28 Aralık 2021 günü metaverse’deki yılbaşı partisinde kendini gösteren Grup Gündoğarken, bu kez de metaverse‘deki ilk konseriyle karışımıza çıkıyor.
Gökhan ve Burhan kardeşler, 36 senelik ilk albümleri serüveninden sonra neredeyse tüm dünyanın odağı olan sanal gerçeklikte karşımıza çıktılar. BirGün Gazetesine röportaj veren Şeşen kardeşlerin yaşadıkları deneyimi bu yazıda konuşacağız.
Metaverse’deki yılbaşı partisi
Konsere seyirciler kendi seçtikleri avatarlarıyla katıldılar fakat görünen o ki Gökhan ve Burhan kardeşleri bu durum ürkütmüş ve hatta Gökhan Şeşen şöyle demiş: ”Şimdi avatar’dan bahsettiler. Ya ben şimdi kendime zor tahammül ediyorum, avatar’ıma nasıl tahammül edeceğim? Böyle kaygılar taşıdım açıkça.”
Türkiye’de metaverse konserini veren ilk grup olmaları şu an onlar için anlamsız gibi gözükse de ileride tarihte onlardan söz edileceğinin de farkındalar.
”Burhan Şeşen: Bu bilgi şu anda bize anlamlı gelmiyor belki ama ileride Türkiye’de ilk metaverse konserini bizim vermemizi mutlaka bir şekilde tarihçiler yazacak. Bu tür teknolojinin gelişmesinin pandemiyle de ilgisi var. Hep kafayı bu yöne doğru çalıştırmaya başladılar. İzlediğiniz zaman Gökhan’ın ürktüğü, benim hayretler içerisinde kaldığım bir şey çıktı ortaya. Bir sürü insan ama canlı değil. Dinliyorlar, dans ediyorlar…”
Grup Gündoğarken Metaverse konseri
Pandemide birçok sanatçı çevrimiçi bir şekilde konser verdi ama uzun yıllardır alışagelmiş konserlerden farklı olduğu için hemen hemen her sanatçı çevrimiçi konser deneyiminin biraz tatsız olduğuna değinmişti. Pandemiyle birlikte çevrimiçi konferanslar, etkinlikler, toplantılar hayatımıza girdiği için artık bu duruma alışmamız gerektiğinin hepimiz farkındayız ve Grup Gündoğarken üyeleri de bu duruma yorum yapmış.
”Gökhan Şeşen: Pandemide de biz seyircisiz, online konser verdik. O boşluk da ürkütücüydü. Zamanla buna alışacağız büyük bir ihtimalle.
Burhan Şeşen: Ama seyircisiz olduğu zaman her şeyde bir tatsızlık oluyor. Dünyanın en iyi maçını, en iyi konserini de izlesen seyirci olmadığı zaman sanki kandırılmış gibi tuhaf bir duyguya kapılıyorsun. Özellikle bizim gibi yıllardır seyirciyle birebir iletişimde olan gruplar için çok çok zor bir şey.
Gökhan Şeşen: Metaverse’de biz yani biz gidiyoruz seyircinin ayağına. Yurt dışındaki herhangi bir konsere biz de dâhil olabiliriz.”
Bu teknolojik gelişmeler ve hayatın dijital hayata doğru evrilmesi yadsınamaz bir gerçek. Birçok sektörü etkilediği için müzik sektöründe de değişikliklere sebep olacaktır.
”Burhan Şeşen: Dijitale geçmek yıllardır konuştuğumuz bir şey. Teknoloji insana hizmet etmeli, insan teknolojiye değil. Birçok alanda faydalı olabilir. Ama teknolojinin esiri olmamak lazım. Bir konseri canlı gidip izlemekle, dijital platformda izlemek aynı şey değil. Futbol maçları veya spor karşılaşmalarında da öyle. Ama dünya da bu yöne doğru gidiyor. Bunun da önüne geçme şansı da yok. Buna sadece sanatsal olarak bakmamak lazım. Tekstilden ticarete kadar, birçok ürünle ilgili bu olacak. Artık insanlara ulaşma yolu tabii çok değişti. Eskiden kasetler, CD’ler vardı.
Gökhan Şeşen: Biz radyonun içinde insan var zannediyorduk ilk dinlediğimizde. Oradan buralara geldik.
Burhan Şeşen: Bunu her yerde söyleme.
Gökhan Şeşen: Gururla söylüyorum.”
Son olarak metaverse evreni hakkında hepimizin gün geçtikçe öğreneceği çok şey var ve Gökhan Şeşen de bu konudan yakınmış.
”Gökhan Şeşen: Son olarak şunu söylemek istiyorum. Bilen varsa lütfen bize metaverse’ü anlatsın!”
Nedir Bu Metaverse?
Metaverse, sanal ve bilim kurgunun birleştiği, insanların farklı cihazlar arasında hareket ettiği ve iletişim kurduğu bir ortam olarak hayatımıza girdi. Metaverse ilk kez Neal Stephenson‘ın 1992 yılında yayımladığı bilimkurgu romanında ortaya çıkmıştır. Metaverse kurgulanmış bir dünyayı temsil etmektedir.
Son zamanlarda ABD’li sanal emlak şirketi Metaverse Group, Çin Seddi, Cental Park ve Eyfel kulesi gibi tarihi yapıları ve bölgeleri de satışa çıkarmaya başladı. Günümüzde Metaverse’e olan ilgi kat kat büyümekte ve birçok şirketin de odak noktasında.
KAYNAKÇA
BirGün, ”Plaklardan metaverse’e”, 09.02.2022.
TRHABER, ”Yılbaşına yalnız gireceklere Metaverse müjdesi! Dünyada ilk ve tek olacak”, 17.12.2021.
Sözcü, ” Metaverse nedir? Metaverse arsa alanların sayısı artıyor”, 01 Şubat 2022.