Modernist Ressamlar Grubu: Beaver Hall Group

Üyelerinin yarısı kadınlardan oluşan ressamlar topluluğu “Beaver Hall Group” Kanada’da bir ilke imza attı. 1910’lu – 1920’li yıllarda modern dünyanın günümüze oranla henüz emekleme aşamasında olduğunu düşünürsek, kadınlara sunulan özgürlüklerin de kısıtlı olduğunu belirtebiliriz. Beaver Hall Grubu buna ilişkin; yalnızca resim değil, özgürlük sınırlarını genişletmek ve kadın erkek eşitliliği fikirlerini yaymak adına da önemli faaliyetler gösterdi.

Bu doğrultuda, Concordia Üniversitesi Sanat Tarihçisi Kristina Huneault, Beaver Hall Group için şunları dile getirdi: “Kanada sanatının tarihinde bir dönüm noktasıydı.”

10’u kadın olmak üzere 20 ressamı bünyesinde barındıran Beaver Hall Grubu, ilk resmî sergisini 17 Ocak 1921 tarihinde, Beaver Hill’deki Stüdyo ve Sergi Alanı’nda yaptı. Önceleri yalnızca iki üyesi varken bu sayı, kadınları da bünyesine katarak günden güne arttı. 1922 yılından sonra da ulusal ve uluslararası alanda sergilenmeye devam ettiler.

Grup başlangıçta, hâlihazırda var olan Group of Seven‘ın farklı şehirdeki uzantısı olarak görülse de, onlardan birçok yönden ayrışırdı.

Group of Seven ÜyeleriSanatçıları

Group of Seven’ın ressamları yalnızca erkekti ve bir ülkenin evcilleşmemiş manzaralarını sunardı. Buna zıt olarak Beaver Hall’daki ressamlar, modern renkler ile kuzey kültürünün manzaralarını sunardı. Üstelik üyelerin yarısı kadın, yarısı erkekti.

Beaver Hall Grubu’ndaki kadın erkek eşitliliği, modernizmin en önemli temsiliydi. Kadın sanatçıların profesyonel sanat dünyasının dışında bırakıldığı bir çağda bu grup, kadınların ön planda olduğu ilk Kanadalı sanat akımı oldu.

Portreler, manzaralar, kentsel sahneler, natürmortlar (konusu cansız varlıklar ve nesneler olan sanat eserleri) gibi birçok konu hakkında boyayan Beaver Hall Grubu Kadın Ressamları‘nı şu şekilde sıralayabiliriz :

  • Nora Collyer
  • Emily Coanan
  • Prudence Heward
  • Mabel May
  • Kathleen Morris
  • Lilias Torrance Newton
  • Sarah Robertson
  • Anne Savage
  • Mabel Lockerby
  • Ethel Seath

Grup üyelerinin temel amacı, şimdiye kadar bilinen ve sergilerin kabulü için uygulanan resim kurallarının dışına çıkarak, karşı tarafa, hissettiği şeyleri boyayabildiğinin güvencesini vermekti.

Kısaca, grubun kadın sanatçılarını tanıyalım:

1. Nora Collyer

Kadınları, eski moda akademik eğitimlerini ve kadın klişelerini bırakmaya teşvik etti. Bunların yanı sıra resimleri, nadiren figür içerirdi. Hissettiklerini boyalarla tarif ederken insanlara odaklanmadı.

Nora Collyerin Çalışması

2. Emily Coanan

Doğayı ve insanları, sadık ve uyumlu biçimde tasvir etmesiyle Kanada’da modernizmin ve izlenimciliğin gelişmesine katkı sağladı.

Emily Coananın Çalışması

*Modernizm; geleneksel bağlamda kültürün, toplumsal yaşamın, sanatın geçerliliğini yitirip modern olana evrilmesi sürecidir. (Sanat Akımı)

*İzlenimcilik; doğadaki unsurların kişinin içinde oluşturduğu izlenimleri, duygusal izleri yansıtmayı hedefler.

3. Prudence Heward

Psikolojik olarak yoğun çocuk ve çıplak portreleriyle tanınır. “Çiftçinin Kızı” olarak adlandırılan tablosu, önem arz eder.

Prudence Heward Çiftçinin Kızı

Diğer bir popüler eseri ise düşündürmeyi hedefler. İlk bakışta göze çarpmasa da dikkatli bakıldığında arkadaki beyazların bulut, kırmızı renkteki nesnenin de geminin bacası olduğunu anlarız. Her fırça darbesine derin anlamlar yükleyen Heward’ın grup üyeliği tartışma konusu olsa da içlerindeki en başarılı sanatçılardan olduğunu söyleyebiliriz.

Prudence Hewardın Çalışması

Her ne kadar belli başlı kurallara bağlı kalmasalar da çizgilerin belirgin ve renklerin canlı olması,  Beaver Hall Grubu‘nun resim anlayışının önemli bir bölümünü kapsıyor. Bu çalışmada da onu görmek mümkün.

Prudence Heward, ayrıca II. Dünya Savaşı için de çokça savaş posteri tasarlamıştır.

4. Mabel May

Zamanının çoğunu eskiz ve yeni eserler çizerek geçirdiği söyleniyor. Olumsuz duygular barındırdığına inanarak koyu renklerden kaçmayı tercih ettiğini de resimlerinden anlamak mümkün.

