Mert Demir: Türkçe Alternatif Müziğin Aranan Taze Kanı Bulundu

Editör:
Damla Satıroğlu

Müziğinde elektronik, alternatif pop ve etnik tarzları harmanlayarak kendi sound’unu yaratan, son zamanların en sık duyduğumuz ismi Mert Demir’i daha yakından tanıyalım.

Röportaj #7 Mert Demir
Mert Demir. Görsel: altmuzik.com

Mert Demir Kimdir?

Mert Demir, 26 Ocak 1994 İstanbul Beyoğlu doğumlu; R&B, bedroom pop ve son olarak arabesk türlerini müziğinde bir araya getiren, şarkıcı ve söz yazarıdır. Müzik yolculuğu Demir için, 14-15 yaşlarında lisedeki müzik yarışmasında gitar çalan birinin aranmasıyla başlıyor. Gitar çalmayı henüz bilmeyen Mert Demir, annesinin aldığı gitar ile çalmaya başlıyor ve bir daha bırakmıyor. Müzikseverlerin Mert Demir ile tanışması ise 2013 yılında bir ses yarışması ile gerçekleşti. Yarışmaya katılmasını, hayatının en kritik döneminde aldığı ani bir karar olarak yorumluyor. Lise son sınıfta yurt dışına gidip müzik eğitimi almayı planlarken, henüz 18 yaşındayken ses yarışmasına çağırılıp burada finale kadar kalmayı başarıyor. Yurt dışı eğitimini erteleyip yarışmaya katılması, müzik kariyeri için çeşitli bağlantılara ulaşmasını sağladı. Yarışmada tanıştığı Athena‘nın menajeri Seçil Atan aracılığıyla, o zamanlar yeni kurulmakta olan FadeOut Studio‘da çalışmaya başladığında yarışmada daha ikinci performansını bile sergilememişti. Kendini, performanslarını geliştirmek için hemen hemen her gününü FadeOut’ta geçirmeye başladığını anlatıyor Mert Demir. 2016 yılında, burada kaydettiği Beyaz Giyme cover’ı ile dikkatleri üzerine çekmeyi başardı.

“Kendi müziğimle var olmak istiyorum”

Mert Demir‘in kendi sesinden şarkılarını dinlemeden önce, 2016 yılında güçlü kaleminin yankılarını duymaya başladık. Anıl Durmuş‘un “Unutamadım Adını” adlı şarkısının sözü ve müziği Mert Demir‘e ait. Demir ile profesyonel anlamda ilk tanışmamız, 2017 yılında çıkış yaptığı teklisi “Uyan” ile oldu. Müzik dünyasındaki olmak istediği yeri, “sadece kendi yaptığım müziğimle var olmak” olarak tanımlıyor.

“Azıcık tanısalar ucundan

Vazgeçemezler gözünden, kaşından”

Bak Kollarım Burada

2019 yılında ilk albümünün ön hazırlığı olan “Karakış” isimli teklisini yayımladı. Aynı yıl yapımcılığını kendi üstlendiği ilk albümü, Bak Kollarım Buradayı müzikseverlerle buluşturdu. Albümdeki sözü ve müziği kendisine ait sekiz parçanın haricinde, FadeOut’ta kaydettiği türkü cover’larına da yer verdi.

İlk albümünün hemen ardından aynı yılın son çeyreğinde “Benden Kimseye Hayır Yok” ve “SNKK” adlı parçalarını yayımladı.

“Dört bir yanım dert, keder

Üzerine bir de sen yeter”

2020 yılına geldiğimizde ,se yayımlanacak olan ikinci albümünden ilk teklisi Gittileri Epic Istanbul etiketiyle müzikseverlerin beğenisine sundu. 2019 yılında yayımladığı ilk albümünde daha çok elektronik, alternatif pop ve etnik tarzları harmanlayan sanatçı, Gittiler ile yeni albümü hakkında, hem müziğinin hem de hikayelerinin farklı olacağı sinyallerini verdi.

KİMİM LAN BEN?

İkinci albümü olan “KİMİM LAN BEN?”i üç ayrı bölüm olarak yayımlayan Mert Demir; albümde elektronik altyapılarla birlikte R&B, bedroom pop ve arabesk tarzlarını harmanlayarak dinleyicilerine kendine has sound tarzını sundu.

Takvimler Nisan 2021’i gösterdiğinde Sony Music Türkiye etiketiyle aynı albümü 21 şarkılık bir uzunçalarda topladı. Aynı isimli albümün bu üçüncü çalışmasında yaptığı müziğin sürekli bir değişim ve gelişim içerisinde olduğu görülür. “Rihanna”, “Beethoven’a Selam” isimli parçalarında ise birçok türü aynı anda selamlayışına şahit oluyoruz.

