Neil Gaiman – Koralin ve Gizli Dünya I 10 Alıntı

Editör:
Guşef Alhas

Koralin ve Gizli Dünya, 2003 yılında Neil Gaiman tarafından kaleme alınır. Koralin’in macerası yeni taşındıkları evde gizemli bir kapı bulmasıyla başlar. Kitap, yazarın da dediği gibi oldukça değişik ve tüyler ürpetici bir hikâyeye sahiptir. Koralin ve Gizli Dünya’yı diğer çocuk kitaplarından ayıran en önemli özelliği de bu. Çocuk kitabı demişken özellikle belirtmek isterim ki, çocuk kitapları sadece çocuklar için değildir. Bazen hayatın akışında  belki de en çok yetişkinler peri masallarına ihtiyaç duyar çünkü ejderhaları yenmenin mümkün olduğunu görmeye ihtiyacımız vardır. Bu bize cesaret ve umut vererek hayata daha güçlü devam etmemizi sağlar. Ayrıca, Neil Gaiman eserleri arasında şimdiye kadarki en çok gurur duyduğu ve en çok zamanını alan kitabın Koralin ve Gizli Dünya olduğunu söylemiştir. Kitabın animasyona uyarlanması ise 2009 yılında yönetmen Henry Selic tarafından gerçekleştirilmiştir. Benim de okurken altını çizdiğim, bazen duygulandığım bazen de duvarı izleyip hayata dair derin sorgulamalara daldığım 10 alıntıyı bugün sizlerle paylaşacağız. Umuyorum ki aynı yerlerin altını çizmişizdir.

Caroline 2009 | blogreelgoodcom
  1. “Yine de sevgiyle, en kibirli ruh bile kırılabilir.” (s.73)
  2. “Ama Koralin’i cimri birinin parayı sevdiği, bir ejderhanın altını sevdiği gibi seviyordu.” (s.120)
  3. “Peri masalları gerçekten de ötedir; yalnızca bize ejderhaların var olduğunu söyledikleri için değil, bize ejderhaları yenmenin mümkün olduğunu söyledikleri için.” (s.7)
  4. “Korkuyorsan ve yine de yapmaktan korktuğun şeyi yapıyorsan, işte bu cesurcadır.” (s.60)
  5. “Hayatını, benliğini, sevdiğin her şeyi alacak ve sana sis ve pustan başka hiçbir şey bırakmayacak. Ne­şeni alacak. Bir gün uyanacaksın ve yüreğinle ruhunun gitmiş olduğunu göreceksin. Bir kabuktan ibaret ola­caksın, bir avuç sis olacaksın, uyandığında hatırladı­ğın bir düşten, unutulmuş bir şeyin anısından farksız olacaksın.” (s.81)
  6. “Nerede olduğunu bilmiyordu; kim olduğundan bile tam olarak emin değildi. Sabah içinde uyandığımız yatağın kimliğimizi bu kadar belirleyebilmesi hayret vericidir ve ayrıca kimliğimizin bu kadar kırılgan olması da hayret vericidir.” (s.79)
  7. “Kaç! Ciğerlerinde hava, damarlarında kan, yüreğinde sıcaklık varken kaç. Zihnin ve ruhun hâlâ sendeyken kaç.” (s.97)
  8. “İsimler, isimler, isimler,” dedi başka, çok uzaklarda kaybolmuş bir ses. “Nefesten sonra ilk giden isimlerdir ve yüreğin atışı. Anılarımızı isimlerimizden daha uzun süre saklarız.” (s.95)
  9. “Ben istediğim her şeyi istemiyorum. Kimse istemez. Hayır. İstediğim her şeyi, öylesine elde etsem nesi eğlenceli olur ki? Hiçbir anlamı olmaz. Ya sonra ne olur?” (s.111)
  10. “Kedilerin isimleri olmaz,“ dedi. “Olmaz mı?“ dedi Koralin. “Olmaz,“ dedi kedi. “Siz insanların isimleri vardır. Çünkü siz kim olduğunuzu bilmezsiniz. Biz kim olduğumuzu biliriz, bu yüzden isimlere ihtiyacımız yoktur.“ (s.39)

Kaynakça

Gaiman, N. (2009). Koralin ve Gizli Dünya (N. Elçi, Çev.). İthaki Yayınları.

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Morlara Bürünmüş 8 Albüm Kapağı Tasarımı

Mor renginin hâkim olduğu 8 albüm kapağını inceliyoruz.

You Final Sezonu İncelemesi: İyilerin Kazandığı Dünyada Mutlu Bir Son

You, final sezonuyla izleyicilerine veda ederken Joe Goldberg'in hikâyesi sona eriyor.

Nickel Boys Film İncelemesi: Deneysel Sinema ve Tarihin Birleşimi

2025 Oscar Ödülleri'nde ilgi gören Nickel Boys, iki siyahi gencin bir reform okulunda yaşadıklarına odaklanıyor.

Orhan Kemal – Nâzım Hikmet’le 3,5 Yıl | 22 Alıntı

Türk edebiyatının iki büyük ustası Nâzım Hikmet ve Orhan Kemal'in Bursa Cezaevi'nde koğuş arkadaşlığı yaptıkları yıllara ve sonraki mektuplaşmalarına değinen Nâzım Hikmet'le 3,5 Yıl kitabı, Kemal'in kalemiyle çok içten ve etkileyici bir üslupla okurun karşısına çıkıyor.

İskenderiye Kütüphanesi: Efsane ve Gerçek

Efsane ve Gerçeğin ortak noktası, tarihin tozlu raflarına kaldıramadığı bilgi yuvası: İskenderiye Kütüphanesi.

İstanbul Ansiklopedisi Dizi İncelemesi: Kalabalığın Yalnız İnsanları

İstanbul Ansiklopedisi, büyülü İstanbul sokaklarında hem hayat bulmanın hem kaybolmanın öyküsünü anlatıyor.

Söylenti Edebiyat Editörleri Bu Ay Neler Okudu?

Söylenti Edebiyat editörleri olarak her ay neler okuduğumuzu, nelerin altını çizdiğimizi yakından incelediğimiz serimizin nisan ayı listesi ile karşınızdayız!

Yelpazeli Kadın (1918) Tablo Okuması: Gustav Klimt’in Son Eseri

Yelpazeli Kadın tablosu, zarafeti ve özgünlüğüyle hem sanat tarihine hem de Klimt'in kariyerinde büyük bir önem taşımaktadır.

Dante’nin İlahi Komedyası’nda İnsanlığın Mitolojik ve Manevi Seyahati: Kayboluşun Karanlığı ve Kurtuluşun Işığı

Dante’nin İlahi Komedyası; insanlığın ahlaki seçimlerini sorgulamasına, içsel çatışmalarını aşmasına ve evrensel sorulara yanıt bulmasına rehberlik eder.

Kırmızının Tonlarına Bürünmüş 7 Yabancı Albüm Kapağı

Temalarında kırmızı renginin ön planda olduğu ve gizli anlamlarıyla bizi farklı yolculuklara çıkaran albümleri sizler için derledik.

Editor Picks