Big5 Türkiye yarışmasının kazananlarıyla Hypers Music tarafından oluşturulan Manifest grubu 2025 yılının en dikkat çeken oluşumlarından biri oldu. Mina Solak, Sueda Uluca, Esin Bahat, Zeynep Sude Oktay, Lidya Pınar ve Hilal Yelekçi’nin üyeleri olduğu grup ilk albümleri manifestival‘i Haziran ayında çıkardı. Ağırlıklı olarak elektronik pop türünde müzik yapan grup özellikle grup üyelerinin dansçı kişilikleriyle birlikte hareketli dans şovları ve müziği bir arada kullanıyor. Türkiye’de belki de Hepsi grubundan sonra ilk kez bu kadar büyük çapta bir fan kitlesi oluşturan Manifest’in ilk albümü manifestival‘i gelin birlikte inceleyelim.
manifestival

13 Haziran’da müzik platformlarındaki yerini alan manifestival albümü hem şarkıları hem de video klipleriyle büyük sükse yarattı. Bunun en büyük sebebinin grubun çeşitlilik konusunda başarılı olması olduğunu düşünüyorum. Hem şarkılarda hem de dans koreografilerinde üyelerin görevleri net bir şekilde belli gibi görünüyor. Bu da dengeyi sağlıyor. Grup üyeleri şarkıcı kimliklerinin yanında dansçı kimlikleriyle öne çıkıyor. Zaten grubu farklı kılan da bu. Şarkılardaki ritimlerin hareketliliği ve dans şovlarının uyumu grubu emsal müzik yapan grup ya da kişilere göre farklı bir noktaya koyuyor. Grubun koreografları olan Berke Taşdelen, Gülşah Alan ve Ayşegül Aşcı bu konuda çok büyük pay sahibi olan isimler. Gruba yönelik şu zamana kadar yapılmış en büyük eleştiri vokal performansları. Özellikle ilk turnelerindeki sahne şovları beğenilse de playback yöntemiyle şarkıların söylenmesi ya da detone olduklarına dair yorumlar grubun üzerinde bu anlamda bir algı olmasına da sebep olmaya başladı. Ben bu konuda acele edildiğini ve grubun zaman içerisinde her anlamda gelişebileceğini düşünüyorum. Ekip üyelerinin hala çok genç olduğu ve profesyonel bir müzik eğitimine sahip olmadıkları atlanmaması gereken bir konu.

Bunların yanında albüme geldiğimizde böyle bir probleme rastlamak pek mümkün değil. Tabi ki ilgilenilen müzik türüne de bağlı olarak albümün gayet iyi olduğunu düşünüyorum. Türden hoşlananlar için albümdeki şarkılar çeşitlilik konusunda yeterince tatmin edici. R&B tınıları olan şarkılar da mevcut, alternatif müziğe göz kırpanlar da. Şarkıların ortak özellikleri aranjmanlarındaki benzerlik. Buradaki benzerlik genel olarak grubun şarkılardaki vuruş hızlarına dayalı olan danslarına uygunluğundan ileri geliyor. 11 şarkıdan oluşan albümde şarkılar kendi içinde de kümelenmiş gibi. Özellikle dans videoları yayınlanmış olanlar, ana akım pop’una yakın olanlar, alternatif müziğe yakın olanlar şeklinde albümde ayrıma gidebiliriz. Bu da albümü baştan sonra dinlediğimizde tekrar eden bir duyguyu değil farklılık hissini oluşturuyor.

