Hikmet tanrıçası Metis, eski Yunan mitolojisinde ismi geçen önemli bir tanrıça ve Titan‘dır. Adı, bilgelik, danışma anlamına gelir. Oceanos ile Tethys‘in kızı olan Metis, Hesiodos‘un Theogonia adlı eserine göre Zeus’un eşi ve Athena‘nın annesidir.
Zeus’un Duyduğu Kehanet ve Metis’i Yutması
Zeus‘un kulağına gelen kehanete göre; erkek veya kız fark etmeksizin Metis’in doğurduğu çocuk Zeus’u deviren kişi olacaktı. Duyduğu bu kehanete oldukça şaşıran Zeus için bu olasılık onun yönetimini tehdit etmekteydi ve bu olasılığı engellemek için bir eylemde bulunması gerekiyordu. Bunun üzerine Zeus, Metis‘i yutmaya karar verdi.
Metis, ilk evlendiklerinde yanlış bilgi vererek onun insana dönüşeceğini söyleyen Zeus’un bu kurnaz aldatmacasına kandı ve Zeus, Metis’in büründüğü insan şekline girerek onu yuttu. Zeus’un karnına girmesiyle beraber onun zihnine de yerleşen Metis, burada Zeus’un bilgeliğine ve öngörüsüne erişebilir hale gelmişti. Metis, Zeus’un kişiliğindeki bilgeliği kullanarak güçlenmeye başladığında Zeus baş ağrısı çekmeye başladı.

Uzun süren baş ağrısı dönemine daha fazla katlanamayan Zeus için çözüm yolları aranmaya başlandı ve sonunda Prometheus‘un tavsiyesi üzerine Zeus’un kafasının kesilmesine karar verildi. Bu ameliyatı gerçekleştirmek için tanrı Hephaestos‘tan yardım isteyen Zeus’un kafatasının ikiye ayrılmasıyla, Zeus’un zihninde var olan Athena‘nın doğumu gerçekleşti.
Zeus’un Metis’i yutması, kendi gücünü ve hükümdarlığını koruma çabasının bir sonucudur. Metis’in bilgeliği ve öngörü yetenekleri, Zeus’a güç ve stratejik avantaj sağlar. Athena’nın doğumu ise bu olayın sonucunda gerçekleşir ve Athena, Metis’in mirası olan bilgelik ve stratejik düşünceyi temsil eder.
Metis’in Athena ile Olan Bağı
Metis‘in Athena ile bağlantısı çok önemlidir. Zeus’un kafası açıldığında, Athena zırh giyen ve silahlarla donanmış bir yetişkin olarak doğar; bu olay Athena’nın, Metis’in zekasını ve bilgeliğini miras aldığını gösterir. Athena, babasının gözdesi olur. Athena bilgeliği, stratejik düşünmeyi ve savaş becerilerini temsil eder. Ayrıca sanat, zanaat ve adalet gibi diğer alanlarda da başarılıdır.

Metis’in kızı Athena, aynı zamanda kadın gücünün bir sembolüdür ve mitolojide kadınların gücünü ve etkisini temsil eder. Metis’in Athena üzerindeki etkisi, onun bilgeliğini ve zekasını artırır. Athena’ya dair mitlerde Metis’ten sık sık bahsedildiğini görürüz çünkü Metis, Athena’nın gücünün ve bilgeliğinin kaynağı olarak görülmektedir.
Metis’in Mitolojideki Varlığı
Athena doğduktan sonra Metis’in hikayesi büyük ölçüde sona ermiştir. Zeus, Metis’i yuttuktan sonra bilgeliğini ve öngörüsünü kendi içerisinde barındırır. Athena’nın doğumuyla, Metis’in etkisi ve varlığı Athena’nın mirasında devam eder. Metis’in Zeus tarafından yutulduğundan bu yana doğrudan etkisi yoktur. Ancak Athena’nın mitolojik kimliği ve kişiliğinde Metis’in sembolik önemi ve etkisi devam etmiştir.
Metis’in hikayesi daha çok Zeus ve Athena arasındaki ilişkiye odaklanır. Athena, Metis’in entelektüel ve stratejik mirasını sürdürür ve Zeus’un bilgelik ve strateji de dahil olmak üzere bu özellikleri kullanmasına yardım eder. Metis’in bir tanrıça olarak varlığı, Athena’nın gücünü ve mitolojik önemini vurgulamak için kullanılmıştır.
Kaynakça
- Kerenyi, K. (2018). Yunan Mitolojisi: Tanrılar, İnsanlar ve Kahramanlar (O. Özügül, Çev.) İstanbul: Say Yayınları.
- Gürler, B. (2002). “Tanrıça Athena ve İkonografisi.” Anadolu Sanat, C:12[15], s:94-100. Erişim Tarihi: 21.05.2023 172473.pdf (anadolu.edu.tr) Erişim Tarihi: 21.05.2023
- Greenberg, M. (2020). “Who Was Athena’s Mother?” mythologysource. Just Who Was Athena’s Mother? Discover the Truth… (mythologysource.com) Erişim Tarihi: 21.05.2023