Mustafa Kemal Atatürk’ü En İyi Anlatan 5 Çocuk Kitabı

Editör:
Sinem Aykın, Ayşe Olgun

Türkiye Cumhuriyeti‘nin kurucusu, fikirleriyle yolumuzu aydınlatan, bu ülke için yaptığı fedakarlıklarla bize birçok şey öğreten Mustafa Kemal Atatürk için çocuk saf sevgi demekti. O etrafında hep çocukları görmek istemiş ve hiçbir liderin yapmadığını yapıp çocuklara koca bir bayram hediye etmiştir. Her sene coşkuyla kutladığımız 23 Nisan, Mustafa Kemal Paşa’nın çocuklara ne denli önem verdiğinin şüphesiz en büyük kanıtıdır. Onun hayatı, fikirleri, devrimleri çocuklardan anlatmaya başlanmalıdır. Mustafa Kemal Atatürk’ün ülkemiz için yaptıkları, bize kattığı değerler anlatmakla bitmez ama biz sizin için bunları en güzel biçimde çocuklara çocukların diliyle aktaran 5 eseri listeledik. Keyifli okumalar!

Küçük hanımlar, küçük beyler! Sizler hepiniz geleceğin bir gülü, yıldızı ve ikbal ışığısınız. Memleketi asıl ışığa boğacak olan sizsiniz. Kendinizin ne kadar önemli, değerli olduğunuzu düşünerek ona göre çalışınız. Sizlerden çok şey bekliyoruz.
M. Kemal Atatürk

1. Çocuklar İçin Fotoğraflarla Nutuk – Mustafa Kemal Atatürk

Umutsuz durumlar yoktur, umutsuz insanlar vardır. Ben hiçbir zaman umudumu yitirmedim.

Nutuk, tarihî devrim yaratanın bizzat kaleminden çıkmış tarih kitabı. Mustafa Kemal Atatürk, Nutuk’ta Türk milletinin bağımsızlık sürecini ele alır. Kitap, 19 Mayıs 1919’da Atatürk’ün Samsun’a çıkışıyla başlar ve Gençliğe Hitabesi ile sona erer. Çocuklar İçin Fotoğraflarla Nutuk, Atatürk’ün fotoğraflarıyla birlikte, çocuklar için uygun hale getirilmiş diliyle cumhuriyet tarihini anlatır. Atasını bizzat kendisinden okuma fırsatı bulan çocuklar Atatürk’ün yaşadığı sıkıntıları fakat buna rağmen mücadeleyi bırakmamasını ve en önemlisi bağımsızlığımızın nasıl kazanıldığını daha iyi idrak edecekler ve ulusal değerlere sahip çıkan bireyler haline geleceklerdir.

2. Atatürk ve Sanat Sevgisi – Pedagog Ayşen Oy

Sanatsız kalan bir milletin, hayat damarlarından biri kopmuş demektir.

Siyasi ve tarihi bir deha olan Mustafa Kemal Atatürk, aynı zamanda sanat aşığıydı. Dans etmeyi ve müzik dinlemeyi seven, balolar tertip eden, idadi yıllarında şiirle uğraşan ve Özsoy Operası‘na önayak olan Mustafa Kemal’in bu yönünü çocuklara anlatmamak olmaz.  Atatürk, kültür-sanat etkinliklerini yakından takip etmiş ve bu alandaki çalışmaları desteklemiştir. Onun sayesinde sanatta birçok ilke imza atılmış ve Türkiye’yi adeta sanata doyurmuştur. Kitap, Atatürk’ün sanat sevgisini anlatmasının yanında çocukları yaratıcı bireyler olmak adına cesaretlendirmek için hazırlanmış. Sanatın ve sanat sevgisinin her çocuğun kalbinde yer almasını amaçlayan Atatürk ve Sanat Sevgisi, Mustafa Kemal’in sanata verdiği büyük değerden ilham almıştır.

3. Büyük Atatürk’ten Küçük Öyküler Serisi – Süleyman Bulut

Atatürk , bizden biridir!

Büyük Atatürk’ten Küçük Öyküler serisi, Atatürk‘ün anılarını ve onu tanıyanların bizzat aktardığı olayları büyüklerinden diliyle değil de çocukların dilinden anlatıyor. Küçük ve yalın öyküler halinde yazılan kitap, Atatürk’ün ne kadar içimizden biri olduğunu aktarıyor çocuklara. Mustafa Kemal’in nasıl Atatürk olduğunu, çiftçilik serüvenlerini, köpeği Foks’u, kesilen iğde ağacını aramaya çıkan Atatürk’ü, manevi kızları Sabiha ile Zehra’yı, 10. Yıl Marşı’nın nasıl belirlendiği gibi birçok öyküyle çocukları karşılıyor eser. Hepimizin hayatında önemli bir yere sahip olan Atatürk’ü gündelik yaşamın içinde farklı yönleriyle tanıtıyor yazar.

4. Mustafa Kemal’in Kayıp Seslerinin İzinde – Mavisel Yener

Halk, kumaş, pirinç, şeker, yağ, çivi, mum, aklınıza ne gelirse karşılıksız veriyor; her şey kağnılarla cepheye taşınıyordu. Milletin gayretini kim görse ölesiye savaşırdı düşmanla.

