Magnum Fotoğrafçıları: Marilyn Silverstone Bir Foto Muhabir ve Budist Rahibe

Editör:
Rümeysa Yıldız

Magnum Photo’s bünyesinde birçok farklı sanatçıyı barındırmakta ama hayatı ve fotoğraflarıyla belki de en ilginç sanatçılarından biri Marilyn Silverstone. Foto muhabirlikle yükselen ve Magnum Photo’s ile anlaşmalı 5 kadın fotoğrafçıdan biri olup son günlerini Nepal’de Budist bir rahibe olarak geçirmeyi tercih eden bu özel kadının hayatına sizler için bir bakış.

İlk Yılları Ve Foto Muhabirlik

Marilyn Silverstone by videogren

Marilyn Rita Silverstone (9 Mart 1929 – 28 Eylül 1999), Murray ve Dorothy Silverstone’un en büyük kızı olarak Londra’da doğdu. Polonyalı göçmenlerin Amerika’ya göç etmiş oğlu olan babası, sırasıyla United Artists ve 20th-Century Fox’un genel müdürü ve uluslararası başkanı oldu ve Londra’da Charlie Chaplin ve diğer ilk film yıldızlarıyla çalıştı. Aile, Avrupa’da İkinci Dünya Savaşı‘nın patlak vermesinden hemen önce Amerika’ya döndü. Silverstone, New York, Scarsdale’de büyüdü. Wellesley College’dan mezun olduktan sonra, 1950’lerin başında Art News, Industrial Design ve Interiors dergilerinde yardımcı editör oldu. Sanatçı sonraları belgesel sanat filmleri çekmek için İtalya’ya taşındı. Ayrıca, Akademi ödüllü ressamlar üzerine yapılan bir dizi filmde yardımcı prodüktör ve tarih araştırmacısı olarak çalıştı.

Marilyn Silverstone, 1955’te tam zamanlı çalışan bir foto muhabiri oldu, seyahat etti ve kamerasının onu Avrupa, Afrika, Orta Doğu, Orta Amerika ve Sovyetler Birliği’ne bulmaya yöneltmesiyle çeşitli anları yakaladı. Bu yıllarda New York’ta the Nancy Palmer Agency’de işleri yayımlandı. 1956’da Ravi Shankar’ı fotoğraflamak için bir görevle Hindistan’a gitti. 1959’da alt kıtaya geri döndü; kısa bir yolculuk olarak planlanan şey, hayatının geri kalanında sürecek olan Hindistan hayranlığının başlangıcı oldu.

Hindistan Hikayesi

1959'da Siliguri'ye gelen Dalai Lama'yı karşılamaya gelen kalabalık, orada bulunan Dalai Lama'nın kendisi elinde bir demet çiçek tutar şekilde
15 Haziran 1959da Siliguriye gelen Dalai Lamanın karşılanması by Marilyn Silverstone Wikipedia

1956’da Ravi Shankar‘ı fotoğraflamak için bir görevle Hindistan’a gitti. 1959’da alt kıtaya geri döndü; kısa bir yolculuk olarak planlanan şey, hayatının geri kalanında sürecek olan Hindistan hayranlığının başlangıcı oldu.

Çin’in Tibet’i işgalinden kaçan Dalai Lama‘nın Hindistan’a varışına dair fotoğrafları Life dergisinin başyazısı oldu. Bu dönemde gazeteci Frank Moraes ile tanıştı ve aşık oldu. Moraes o zamanlar The Indian Express‘in editörüydü. Çift, 1973’e kadar Yeni Delhi’de birlikte yaşadı ve politikacılar, gazeteciler, entelektüeller ve diplomatlarla Hindistan’ın üst tabakasıyla yakın ilişkilerdeydiler. Moraes’in bazı haberlerinin Başbakan İndira Gandhi‘yi hoşnut etmemesiyle Londra’ya dönüş kararı aldılar. Hindistan’da bulunduğu süre içindeyse “Bala: Child of India” ve “Gurkhas and Ghosts” kitaplarını yayımladı.

Yıllar geçtikçe, Silverstone’un bir fotoğrafçı olarak ünü büyüdü. 1967’de çalışmalarını İran, İsrail, Hindistan, Sikkim, Bhutan, Nepal ve Japonya’dan dünyaya dağıtması için Magnum’a katılma teklif aldı ki o zamanın Magnum’daki yalnızca beş kadın üyesinden biriydi. Silverstone’un Magnum için yaptığı çalışmalar; Hindistan alt kıtasına ilişkin savaşlardan kültürel yaşama, yoksulluktan saray yaşamına kadar uzanıyordu hatta Albert Schweitzer’den İran Şahı’nın taç giyme törenine kadar uzanan bir derleme oluşturmuştu. Magnum dışında da fotoğrafları Newsweek, Life, Look, Vogue ve National Geographic gibi dergilerde yayımlandı. 1971’de, fotoğraflarından yapılan “Kashmir in Winter” filmi ile Londra Film Festivali’nde birincilik ödülü aldı.

