One More Cup Of Coffe Before I Go… Bu söze aşina olmayanımız var mıdır? Varsa da pek azdır diye düşünüyoruz. Dünya tarihine adını yazdıran şarkılar arasında gösterilen, ülkemizde başta Sertab Erener olmak üzere pek çok sanatçı tarafından seslendirilen bu kült şarkıyı ve hikayesini hep birlikte öğrenmeye ne dersiniz?
Nedir Bu Şarkının Hikayesi?
Dünya müzik tarihinde asırlardır süregelen ve kuşaktan kuşağa yayılan kült eserler vardır. Bu eserler evrensel olmalarının yanı sıra bir toplumu, olayı hatta yaşayış biçimlerini bile tüm farklılıklarıyla gözler önüne serer. Bob Dylan da toplumsal olaylara ve kendi yaşadıklarına kayıtsız kalmayan müzisyenlerden bir tanesidir. 70’li yıllarda ünü tüm dünyaya yayılan ve Rock’n Roll müziğin efsane isimleri arasına girmeyi başaran bu müzisyen en az kendi kadar efsane olan bu şarkıyı nasıl mı yazdı? Gelin, hikayesini öğrenelim.
Şarkının hikayesinin çıkış noktası, serseri bir kızın Bob‘u terketmesi ile başlar. Bob, aşağıdaki vadi diye adlandırılan bir yere gitmek zorunda kalır. Bob’u terkeden sevgilisi oldukça güzel bir kızdır ancak ikisi de ayrı dünyaların insanıdır. Kız, nezaketten yoksun kaba saba bir aileden gelmektedir. Bob ise ince düşünen, entelektüel, duyarlı ve sanatkar ruhlu birisidir. Genç kız Bob Dylan‘ı anlamakta zorlanır ve ona ayak uyduramaz. Müzisyen, bu ilişkiye bir son vermesi gerektiğini anlamıştır. Gitmeden önce son bir arzusu vardır. O da bir kahve daha içebilmek. Bob, şarkıda kızın ailesine de birtakım göndermelerde bulunmuştur. Bob, şarkıyı 1975 yılında Greenwich Village’de Other End adlı gece klübünde bir bar taburesinde yazmıştır.
Bir diğer rivayet ise Bob‘un bu şarkıyı karısı Sara’dan ayrıldıktan sonra yazdığıdır. Şarkıda terkedilme teması sıkça işlenmiştir. Bir ilişkideki son ve başlangıç gibi. Bir diğer rivayet ise Bob Dylan‘ın Fransa’da ziyaret ettiği Saintes Maries Mer‘den ilham aldığıdır. Hatta bu ziyaret eski karısı Sara ile aralarındaki telepatik bağı temsil eder.

Kimler Tarafından Uyarlandı ve Nerelerde Kullanıldı?
Şarkının geri vokallerinde Bob Dylan‘a şarkıcı Emmylou Harris eşlik eder. İkisinin armonisi ve minör gamın kullanımı ile vokalde orta doğu tınılarını hissetmek mümkün. Ülkemizde en bilinen uyarlama Sertab Erener tarafından yapılsa da Mavi Sakal grubunun vokalisti Gençosman Yavaş ve Karışık Kaset gibi grup ve müzisyenler tarafından da uyarlamaları yapılmıştır. Dünyada ise alternatif rock grubu The White Stripes ve Robert Plant gibi müzisyenlerce uyarlanmıştır. Ayrıca 2009 senesinde İtalyan rock grubu Belladona da bir konserinde şarkıyı yorumlamıştır.
Şarkı beyazperde de sıkça kullanılmıştır. 2007 yapımı I’m Not There filmi bunun örneklerindendir. Ancak şarkı Masked and Anonymous adlı filmin müziği haline geldi ve adeta filmle özdeşleşti. Ayrıca birçok müzik, kültür-sanat içerikli dergide de şarkı hakkında sıkça yazılar yazıldı ve hikayesinden bahsedildi.
1975 senesinden bu yana radyolarda, müzik kanallarında yayımlanan, ülkemizde de en az şarkı kadar hatırı sayılır bir hayran kitlesi edinen Bob Dylan, bu şarkı ile şüphesiz ki müzik dünyasının unutulmayan isimleri arasında yerini aldı. Bugüne kadar birçok kişi tarafından farklı uyarlamaları yapılsa da birtakım müzik eleştirmenlerine göre hiçbiri Bob‘un verdiği hissiyatı ve o buğulu vokali tam olarak yansıtamamıştır. Dilerseniz bir kahve eşliğinde şarkıyı açın ve gözlerinizi kapatarak yaklaşık dört dakika kadar gerçek dünyadan uzaklaşın, ne dersiniz?