Naiadlar: Tatlı Su Perileri

Editör:
Ayşe Olgun
" hide_table_content="td_encvalW2dpemxlXQ=="]

Nimfler yani periler Antik Yunan’da önemli bir yere sahiptir ve küçük tanrılar olarak kabul edilirler. Yunan mitolojisinde elementlere göre sınıflandırmalar yaygındır ve Antik Yunan Mitolojisindeki su perileri ise; Okyanusidler, Nereidler ve Naiadlar olmak üzere üç gruba ayrılabilir.

Naiad Nedir?

Naiadlar, çoğunlukla nehirler, göller ve pınarlar gibi tatlı su kaynaklarıyla ilişkilendirilen su perileridir. Dillere destan güzellikleri ile tanınan Naiadlar, genelde tanrıların çocuklarıdır. Özellikle de deniz ve nehir tanrılarının aynı zamanda önemli tanrıların, kahramanların sevgilileri veya anneleridir. Genellikle hayat veren ve hayat besleyen tanrılar olarak görülürler. Hatta bazılarının iyileştirme veya kehanet güçlerine sahip olduğu bile düşünülür.

     Jeune Naiade by Paul Emile Chabas httpsfineartamericacomfeaturedjeune naiade paul emile chabashtml

Naiadların genellikle ölümsüz olduğu düşünülmemektedir. Çünkü bir kaynak kurursa ilgili Naiad’ın da öleceği düşünülür. Naiadların sınırlı bir ömre sahip olduğu düşünülse de Plutarch, bu ömrün 9720 yıl olduğunu öne sürmüştür.

Diğer Su Perisi Türleri

  1. Nereidler: Nereidler (Yunanca Νηρηΐδες), “Denizin Yaşlı Adamı” olarak adlandırılan babaları Nereus’un adını taşıyan, bilindik bir deniz perileri grubudur. Elli Nereid olduğu söylenir ama en önemli bireysel figürler Amphitrite, Thetis, Psamathe ve Galatea‘dır. Her ne kadar Nereidler bir Naiad türü olarak sınıflandırılabilsede, benzersiz soyağaçlarından dolayı kendilerine ait bir kategorileri vardır.
  2. Okyanusidler: Okyanusidler (Yunanca Ὠκεανίδες) her ikisi de önemli deniz tanrıları olan ebeveynleri Oceanus ve Tethys aracılığıyla denizle bağlantılıydı. Hesiodos’a göre Okyanusidler üç bin kişiydi. Oceanus’un kızları olan Oceanidler, babalarının temsil ettiği, dünyayı çevreleyen geniş nehir olan Okyanusta yaşarlardı. Kardeşleri Potamoi (“Nehirler”) ile birlikte Okyanusidlerin başlıca işlevi gençlere bakmaktı. Okyanusidlerin suyla bağlantısı diğer Naiadlara göre biraz daha zayıftı.
Okyanusun Naiadları httpsstaticwikianocookienetmrplotkinotimagesddbBaijpgrevisionlatestcb=20130416183639

Naiad Türleri

  • Crinaeae – Çeşme ve kuyuların Naiad perileri
  • Limnades (veya Limnatides) – Göllerin Naiad perileri
  • Pegaeae – Pınarların Naiad perileri
  • Potameides – Nehirlerin Naiad perileri
  • Eleionomae – Sulak alanların Naiad perileri

Yunan Mitolojisinde Naiad Hikayeleri

Hylas ve Su Perileri httpsmakersplacecomproducthylas and the nymphs 1 of 1 18873

Naiadlar tam olarak yararlı periler olarak görülemez. Özellikle de sulak alanların Naiad’ları olan Eleionomae‘ların bireylerin bataklıklarda kaybolmasına neden olarak intikam aldıkları bilinir. Naiadlar sıklıkla tanrıların maiyetlerinde görünürlerdi ama en çok yasak aşk hikayeleriyle ünlüydüler. Yunan mitolojisinde pek çok tanrı Naiad’ların peşine düşmüştür. Örneğin Apollon‘un aşıkları arasında Cyrene, Daphne ve Sinope vardır; Zeus ise Aegina‘nın sevgilisidir; Poseidon, Salamis‘le ilişki yaşamıştır ve Hades, Minthe‘ye karşı şehvet duymuştur. Aynı zamanda, Antik Yunan’daki pek çok önde gelen kişi ve ailenin bir veya daha fazla Naiad’ı içeren bir soy ağacı vardır.

​İntikamcı Su Perileri

Naiadların intikamcı doğasının bir örneği Daphnis ve Nomia‘nın hikayesinden gelir. Daphnis, Sicilya’da bir çobandır ve Naiad Nomia ona aşık olur. Ona sadıktır ama Daphnis, onu baştan çıkarabilmek için Sicilya’daki bir prenses tarafından kasıtlı olarak sarhoş edilir. Hikayenin sonunda Nomia olanları öğrendiğinde Daphnis’i kör eder.

Hylas ve Naiadlar

Hylas ve Su Perisi httpsimagesappgooglHRHEtH9WKrRL5uZT6

Muhtemelen Naiad’ların en ünlü hikayesi Bithynia‘daki Pegae pınarında Misya Naiad’larıyla ilgilidir. Argonotlar Kolhis’e doğru yola çıktıklarında Argo Bithynia’da durur. Üç Naiad; Euneica, Malis ve Nycheia, Argonotlar arasında Hylas‘ı gözlemler ve onu kaçırır. Argonotlar onsuz yola çıkar ve arkadaşı Hylas’ı aramaya yemin eden Herakles‘i de geride bırakır. Herakles Hylas’ı bulamaz ancak Hylas’ın bulunmayı isteyip istemediği de şüphelidir. Bazı söylentilere göre Hylas naiadlara aşık olarak sonsuza dek onların yanında kalmıştır.

