Nedir Bu Şarkının Hikayesi: Dude (Looks Like a Lady)

Editör:
Zeynep Kezer

Bir döneme damgasını vurmuş ve Aerosmith grubunun yıldızını tekrardan parlatmış efsanevi “Dude (Looks Like a Lady)” şarkısının yazım hikayesini inceleyeceğiz.

Aerosmith blues ve swaggering rock tarzında şarkılar yapma amacıyla 1970 yılında Boston’da kurulur. Asıl üyeleri solist Steven Tyler, baş gitarist Joe Perry, gitarist Brad Whitford, basçı Tom Hamilton ve davulcu Joey Kramer‘dır. Toys in the Attic (1975) ve Rocks (1976) gibi şarkıları milyonlarca satıp gruba güzel yıllar yaşatsalar da bazı nedenlerden dolayı -Perry’nin 1979’da gruptan ayrılması gibi- 1980’lerin başı grup için durgun ve sessiz geçer.

Aerosmith, en son 1978 senesinde yaşadıkları çıkışın ardından, -iddialara göre- madde bağımlılığı ve düşük plak satışı nedeniyle kariyerlerinde bir duraksama dönemine girerler. Bu sessiz dönemin ardından tekrardan sahnelere dönmek isteyen Aerosmith, dönemin en göze çarpan şarkı yazarlarından Desmond Child ile bir araya getirilir. Bu durum, yıllar boyu kendi şarkılarını yazan grubun ilk başta çok da hoşlarına gitmez fakat sonrasında gelişen durumlar ve grup içi etkileşimin sağlanmasıyla grup, artık eski ünlü günlerine geri dönme yoluna girer.

2012 yılında verdiği bir röportajda Child, grubun parlak üyesi Steven Tyler’ın diğer grup üyelerinden daha sıcak kanlı olduğunu ve yazmakta olduğu “Cruisin’ for the Ladies” adında bir şarkıyı kendisine gösterdiğinden bahseder. Child’ın şarkı ismine “sıkıcı” demesiyle Tyler biraz bozulur ve şarkının asıl hikayesini anlatmaya başlar. Şarkının asıl adının “Dude Looks Like a Lady” olduğunu ve bu cümleyi ilk sefer bir barda, Mötley Crüe grubunun vokalisti Vincent Neil Wharton için söylediğinden bahseder. Wharton uzun sarı saçları ile arkası dönükken çok alımlı bir kadına benzetilir. Kimi kaynaklar alkol etkisiyle bu kanıya varan Tyler’ın, durumla ilgili bir şarkı yazdığından söz eder. Kimisi ise zaten Wharton’ın o dönemlerde feminen giyinmesinin bilinen bir durum olduğundan ve Tyler’ın barda gördüğü Wharton’a bakarak bu şarkıyı yazdığından bahseder.

Vincent Neil Warthon

Şarkı kimi dinleyiciler tarafından homofobik olarak algılansa da yine aynı röportajda grup üyelerinden Joe Perry LGBTI topluluğunu gücendirmekten korktuğunu söyler. Child ise kendisinin de topluluktan olduğunu söyleyip grubu şarkıyı hazırlama konusunda Perry’i yüreklendirir. Bir erkekle beraber olmak isteyen başka bir erkeğin hikayesini anlattığı için şarkı, döneminde büyük ses getirir. Şarkının 1987’deki yayını sonrasında gelen olumlu tepkiler, grubu MTV ekranlarına geri döndürür.

Şarkının sözleri ise şu şekilde:

 

Cruised into a bar on the shore

Sahilde bir bara girdik.

Her picture graced the grime on the door

Kapının üzerindeki kiri onun resmi süslüyordu.

She’s a long lost love at first bite

O ilk ısırıkta kaybolan bir aşk.

Baby, maybe you’re wrong

Bebeğim, belki de yanlışsın,

But you know it’s alright, that’s right

Ama sorun olmadığını biliyorsun, bu doğru.

 

So never judge a book by its cover

Yani bir kitabı asla kapağına göre yargılama

Or who you gonna love by your lover

Ya da sevgilin tarafından kimi seveceksin

Love put me wise to her love in disguise

Aşk beni kılıktan kılığa soktu

She had the body of a Venus

Venüs gibi bir vücudu vardı.

