Ana SayfaListelerDizi ListeleriNetflix'te İzlenmesi Gereken Belgeseller...

Netflix’te İzlenmesi Gereken Belgeseller – 1

Netflix, dizileri ve filmleri barındırması dışında çok güzel belgesellere de ev sahipliği yapan bir platform. Bazen dizi gibi uzun soluklu yapımlar ya da film gibi hikayesi olan senaryolar yerine, gerçekçi ve nispeten kısa şeyler izlemek istiyor insan, bu açıdan Netflix’te tatmin edici güzel belgeseller mevcut. Bu yazımda sizlere Netflix’te bulunan çok farklı konularda, ilgi çekici belgesellerden bahsedeceğim, şimdiden keyifli izlemeler.

1) Yaratıcı Beyin

2019 yapımı çok yeni bir belgesel olan Yaratıcı Beyin, David Eagleman ve Anthony Brandt’in yazdığı “Yaratıcı Tür” kitabından uyarlanmıştır. Belgeselin yapımcısı ve başrolü Nörolog David Eagleman’dir. Belgesel oldukça ilham verici olması dışında, yaratıcılığın beyinle bağlantısı, hangi bölgenin bu konuda aktif olduğu, yaratıcılığın ne olduğu gibi konulara değinerek yaratıcılık nedir diye düşündürtür. Bunun yanında yaratıcı kişilerle yapılan röportajlarla belgesel renklenmiştir, çünkü farklı konulardaki yaratıcı insanlar kendi hikayelerini anlatırken, kendinizden bir şey bulabilirsiniz ya da bu insanlardan herhangi biri sizi motive edebilir. Hem bilgilendirici hem de motivasyon artırıcı bir belgesel olduğunu düşünüyorum. Yaratıcı olmanın yollarından da bahsediliyor, bu konuda tavsiyeler veriliyor risk almak, başarısızlıktan öğrenip ders çıkarmak, var olanı değiştirmek gibi unsurlar, yaratıcılığı oluşturan etmenler, yaratıcılığın aslında insanlığa özgü olması, beynin en temelinde bu şekilde işlemediği fakat var olan bilgileri kullanmamız ve farklı bir şey üretmemiz sonucu yaratıcılığın ortaya çıkması belgeseli oluşturan başlıklardır. İzlemesi çok zevkli, düşündüren ve yaptıklarınızı sorgulamanızı sağlayacak olan 52 dakikalık bu belgeseli izlemenizi tavsiye ederim.

2) The Most Unknown

2018 yapımı belgesel, fizik, psikoloji, biyoloji, astrobiyolog ve benzeri 9 bilim dalında uzmanlaşmış kişilerin her birinin kendi uzmanlaştığı konuda sırayla birbirlerini ziyaret edip, bu konuda bilgilerini paylaşmalarını konu alıyor. Bilinç, karanlık madde, minik canlılar, yıldızlar… bir çok farklı konuyu uzmanından dinlemenin keyfi ve iki bilim insanının gerçekleştirdiği sohbeti izlemek, ayrı bir keyif. İzlerken aklınıza birçok soru, fikir, cevap geleceğinden eminim. İlginizi çekmeyen bir konu olsa bile, bu belgesel kendini izletmeyi bir şekilde başarıyor. Alanında kendinden çok emin ve aynı zamanda mütevazi insanları izlemek, dünyanın farklı yerlerinde hepsinin çalıştığı alanları görebilmek, oldukça keyif verici. 1 saat 32 dakikalık bu belgesel, kesinlikle izleyip bir şeyler öğrenmeye değer.

3) Şifa

2017 yapımı Şifa, adından da anlaşılacağı üzere, iyileşme, üzerine bir belgesel. Fakat batı tıbbını değil, doğu tıbbını ele alıyor ve bu tıbbın faydalarından bahsediyor. Plasebo dediğimiz, sahte ilaç verilip yine de kişinin iyileştiğinin gözlemlenmesi durumu ele alınıyor. Şifa, düşünme, inanma, hissetme gücüyle iyileşmenin gerçekleşebileceğinden bahsediyor çünkü beynimiz, vücudumuzu kontrol ediyorsa, ve biz buna sahipsek, demek ki onu kontrol edebiliriz. Bu şekilde iyileşme gösteren kişiler, bu şekilde insanları iyileştiren kişiler ve bu konuda uzun yıllar araştırma yapmış kişiler yer alıyor belgeselde. Meditasyon gibi tekniklerin, tümör gibi var olan sıkıntıları görselleştirerek iyileştiğini hayal etmenin, beyni buna odaklamanın faydaları, sizi ikna etmeye yetebiliyor bazen, inanmasanız bile. Belgesel size yalnızca izlemenizi değil, uygulamaya geçmenizi de öneriyor. Kişinin kendini iyileştirebilme gücüne inanmasını ve bunu uygulamasını tavsiye ediyor, ben de izlemenizi.

