Malt Sevenlerin Listesine Eklemesi Gereken 5 Sanatçı

Editör:
Gizem Yürük

Kendilerine özgü tarzları, içtenlikle yazılan şarkı sözleri ve samimi duruşlarıyla Türk Rock camiasına başka bir soluk getiren Malt, Cenk Durmazel‘in solist koltuğuna oturduğu bir grup olarak 2006 yılında toplanmıştır. “Kendi Adını Taşıyan İlk Albüm” adlı albümlerinden yayınlanan singleları kısa sürede rock müzik sevenlerin favorileri arasına yerleşmiştir. Özellikle; Deprem, Aşkın Gözü ve Gol şarkıları dinleyenlerin favorisi haline gelmiştir. Albümde yer alan şarkıların söz yazarlığı tamamen Cenk Durmazel’e aittir. Onun güçlü hikaye anlatıcılığı, gözlem yeteneği ve bakış açısının yansıdığı şarkılar samimi bir düzleme oldukça sağlam oturur, dinleyenin şarkıları içselleştirebilmesi için alan yaratır. Grubun temelini oluşturan ironi, melankoli ve eleştiri, Cenk Durmazel’in kaleminde hayat bulmuş; grup üyelerinin ortak çalışmasıyla bestelenmiş ve kimlik kazanmıştır.

Malt’ın melodisinde ve sözlerinde yer alan bu başkaldırıyı seviyorsanız, duygusal yoğunluğun, rock tınılarının bir araya geldiği benzer sanatçılara da göz atmak isteyebilirsiniz. Hazırsanız, sizi şarkıları dinlemeye ve rock dünyasına adım atmaya bekliyoruz!

1. Kurban

Kurban Odatv

Malt, 2016 yılında twitter aracılığıyla dağıldıklarını açıklamış ancak 2022 yılında benzer bir şekilde geri döndükleri haberini dinleyicileriyle paylaşmıştır. Ancak gruba yenilikler katılmış, “Kurban” grubundan tanıdığımız Burak Gürpınar kadroya dahil olmuştur. Bu sebeple benzer tarzları bir araya getiriyorken Kurban’dan bahsetmemek olmazdı.

Her iki grupta da aşina olduğumuz sert rock altyapısı, enerjik konumları ve temaların yoğunluğu onları bir araya getiren önemli faktörlerdir. Burak Gürpınar’ın gruba dahil olması Malt’a yalnızca yeni bir soluk getirmekle kalmamış, aynı zamanda Kurban’da var olan kimliğin de Malt’a taşınmasında önemli bir rol oynamıştır. Müziklerinin sahip olduğu ortak miras bu sayede hem nostaljik hem de yenilikçi bir noktada konumlanmıştır.

Eğer Malt’ın Deprem şarkısını severek dinliyorsanız Kurban – Nafile‘yi dinlemeniz şiddetle önerilir. Duygu yoğunluğu ve melankolinin harmanlandığı bu iki şarkının dinleyicide benzer hisleri uyandırması pek mümkündür.

“Dedim “Bu yaz benimle çıkar mısın tatile,Seni ilk gördüğüm o sıcak, kumlu sahile?”Dedi “Bunlar karın doyurmuyor, güle güle”Aşkından yatağa düşüp gebersem de nafile”

2. Sakin

sakin Başkent Gazetesi

Sakin’in, şarkılarındaki atmosferi yoğunlukla duygusal ve melankolik bir yapıyla karşımıza çıkarması; bu duyguyu yavaş bir başlangıçla işleyip sonrasında rock sound’ıyla birleştirmesiyle kendine sektörde özel bir yer edinmiştir. Edepsiz Komedya, Denek Hayatım ve Yağmur Güncesi grubun en çok bilinen ve dinlenen şarkıları arasındadır.

Barış Bıçakçı’nın “Bizim Büyük Çaresizliğimiz” kitabından uyarlanan filmin müziklerini de büyük bir başarıyla hazırlamışlardır. Grubun genel olarak şarkı sözlerinde işlediği yoğun temalar burada da göze çarpmaktadır.

“Neden konuşmadın benimle?
Neden gitmedin vakitlice?
Neden durdun öylece?” 

3. Deniz Tekin

Deniz Tekin Artı Gerçek

Her ne kadar müzik türleri birebir aynı olmasa da, eserlerindeki minimalist yaklaşımları, sözlerin derinliği, işledikleri temalar ve atmosferleri bu iki ismi ortak bir paydada buluşturmaktadır. Benzer temaları daha sakin, daha yumuşak ve akustik tınılarla dinlemek isteyenler için Deniz Tekin dinlemek güzel bir alternatif olabilir.

“Hep de ben eksildim en sonundaHep yalnız kaldım beni hiç sevmediler
Şimdi bana sor bi’ daha gelir miyim?” 

