Ödüllü Biyografi Filmleri

Editör:
Işılay Güzel Yılmaz
" hide_table_content="td_encvalW2dpemxlXQ=="]

Biyografik filmler, bireyin hayatının belirli bir dönemini ya da tüm yaşamını konu alarak oluşturulan senaryolardır. Özellikle yıllar geçtikçe Hollywood camiasında sinematik hayranlık uyandıran bu filmler, birçok ödüle layık görülmüştür.

12) Gia (1998)

IMDb: 6.9

Film, 1970’lerde ünlü bir model olan Gia Carangi‘nin moda endüstrisindeki hızlı yükselişinden zamansız ölümüne kadar geçen yaşam öyküsünü konu alıyor. Gia, kariyerinin zirvelerindeyken kişisel hayatındaki problemleriyle de boğuşur. Kontrolden çıkan uyuşturucu bağımlılığı, toksik ilişkileri, karmaşık aile dinamikleri ve yakalandığı AIDS hastalığı zaman geçtikçe genç modelin parlayan yıldızını söndürür. Başrollerinde Angelina Jolie ve Elizabeth Mitchell‘in yer aldığı bu biyografik yapım Altın Küre Ödülleri‘nde En İyi Kadın Oyuncu ve En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu ödüllerini kazanmıştır.

“Bence Tanrı’nın benim için bir planı var ama bu hayat için değil.”

11) Boy Erased (Silinmiş Çocuk, 2018)

IMDb: 6.9

Boy Erased, Gerrard Conleyin aynı isimli otobiyografik kitabının beyaz perdeye uyarlanan dramasıdır. Jared Eamons, Budist bir ailede yetişmiş eşcinsel bir gençtir. Cinsel yönelimi yüzünden papaz babasını, arkadaşlarını ve kilise topluluğunu kaybetmekten korkan Jared; dini bir programa katılmaya ikna olur. Film, Jared Eamons’ın eşcinselliğini kabullenme yolculuğunu ve yaşadığı varoluşsal çatışmaların hikayesini anlatıyor. Jared’ı (aynı zamanda Conley’i) canlandıran Lucas Hedges‘in yanında Nicole Kidman, Russell Crowe ve Joel Edgerton‘ın yer aldığı film, Uluslararası AACTA ve GLAAD Medya aracılığıyla toplam dört ödül almıştır.

“Başarana kadar taklit et. Olamayacağın adam ol.”

10) Beni Affedebilecek Misin? (Can You Ever Forgive Me?, 2018)

IMDb: 7.1

Lee Israel yazarlık yaparak geçinen orta yaşlı bir kadındır. Yıllar geçtikçe popüler kültüre ayak uyduramamaya başlar ve yazılarını yayımlamakta güçlük çeker. Maddi sıkıntılar yaşayan Lee, sanatını bir dolandırma formuna çevirir. Edebiyat tarihinde izler bırakmış yazarların yazdığını iddia ettiği mektuplar yaratmaya başlar ve onları büyük meblağlar karşılığında satar. Tarihe “edebi sahtekar” olarak geçen Lee, dolandırıcılıktan hüküm giyer. Film, Lee’nin aynı isimli ödüllü otobiyografisinden uyarlanmıştır.

“Keskin bir zeka benim dinimdir.”

9) Frida (2002)

IMDb: 7.3

Film, Meksikalı sürrealist ressam Frida Kahlo‘nun gerçek hikayesini konu alıyor. Frida, eşsiz bir sanatçı olmasının yanı sıra biseksüel ve komünistti. Kendisine şiddet uygulayan ve kadın düşkünü kocası ressam Diego Rivera ile fırtınalı bir ilişki içerisindeydi. Oldukça hareketli hayatı geçirdiği tren kazası sonucu bacağının kesilmesiyle duruldu. Onu öldüren madde bağımlılığına kadar sanatını icra etmeye devam etti. Frida, altı dalda Akademi Ödülüne aday olmuş, En İyi Film Müziği ve En iyi Makyaj Tasarımı dallarında Oscar kazanmıştır. Ayrıca Satellite, Altın Küre ve BAFTA ödüllerine de layık görülmüştür.

“Asla topallayan bir köpeğe ya da bir kadının gözyaşlarına güvenme derler.”

8) Elvis (2022)

IMDb: 7.4

Dünya çapında “Rock’n Roll’un Kralı” olarak bilinen Amerikalı şarkıcı Elvis Presley‘in hayatının bilinmeyenleri izliyoruz. Film, Elvis’in şarkı yarışmalarından şöhrete uzanan sürecinde ona eşlik eden menajeri Tom Parker’ın, popüler şarkıcının hayatındaki önemine değiniyor. Austin Butler ve Tom Hanks‘in başrollerini üstlendiği Elvis; Avustralya Sinema ve Televizyon Ödülleri (AACTA)‘da toplam 13 ödülün sahibi olmuştur.

