Türkiye’nin tartışmasız en duygu yüklü, en başarılı, dönemdaşları arasında en uzun soluklu olan gruplarından biri Mor ve Ötesi. Uzun soluklu diyoruz çünkü 1995 yılında kurulan bu grup, tartışmasız her yaştan dinleyiciye kendi duygularını, sitemini, eleştirisini ulaştırmayı başardı. Bazılarımız gerçekten şanslıydı, üniversite yıllarında tanıştı onlarla. Henüz daha ön grupken, eğlence mekanlarında çıkan amatör bir grupken doğumlarına, gelişimlerine, büyümelerine tanık olabildi. Kimimiz henüz çocuktu, artan müzik kanalları arasında zap yaparken “Bunlar kim ya?” diye takılı kaldı ekrana. Bazılarımızsa abileri, ablaları tarafından zorla maruz bırakılarak sevmeye başladı onları. Türk rock müziğinin en iyi şarkılarını oluşturuyordu albümleri. Bir şekilde çok geniş bir dinleyici kitlesine ulaştılar. Bu yazımızda sizler için Mor ve Ötesi’nin En Etkileyici 5 Şarkısı‘nı listeledik. Zor oldu ama denedik!
Mor ve Ötesi grubunun temellerinin 90’lı yılların başında henüz Harun Tekin ve Kerem Kabadayı‘nın Alman Lisesi’nde öğrenciyken Decision adıyla atıldığı artık hayranları tarafından iyi bilinen bir bilgi. Bildiğimiz ilk şarkıları 1996 yılında çıkardıkları Yalnız Şarkı. Naif, siyah beyaz, amatörlüğün verdiği taze bir ruh diyebiliriz bu çalışmalarına. İlk kayıtlarını ailelerinden aldıkları parayla yapmış olmaları kendilerine “zengin çocuklar” denmesine sebep olur. Konuyla ilgili Harun Tekin ileride bir röportajda şöyle diyecekti: “Biz maalesef orta ve üst sınıfa dahiliz, siz bize zengin diyorsunuz ama biz o parayla albüm yapıyoruz. Pasha’ya gitmek yerine stüdyoya giriyoruz.”
Popülaritelerini de yavaş yavaş kazanmaya başladıkları ve rock müziğin tüm dünyada adeta patlama yaşadığı 2000’li yıllarda Mor ve Ötesi politik tavırlarını da şarkılarında ve yer edindikleri projelerde hiç saklamadan dile getirdiler. Artık az bilinen bir grup değillerdi. Gözümüzün önünde, radyolarımızda, mp3 çalarlarımızda, kişisel iletilerimizdelerdi. Zaman geçti, onlar büyüdü, biz dinleyenler büyüdük ama bazı şarkıların tadı hiç değişmedi. Dünya Yalan Söylüyor, Büyük Düşler, Masumiyetin Ziyanı Olmaz, Güneşi Beklerken…. Onlarca güzel şarkı kattılar hayatlarımıza. Biz de duygularımızı, sitemlerimizi, eleştirilerimizi onların kelimeleriyle dile getirdik. İşte sizler için derlediğimiz beş şarkı:
-
Aşk İçinde
Şarkı grubun 30 Nisan 2004’te çıkan Dünya Yalan Söylüyor adlı albümünden kliplendirilmiştir. Albüm aynı zamanda Türkiye’de en çok satılan rock albümü unvanına da sahiptir. Bu şarkı da bizce mükemmel bir albümün içinde yeterince fark edilememiş bir parça. Mor ve Ötesi bir konserinde bu şarkı için “Bu şarkı bir aşk şarkısı değil direkt hayata yazılmış bir şarkı.” der. Gerçekten de şarkının sözleri her okuyucunun, her okuyuşunda yeni bir anlam keşfedebileceği türden.
Kocaman bir çığlık olsun
Benim derdim senin olsun
Bilen bilsin, duyan duysun
Tek bir ayna, binbir biçimde
Aşk içinde yalan içinde
Hepsi aynı, hepsi içinde
-
Şirket
Şarkı 2006’da çıkan Büyük Düşler albümüyle kliplendi. Günümüzün pandemi şartlarıyla da baktığımızda gerek sözleri gerek klibin kendisi son derece manidar. Hala daha konserlerinde birçok espriye malzeme olur. Sert bir kapitalizm eleştirisi içeren bu Mor ve Ötesi şarkısı sözleriyle de klibiyle de hafızalarımıza kazındı.
Adını bile soramam
Maksadımı aşamam
Şiddetin meşru haline
Bakıp ağlayamam
*******
Şirket mirket anlamam
Anlasam da anlamam
Bana saldırıyorsa
Gözünün yaşına bakamam
*******
Maske takmadan üstüme gelmek zor muydu
Zor muydu?
Adı olmayanların sesi de yok mu?
-
Sor
Şarkı 2010’da piyasaya sürülen Masumiyetin Ziyan Olmaz adlı albümden kliplendirilmiştir. Oldukça güçlü bir albüm olması sebebiyle şarkının biraz gölgede kaldığını söyleyebiliriz. Aynı albümde bulunan Araf şarkısıyla klipler arasında bir ilişki bulunmaktadır. Oyuncu Janset, Sor klibinde bir dansözü canlandırır ve klibin sonunda, Araf klibindeki yalnızlık çukuruna uzanır.
Bilincin bir var, bir yok
Yalandın, yaralandın
Dermanının ismi yok
Hayatın hep zorda mı?
Gururun yanında mı?
Nerelerden geçtin de
Yine mi hüzün var, niye?
Niye?
-
Nakba
Politik diyebileceğimiz bir başka Mor ve Ötesi parçası da Nakba. Yine karşımıza Masumiyetin Ziyan Olmaz albümünde çıktı. Politik diyoruz çünkü birçok seveninin de artık bildiği gibi Nakba, kelime anlamı olarak “felaket, talihsizlik günü” olarak kullanılır. Tarihte de Filistinlilerin en acı günü olarak geçer. Şarkı Filistinli bir çocuğun gözünden yazılmıştır. Kibrit çöpleriyle yapılan klibi de bir o kadar insanı içine çeker, “Burada ne anlatılmak isteniyor acaba?” derken bulursunuz kendinizi.
Hakkını aldım zaten yoktu
Gel bana anlat yaptığımı
Seni de yakınca abarttığımı
Kutlayanım var ağlayanım da
Baksana bayram bana bomba
Kutlayamazsan ağla yanımda
Ruhumu al da yüzleş aklınla
Bak sana bayram bana bomba”
-
Melekler Ölmez
2016’da dinleyici ile buluşan Melekler Ölmez, her dinleyicide farklı atıflar hissettiren şarkılardan. Grubun 2018 yılındaki senfonik konserinde Melekler Ölmez yorumu, kuşkusuz geceye damga vurmuştu. “Melek” kelimesi sizce neyi sembolize ediyor?
Yansa da her yer, ölmez melekler
İnadım sağlam, sözüm bitmiyor ki işte
Soluyor yüzler, bitmiyor düşler