Okumak için doğru kitabı seçmek kitap okumaktan daha fazla önem taşır. Okuyucuya fayda sağlayan fazla okumak değil kaliteli okumaktır. Okuduklarımızın bizlere yeterli gelmesi için de doğru kitabı seçmek gerekir.
Kitap seçimi yaparken bir arayış içindeyizdir. Bu yüzden kitap seçimi okuyucunun farklı ovaları da görmesini sağlar. Okuyucunun kitaplarla daha fazla vakit geçirmesine yol açar. Kendimize ve okuma zevkimize uygun olan kitapları seçtiğimizde kitap okumak daha zevkli bir hale gelir. Bu durum okuma alışkanlığı kazanmamızda büyük bir rol oynar. Kişinin doğru kitabı seçmesi kendi öz farkındalığını kazanmasını sağlar. Kişi ne kadar öz farkındalığına sahip bir birey olursa kendine hangi kitapların fayda sağlayacağını da o kadar iyi bilir.
Kitap seçmek tatlı bir hobi haline geldiği taktirde isteklerimize ve okuma zevkimize uygun kitapları bulabiliriz. Doğru kitap seçmek için yapmamız gerekenler ise şu şekildedir:
Kendimizi keşfetmeliyiz: Kendimizi tanımak ve zevklerimizi belirmek için bazı araştırmalar yapmalıyız. Roman, macera, biyografi, siyaset, kişisel gelişim, felsefe gibi türlerden hoşumuza giden ve bizi heyecanlandıran, kitap okuma isteğimizi canlandıran türün hangisi olduğunu bulmalıyız. Kitap türleri arasından daha iyi bir seçim yapabilmek için o türde 30 dakika boyunca okuma yapmamız bizlere az da olsa bilgi verir.
Kitap kurdu arkadaşlarımızdan tavsiye almalıyız: Arkadaşımızdan kitap tavsiyesi alırken önemli olan arkadaşımızın bu kitabı bize neden önerdiğidir. Önerme sebebi bizim okuma zevkimize uygun değilse o kitap bize hitap etmeyebilir.
Kitapçı gezmeliyiz: İlgilendiğimiz kitap türleri arasında vakit geçirmek bizleri mutlu edebilir. Dikkatimizi çeken kitaba göz gezdirerek kitap hakkında fikir sahibi oluruz. Çeşitli kitapçılarda, sahaflarda vakit geçirerek kitaplarla daha yakın bir ilişki kurabilir ve kitaplar hakkında daha fazla bilgi sahibi olabiliriz.
Kitaplar hakkındaki eleştirileri okuyarak bilgi sahibi olabiliriz: Goodreads ve 1000kitap isimli siteler kitap yorumları ve eleştirileri okumak için uygundur. Okumayı düşündüğümüz kitap için bu sitelere baktığımızda kitap hakkında bilgi sahibi olabiliriz.
Kitap seçiminde zorlanıyorsak ödül almış kitaplara yönelebiliriz. Örneğin Pulitzer Ödülü almış Bülbülü Öldürmek, Rüzgar Geçti Gitti kitaplarına göz atabiliriz. Aynı zamanda her zaman doğru seçim yapamayabiliriz. Bu durumda seçtiğimiz kitabı bitirmek için kendimizi zorlamak yerine vazgeçebilmeliyiz.
Psikoloji, felsefe, tarih, bilim gibi türlerde kitap seçerken konusunda uzman olan kişilerin kitaplarını seçmeliyiz. Aynı zamanda kitapların kaynakçaları da önemlidir. Kitap seçiminde birçok etkeni beraber değerlendirmemiz gerekir. Kitabın ismi ve alt başlıkları da oldukça önemlidir.
Hayatımızın bazı dönemlerinde kitap okumak daha zor gelebilir. Bu dönemde az sayfalı kitaplara yönelmek okuma alışkanlığımızı korumamızı sağlar. Okumayı sevdiğimiz türlerden ince kitaplar okumak bizi doğru kitap seçimine iter. Okumaktan zevk aldığımız bir yazarın diğer eserlerine de göz atabiliriz. Böylelikle yazarın diğer eserleri seveceğimiz türden olabilir.
Kitap listesi ve kitap puanlamaları yapabiliriz: Okumak istediğimiz, beğendiğimiz, ilgimizi çeken kitapların listesini yapabiliriz. Böylelikle oluşturduğumuz listeye göz attıkça okuma isteğimiz artabilir. Aynı şekilde okuduğumuz kitapların listesini de yapabiliriz. Okuduğumuz kitapları listeledikten sonra kitapları puanlayabiliriz. Verdiğimiz puanlara göre ne tür kitapları okumayı daha çok sevdiğimizi anlayabilir ve bu sonuçla daha kolay kitap tercihleri yapabiliriz. Uzun bir süre kitap okumaya ara verdiysek kurgu kitapları okumak bizi tekrar kitap okuma alışkanlığına bağlayabilir.
“Kitap okumayan toplum, komaya giren bir hastadan farksızdır.”
Doğru kitap seçiminin hayatımızda önemli bir yeri vardır. Seçtiğimiz ve okuduğumuz her kitap hayatımızda bir iz bırakır. Yazılan tüm kitapları okuyacak kadar ömrümüz yok bu yüzden doğru tercihlerle bize faydası olan kitapları seçmemiz gerekir.
Kaynakça:
Botton, Alain de, Proust. Yaşamınızı Nasıl Değiştirilebilir. İstanbul: Sel, 2020.