Miken Uygarlığında Savaş ve Ticaret

Editör:
Mehmet Samet Acar

Tarihte daha önce Miken uygarlığı duyulmasa da uygarlığın diğer adı olan Aka uygarlığını çoğu kişi duymuştur. Peki, bu Miken uygarlığının özelliği neydi? Neleri meşhurdu, yaygındı? Neler yaptılar? Bu soruların yanıtlarını yazı içerisinde alacağız.

Anadolu’dan Mykenai Kentine

Richard S Ellis Mikendeki Aslanlı Kapı Geç Helladik JSTOR

MÖ 2000 yıllarında Anadolu’dan Yunanistan’a göç etmiş olan Akalar, Miken Uygarlığını yerli neolitik çiftçiler üzerinde feodal-askerî bir egemenlik olarak kurmuşlardır ve çok geçmeden Anadolu, Yakın Doğu ve Batı Akdeniz ile sıkı ilişkilerin temellerini atmışlardır. Ayrıca, Erken Miken – Orta Miken – Geç Miken olmak üzere üç dönem şeklindeki Hellas kültürü, bu uygarlığa aittir. Buna ek olarak, Akaların alfabeleri, MÖ 1400’lü yıllarda geliştirilen Doğrusal B Hece Yazısı veya Miken Yunancası olarak bilinmektedir.

Bu kadim uygarlık; Mora Yarımadası‘nın doğusunda bulunan, bir tepe yerleşkesi ve şehir devleti olan Mykenai‘den türemiş ve burası hızlıca zenginleşerek güçlü bir yönetim merkezi olmuştur. Miken kültürü en net ve geniş biçimde Mykenai şehrinde görülmektedir. Bu şehirde, uygarlığın en belirgin ve göz kamaştırıcı özelliklerini taşıyan A ve B mezar halkaları çıkmıştır.

Miken saraylarına değinmeden geçemeyeceğiz. Sarayları Yunan tapınakları prototipi denilen Megaron etrafında gelişmiştir. Miken Akropolisi ise büyük ölçekli surlar ile çevrelenmiş ve korunmuştur. En önemli eserleri Miken ve Tirins Şatoları‘dır.

Mikenlerde Denizcilik ve Ticaret

Altından Miken kılıç kabzası MÖ 15 Yüzyıl World History Encyclopedia

Teselya, Trakya ve Çanakkale Boğazı sayesinde Batı Anadolu’da ilerlemiş olan Mikenler, en parlak dönemlerini MÖ 1400-1100 yılları arasında yaşamışlardır. Bu dönemlerin başlarındayken Girit Adası‘ndaki Minos Uygarlığını yıkmışlardır. Daha sonrasında Doğu Akdeniz’deki tüm Minos ticaretini kontrol altına almayı başarmışlardır.

Arkeolojik bulgu ve metinlerde, Miken Çağı’nda, Yunanistan’ın savaşçı bir aristokrasi ile yönetildiğini ve uzmanlaşmış iş gücüne sahip geniş ticari ilişkiler sürdüren bürokratik bölgelerden oluştuğunu gösteren kanıtlar bulunmuştur.

Minos Uygarlığını yıktıktan sonra özellikle deniz ticaretine odaklanmışlar ve Akdeniz’de hâkim bir konuma gelmeye başlamışlardır. Kıbrıs, Mısır ve Anadolu ile ticareti ilerletmişlerdir. Ticaret mallarına, parfüm yağları, zeytinyağı, şarap, baharat, seramik, boya, altın ve bakır gibi örnekleri sıralayabilmekteyiz.

Truva Savaşı

Agamemnonun sözde ölüm maskesi Bu maske aslında Agamemnondan 400 yıl öncesine ait olsa da mükemmel bir gözlemci olan Homerosun neden Mikeni altınlar ile özdeşleştirdiğini anlayabiliyoruz World History Encyclopedia

Tarihteki ilk boğaz sorunu olarak kayıtlara geçen Truva Savaşı’nın ise Miken Uygarlığının saltanat yıllarında yapıldığına inanılmaktadır. Bu savaşın asıl sebebi, boğazları geçerek Karadeniz’deki maden yataklarına ve oradaki ticarete egemen olmak isteyen Mikenler ile onlara izin vermeyen Troyalılardır.

