Cassandra Sendromu Nedir?

Editör:
Asya Yüce

Daha önce içinize herhangi bir olaya yönelik kötü şeyler yaşanacakmış hissi doğduğu oldu mu? Bu hissi çevrenizle paylaştığınızda size inanacak kimseyi bulamamanızla ortaya çıkan depresyon durumunun bir ismi var. Dram ve depresyondan doğan bu duruma Cassandra Sendromu adı verilmektedir. Cassandra Kompleksi, kişinin gelecekte yaşanacak kötü olaylara veya acılara karşı başkalarını uyarmasına karşın çevresindekileri söylediklerine inandıramaması ve öngördüğü felaketi engelleyememesi sonucunda yaşadığı sendromun psikolojideki karşılığıdır. İsmini mitolojiden alarak psikoloji bilimine uzanan bu terimi gelin birlikte inceleyelim.

Mitolojiden Başlayan Yolculuk

Apollo and Diana Attacking the Children of Niobe Jacques Louis David 1772 Kaynak wikimediaorg

Mitoloji, bir din veya bir halkın kültüründe tanrılar, kahramanlar, evren ve insan yaratılışına dair sözlü ve yazılı efsane birikimlerinden elde edilen bilgilerin anlamlandırılıp yorumlanmasını inceleyen ve sınıflandıran çalışmaların tümünü ifade etmektedir. Geçmişten bugüne çoğunlukla sözlü aktarı yolunun kullanıldığı mitler, gerçekte doğruluk barındırmayan bir hikâye ya da anlatı için kullanılıp yanlışlama veya doğrulama gibi unsurları içermeyerek ve dilden dile aktarılarak bugünkü varlığından söz ettirebilmektedir.

Bilen ama İnanılmayan Kadın Kassandra

Cassandra Evelyn De Morgan 1898 Kaynak wikimediaorg

Yunan mitolojisinde Truva Kralı Priamos ile Hekabe‘nin kızı olan Kassandra veya Cassandra mitoloji tarihinde önemli bir isim olarak karşımıza çıkmaktadır. Kassandra’yı bu kadar önemli kılan yanı ise geleceği görme gücüne sahip olmasıdır. Cassandra, bu gücü kullanarak gelecekte oluşabilecek tehlikeleri önlemeye çalışmak ister ancak kimsenin ona inanmaması sonucu başına gelen talihsizliklere daha fazla üzülür. O kadar ki bu trajik karakterde, bugünün anlayış ve deyimine göre “uzağı gören bilinçli bir insanın dramı” vücut bulmaktadır (Erhat, 2003, s.168).

Kassandra’ya sadece hüzün getiren bu özel yeteneğinin kökenlerine yönelik mitoloji tarihinde iki rivayet oldukça yaygındır. Bu rivayetlerden ilki, şehir dışında bir tapınakta Thymbralı Apollon şerefine bir kutlama düzenleyen Priamos ve Hekabe’nin bebek Kassandra ile ikiz kardeşi Helenos’u tapınakta unutmuş olduğudur. Ertesi gün bu iki kardeşi almak için tapınağa geri döndüklerinde iki yılanın bebeklerin etrafında çember oluşturarak gözlerini ve kulaklarını yaladığına şahit olurlar. Bu olay sonucunda Kassandra ile Helenos bu iki duyudan arınırlar ve algıları açılır. Böylece diğer insanların göremediği ve duyamadığı gerçekleri sezebilecek yeteneğe erişirler.

Diğer bir rivayete göre ise, Tanrı Apollon güzel Kassandra’ya aşık olmuş ve kendisiyle birlikte olduğu takdirde ona geleceği bilme ve öngörme yetisi vereceğini söylemiştir. Kassandra, bu yeteneğe sahip olabilmek adına Apollon’un teklifini kabul etmiş gibi davransa da aslında Apollon’un istediğini yerine getirmemiştir. Kassandra’nın verdiği sözü tutmamasına öfkelenen Tanrı Apollon genç kızın ağzına tükürerek ona armağan ettiği yeteneği lanetler. Bu lanetlenmeyle Kassandra geleceği görecek ama kimseyi buna inandıramayacaktır.