“Pek çok insan birçok şey söylüyor, ama en sonunda sadece kendi sesini dinlemelisin.”

7) Citizenfour (2014)

IMDb: 8.0

Citizenfour, Edward Snowden‘ın ortaya çıkardığı NSA casusluk skandalıyla ilgili, gazeteci Laura Poitras tarafından yönetilen bir biyografik belgesel filmidir. Ocak 2013’te Poitras, NSA ve diğer istihbarat teşkilatlarıyla yürütülen yasa dışı gizli gözetleme programlarına dair kanıtları olduğunu iddia eden birinden şifreli e-postalar almaya başlar. Birkaç ay sonra iddiaları doğrulamak için mesajları gönderen Snowden ile görüşmek için Hong Kong’a yolculuk eder ve bütün süreci kayıt altına alır. Gösterime girdikten sonra büyük beğeni toplayan film; En İyi Belgesel Film dalında Oscar da dahil olmak üzere birçok ödüle layık görülmüştür.

“İnsanlık tarihindeki en baskıcı silahı inşa ediyoruz.”

6) Gandhi (1982) 

IMDb: 8.1

Film, şiddet içermeyen protesto felsefesiyle İngilizlere karşı Kızılderili isyanlarının ünlü lideri haline gelen avukat Mahatma Gandhi‘yi konu alıyor. İngiliz yetkilileri tarafından baskılanan Gandhi, her türlü zorluğa karşı düşünceleri ve amacıyla uluslararası camiada tanınmıştır. Gandhi sekiz dalda Oscar, dört dalda BAFTA ve beş ayrı dalda Altın Küre Ödülüne layık görülen eşsiz bir Hint yapımıdır.

“Göze göz (intikam), ancak tüm dünyayı kör etmekle sonuçlanır.”

5) Spotlight (2015)

IMDb: 8.1

Spotlight, Boston Globe Gazetesi’nin bir araştırma ekibidir. 2002’de yerel rahipler tarafından çocuk istismarına maruz kalanları soruşturmaya başlayan Spotlight muhabirleri, kendilerini Katolik Kilisesi‘nin olayları örtbas etmek için oluşturduğu sistematik ağ içerisinde bulur. Gerçek hayatta Pulitzer Ödülü‘ne layık görülen bu çarpıcı hikayenin beyaz perde uyarlaması En İyi Film ve En İyi Özgün Senaryo dallarında Oscar Ödülüne sahip olmuştur.

“Bazen zamanımızın çoğunu karanlıkta tökezleyerek geçirdiğimizi unutmak bize kolay gelir.”

4) 12 Years a Slave (12 Yıllık Esaret, 2013)

IMDb: 8.1

Yaşanmış bir olaydan esinlenilen bu epik drama, filmin gerçek hayattaki ana karakteri olan Solomon Northup‘ın birincil bakış açısıyla anlatılmıştır. Özgür bir Afrikalı-Amerikalı Northup’ın, Güney’de diğer siyahilerle beraber köleleştirildiği ve bağımsızlığından men edildiği 12 yıl beyaz perdeye aktarılmıştır. En İyi Film, En İyi Uyarlama Senaryo ve En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu alanlarında kazandığı Oscar‘ın yanında BAFTA, Altın Küre gibi birçok ödül kazanmıştır.

“Bir insanın yüzü benim için ürkütücüdür, özellikle beyaz olanlar.”

3) Raging Bull (Kızgın Boğa, 1980)

IMDb: 8.2

Gururlu bir İtalyan olan Jake La Motta, boks camiasının başarılı ve tanınmış isimlerindendir. Popülerliği mafya babaları tarafından da bilinen boksör, kariyeriyle birçok kişiyi etkilemiştir. Kardeşi Joey’in yardımıyla antrenmanlarını sürdüren Jake, duygusal dalgalanmalarını fiziksel gücüyle dengelemeye çalışır. Jake, kendisini giderek daha kıskanç ve zalim yapacak olan Vickie ile evlenir. Yönetmenliğini Martin Scorsese‘nin üstlendiği filmin başrolünde Robert De Niro yer alıyor. En İyi Erkek Oyuncu ve En İyi Film Kurgusu dallarında Oscar kazanan film, Altın Küre ve BAFTA Ödülleri‘nde de büyük başarılar elde etmiştir.