Mabel Mayin Çalışması

5. Kathleen Morris

Hayvanlara olan yoğun sevgisini, resimlerine onları da dahil ederek gösteriyordu. Bu nedenle birçok çalışmasında özellikle binek hayvanları görebiliriz.

Kathleen Morrisin Çalışması

6. Lilias Torrance Newton

İkinci Elizabeth dahil 300’den fazla başarılı portresiyle tanınır.

Lilias Torrance Newtonın İkinci Elizabeth Portresi

7. Sarah Robertson

Kompozisyon olarak özgür, renklerde ise cesurdur. Doğa sevgisini, kendine has tarzıyla birleştirip ortaya önemli eserler çıkarmıştır.

Sarah Robertsonın Çalışması

8. Anne Savage

Kanadalı ressam ve sanat öğretmenidir. Hayatı boyunca cinsiyet eşitsizliğinden bahsetmiştir.

Anne Savageın Çalışması

9. Mabel Lockerby

Zengin renkler seçerek yaptığı çalışmalarında görünür fırça darbeleri kullanmasıyla bilinir.

Mabel Lockerbyin Çalışması

10. Ethel Seathe

Beaver Hall Grubu’nda ressam olmasının yanı sıra sanat öğretmenliği de yapmıştır.
‘Sanat eğitiminin amaçları; çocukların temiz, kendiliğinden bir duygu ile görmelerine, hissetmelerine ve ifade etmelerine yardımcı olmaktır.’

Ethel Seathein Çalışması

1933 yılında da Group of Seven, Beaver Hall grubu üyelerini içine aldı. Böylece iki gruptaki ressamlar, eserlerini birlikte sergilediler.

Sanat eleştirmeni Albert Labarge, Beaver Hall Group için şu değerlendirmeyi yapmıştır:
‘Amaç uyumlu tonlar değil, bir trompetin çığlığı gibi göz kamaştırıcı renklerdir.’

Kanada’nın sanatsal ve kültürel gelişiminde önemli rol oynayan ve yıllar sonra da adından söz ettiren Beaver Hall Grubu‘nun çalışmaları günümüzde de çeşitli sergi ve müzelerde sergilenmeye devam ediyor.

Kaynakça

1, 2, 3, 4

Ece Özer
Ece Özerhttp://hayalleregidenyolum.com
hayat boyu öğrenci kalmayı hedefleyen bir iletişimci

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Morlara Bürünmüş 8 Albüm Kapağı Tasarımı

Mor renginin hâkim olduğu 8 albüm kapağını inceliyoruz.

You Final Sezonu İncelemesi: İyilerin Kazandığı Dünyada Mutlu Bir Son

You, final sezonuyla izleyicilerine veda ederken Joe Goldberg'in hikâyesi sona eriyor.

Nickel Boys Film İncelemesi: Deneysel Sinema ve Tarihin Birleşimi

2025 Oscar Ödülleri'nde ilgi gören Nickel Boys, iki siyahi gencin bir reform okulunda yaşadıklarına odaklanıyor.

Orhan Kemal – Nâzım Hikmet’le 3,5 Yıl | 22 Alıntı

Türk edebiyatının iki büyük ustası Nâzım Hikmet ve Orhan Kemal'in Bursa Cezaevi'nde koğuş arkadaşlığı yaptıkları yıllara ve sonraki mektuplaşmalarına değinen Nâzım Hikmet'le 3,5 Yıl kitabı, Kemal'in kalemiyle çok içten ve etkileyici bir üslupla okurun karşısına çıkıyor.

İskenderiye Kütüphanesi: Efsane ve Gerçek

Efsane ve Gerçeğin ortak noktası, tarihin tozlu raflarına kaldıramadığı bilgi yuvası: İskenderiye Kütüphanesi.

İstanbul Ansiklopedisi Dizi İncelemesi: Kalabalığın Yalnız İnsanları

İstanbul Ansiklopedisi, büyülü İstanbul sokaklarında hem hayat bulmanın hem kaybolmanın öyküsünü anlatıyor.

Söylenti Edebiyat Editörleri Bu Ay Neler Okudu?

Söylenti Edebiyat editörleri olarak her ay neler okuduğumuzu, nelerin altını çizdiğimizi yakından incelediğimiz serimizin nisan ayı listesi ile karşınızdayız!

Yelpazeli Kadın (1918) Tablo Okuması: Gustav Klimt’in Son Eseri

Yelpazeli Kadın tablosu, zarafeti ve özgünlüğüyle hem sanat tarihine hem de Klimt'in kariyerinde büyük bir önem taşımaktadır.

Dante’nin İlahi Komedyası’nda İnsanlığın Mitolojik ve Manevi Seyahati: Kayboluşun Karanlığı ve Kurtuluşun Işığı

Dante’nin İlahi Komedyası; insanlığın ahlaki seçimlerini sorgulamasına, içsel çatışmalarını aşmasına ve evrensel sorulara yanıt bulmasına rehberlik eder.

Kırmızının Tonlarına Bürünmüş 7 Yabancı Albüm Kapağı

Temalarında kırmızı renginin ön planda olduğu ve gizli anlamlarıyla bizi farklı yolculuklara çıkaran albümleri sizler için derledik.

Editor Picks