Tanrı Apollon Kassandranın ağzına tükürerek onu lanetliyor

Söylenenlere göre Kassandra, bu eşsiz yeteneğiyle Truvalı Paris’in Sparta Kralı Menelaos’un karısı Helen’i kaçırması sonucunda Yunanların Anadolu’daki Truva kentine saldırmasıyla gerçekleşen Truva Savaşı‘nı öngörmesine karşın Eski Yunan’da hakim olan ataerkilliğin izlerinin altında ezilir. Felaketlerin ardı arkası kesilmese de kimse bir kez olsun Kassandra’ya inanmayı tercih etmez. Truva Savaşı ile ilgili Geçmişten Bir Zaman Dilimi: Truva Savaşı başlıklı içeriğe göz atabilirsiniz!

The Procession of the Trojan Horse into Troy Giovanni Domenico Tiepolo 1760 Kaynak nationalgalleryorguk

Mitoloji tarihine güzelliği ve lanetliyle yer edinen Kassandra, psikoloji literatürüne Cassandra Sendromu olarak geçmiştir. Tam da bu noktada mitoloji ve psikolojinin kesiştiğini gözlemleyebilmekteyiz.

Mitolojiden Başlayan Bu Hikâyeye Bilim Nerede Eşlik Eder?

Apollo and the Cumaean Sibyl Giovanni Domenico Kaynak wgahu

Mitolojinin yolculuğuna bilim, mitsel sembollerin geniş kullanımına dikkat çekmesi ile dahil olmaktadır. Tıp ve psikoloji başta olmak üzere bilimsel terminolojide bu anlamıyla mitsel öğelerin kullanılması; anlatım kolaylığı sağlamasının ve insanlığın ortak dilinden yararlanma olanağı sunmasının yanı sıra mitleri somutlaştırmakta, yaşama gücü kazandırmakta ve farklı düzlemlerde varlık göstermelerine aracılık etmektedir. (Gürel ve Muter, 2007)

Doğaya ve insana yönelik hayalden beslenerek oluşturulan öyküleri içeren mitoloji; tıpkı bilimin sunduğu imkanlar gibi insanın evreni ve dünyayı algılama, açıklama ve anlamlandırma çabasının bir ürününü ortaya koymayı amaçlar. Böylelikle mitoloji, bilim ile etkileşimini uygarlık tarihinin başlangıcından bu yana sürdürerek yapısını korur. İnsanın dışavurumsal izlenimlerinin çözümlenmesinde mitolojinin esintilerini görmek, kişiliğin temelinde mitlerin de yer aldığı gerçeğine dikkat çekerek mitolojinin insanın bilinç ve bilinçdışı faaliyetlerini inceleyen bilim dalı olan psikolojiyle bağını gözler önüne serer.

Psikoloji Literatüründe Cassandra Sendromu

Kaynak optimumailedanismanlikcom

Psikomitolojinin temelini teşkil eden mitsel öğelerden Kassandra’nın yaşadağı ızdırap, psikoloji literatüründe Cassandra Sendromuyla tanımlanır. Bu sendrom, kişinin gelecekle ilgili gerçeğe yakın öngörülere sahip olmasına rağmen kimsenin anlattıklarının doğruluğuna inanmaması üzerine gerçekleşen nihai durumu ifade etmek için kullanılır. Gelecekle ilgili öngörülerde bulunan kişi, ne olacağını bilmesine ve görmesine karşın ne yapılması gerektiğini bilmemesi nedeniyle paradoksun içinde sıkışmaktadır. Bu ikilem hâli, kişiyi ruhsal olarak iyi ve kötü ayrımını yapamadığı karmaşık bir ruh durumunun içine hapsetmektedir.