“Kazanacağım. Kaybetmeme imkan yok. Kimse için yenilmem”

2) Downfall (Çöküş, 2004)

IMDb: 8.2

1942’de genç Traudl Junge hayalindeki meslek olan Hitler‘in sekreterliğini yapmaya başlar. Film Hitler’in düşüşüne tanıklık eden genç sekterin yazdığı kitabın beyaz perdeye uyarlamasıdır. Junge, patronunun sınırsız gücü karşısında şaşkına dönse de ondaki deliliği görebildiğini ifade etmiştir. Savaşı kaybettikten sonra bile başını haritalardan kaldırmayan, savaş stratejileri geliştiren ve ordulara emirler yağdıran Hitler’in son dönemlerini Junge’un anlatışından izliyoruz. Alman yapımı bu gerçekçi eser; En İyi ABD Dışı Film ve Londra Film Eleştirmenleri ödüllerini kazanmıştır.

“Yarın milyonlarca insan bana lanet okuyacak ama kader olması gerektiği gibi işledi.”

1) Amadeus (1984)

IMDb: 8.4

Amerikan draması Amadeus, genç dahi Wolfgang Mozart ile dönemin popüler müzisyeni Antonio Salieri arasındaki çekişmeli ilişkiyi konu alıyor. Gelmiş geçmiş en yetenekli opera sanatçısı kabul edilen Mozart’ın müzik kariyerinin başından trajik ölümüne kadar geçen dönem izleyiciye sunuluyor. Ayrıntılı şekilde işlenen biyografi, aralarında En İyi Film dalının da bulunduğu toplam sekiz Oscar Ödülü ve En İyi Drama da dahil olmak üzere dört Altın Küre Ödülü kazandı.

“Müzikle yirmi kişinin aynı anda konuşmasını sağlayabilirsiniz ve bu gürültü değil, mükemmel bir uyumdur!”

spot_img

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Yelpazeli Kadın (1918) Tablo Okuması: Gustav Klimt’in Son Eseri

Yelpazeli Kadın tablosu, zarafeti ve özgünlüğüyle hem sanat tarihine hem de Klimt'in kariyerinde büyük bir önem taşımaktadır.

Dante’nin İlahi Komedyası’nda İnsanlığın Mitolojik ve Manevi Seyahati: Kayboluşun Karanlığı ve Kurtuluşun Işığı

Dante’nin İlahi Komedyası; insanlığın ahlaki seçimlerini sorgulamasına, içsel çatışmalarını aşmasına ve evrensel sorulara yanıt bulmasına rehberlik eder.

Kırmızının Tonlarına Bürünmüş 7 Yabancı Albüm Kapağı

Temalarında kırmızı renginin ön planda olduğu ve gizli anlamlarıyla bizi farklı yolculuklara çıkaran albümleri sizler için derledik.

Marmaris’te Yaz Rüyası: 5 Günlük Keşif Rotası

Ege ve Akdeniz'in incisi Marmaris için keyifli bir yol rotası.

Feminizmin Gücü: Patriyarka’nın Sosyal Yapılara Etkisi

Patriyarkal sisteme meydan okuyan feminizm, kadını güçlendirip eşitlikçi bir toplum inşasına öncülük eder.

Söylenti Konser Takvimi: Üç Büyükşehirde Kimler Var?

Söylenti müzik ekibi tarafından hazırlanan; İstanbul, Ankara ve İzmir'e müzik coşkusunu tattıracak birbirinden farklı Mayıs ayı konserleri sizlerle!

5 Farklı Sebeple Neden Yaşlı Adam ve Deniz Okumalıyız?

Yaşlı Adam ve Deniz, mücadelenin değerini ve kaybetmenin içinde de bir başarı ve onur olduğunu dile getiren zamansız bir hikayedir.

Türk Mitolojisinde Kartal Figürü

Kartal, Türk mitolojisinde önemli bir yere sahip hayvan figürüdür. Destanlara ve efsanelere konuk olarak hükümdarlık alametine dönüşmüştür.

Geyik: Türk Mitolojisinin Derinliklerindeki Ruhsal Rehber

Türk mitolojisinde geyik, doğa ile insan arasındaki ilişkiyi simgeler. Ruhsal yolculuk, rehberlik ve dönüşüm figürü olarak geçmişten günümüze derin bir anlam taşır.

Alıntının Hikâyesi: Livaneli’den Aşk, Travma ve Unutabilmek Üzerine

“Aşk, bir uçurum kıyısında gözü bağlı yürümektir.”