4) Minimalizm

2016 yapımı belgesel, azla yetinen insanlarla yapılan görüşmelerden oluşuyor, kişilerin eşyalarından nasıl kurtulduklarını ve kurtulduklarında ne kadar mutlu olduklarını, elde tutmanın mutluluk getirmediğini, minimalist yaşamın güzelliklerini anlatıyor. Minimalizm, eğer benimsemeyi istediğiniz bir düşünceyse ya da eşyalarınıza, genellikle gereksiz eşyalarınıza gereğinden fazla bağlıysanız, bu belgeseli izlemek sizde az da olsa bir şeyleri değiştirecektir. Özellikle kapitalist sistemin dayattığı tüketim-alım döneminde bulunduğumuzdan, minimalizm güzel bir ideal, güzel fakat uygulaması zor bir rüya gibi geliyor fakat bunu başaran ve hayatına bu şekilde devam eden insanları görmek, umutları yeşertmeye yetiyor. 1 saat 18 dakikayı ayırmaya değer.

5) Period. End of Sentence

26 dakikalık 2018 yapımı belgesel, En İyi Kısa Belgesel ödülünü almıştır ve bunu sonuna kadar hak ettiğini düşünüyorum. Hindistan’da küçük bir yerde, kadınların regl, hijyenik ped hakkında bilinçlenmesi, kendi hijyenik pedlerini yaparak küçük ama anlamlı bir hareketi başlatmalarını anlatıyor. Bulundukları yerdeki erkeklerin çoğu regl hakkında, hijyenik ped hakkında çok az şey biliyorlar ve böyle bir üretime çok da sıcak bakmıyorlar, fakat kadınlar oldukça kararlı ve kendi hijyenik pedlerini yapmayı öğreniyorlar, kendi aralarında güçlü bir topluluk oluşturuyorlar, bunları oldukça uygun bir fiyata satıyorlar. Aynı zamanda kadınlar kendi hikayelerini de anlatıyorlar, okumak, polis olmak isteyen kadınlar. Hepsinin farklı bir hayali farklı hikayeleri var fakat hepsi bir yerde, aynı kaderi paylaşıyorlar, onların yaptıkları ise bu kadere topluca boyun eğmemek, bir yerde bir kırılma noktası oluşturmak. Kadının gücünü gösteren ve oldukça ilham veren bu belgesel izlenmeli, izletilmeli.

Yazarın Popüler Yazıları

Yazarın Son Yazıları

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

İlginizi Çekebilir

Sonsuz Korku: En İyi 10 Sonsuz Döngü Filmi

Bir gün dünyanız tersine dönerse ve zaman hayatınızın geçmiş dönemlerine akmaya başlarsa ne yaparsınız? Bu film listesi tam da geriye akan zaman döngüsüne sıkışmışların senaryosunu öneriyor.

Yol Temalı 10 Başarılı Film

Hiç şüphesiz her sinemasever yol temalı filmlere ayrı bir ilgi duymaktadır. Sizler için yol temalı 10 başarılı filmi listeledik.

Fi Dizisindeki Karakterler Hangi Kitapları Önerirdi?

Kitap uyarlaması olan hırs ve tutkuyu fazlaca hissettiren ve birbirinden ilginç karakterlerinin derlemesini yaparak Fi dizi karakterleri hangi kitapları önerirlerdi?

Korku Sineması: Kurt Adam Temalı 10 Film

Korku sineması, ikonik karakterlerinden biri olan kurt adamlarla bizi yıllardır ekrana kilitliyor. İşte, son zamanlarda izleyiciyle buluşmuş kurt adam temalı filmler.

Son Yazılar

Kuzuların Sessizliği Filminin Psikolojik Bağlamda İncelenmesi

Ana-akım Batı sinemasının en önemli polisiye-gerilim filmlerinden biri olan Kuzuların Sessizliği’ni psikolojik bağlamda ele aldık.

Köylüler Film İncelemesi: Tabloların Yansıttığı Trajik Bir Hikâye

Köylüler, kadın olmayı ahlaki konular üzerinden trajik bir hikâyeyle ele alırken aynı zamanda da farklı tekniğiyle büyülü bir atmosfer sunuyor.

5 Farklı Sebeple Neden Sezen Aksu Dinlemeliyiz?

Hayatımıza girdiği günden bu yana müzikteki türlü yetenekleri ile göz doldurmuş Sezen Aksu'yu dinlemeniz için 5 farklı sebep!

Dil İncelemeleri Serisi: Sami Alfabe ve Dilleri

Afroasyatik Sami Dilleri, 300 dilden oluşan büyük dil ailesinin bir alt grubu olup, 500 milyondan fazla insan tarafından anadil olarak konuşulmaktadır.