Albüme dair yapılabilecek en olumsuz eleştirinin şarkı sözleri olduğunu düşünüyorum. Şarkılar aşk ilişkilerine dair benzer şeyleri söylemekten pek öteye gidemiyor. Bu durum grupla ilgili tek tip bir görüntü oluşmasına sebep olabilir. Ancak biliyoruz ki şarkılar grup üyelerinin yazımında yer almadığı şekilde oluşturulmuş. Bu konu hakkında grup üyelerinden Zeynep Sude Oktay, ilerleyen albümlerde kendi yazdıkları şarkıları da söylemek istediklerini dile getiriyor. Bunun yanında şarkılarda rap verse’lerini en çok seslendiren kişi olan Zeynep Sude Oktay, piyasadaki cinsiyetçi sözler içeren rap şarkıları gibi kadınları aşağılayan parçalar yapmak istemediklerini hatta bu şarkıları önemsemediklerini dile getirdi. Bu açıklama da gösteriyor ki grup şarkıcı kimliklerini ileriye taşımak istiyor. Bu anlamda çıkışını güçlü bir şekilde yapan Manifest grubunun yapacağı sıradaki işler merak uyandırıyor.
Manifest ve Snap
Albümün net bir şekilde yüzü olan iki şarkı Manifest ve Snap. Dans video’larıyla da ön plana çıkan iki şarkı grubun yaptığı müzik ve dansçı kimliklerine en uygun iki şarkı. Şarkıların hızlı ritimleri, kolay ezberlenmeleri ve özellikle grubun senkronize dans yetenekleriyle birlikte bu iki şarkı yeterince harekete geçirici bir özelliğe sahip. Özellikle bu iki şarkının harekete geçiriciliği ile birlikte ritmin, sözleri yüksek süratle kovaladığını görüyoruz. Snap şarkısının nakaratında da albümün bu genel havasına dair bir ipucu bulmak mümkün. Sanki şarkının sözleri kaçarken ritmi onu kovalama niyetinde gibi hissettiriyor. Başarılı koreografilerle birlikte yapılan danslar bu hisse ayak uyduruyor.
KTS ve Zehir
Özellikle müzik altyapıları olarak en başarılı bulduğum iki şarkı KTS ve Zehir oldu. Nakaratında yer alan ‘kalbimin tek sahibi’ ifadesinin baş harfleriyle ismini alan KTS şarkısı albümün dikkat çeken parçalarından biri. KTS, özellikle albümdeki en çeşitli dinamiğe sahip şarkı olmasıyla ön plana çıkıyor. Bunun yanında vokal tercihlerinin doğruluğuyla birlikte başarılı bir iş olmuş. Zehir şarkısı ise kamuoyundaki geri dönüşlere baktığımda müziğiyle albümün en beğenilen şarkısı oldu diyebilirim. Bunda elbette Motive‘yle yaptığı işlerdeki başarısıyla adından söz ettiren beatmaker Pango‘nun şarkıda imzası olması büyük önem taşıyor.
Zamansızdık ve Yaşanacaksa
Albümün belki de her yerde duymaya alışacağımız iki şarkısı Zamansızdık ve Yaşanacaksa. Özellikle sahillerde, radyolarda sıklıkla duymamızın muhtemel olduğu iki şarkı ana akım pop şarkılarına uygun şekilde hazırlanmış. Aynı zamanda grup üyelerinin vokal becerilerine daha çok alan açmasıyla da şarkılar anlamını büyütüyor. Zamansızdık parçası grup ilk kurulduğunda çıkışını yaptığı şarkıyken Yaşanacaksa ise 1995 yılında Çıtır Kızlar grubunun çıkarmış olduğu bir parça. Manifest’in versiyonunda nakaratlar aynı kalmış ama şarkının kalan kısımlarına yeni sözler eklenmiş. Albüme bu tarzda nostaljik bir ekleme yapılmasıyla birlikte geçmişten geleceğe iki grubun arasında bir köprü oluşmuş oluyor.
Türkiye’de uzun zaman sonra böylesine sükse yapan bir grubun varlığı önemli bir boşluğu dolduruyor. Tabi ki grubun yapımcılığını üstlenen Tolga Akış‘ın bu konuda payı büyük ve Akış, yeni grupların olacağına dair açıklamalarda da bulundu. Ülke çapında tanıtımı çok iyi yapılarak büyük bir hayran kitlesi edinen grubun uluslararası boyutta da Türkiye’yi temsilen bir etkisi olacak mı göreceğiz. Ancak eğer böyle bir hedef varsa global olarak günümüz müziğine uygunluğuyla manifestival albümünün başarılı olacağını öngörmek zor olmasa gerek.
Kaynakça:
-
“Türkiye’nin Kız Grubu Manifest’ten Rekor Albüm: “Manifestival” Listeleri Salladı!”. Fısıltı Haberleri. 16 Haziaran 2025. Web
-
“Hepimiz ‘Manifest’lendik”. Hürriyet. 8 Haziran 2025. Web
- Öne çıkan görsel: Instagram