Bireylerin toplum içerisindeki bu görünmezliği tıpkı Kassandra’nın görünmezliği gibi bir lanet sonucunda oluşmasa da Cassandra’nın hâlâ eril yapının altında ezilen kadınları simgeleyişini görebilmek mümkündür. Birbirimizin sesi olduğumuzda ve kadını kadın, erkeği erkek olduğu için ayırmak yerine bireyleri sadece insan oldukları için anlayıp yordamalarına değer verdiğimizde bu ezilmenin de önüne geçmeye çalışmış olacağız.

 

Kaynakça

  • Gürel, E. ve Muter C. (2007). Psikomitolojik terimler: psikoloji literatüründe
    mitolojinin kullanılması. Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. Cilt 7 (1)
  • Mitoloji Nedir? Mitoloji Türleri ve Tanrıları Nelerdir? Erişim Tarihi: 01.12.2022
    leblebitozu.com/mitoloji/
  • Erhat, A. (2003). Mitoloji sözlüğü. İstanbul: Remzi Kitabevi.
  • Estin C. ve Laporte H. (2003). Yunan ve Roma mitolojisi. Ankara: Tübitak Yayınları.

Kapak görseli: arthive.com

1 Yorum

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Dostoyevski’nin Rus Edebiyatı Üzerindeki Etkisi

Dostoyevski, Rus edebiyatında sadece bir isim değil aynı zamanda döneminin edebiyat anlayışına da yön veren önemli bir yazardır.

Söylenti Radarında Bu Ay: Isaac Winemiller

Isaac Winemiller, sakin melodileri ve içe dönük sözleriyle müzikal yalnızlığı estetik bir deneyime dönüştürüyor. Bu ay Söylenti Radar'ında onunla tanışın!

Morlara Bürünmüş 8 Albüm Kapağı Tasarımı

Mor renginin hâkim olduğu 8 albüm kapağını inceliyoruz.

You Final Sezonu İncelemesi: İyilerin Kazandığı Dünyada Mutlu Bir Son

You, final sezonuyla izleyicilerine veda ederken Joe Goldberg'in hikâyesi sona eriyor.

Nickel Boys Film İncelemesi: Deneysel Sinema ve Tarihin Birleşimi

2025 Oscar Ödülleri'nde ilgi gören Nickel Boys, iki siyahi gencin bir reform okulunda yaşadıklarına odaklanıyor.

Orhan Kemal – Nâzım Hikmet’le 3,5 Yıl | 22 Alıntı

Türk edebiyatının iki büyük ustası Nâzım Hikmet ve Orhan Kemal'in Bursa Cezaevi'nde koğuş arkadaşlığı yaptıkları yıllara ve sonraki mektuplaşmalarına değinen Nâzım Hikmet'le 3,5 Yıl kitabı, Kemal'in kalemiyle çok içten ve etkileyici bir üslupla okurun karşısına çıkıyor.

İskenderiye Kütüphanesi: Efsane ve Gerçek

Efsane ve Gerçeğin ortak noktası, tarihin tozlu raflarına kaldıramadığı bilgi yuvası: İskenderiye Kütüphanesi.

İstanbul Ansiklopedisi Dizi İncelemesi: Kalabalığın Yalnız İnsanları

İstanbul Ansiklopedisi, büyülü İstanbul sokaklarında hem hayat bulmanın hem kaybolmanın öyküsünü anlatıyor.

Söylenti Edebiyat Editörleri Bu Ay Neler Okudu?

Söylenti Edebiyat editörleri olarak her ay neler okuduğumuzu, nelerin altını çizdiğimizi yakından incelediğimiz serimizin nisan ayı listesi ile karşınızdayız!

Yelpazeli Kadın (1918) Tablo Okuması: Gustav Klimt’in Son Eseri

Yelpazeli Kadın tablosu, zarafeti ve özgünlüğüyle hem sanat tarihine hem de Klimt'in kariyerinde büyük bir önem taşımaktadır.

Editor Picks