4. Bleachers

bleachers peoplecom
Alternatif rock ve indie tarzlarını sevenler için bir başka seçenek de Bleachers olabilir. Rock altyapısını indie melodilerle birleştiren grup, Jack Antonoff‘un söz yazarlığı ve prodüksiyon anlamındaki bilgi birikimine dayanarak kendine sektörde önemli bir yer edinmeyi başarmıştır. Nostalji ve modernliği birleştirirken, ele aldığı konuları oldukça sade ama yoğun bir şekilde dinleyiciye hissettirmektedir.

“Oh, golden boy, don’t act like you were kind
(Ah, altın çocuk, nazikmişsin gibi davranma)
You were mine, but you were awful every time
(Sen benimdin ama her seferinde berbattın.)”

5. Ari Barokas

Ari Barokas karnavalcom
Duman grubunun bas gitaristi olarak tanıdığımız Ari Barokas solo kariyerinde de adından sıkça söz ettirmiştir. Türk rock müziğinin incelikli ve derinlikli bir yerde konumlanması açısından katkılarını göz ardı edilemeyeceği söylenebilir. Şarkılarındaki lirikal yoğunluk tıpkı Malt’ın şarkılarındaki gibi yalnızca estetik bir zevk uyandırmak amacıyla değil dinleyiciyi düşündürmeye de yöneltecek bir noktadan karşımıza çıkar. Rock müziğin çeşitli konumlarında yer alan bu iki isim benzer dinleyici kitlelerine sahiptir.

“Adab-ı muaşeret
Adem-i merkeziyet
Yine de muhalefetse illa da
Dilini kesiverirler bir anda” 

Kaynakça:

  • Söylenti Radarında Bu Hafta: Malt, Web, erişim: 26.01.2025
Derya Gülcan
Derya Gülcan
splendidly selfish, charmingly helpless excellent fun til you get to know her

2 YORUM

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Morlara Bürünmüş 8 Albüm Kapağı Tasarımı

Mor renginin hâkim olduğu 8 albüm kapağını inceliyoruz.

You Final Sezonu İncelemesi: İyilerin Kazandığı Dünyada Mutlu Bir Son

You, final sezonuyla izleyicilerine veda ederken Joe Goldberg'in hikâyesi sona eriyor.

Nickel Boys Film İncelemesi: Deneysel Sinema ve Tarihin Birleşimi

2025 Oscar Ödülleri'nde ilgi gören Nickel Boys, iki siyahi gencin bir reform okulunda yaşadıklarına odaklanıyor.

Orhan Kemal – Nâzım Hikmet’le 3,5 Yıl | 22 Alıntı

Türk edebiyatının iki büyük ustası Nâzım Hikmet ve Orhan Kemal'in Bursa Cezaevi'nde koğuş arkadaşlığı yaptıkları yıllara ve sonraki mektuplaşmalarına değinen Nâzım Hikmet'le 3,5 Yıl kitabı, Kemal'in kalemiyle çok içten ve etkileyici bir üslupla okurun karşısına çıkıyor.

İskenderiye Kütüphanesi: Efsane ve Gerçek

Efsane ve Gerçeğin ortak noktası, tarihin tozlu raflarına kaldıramadığı bilgi yuvası: İskenderiye Kütüphanesi.

İstanbul Ansiklopedisi Dizi İncelemesi: Kalabalığın Yalnız İnsanları

İstanbul Ansiklopedisi, büyülü İstanbul sokaklarında hem hayat bulmanın hem kaybolmanın öyküsünü anlatıyor.

Söylenti Edebiyat Editörleri Bu Ay Neler Okudu?

Söylenti Edebiyat editörleri olarak her ay neler okuduğumuzu, nelerin altını çizdiğimizi yakından incelediğimiz serimizin nisan ayı listesi ile karşınızdayız!

Yelpazeli Kadın (1918) Tablo Okuması: Gustav Klimt’in Son Eseri

Yelpazeli Kadın tablosu, zarafeti ve özgünlüğüyle hem sanat tarihine hem de Klimt'in kariyerinde büyük bir önem taşımaktadır.

Dante’nin İlahi Komedyası’nda İnsanlığın Mitolojik ve Manevi Seyahati: Kayboluşun Karanlığı ve Kurtuluşun Işığı

Dante’nin İlahi Komedyası; insanlığın ahlaki seçimlerini sorgulamasına, içsel çatışmalarını aşmasına ve evrensel sorulara yanıt bulmasına rehberlik eder.

Kırmızının Tonlarına Bürünmüş 7 Yabancı Albüm Kapağı

Temalarında kırmızı renginin ön planda olduğu ve gizli anlamlarıyla bizi farklı yolculuklara çıkaran albümleri sizler için derledik.

Editor Picks