Lord, imagine my surprise

Tanrım, şaşkınlığımı hayal et.

Parça yayından sonra Billboard Hot 100‘de 14 numaraya ulaşmış, 1990’daki yeniden yayınından sonra ise 400.000 adeti aşan satışı olduğu olduğu için Birleşik Krallık’ta altın sertifika almış. Bunun yanı sıra, 1988’deki MTV Video Müzik Ödülleri’nde grup ilk kez bir ödüle aday gösterilmiş.Adaylıklarını En İyi Grup Videosu ve En İyi Sahne Performansı dallarında alan Aerosmith, galibiyet elde edemese de gönüllere taht kurduğunu söylemek hiç de yanlış olmaz. Grup daha sonra 1990’larda 10’dan fazla “moon-man” ve 4 Grammy kazanarak Rock tarihine adını altın harflerle yazdırmayı başarmuş.

Şarkının tamamını dinlemek için:

 

 

BONUS: Kendi döneminde şarkıya yetişememiş neslin New Girl dizisindeki bir sahne ile bu şarkıyla tanışmış olması da gayet ilgi çekici. Şarkı, bu bölümün yayınlanmasının ardından 2000’li yıllarda yeniden doğmuş diyebiliriz. Merak edenler için: New Girl Worst Date”

Kaynakça:

Behind The Meaning of “Dude (Looks Like a Lady)” By Aerosmith (americansongwriter.com)

Dude (Looks Like A Lady) by Aerosmith – Songfacts

Aerosmith | Members, Songs, History, & Facts | Britannica

Meral Gümüş
Meral Gümüş
dışardan bakınca içine atılcam gibi geliyo

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Pazarlama ve Renk: Markalar Bizi Nasıl Yönlendiriyor?

Renk, kurumsal kimliklerin ve markaların kimliği olarak işlev gösterir; iknada, iletişimde, bir ürüne insanların ilgilisini çekmede önemli bir role sahiptir.

Kendini Kabul Etmenin Gücü

Kendini kabul etmek ve komplekslerden kurtukmak birbiriyle paralel olan durumlardır. Şefkatli iç sesle dönüşüm başlar; iyileşme içeriden dışarıya yayılır.

Alman Edebiyatında 6 Duygusal Kahraman

Alman edebiyatı, insanın iç dünyasının karmaşıklığını ve yalnızlığını edebi bir dille yansıtır.

Çiçek Açan Badem Ağacı (1890) Tablo Okuması: Yeni Hayat

Van Gogh baharda açan çiçekleri izlemeyi ve onları resmetmeyi çok severdi, Çiçek Açan Badem Ağacı tablosunun yeriyse onun için ayrıydı.

Amerika’da Ruh Fotoğrafçılığı: Değişen Savaş ve Yas Kültürü

William Mumler ile ünlü olan ruh fotoğrafçılığı furyası, gelişen teknolojiler ve yıkıcı savaşlar eşliğinde 19. yüzyılın sonlarında büyük ivme kazanmıştı.

Masumiyet Müzesi Karakter Tahlili: Aşkın ve Takıntının Gölgesinde Kalanlar

Bir adamın aşkı mı saplantısı mı? Sibel, Füsun ve Kemal'in aşk ve takıntının gölgesinde kadere boyun eğişleri, karakterlerini inşa eder.

5 Farklı Sebeple Neden Moliere Okumalıyız?

Eleştirel tiyatronun önemli ismi, yıkıcı değil yapıcı hicvin ustası: Moliere'i okumak için beş sebep!

Geçmişten Günümüze ‘Histeri’: Kadınları Sindirme Aracı mı?

Histeri, geçmişte kadınları sistematik olarak kontrol altına almak için tıp ve toplumsal normlar tarafından icat edilmiş bir araçtı.

Dünya Çapında Gençlik Hareketleri: Yeni Nesil Ne Talep Ediyor?

Dünya yanıyor, gençlik susmuyor! Yeni nesil; özgürlük, iklim adaleti ve eşitlik için direniyor. Gelecek değil, bugünü de onlar yazıyor!

Kopenhag’ta 24 Saatte Görülmesi Gereken 8 Yer

Kuzeyin mutlu şehri: Kopenhag’da 24 saatte görülmesi gereken 8 yer.

Editor Picks