“360 Derece Bir Albüm”

Mert Demir son albümünü, 360 derece bir albüm olarak tanımlıyor. Günün her saatinde dinlenebilecek ve her duyguya parmak basabilecek çeşitlilikte olduğunu niteliyor.

Mert Demir, sözü ve müziği kendisine ait olan teklileri ve albümleri yanı sıra, çeşitli sanatçılarla yaptığı ortak çalışmalarıyla da son dönemin çok konuşulan şarkıcıları arasında yer alıyor. Yaklaşık bir senedir dinlediğimiz düetler serisi 2021 yılında Melike Şahin ile başlamıştı. İkilinin iş birliğinden ortaya çıkan “Pusulam Rüzgar”, YouTube’ta 10 milyon görüntülenmeyi aşmış durumda. 2022 yılında ise Büyük Ev Ablukada grubundan da tanıdığımız, müzisyen Bartu Küçükçağlayan‘ın sahne adı olarak kullandığı “Canavar Banavar” adıyla “Unutma Beni/Unut Gitsin” single çalışmasını müzikseverlerin beğenisine sundu. Son olarak geçtiğimiz günlerde yayımladığı, Mabel Matiz ile ortak çalışması olan “Antidepresan” YouTube’ta 3 milyon görüntülenmeye yaklaştı.

“En yakın dostum şişelerin dibi,

Onların da bi’ sonu var, tıpkı senin gibi”


Kaynak:

“Mert Demir”. babylon.com.tr. Erişim: 20.11.2022

“Röportaj #7 Mert Demir”. altmuzik.com. Erişim: 20.11.2022

“Sadece kendini arıyor: Mert Demir”. bantmag.com. Erişim: 21.11.2022

“Mert Demir’den yeni şarkı GİTTİLER”. besiktas.com.tr. Erişim: 21.11.2022

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Jane Eyre Hangi Şarkıları Dinlerdi?

Gelin, hep birlikte Jane'in muhtemelen profilinde herkese açık paylaşmayacağı, yalnızca kendisinin erişebileceği müzik listesine ulaşmaya çalışalım!

Epik Fantastik Türüne Giriş ve Kralkatili Güncesi Evreni

Epik fantastik türüne derinlemesine bir bakış ve Kralkatili Güncesi ekseninde modern mit yaratımının izleri...

Söylenti Sinema Şeridi: Direniş ve Özgürlük Ayı

Hayatın içinden beyaz perdeye taşınan zorluklar, yaşam mücadelesi ve daha nicesinin işlendiği film önerilerimiz.

Yerel ve Evrenselin Birlikteliği: Çağdaş Moda Tasarımlarında Anadolu İzleri

Moda dünyasında sürdürülebilirlik ve özgünlük arayışı giderek daha fazla tasarımcıyı yerel ve kültürel unsurlara bakmaya yönlendiriyor.

Met Gala 2025: Moda Dünyasında Dikkat Çeken Kültürel Tema

Met Gala 2025, kültürel teması ve "Black dandyism" vurgusuyla moda dünyasında kimlik ve stil hakkında güçlü mesajlar verdi.

Ölü Ozanlar Derneği Hangi Albümle Eşleşir?

Sistemin duvarlarını şiirle yıkan bir film ve notalarla öfkesini haykıran bir albüm: Ölü Ozanlar Derneği ve The Wall’u birlikte inceliyoruz.

Terapide Kaybolmak: “Beyaz Psikoloji”den Kültürel Uyum Arayışına

Batı merkezli terapi yaklaşımlarının kolektivist kültürlerde neden uyumsuzluk gösterdiğini "beyaz psikoloji" kavramı üzerinden inceledik.

Orta Çağ Avrupası’nda Moda, Sağlık ve Hijyen

İnsanın kendini eğitmesi, araştırması ve en önemlisi sorgulaması kadar güzel bir şeyin olmadığı dersini veren Orta Çağ Avrupası'ndan bir soru: “Siz hangi çağda yaşıyorsunuz?”

Crash (1996) Film İncelemesi: Bedenin Arzuyla Çarpışması

Cronenberg’in Crash filminde beden, arzu ve makina birleşir; kaza, hem haz hem dönüşüm alanına dönüşür. Film, gerçekliğin simülakra evrildiği bir evren çizer.

Söylenti Aylık Frekans

Mayıs ayını taçlandıracak müzik önerileriyle karşıladığımız Söylenti Frekansı sizlerle!

Editor Picks