ölümden sonraki hayatının şimdikinden daha iyi olmayacağını biliyordu çünkü yeraltı dünyasına gitmişti. Yine de Kalypso’nun teklifini geri çevirmişti. Her ne kadar karısı Penelope’nin hayatta olup olmadığını bilmese de ona olan sonsuz aşkı geri dönmesine sebep olmuştu.

Adadan ayrılmak için bir sal yapar fakat bu sal denizin ortasında parçalandığından kendini Fenikelilerin adasında bulur. Bu halk çok misafir olmasıyla bilinir fakat onlar Odysseus’un kim olduğunu bilmezler. Onun için düzenlenen ziyafette Truva’nın destansı hikâyesi anlatılınca ancak kimliği ortaya çıkar. Odysseus, ağlayarak hikâyede geçen kişilerden birinin kendisi olduğunu söyler ve başından geçenleri anlatır: Polyphem adlı tek gözlü devi nasıl alt edip yenmekten son anda kurtulduğunu, Kirke’nin arkadaşlarını domuza çevirmesini ve yeraltı dünyasına inerek Hades’ten eve giden yolu öğrenme çabasını, Scylla ve Charybdis’i, daha sonrasında da sirenleri…

Odysseus, sirenlerin adasından geçmektedir. Bir kere sirenlerin şarkılarını dinleyenler müptelası olur fakat gerçek şudur ki duyacakları son şey bir sirenin şarkısıdır. Sonrasında sirenlerin akşam yemeği olurlar. İnsanların en meraklısı olarak adlandırılan kahramanımız, hem sirenlerin şarkısını dinlemek istemektedir hem de oradan sağ kurtulmak. Bunun için aklına bir plan gelir. Adamlarının kulaklarını bal mumuyla tıkamalarını ve kendisini ana serene bağlamasını ister. Ne pahasına olursa olsun düğümler çözülmemelidir. Duyduğu acı ile bağların arasında kıvranmıştır fakat o da çok iyi bilmektedir ki en büyük zevklere sadece büyük bir acıyla katlanılabilir.

Peki ya en tehlikeli macerası sirenler miydi? Kirke’nin felaketi sonrasında sirenler ve Scylla. Scylla, deniz kenarındaki bir mağarada yaşayan ve insanla beslenen bir canavardır. Altı kafası ve yılan gibi boynuyla denizcilere dehşet saçar. Diğer tarafta ise Charybdis tehlikeli bir anafor olarak durur. Buradan geçen her gemi ya birinin ya da ötekinin eline düşmekten kurtulamaz. Odysseus daha tehlikesiz olduğuna karar verdiği ve Kirke’nin nasihati üzerine önce Scylla’nın mağarasına dümeni kırdığında artık her şey için çok geçtir. Mağaranın yakınından geçtiği sırada mürettebatın altısı Scylla’ya yem olmuştur.

Bütün bu hikâyelerin sonunda Fenike Kralı ona evine dönmesine yardım etmek üzere söz verir ve bir gemi yaptırır. Odysseus, sonunda evi İthaka’dadır fakat tanınmaz bir hâldedir. Onca yıl denizlerde geçirdiği zaman onu değiştirmiştir. Karşılaştığı oğlu onun için tamamen bir yabancıdır ancak içinden bir his onun oğlu olduğunu söylemektedir. Kavuşmanın ardından sarayda kraliçe Penelope’ye gelen taliplerin haberini de alan Odysseus, sevgili eşini ve krallığını kurtarmak için dilenci kılığında saraya sızmaya karar verir. O sırada olanlardan sıkılmış olan Penelope de bir yarışma düzenleyip taliplerinin hepsinden kurtulmaya ve içlerinden kazananla evlenmeye karar vermiştir. Her kim yan yana dizilen on iki baltanın gövdesini Odeyseus’un okuyla delmeyi başarırsa kazanan olur ve bu yarışmaya dilenci kılığındaki okun asıl sahibi de katılmayı teklif eder. Talipler alaycı bir tavırla kabul ettikleri dilencinin on yedi baltayı vurup kimliğini ilan ettiğini görünce ona inanmazlar, eşi Penelope de bunlara dahildir. İnanmak için ona sadece Odysseus’un ve kendisinin bildiği bir sırrı söylemesini ister. Karşılığında karyolası yatak odasına taşınacaktır; fakat sır, karyolanın gövdesinin tek parça olarak kesilmiş olmasıdır ve ikiye ayrılamaz. İşte Odysseus bu sırrı açıkladığında kimliğini de açıklamış olur ve artık kavuşurlar. O günden sonra da kişiliği arayan insanların bir simgesi hâline gelir.