Popüler Kültürde Naiadlar

Naiad’lar ara sıra Yunan mitlerinin modern popüler kültür uyarlamalarında da karşımıza çıkar:

Naiad by Vali Irina Ciobanu Romania 2019 httpswwwsingulartcomenartworksvali irina ciobanu naiad 1019625

“Apollon Selanik’te nehir kenarında lirini çalıp güneşin tadını çıkarırken Eros, tanrının tam kalbine bir ok sapladı. Şans eseri o sırada yakınlarda, oranın su ruhlarından birinin kızı olan bir naiad yıkanıyordu. Kızın adı Daphne’ydi.” (Percy Jackson ve Olimposlular – Rick Riordan)

“Bütün bu dağ, ırmak ve deniz perileri güzel Anadolu dağının, akarlarının ve kıyılarının esinlediği imgelerdi. Bunlar altın çağının tatlı düşlerinden yapılma oldukları için maddi çıkarlar güden yüzyılımızda, bu periler mavilerde eriyip mavi olup gittiler ve artık onlar dağda, taşta ve denizlerde – kısacası tenha ve ıssız yerlerde – yalnız parayı gören gözlere artık görünmez oldular.” (Anadolu Efsaneleri – Halikarnas Balıkçısı)

“Glaukos’un yanına çöktüm ve ağladım. Naiad kanından gelenlerin gözyaşları sonsuza dek akabilir, ben de bütün kederimi akıtmanın sonsuza dek sürebileceğini düşünüyordum.” (Ben, Kirke – Madeline Miller)

Naiad bir annenin kızı Penelope için öğüdü: “Su direnmez. Su akar. Elini içine daldırdığında, seni okşadığını hissedersin. Su kaskatı duvara benzemez, geçmene engel olmaz. Ne ki su hep yolunda akar, hiçbir şey ona karşı koyamaz. Su sabırlıdır. Damlayan su taşı deler, geçer. Unutma yavrucuğum. Bir yarın su senin, aklından çıkarma bunu. Bir engeli aşamazsan, çevresinden dolaş. Su öyle yapar.” (Penelope – Margaret Atwood)

Türkiye Müzelerinde Naiad Mozaikleri

Zeugma Müzesi

httpsdigitalmapsoftheancientworldcommythologygreek mythologythe olympian godsthe other olympian godsnymphsnaiads
httpswwwtheoicomGalleryZ371html

Hatay Arkeoloji Müzesi

httpsdigitalmapsoftheancientworldcommythologygreek mythologythe olympian godsthe other olympian godsnymphsnaiads

Kaynakça

spot_img
Ayşe Başpınar
Ayşe Başpınar
Sapere aude!

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Orhan Kemal – Nâzım Hikmet’le 3,5 Yıl | 22 Alıntı

Türk edebiyatının iki büyük ustası Nâzım Hikmet ve Orhan Kemal'in Bursa Cezaevi'nde koğuş arkadaşlığı yaptıkları yıllara ve sonraki mektuplaşmalarına değinen Nâzım Hikmet'le 3,5 Yıl kitabı, Kemal'in kalemiyle çok içten ve etkileyici bir üslupla okurun karşısına çıkıyor.

İskenderiye Kütüphanesi: Efsane ve Gerçek

Efsane ve Gerçeğin ortak noktası, tarihin tozlu raflarına kaldıramadığı bilgi yuvası: İskenderiye Kütüphanesi.

İstanbul Ansiklopedisi Dizi İncelemesi: Kalabalığın Yalnız İnsanları

İstanbul Ansiklopedisi, büyülü İstanbul sokaklarında hem hayat bulmanın hem kaybolmanın öyküsünü anlatıyor.

Söylenti Edebiyat Editörleri Bu Ay Neler Okudu?

Söylenti Edebiyat editörleri olarak her ay neler okuduğumuzu, nelerin altını çizdiğimizi yakından incelediğimiz serimizin nisan ayı listesi ile karşınızdayız!

Yelpazeli Kadın (1918) Tablo Okuması: Gustav Klimt’in Son Eseri

Yelpazeli Kadın tablosu, zarafeti ve özgünlüğüyle hem sanat tarihine hem de Klimt'in kariyerinde büyük bir önem taşımaktadır.

Dante’nin İlahi Komedyası’nda İnsanlığın Mitolojik ve Manevi Seyahati: Kayboluşun Karanlığı ve Kurtuluşun Işığı

Dante’nin İlahi Komedyası; insanlığın ahlaki seçimlerini sorgulamasına, içsel çatışmalarını aşmasına ve evrensel sorulara yanıt bulmasına rehberlik eder.

Kırmızının Tonlarına Bürünmüş 7 Yabancı Albüm Kapağı

Temalarında kırmızı renginin ön planda olduğu ve gizli anlamlarıyla bizi farklı yolculuklara çıkaran albümleri sizler için derledik.

Marmaris’te Yaz Rüyası: 5 Günlük Keşif Rotası

Ege ve Akdeniz'in incisi Marmaris için keyifli bir yol rotası.

Feminizmin Gücü: Patriyarka’nın Sosyal Yapılara Etkisi

Patriyarkal sisteme meydan okuyan feminizm, kadını güçlendirip eşitlikçi bir toplum inşasına öncülük eder.

Söylenti Konser Takvimi: Üç Büyükşehirde Kimler Var?

Söylenti müzik ekibi tarafından hazırlanan; İstanbul, Ankara ve İzmir'e müzik coşkusunu tattıracak birbirinden farklı Mayıs ayı konserleri sizlerle!