7. sınıf öğrencisi olan Barış ve profesör olan babası bilimsel bir çalışma grubunun içinde yer alarak ağaçtan gelen elektromanyetik sinyalleri ses kayıtlarına dönüştürürler. Bu kayıtlar sayesinde Mustafa Kemal’in Harbiye yıllarından, İzmir’in işgaline, Milli Mücadele yıllarından cumhuriyet yıllarına pek çok olaya şahitlik ederler. Kitap, çocuklara tarihi direkt aktarmak yerine fantastik ve eğlenceli bir üslupla aktarıyor. Mustafa Kemal’in Kayıp Seslerinin İzinde, büyüklerin göremediği şeyleri çocukların görebildiğini, bilime farklı bir bakış açısı getirebileceklerini vurgulamış.

5. Atatürk Anlatıyor – Adnan Binyazar

Bir insan topluluğunun yarısı toprağa yarısı zincirlerle bağlı kalırken öbür kesimin gökyüzüne yükselmesi mümkün müdür?

Adnan Binyazar, Mustafa Kemal Atatürk‘ün hayatında dönüm noktası sayılabilecek olayları Atatürk’ün ağzından anlatıyor. Sarışın, mavi gözlü çocuğun dayısının tarlasında kargaları kovmakla başlayan mücadelesi işgalci güçleri yurttan kovuncaya dek sürüyor. Milli Mücadele ruhunu en güzel şekilde işleyen kitap Türkiye Büyük Millet Meclisi‘nin kurulduğu günün neden çocuklara armağan edildiğinin yanıtını veriyor okuyucularına. Atatürk’ün hayatını sade ve yalın bir dille çocukların anlayacağı şekilde aktaran kitaba Mustafa Delioğlu‘nun çizdiği resimler eşlik ediyor.

Dolmabahçe önlerinde demirli bulunan zırhlıları göstererek, arkadaşlarıma döndüm:
“Bu sersem adamlar işte böyle… Yalnız demire, çeliğe, silah gücüne dayanırlar. Maddeden başka bir şey bilmezler. Bağımsızlık ve özgürlük uğrunda savaşa kararlı bir ulusun gücünü anlamaktan acizdirler. Oysa bir oraya silah ve cephane değil, yüksek bir ideal, inanç dolu kafalar götürüyoruz.”


Kaynakça

  1. Atatürk Anlatıyor. 1000Kitap. Web. Erişim Tarihi: 22.05.2024
  2. Atatürk’ün Çocuk Sevgisi. Academic Repository, Web. Erişim Tarihi: 22.05.2024
  3. Mustafa Kemal’in Kayıp Seslerinin İzinde. 1000Kitap. Web. Erişim Tarihi: 22.05.2024

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Morlara Bürünmüş 8 Albüm Kapağı Tasarımı

Mor renginin hâkim olduğu 8 albüm kapağını inceliyoruz.

You Final Sezonu İncelemesi: İyilerin Kazandığı Dünyada Mutlu Bir Son

You, final sezonuyla izleyicilerine veda ederken Joe Goldberg'in hikâyesi sona eriyor.

Nickel Boys Film İncelemesi: Deneysel Sinema ve Tarihin Birleşimi

2025 Oscar Ödülleri'nde ilgi gören Nickel Boys, iki siyahi gencin bir reform okulunda yaşadıklarına odaklanıyor.

Orhan Kemal – Nâzım Hikmet’le 3,5 Yıl | 22 Alıntı

Türk edebiyatının iki büyük ustası Nâzım Hikmet ve Orhan Kemal'in Bursa Cezaevi'nde koğuş arkadaşlığı yaptıkları yıllara ve sonraki mektuplaşmalarına değinen Nâzım Hikmet'le 3,5 Yıl kitabı, Kemal'in kalemiyle çok içten ve etkileyici bir üslupla okurun karşısına çıkıyor.

İskenderiye Kütüphanesi: Efsane ve Gerçek

Efsane ve Gerçeğin ortak noktası, tarihin tozlu raflarına kaldıramadığı bilgi yuvası: İskenderiye Kütüphanesi.

İstanbul Ansiklopedisi Dizi İncelemesi: Kalabalığın Yalnız İnsanları

İstanbul Ansiklopedisi, büyülü İstanbul sokaklarında hem hayat bulmanın hem kaybolmanın öyküsünü anlatıyor.

Söylenti Edebiyat Editörleri Bu Ay Neler Okudu?

Söylenti Edebiyat editörleri olarak her ay neler okuduğumuzu, nelerin altını çizdiğimizi yakından incelediğimiz serimizin nisan ayı listesi ile karşınızdayız!

Yelpazeli Kadın (1918) Tablo Okuması: Gustav Klimt’in Son Eseri

Yelpazeli Kadın tablosu, zarafeti ve özgünlüğüyle hem sanat tarihine hem de Klimt'in kariyerinde büyük bir önem taşımaktadır.

Dante’nin İlahi Komedyası’nda İnsanlığın Mitolojik ve Manevi Seyahati: Kayboluşun Karanlığı ve Kurtuluşun Işığı

Dante’nin İlahi Komedyası; insanlığın ahlaki seçimlerini sorgulamasına, içsel çatışmalarını aşmasına ve evrensel sorulara yanıt bulmasına rehberlik eder.

Kırmızının Tonlarına Bürünmüş 7 Yabancı Albüm Kapağı

Temalarında kırmızı renginin ön planda olduğu ve gizli anlamlarıyla bizi farklı yolculuklara çıkaran albümleri sizler için derledik.

Editor Picks