Kaynakça

  1. https://www.greekmythology.com/Myths/Heroes/Odysseus/odysseus.html

2. https://www.worldhistory.org/odysseus/

3. https://www.britannica.com/topic/Odyssey-epic-by-Homer

4. https://www.greeklegendsandmyths.com/the-odyssey.html

5. https://www.thehindu.com/children/the-story-of-scylla-and-charybdis-two-monsters-from-greek-mythology/article33001020.ece

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Morlara Bürünmüş 8 Albüm Kapağı Tasarımı

Mor renginin hâkim olduğu 8 albüm kapağını inceliyoruz.

You Final Sezonu İncelemesi: İyilerin Kazandığı Dünyada Mutlu Bir Son

You, final sezonuyla izleyicilerine veda ederken Joe Goldberg'in hikâyesi sona eriyor.

Nickel Boys Film İncelemesi: Deneysel Sinema ve Tarihin Birleşimi

2025 Oscar Ödülleri'nde ilgi gören Nickel Boys, iki siyahi gencin bir reform okulunda yaşadıklarına odaklanıyor.

Orhan Kemal – Nâzım Hikmet’le 3,5 Yıl | 22 Alıntı

Türk edebiyatının iki büyük ustası Nâzım Hikmet ve Orhan Kemal'in Bursa Cezaevi'nde koğuş arkadaşlığı yaptıkları yıllara ve sonraki mektuplaşmalarına değinen Nâzım Hikmet'le 3,5 Yıl kitabı, Kemal'in kalemiyle çok içten ve etkileyici bir üslupla okurun karşısına çıkıyor.

İskenderiye Kütüphanesi: Efsane ve Gerçek

Efsane ve Gerçeğin ortak noktası, tarihin tozlu raflarına kaldıramadığı bilgi yuvası: İskenderiye Kütüphanesi.

İstanbul Ansiklopedisi Dizi İncelemesi: Kalabalığın Yalnız İnsanları

İstanbul Ansiklopedisi, büyülü İstanbul sokaklarında hem hayat bulmanın hem kaybolmanın öyküsünü anlatıyor.

Söylenti Edebiyat Editörleri Bu Ay Neler Okudu?

Söylenti Edebiyat editörleri olarak her ay neler okuduğumuzu, nelerin altını çizdiğimizi yakından incelediğimiz serimizin nisan ayı listesi ile karşınızdayız!

Yelpazeli Kadın (1918) Tablo Okuması: Gustav Klimt’in Son Eseri

Yelpazeli Kadın tablosu, zarafeti ve özgünlüğüyle hem sanat tarihine hem de Klimt'in kariyerinde büyük bir önem taşımaktadır.

Dante’nin İlahi Komedyası’nda İnsanlığın Mitolojik ve Manevi Seyahati: Kayboluşun Karanlığı ve Kurtuluşun Işığı

Dante’nin İlahi Komedyası; insanlığın ahlaki seçimlerini sorgulamasına, içsel çatışmalarını aşmasına ve evrensel sorulara yanıt bulmasına rehberlik eder.

Kırmızının Tonlarına Bürünmüş 7 Yabancı Albüm Kapağı

Temalarında kırmızı renginin ön planda olduğu ve gizli anlamlarıyla bizi farklı yolculuklara çıkaran albümleri sizler için derledik.

Editor Picks