Renk paletinin belki de en göz alıcı renklerinden biridir mor. Bu ihtişamlı rengin anlamı, tarih boyunca güç ve soyluluk göstergesi olarak da kullanılacak kadar zengindir. Aynı zamanda sembolizmde de önemli bir yere sahip olan mor, maneviyat ve hayal gücünün de rengi olmuştur. Müzikte de hatırı sayılır bir yeri olan mor tonlarına gelin bir de albümlerin penceresinden bakalım!
1- Kadın
Türk rock müziğinin biricik sesi Şebnem Ferah’ın 1996 yılında piyasaya sürdüğü Kadın, geniş tema yelpazesiyle yıllara meydan okuyor. Karamsar bir havanın hakim olduğu bu albümde Ferah’ın öne çıkan parçaları “Bu Aşk Fazla Sana”, “Yağmurlar” ve “Bırak Kadının Olayım” bulunuyor.
Albümün kapağını incelediğimizde ise arka planda ve Şebnem’in makyajında mor tonları hakim. Ayrıca fotoğrafın tamamına da mor efektler eklenmiş. Morun soğuk bir tonunun seçilmesi ise albümdeki isyankar unsurları temsil ediyor olabilir.
2- So Tonight That I Might See
1990 yılında çıkış yapan alternatif rock grubu Mazzy Star, 1993 yılında çıkardığı So Tonight That I Might See albümüyle dinleyicilerini mest etti desek yeridir. Dream pop türündeki albümün gitar soloları kesinlikle dinlemeye değer! Albümün açılış parçası “Fade Into You” Mazzy Star’ın en çok dinlenen şarkısı unvanını da elinde tutuyor.
Kapakta ise morun en mor tonlarından birinin bulunması kesinlikle tesadüfi değil. Silik yazılar ve mor renge bezenmiş motifler sanki dinleyiciye “Az sonra seni büyülü bir evrene götüreceğim…” diyor gibi.
3- Tamam Artık
Birbirinden değerli parçalara ev sahipliği yapan Tamam Artık bu listenin göz bebeğidir benim gözümde. Erkin Koray’ın kendine has psikedelik anadolu rock yorumu bu albümde de kendini gösteriyor. 1990′da dinleyici ile buluşan Tamam Artık, “Öyle Bir Geçer Zaman Ki” ile öne çıkmış, şarkıyla aynı adı taşıyan televizyon dizisi ile 2010 yılında yeniden gündeme gelmiştir.
Çıkışından beri her zaman farklı olarak nitelendirildi Koray. Renkli makyajları ve giyimi ile akıllara kazınan sanatçımızın yine mor gibi dikkat çeken bir renk seçmesi pek şaşırtıcı değil.
4- Currents
Yine psikedelik müzikten devam edelim o halde! Avustralyalı grup Tame Impala, en popüler ve sevilen albümüyle karşımızda. 2015 çıkışlı albüm Currents, geçmişe özlem, ayrılık ve platonik aşk gibi çeşitli temaların buluşma noktası oluyor. Grubun en popüler şarkılarından “Let It Happen” ve “The Less I Know The Better” da Currents albümündeler. Yoğun dinamiği ile dinleyiciye keyifli bir dinleti sunan albüm, eleştirmenlerden tam not almayı başardı.
Mor rengin insanı hipnotize edercesine dalgalanması, Tame Impala’nın müziğinin hipnoz edici etkisini temsil ediyor gibi.
5- Küçük Bir Evde
2021 yılında Pinhani’den tam 16 şarkılık dolu dolu bir albüm geldi. Pandemi dönemine denk gelen Küçük Bir Evde‘nin büyük bir kısmı ev ortamında kaydedildi. Daha önce yayımlanmış dokuz tekliye altı parçanın daha eklenmesiyle oluşan albümde 2020’nin hit şarkılarından “Dünyadan Uzak” da yer alıyor. Pinhani bu albümle dinleyiciye huzurlu ama bir o kadar da hüzünlü bir aşkın tasvirilerini yapıyor. Tam bir Pinhani tarzı anlayacağınız.
Şatafat ve soylulukla eşleştirdiğimiz morun aşk ve dinginliğin de temsilcisi olduğunu Küçük Bir Evde’nin kapağında bir kez daha anlayabiliyoruz.
6- Hounds of Love
İngiltere’nin önemli seslerinden biri de Kate Bush. 1985 senesinde yayımlanan Hounds of Love, Bush’ın başarılarına yenilerini eklediği bir albüm oldu. Albümün açılış şarkısı “Running Up That Hill (A Deal With God)” Kate Bush’ın Amerika’da hit olan ilk şarkısı olurken aynı zamanda barındırdığı cinsiyet eşitliği temalarıyla ilgiyi üzerine çekti. “Running Up That Hill (A Deal With God)”, internet dizisi Stranger Things’de kullanılmasının ardından yeniden popülerite kazandı.
Kate Bush’ın giyim ve makyajına bakacak olursak morun bu albümdeki yeri 80’li yılların renk paletini sembolize ediyor gibi görünüyor.
7- Yana Yana
Yana Yana, Fikret Kızılok’un imza albümüdür desek yanlış olmayacaktır. Ferhan Şensoy, Hıncal Uluç gibi usta isimlerin de katkılarıyla ortaya çıkan bu albüm, Kızılok’un dinlendirici vokali ile bir bütüne ulaşmış. “Bu Kalp Seni Unutur Mu?” ve “Gönül” şarkıları Yana Yana’nın gözbebeğidir. Albümde “Why High One Why” yarı İngilizce yarı Türkçe bir parçanın olması mı daha ilgi çekici yoksa şarkının ismi mi ona siz karar verin.
Yana Yana’nın moru da tıpkı Küçük Bir Evde’ninki gibi sakinliği temsil ederken aynı zamanda fotoğraftaki mor yansımaların fırça darbelerine benzemesi de albüme sanatsal bir hava kazandırıyor.
8- SOUR
İlk aşkın buruk acısının genç kızlık duygularıyla muazzam aktarımı: SOUR. Bu albüm, Olivia Rodrigo’yu dünyaya tanıtan albüm olmasıyla da özel bir yere sahip aslında. Albümdeki parçaların Tiktok’ta da viral olmasıyla birlikte genç sanatçı ilk albümünde başarıyı yakalayarak iyi bir çıkış yaptı. 17 yaşında olmanın hissettirdikleri üzerine kurulan SOUR, sakin ve gürültülü gibi zıt ritimleri buluşturarak dinleyicisine farklı bir doyum sağlıyor.
Kapakta ise Rodrigo’yu mor bir arka planın önünde görüyoruz. Morun isyankar duruşu ergenlik çağındaki uyumsuzluğun bir parçası gibi görünüyor.
Kaynakça:
- Derya Bilgin, “Pinhani: Şarkı Sözleriyle Hepimizi Mest Eden Grup”, Söylenti Dergi, Web. Erişim Tarihi: 29.04.2025
- “Hands of Love”, Pitchfork, Web. Erişim Tarihi: 29.04.2025
- Ayşenur Gedizli, “Psikedelik Müziğin Nefes Kesici Örneği: Currents Albüm İncelemesi”, Söylenti Dergi, Web. Erişim Tarihi: 29.04.2025
-
“So Tonight That I Might See Album Review”, Pitchfork, Web. Erişim Tarihi: 29.04.2025
- “Mor Renk ve Anlamı Nedir?”, iienstitu.com, Web. Erişim Tarihi: 29.04.2025