Michel Houellebecq Tarafından Kaleme Alınan “İtaat” İthaki Yayınları’ndan Çıktı!

 

Michel Houellebecq tarafından kaleme alınan İtaat adlı eser Başak Öztürk’ün çevirisi ile İthaki Yayınları’ndan çıkarak okurlarıyla buluştu!

 

Michel Houellebecq,Fransa’nın Hint Okyanusu’ndaki adalarından biri olan Réunion’da 1956 yılında doğmuş bir Fransız yazardır. Aslında yazarın gerçek ismi Michel Thomas’dır. Yazarın babası dağcı, dağ rehberi, annesi ise anestezisttir. Ancak yazar, çocukluğunda annesi ve babası tarafından bir çocuk için olması gereken “yeterli” ilgiyi görmemiştir. Michel, 6 yaşına kadar Cezayir’de anneannesi tarafından büyütülmüş, ardından bir komünist militan olan babannesi Henriette’e teslim edilmiştir. Michel, babannesinin kızlık soyadı olan Houellebecq’i yazı hayatında kullanmış ve yazar olarak Michel Houellebecq adıyla tanınmıştır.

Michel Houellebecq, liseyi ve ziraat mühendisliği eğitimi aldığı üniversiteyi Paris’te okudu. Yirmi yaşına doğru çeşitli dergilerde yazmaya başladı. Mesleki eğitiminden farklı olarak kariyerini  Fransa Millet Meclisi’nde bilişimci olarak devam ettirdi.

Bir biyografi olan ilk kitabı H.P. Lovecraft: Contre le monde, contre la vie (H.P. Lovecraft: Dünyaya Karşı ve Hayata Karşı) 1991’de yayımlandı. 1990’ların sonundan bu yana Fran­sa’nın en tanınan ve kitapları en çok yabancı dile çevrilen ya­zarı olan Houellebecq, birçok saygın edebiyat ödülünün yanı sı­ra, Harita ve Topraklar adlı romanıyla 2010 yılında Prix Goncourt’a la­yık görüldü.  1991 yılında yazar tarafından şiir kitabı ele alındı ancak pek fazla yankı uyandırmadı. Michel Houellebecq tarafından 1991 yılından  sonraki yıllarda yayınlanan kitaplarının ana temaları varoluşçu yalnızlık, liberalizme tepki ve kişilerin mahrem hayatı oluşturmuştur.

 

Roman, genel anlamda hızlı politik değişimleri de inceliyor: İleride ne kadarını yaşayacağız? Ve bu değişim, en nihayetinde uç noktalara gidecek mi?” –TIME

Kitabın arka kapağından yola çıkarak içerik hakkında bilgi verecek olursak:

Fransa’nın önde gelen ve hem demeçleri hem de eserleriyle pek çok tartışma yaratan yazarlarından, Prix Goncourt ve Prix Novembre gibi saygıdeğer ödüllerin sahibi Michel Houellebecq’in bu yeni romanı 7 Ocak 2015 tarihinde yayımlandı. Aynı gün Charlie Hebdo mizah dergisine El-Kaide tarafından yapılan saldırıda on iki kişi hayatını kaybetti, on bir kişiyse yaralandı. Houellebecq’in romanı İtaat kimilerince İslamofobik bir provokasyon olmakla itham edildi, yazar da dönemin Fransız Başbakanı Valles tarafından bile eleştirildi.

2022 yılında Fransa’daki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Müslüman Kardeşler’in adayı Mohammed Ben Abbes galip gelir. Ülke süratle şeriat yönetimine geçerken, J. K. Huysmans uzmanı, hayata dair heyecanını kaybetmiş akademisyen François’nın da karşısına büyük bir fırsat çıkar. Bunu değerlendirip değerlendirmemekse hayatının dönüm noktası olacaktır.

Yazarın bu kitabı Libération’da “Siyasi bir masal elbette, Fransızların korkularıyla ince ince oynayan modern bir masal.” olarak yer almıştır.

Aynı zamanda eleştirmenler ve yayınevleri tarafından yapılan bir diğer eleştiri ise “İtaat kitabının kışkırtıcı yazar Michel Houellebecq’ten Avrupa’nın korkularına, inanç ve siyasetin kendisine, dünyanın kaotik geleceğine dair sivri dilli bir hiciv.” olduğu yönündedir. 

 

Elif Darıcı
Elif Darıcı
"ben seninle karşılaşacağımı bilsem başka türlü yetiştirirdim kendimi"

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Jane Eyre Hangi Şarkıları Dinlerdi?

Gelin, hep birlikte Jane'in muhtemelen profilinde herkese açık paylaşmayacağı, yalnızca kendisinin erişebileceği müzik listesine ulaşmaya çalışalım!

Epik Fantastik Türüne Giriş ve Kralkatili Güncesi Evreni

Epik fantastik türüne derinlemesine bir bakış ve Kralkatili Güncesi ekseninde modern mit yaratımının izleri...

Söylenti Sinema Şeridi: Direniş ve Özgürlük Ayı

Hayatın içinden beyaz perdeye taşınan zorluklar, yaşam mücadelesi ve daha nicesinin işlendiği film önerilerimiz.

Yerel ve Evrenselin Birlikteliği: Çağdaş Moda Tasarımlarında Anadolu İzleri

Moda dünyasında sürdürülebilirlik ve özgünlük arayışı giderek daha fazla tasarımcıyı yerel ve kültürel unsurlara bakmaya yönlendiriyor.

Met Gala 2025: Moda Dünyasında Dikkat Çeken Kültürel Tema

Met Gala 2025, kültürel teması ve "Black dandyism" vurgusuyla moda dünyasında kimlik ve stil hakkında güçlü mesajlar verdi.

Ölü Ozanlar Derneği Hangi Albümle Eşleşir?

Sistemin duvarlarını şiirle yıkan bir film ve notalarla öfkesini haykıran bir albüm: Ölü Ozanlar Derneği ve The Wall’u birlikte inceliyoruz.

Terapide Kaybolmak: “Beyaz Psikoloji”den Kültürel Uyum Arayışına

Batı merkezli terapi yaklaşımlarının kolektivist kültürlerde neden uyumsuzluk gösterdiğini "beyaz psikoloji" kavramı üzerinden inceledik.

Orta Çağ Avrupası’nda Moda, Sağlık ve Hijyen

İnsanın kendini eğitmesi, araştırması ve en önemlisi sorgulaması kadar güzel bir şeyin olmadığı dersini veren Orta Çağ Avrupası'ndan bir soru: “Siz hangi çağda yaşıyorsunuz?”

Crash (1996) Film İncelemesi: Bedenin Arzuyla Çarpışması

Cronenberg’in Crash filminde beden, arzu ve makina birleşir; kaza, hem haz hem dönüşüm alanına dönüşür. Film, gerçekliğin simülakra evrildiği bir evren çizer.

Söylenti Aylık Frekans

Mayıs ayını taçlandıracak müzik önerileriyle karşıladığımız Söylenti Frekansı sizlerle!

Editor Picks