Destansı ozan Homeros‘un İlyada eserinde de bu konu temel alınmıştır. Azra Erhat, İlyada çevirisindeki ön sözünde şöyle söyler:

Mykene Kralı Agamemnon 1200 yıllarında bütün Yunanistan ve adaların en güçlü kralı olsa gerekti. İlyada’da “Erlerin Başbuğu”, “Orduların güdücüsü” diye anılan Agamemnon kralların kralıdır. Ona bu üstün gücü altın değneği ile birlikte Zeus vermiştir, diye inanır Homeros. Krallık Zeus’un bir armağanıdır, tanrıların en büyüğü de buyruklarını doğrudan doğruya krala ulaştırır. Zeus’un alışverişi hep Agamemnon veya Priamos’ladır; oysa Agamemnon’un buyruğundaki küçük krallara yol göstermek, haber ulaştırmak, Zeus’un buyruğundaki öbür tanrılara düşer (57).

 


Kaynakça

  • “İlyada Sözleri ve Alıntılarından Gönderi”. 1000Kitap. Web. 17.05.2024.
  • Topal, Mehmet. “Miken Uygarlığı (Akalar)” Academia.  Web. 24.06.2024.
  • “Genel Uygarlık Tarihi”. Anadolu Üniversitesi. E-kitap. 09.07.2024.
  • Kurut, Çağıl.”Mi̇ken Uygarliği İnanç Sistemi.”. Academia. E-kitap. 09.07.2024.
M. İrem Azcan
M. İrem Azcan
Kitaplar bir limandı benim için kitaplarda yaşadım ___Cemil Meriç ___

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Morlara Bürünmüş 8 Albüm Kapağı Tasarımı

Mor renginin hâkim olduğu 8 albüm kapağını inceliyoruz.

You Final Sezonu İncelemesi: İyilerin Kazandığı Dünyada Mutlu Bir Son

You, final sezonuyla izleyicilerine veda ederken Joe Goldberg'in hikâyesi sona eriyor.

Nickel Boys Film İncelemesi: Deneysel Sinema ve Tarihin Birleşimi

2025 Oscar Ödülleri'nde ilgi gören Nickel Boys, iki siyahi gencin bir reform okulunda yaşadıklarına odaklanıyor.

Orhan Kemal – Nâzım Hikmet’le 3,5 Yıl | 22 Alıntı

Türk edebiyatının iki büyük ustası Nâzım Hikmet ve Orhan Kemal'in Bursa Cezaevi'nde koğuş arkadaşlığı yaptıkları yıllara ve sonraki mektuplaşmalarına değinen Nâzım Hikmet'le 3,5 Yıl kitabı, Kemal'in kalemiyle çok içten ve etkileyici bir üslupla okurun karşısına çıkıyor.

İskenderiye Kütüphanesi: Efsane ve Gerçek

Efsane ve Gerçeğin ortak noktası, tarihin tozlu raflarına kaldıramadığı bilgi yuvası: İskenderiye Kütüphanesi.

İstanbul Ansiklopedisi Dizi İncelemesi: Kalabalığın Yalnız İnsanları

İstanbul Ansiklopedisi, büyülü İstanbul sokaklarında hem hayat bulmanın hem kaybolmanın öyküsünü anlatıyor.

Söylenti Edebiyat Editörleri Bu Ay Neler Okudu?

Söylenti Edebiyat editörleri olarak her ay neler okuduğumuzu, nelerin altını çizdiğimizi yakından incelediğimiz serimizin nisan ayı listesi ile karşınızdayız!

Yelpazeli Kadın (1918) Tablo Okuması: Gustav Klimt’in Son Eseri

Yelpazeli Kadın tablosu, zarafeti ve özgünlüğüyle hem sanat tarihine hem de Klimt'in kariyerinde büyük bir önem taşımaktadır.

Dante’nin İlahi Komedyası’nda İnsanlığın Mitolojik ve Manevi Seyahati: Kayboluşun Karanlığı ve Kurtuluşun Işığı

Dante’nin İlahi Komedyası; insanlığın ahlaki seçimlerini sorgulamasına, içsel çatışmalarını aşmasına ve evrensel sorulara yanıt bulmasına rehberlik eder.

Kırmızının Tonlarına Bürünmüş 7 Yabancı Albüm Kapağı

Temalarında kırmızı renginin ön planda olduğu ve gizli anlamlarıyla bizi farklı yolculuklara çıkaran albümleri sizler için derledik.

Editor Picks