Nedir Bu Şarkının Hikayesi: Sevil Berberi

Editör:
Damla Satıroğlu

Hikayesi olan şarkıları konu edindiğimiz Nedir Bu Şarkının Hikayesi serimizin bu seferki eseri, tüm dünyada en çok sahnelenen operalardan birisi olan Sevil Berberi. Aşkı, mücadeleyi ve 17. yüzyıl ruhunu sahnede en iyi anlatan eserlerden olan Sevil Berberi’nin gelin hep birlikte önce bestecisini sonra da konusunu inceleyelim.

Opera dünyasının belki de en meşhur eserlerinden biridir Sevil berberi. Aşk, entrika ve mücadele gibi birçok duyguyu esprili bir şekilde anlatan eser, “Mösyö Kreşendo” lakaplı İtalyan besteci Gioacchino Rossini tarafından bestelenmiştir.  

Dosya:Gioacchino Rossini, by Francesco Hayez.jpg - Vikipedi
Gioacchino Rossini.

Gioacchino Rossini Kimdir?

Opera sanatçısı bir anne ile korno çaları bir babanın oğlu olarak dünyaya gelen Rossini, 15 yaşına geldiğinde bir müzik okuluna yazılmış ve aynı yıllarda beste yapmayı öğrenmiştir. 

İlk operası olan Evlilik Sözleşmesi’ni (La Cambiale di Matrimonio) henüz 18 yaşındayken Venedik’te sahneleyen besteci, Sevil Berberi’ni altı yıl sonra, 24 yaşında Roma’da sahnelemiştir. Çok hızlı beste yapmasıyla bilinen Rossini, bu eseri üç hafta gibi kısa bir zamanda bitirmiştir. İlginç olan ise asıl uvertürü -opera, bale veya konçertonun açılışındaki parçaya denir- kaybolduğu için şu an bildiğimiz son halini sonradan çabucak yazmasıdır. Ayrıca Rossini’ye dair bazı bilgilere göre; son bestesi Guillaume Tell’den sonra müziği bıraktığı ve kendini İtalyan mutfağının yemeklerine verdiği söylenir. 

Bu harika eserin bestecisini tanıdığımıza göre gelelim Sevil Berberi’nin hikayesine. 

Sevil Berberi (Paisiello) - Vikipedi
Sevil Berberi Opus:R 1.64 Il barbiere di Siviglia

Sevil Berberi Hikayesi

17. yüzyılda İspanya’nın Sevilla şehrinde geçen eserin konusu; hamisi olduğu genç ve güzel Rosina ile evlenip onun servetine konmaya çalışan Doktor Bartolo ile Rosina’nın aşık olduğu Kont Almaviva arasındaki entrikalı ve komik olaylardan oluşmaktadır.

Sevilla kentinde sabahları, başlarında Kont’un uşağı Fiorello’nun olduğu bir grup müzisyen Bartolo’nun evinin önüne gelip serenat söylerler. Serenat başladıktan bir süre sonra Kont da dahil olur. Aslında bu serenat, Kont’un amacı yani Rosina içindir. Kont’un amacı da güzel Rosina ile evlenmektir. Kont, amacına ulaşmak için sokakta denk geldiği Sevilla’nın ünlü berberlerinden olan Figaro’dan yardım ister. Figaro kişiliği ve mesleği itibariyle halkın her sınıfını tanır ve onlarla konuşurdu. Müzik öğretmeni Don Basilio, önce ders ücretini ödeyen Doktor lehine Rosina ile Kont’un birbirine kavuşmasına engel olmaya çalışmasa da sonrasında Kont’tan aldığı rüşvetle onlara yardımcı olur. Sonrasında da Kont, zeki ve işbitirici bir adam olan Figaro sayesinde, entrikalı mücadeleler sonucunda Bartolo’yu mağlup ederek Rosina ile evlenerek hem muradına erer hem de Bortolo’nun servetin önüne geçmesine engel olur.

