Sıra dışı olayları ve mizahi anlatımıyla Türk edebiyatında kendi yerini belli eden yazarlardan biri olan Murat Menteş’i mercek altına alıyoruz.
Murat Menteş, 21 Eylül 1974’te İstanbul’da dünyaya gelmiştir. İlk, orta ve lise eğitimini de doğduğu şehir olan İstanbul’da sürdürmüştür. Bir süre İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesinde okur ancak buradaki eğitimini yarım bırakır. Yazarlığının yanı sıra bir dönem boksörlük hatta sahafçılık yapar. Yayınevlerinde, dergilerde ve gazetelerde çalışır. Murat Menteş Türk Edebiyatında özellikle 21.yüzyıl yazarları arasında eserleriyle kendi yerini belli eden bir isim haline gelmiştir.
Samed Karagözle birlikte hazırladığı Klark ismini verdikleri kültür-sanat programını TvNet’te sunmuştur. Yeni Şafak gazetesinde köşe yazarlığı yapmıştır. 2009 yılında Alper Canıgüz, Emrah Serbes, Onur Ünlü, Murat Uyurkulak gibi yazarlarla Afili Filintalar adını verdikleri bir sitede yazarlık yapmıştır. Ayrıca 2011 yılında yine Samed Karagöz ile birlikte hazırladığı Nunchaku isimli programla Standart Fm’le radyolarımızda yer almıştır.
Kaleminin oldukça farklı olduğunu söyleyebildiğimiz Murat Menteş’i, edebiyatın her alanına karşı ilgili bir üretici olarak da nitelendirebiliriz.
Romanlarının yanı sıra şiirler de yazan Menteş‘in, Deplasmanda Plasebo ve Şeyhim Işınla Beni başlıklı şiirleri Kaan Boşnak tarafından bestelenmiştir.
Allah’ım kaderimde anarşi ve protesto
Antidepresanlar ve içi boş bir gardırop
Ne de çok yer kaplıyor mesela Al Paçino
Yardımın gerekiyor Kadıköy’deyim stop
Murat Menteş, Ot dergisinde hala yazmaktadır. Aynı zamanda Yaratıcı Yazarlık Atölyesi’ndeki eğitmenlerden biridir.
Yazarlığı
Murat Menteş, mizahın ve sıra dışılığın baş tuttuğu romanları hızla işleyen bir yazardır. Murat Menteş’in herhangi bir eserine ufaktan bir göz attıysanız, karakterlerinin isimleri herkese olduğu gibi size de ilginç gelecektir. Mesela Ruhi Mücerret bu karakterlerden biridir. Aynı zamanda İstiklal Marşı’ndan da tanıdık gelebilir. Karakterlerine verdiği isimler, yansıtmak istediği özellikler ve mesajlar için de oldukça güzel bir ayrıntı olarak nitelendirilebilir.
Murat Menteş, 90’lı yıllardan bugüne kadar roman, şiir, deneme gibi eserleriyle birçok platformda okuyucuların ilgisini çekmeyi başarmıştır. Şiir ve yazılarıyla Dergah, Atlılar ve Kökler, Gerçek Hayat, Şehrengiz, Yedi İklim dergilerinde yer almıştır.
1997 yılında ilk şiir kitabı olan Kuzgun’un Gölgesi adlı kitabını yayımlayan Murat Menteş, asıl kalemini romanlarıyla duyurmuştur. İlk romanı Dublörün Dilemması, alttan alta felsefi mesajlar veren, diriliğini hiç kaybetmeyen bir roman olarak 2005’te okuyucularla buluşmuştur. Bu roman, tarzıyla ve diliyle yani bütünüyle kimseye benzemeyen, kendine has üslubuyla derin düşüncelere daldıran bir yazarın gelişini ilan etmiş olur.
2009’da yayımlanan Korkma Ben Varım, yazarın ikinci romanıdır. Aşk, dostluk, intikam, yalnızlık ve şiddetin ustaca harmanlandığı bu roman Türk Yazarlar Birliği tarafından Yılın Romanı Ödülü‘ne layık görülmüştür.
Ayrıca yazarın şiirleri, Garanti Karantina adlı şiir kitabında toplanmıştır.
Nasıl Yazılır?