Opera severlerin kesinlikle bildiği, opera ile ilgilenmeyenlere de belki de ilk tavsiye edilebilecek operalardan olan Sevil Berberi, Türkçe’ye ilk olarak Ulvi Cemal Erkin ve Necil Kazım Akses tarafından tercüme edilmiş ve Türkiye’de ilk sahnelenmesi 2 Nisan 1949 yılında Ankara Devlet Operası’nda olmuştur. Ardından ülkemizin birçok ilinde sahnelenmeye başlanmıştır. 

Opera ile ilgisi olsun ya da olmasın bu eseri herkesin dinlemesini şiddetle tavsiye ediyor ve hem operayı hem de uvertürü aşağıya bırakıyoruz.

Uvertür

Opera

 


Kaynakça

  • “SEVİL BERBERİ.” SEVİL BERBERİ, www.operabale.gov.tr/tr-tr/Sayfalar/workdetail.aspx?EserKodu=532. Accessed 14 Nov. 2022.
  • Workdetail // . SEVİL BERBERİ. (n.d.). Retrieved November 14, 2022, from https://www.operabale.gov.tr/tr-tr/Sayfalar/workdetail.aspx?EserKodu=532
  • ERSÖZ, U. (2013, December 19). Rossini’den Sevil Berberi: Uğur Ersöz. edebiyathaber.net. Retrieved November 14, 2022, from https://www.edebiyathaber.net/rossiniden-sevil-berberi/
  • KAHRAMANKAPTAN, Ş. (2019, December 1). Sevil Berberi: Eski öyküye Yeni Yorum. https://www.sanattanyansimalar.com. Retrieved November 14, 2022, from https://www.sanattanyansimalar.com/yazarlar/sefik-kahramankaptan/sevil-berberi-eski-oykuye-yeni-yorum/2155/

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Söylenti Aylık Frekans

Mayıs ayını taçlandıracak müzik önerileriyle karşıladığımız Söylenti Frekansı sizlerle!

Roller, Güç ve Travmalar: Aile İçi Psikodinamik Yapılar

Bu yazı, aile içi psikodinamik yapılar bağlamında güç dengeleri ve rollerin bireylerin travmalarını nasıl şekillendirdiğini ele almaktadır.

Cumhuriyet Aydınları: Azra Erhat

Azra Erhat: Anadolu’nun sesi, hümanizmin kalemi, çevirinin öncüsü. Cumhuriyet kadını olarak kültür, edebiyat ve düşünce dünyamıza eşsiz izler bıraktı.

Amerikan Edebiyatında Ünlü Hikâye Yazarları

Amerikan kısa hikâyeciliği, bireysel ve toplumsal gerçekleri derinlemesine işleyerek edebiyatta kalıcı izler bırakmıştır.

Toni Morrison Eserlerinde Kadınlara Yönelik Baskının İşlenişi

Toni Morrison'un eserlerinde kadınlara yönelik ırk ve cinsiyet temelli baskıları ve mücadeleleri inceliyoruz!

The Silence of the Lambs: 90’ların Unutulmaz Korku Filmi

90'lara ve sonrasına damga vuran The Silence of the Lambs filmini ve etkileyici karakterlere hayat veren başrol oyuncularını kısaca tanıyalım.

Tomorrowland Masalı: Belçika’nın Ritimleri

Tomorrowland, bir hayalin mekâna dönüşmüş hali, müziğin ülkeleri aştığı bir geçit töreni, Belçika’nın yeşil kalbinde atmaya devam eden dev bir masal.

Dope Thief Dizi İncelemesi : Sahte Rozet, Gerçek Aksiyon

Sahte DEA rozetleriyle karanlığa dalan Ray ve Manny'nin nefes kesen hikayesi Dope Thief'i mercek altına aldık!

Zülfü Livaneli – Güneş Yine Doğacak | Şiir Tahlili

Zülfü Livaneli’nin 2013 yılında yayımladığı “Güneş Yine Doğacak” adlı şiiri; barış, eşitlik ve kardeşlik temaları edebi ve simgesel açıdan ele alır.

Hal Hal: Barış Manço’nun Neşeli Bir Mirası

Bu yazıda, "Hal Hal" albümünün müzikal yapısını ve yıllar boyu bizlerde bıraktığı etkiyi inceliyoruz.

Editor Picks