Murat Menteş’i tanımak, hatta tanımaktan ziyade anlamak isterseniz podcastler de bu konuda size yardımcı olacaktır. Storytel’in öncülüğünde, yazarlara eserlerinin ilk sayfası üzerinden nasıl yazdıklarını soran İlk Sayfası programında, birçok yazarla olduğu gibi Murat Menteş ile de karşılaşabilirsiniz. Buradan hareketle Murat Menteş aslında eserlerinde, yazdıklarından fazlasını ifade ediyor diyebiliriz. Kendi içindeki, kafasındaki romanı daha büyük ve daha kapsamlı kurduğu için okuyucuya karşı resmetmede zorluk çekmemiştir. Romanlarında kullandığı dili sadece bir araç olarak kullanmamıştır, onunla oynamıştır ve sadece okutmak değildir amacı düşündürmektir de.
Yazar, yazdığından daha fazlasını bilmeli.
Aynı zamanda romanlarında yer alan şarkıların da, Murat Menteş için önemi fazladır. Kitaplarıyla aynı isimleri verdiği playlistlerinden Murat Menteş’in dinlediği şarkılara ortak hisler besleyebilmek mümkündür. Kendisi de bir podcastte yazdıklarıyla dinlediklerinin kafasında eşleştiğini belirtir ve yazarken bu durumdan faydalandığını söyler.
Eserlerine Ufak Bir Bakış
Dublörün Dilemması
Nuh Tufan yetiştirme yurdunda büyüyen bir çocuktur. Kendisi aynı zamanda albinodur. Albino olduğu için hiçbir şekilde evlat edinilmeyen, edindiği tecrübelerle kendini büyüten bir çocuktur. En yakın arkadaşı olan, İbrahim Kurban bir buluş icat eder. Meşgul insanların özellikle iş adamlarının ilgisini çekeceğini düşünen Nuh Tufan‘ın, buluşu bir dergiye ilan vermesiyle olaylar gelişir. Nuh Tufan‘ın para kazanmak için girdiği bu iş, aslında başına açtığı belalardır.
Korkma Ben Varım
Kitapta birbirini tanımadan birbirine aşık olan, düşman ve hatta birbirini öldüren insanlar anlatılır. Aşk, dostluk, intikam, yalnızlık ve şiddetin ustaca harmanlandığı bir romandır. Gönül İşleri Bakanlığı’nda basın müşaviri dövüş ustası Fu, başkalarının intikamını alarak hayatını kazanan Gıcırbey, tarih öğretmeni dilber Şebnem Şibumi, padişah yorganları satıcısı Enver Paşa, dul gangster Hayati Tehlike ve diğerleri. Murat Menteş’in hızlı okunan, mizahi ustalık eserlerinden birisidir.
Derde Deva Randevu 1 – 2 – 3
Dünyadan ve memleketten ismi sayılacak değerlerin bazılarıyla yapılmış söyleşi kitabıdır. Murat Menteş’in sorularına cevaplar, üstatların eserlerinden gelmektedir. Shakespeare‘den Hacı Bektaş-ı Veli‘ye, Nietzsche’den Farabi’ye kadar döneminden bu yana önemli isimler haline gelen üstatlarla söyleşiyi bu kitapta bulabilirsiniz.
Murat Menteş: Şu halde kadınların kimilerince küçümsenmesinin sebebi ne sizce?
Hüseyin Rahmi: Gayet basit. Kadınlar din, iffet, namus gibi gerekçelerle baskı altında tutuluyor. Sonra da toplum, bu minvalde şekillendirdiği kadını beğenmiyor. Haksızlığın dik alası! (Derde Deva Randevu 1)
Fink
Seci sanatıyla oluşturulmuş bu modern roman ne kadar sıradan olabilir ki? Bu romanda Murat Menteş, Göksenin Yıldırım’ın hayatını okuyucularına anlatmaktadır. Fink‘te, Kıvanç Tatlıtuğ‘un kazandığı modellik yarışmasında dereceye bile giremeyen Göksenin Yıldırım’ın, Gokou Sky olarak dünyaca ünlü bir stara dönüşmesi hikâyesi aktarılmaktadır. Gerçek bir hayat hikâyesi ve Murat Menteş‘in eşsiz kalemi bu romanda birleşmektedir.
Tabancalı Kız
Murat Menteş’in yazdığı, Hakan Karataş’ın çizdiği Tabancalı Kız, Murat Menteş’in kitap olarak yayımlanan ilk çizgi romanıdır. Yeşilçam, edebiyat ve çizgi romanın birleştiği bu roman, çocukluktan beri birbirine aşık iki sevgili olan Kader ile Kemal’in melodramı üzerine kurulmuştur. Ana karakterlerden biri olan Kader’in çiziminde Türkan Şoray model olarak alınmıştır. Ayrıca Haluk Bilginer, İhsan Yüce gibi usta oyunculara da bu çizgi romanda rastlamak mümkün.