Budizm ile Tanışması ve Rahibeliğe Giden Yol

Maharaja'nın oğlunun düğünü. Zenana'da (Şehir Sarayı'nın kadınlar bölümü), Jaipur Maharani'si (pembe), damadın kız kardeşi, Baria Maharani'si ve diğer kadınlar resmi nikah törenini bekliyor.
Maharajanın oğlunun düğünü Jaipur Rajasthan Hindistan 1966 © Marilyn Silverstone | Magnum Photo

1960’ların sonunda, Marilyn Silverstone’un bir projesi için tanıştığı Tibet’li Budist Lama Khanpo Rinpoche’de tedavi amacıyla aynı dönemde Londra’daydı. Evlerine misafir oldu. Bu noktada, Silverstone onunla Budizm çalışmak için Tibetçe öğrenmeye karar verdi. Moraes’in 1974’teki ölümünden sonra Silverstone, Londra’yı terk edip Nepal’deki ücra bir manastıra giden başka bir ünlü din adamı olan Khentse Rinpoche’nin maiyetine katılmaya karar verdi. Tüm bunlardan önceyse Çocukluğunda kabakulak hastalığından yatarken okuduğu Fosco Maraini’nin “Secret Tibet” kitabının bu yolculuğunun bilinçaltında uzun süredir taşıdığını fark etmediği bir anahtarı olduğunu söyler.  1977’de fotoğrafçılığından tamamen vazgeçip Budist bir rahibe olarak yemin etti. 131 keşiş için inşa edilecek manastıra para toplama görevini üstlendi. 16-19 yaşlarında Tibet’te tutsak olmuş, işkenceden kaçan sığınmacılara da barınacak ev yapılmasına yardım etti. 1987’de Hong Kong’da düzenlenen bir törenle Ngawang Chodron adını alıp resmi olarak rahibeliği ilan edildi. İleriki yıllarda ise sağlığı bozulmasının ardından kanser teşhisi konuldu. Tedavi için Amerika’yı düşündü ancak o, sevgiyi ve bakımını üstlendiği insanların yanında, Nepal’de ölmek istedi. 28 Eylül 1999’da Kathmandu yakınlarındaki bir manastırda 70 yaşında da hayata veda etti.

Pemayangtse, aynı zamanda kraliyet rahipleri olup, Sikkim Yeni Yılı sırasında Black Hat tarafından gerçekleştirilen törenlerle birlikte dualar okuyorlar.
Pemayangtse Gangtok Sikkim Hindistan Aralık 1963 © Marilyn Silverstone | Magnum Photos

Belki de Silverstone’un bu kadar başarılı bir fotoğrafçı olmasının en temel nedeni pozisyonunun potansiyel olarak sağladığı röntgencilik veya kopukluğun hiçbirini temsil etmemesiydi. Bunun yerine, kendisini adamayı tercih ettiği Hint ve Himalaya deneyiminin derin ve dokunaklı bir kaydını sunuyordu. Gerçekten de “Ocean of Life” (1985), bu bölgede yaşayan Budist geleneklerinin duygusunu, onları asla deneyimlemeyecek insanlara iletmenin bir yolu olarak düşünmüştü. Diğer tüm işleriyle de aynı şekilde büyüleyici kültürü benimsemiş ve tüm bu yaşamı en içinden bize göstermek istemişti.


Kaynakça

  • Marilyn Silverstone. Videogren. Web. (Erişim Tarihi: 29.03.2025)
  • Marilyn Silverstone. Photo.com. Web. (Erişim Tarihi: 29.03.2025)
  • Marilyn Silverstone. Magnum Photo’s. Web. (Erişim Tarihi: 31.03.2025)
  • Ocean of Life: Visions of India and the Himalayan Kingdoms. Magnum Photo’s. Web. (Erişim Tarihi: 21.03.2025)Web. (Erişim Tarihi: 31.03.2025)
  • Marilyn Silverstone Obituariy. The Guardian. Web. (Erişim Tarihi: 31.03.2025)
  • Kapak Görseli: ELLE
Ayse Esmer
Ayse Esmer
emekli geek ve çok yakında resmi sanat tarihçi

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Morlara Bürünmüş 8 Albüm Kapağı Tasarımı

Mor renginin hâkim olduğu 8 albüm kapağını inceliyoruz.

You Final Sezonu İncelemesi: İyilerin Kazandığı Dünyada Mutlu Bir Son

You, final sezonuyla izleyicilerine veda ederken Joe Goldberg'in hikâyesi sona eriyor.

Nickel Boys Film İncelemesi: Deneysel Sinema ve Tarihin Birleşimi

2025 Oscar Ödülleri'nde ilgi gören Nickel Boys, iki siyahi gencin bir reform okulunda yaşadıklarına odaklanıyor.

Orhan Kemal – Nâzım Hikmet’le 3,5 Yıl | 22 Alıntı

Türk edebiyatının iki büyük ustası Nâzım Hikmet ve Orhan Kemal'in Bursa Cezaevi'nde koğuş arkadaşlığı yaptıkları yıllara ve sonraki mektuplaşmalarına değinen Nâzım Hikmet'le 3,5 Yıl kitabı, Kemal'in kalemiyle çok içten ve etkileyici bir üslupla okurun karşısına çıkıyor.

İskenderiye Kütüphanesi: Efsane ve Gerçek

Efsane ve Gerçeğin ortak noktası, tarihin tozlu raflarına kaldıramadığı bilgi yuvası: İskenderiye Kütüphanesi.

İstanbul Ansiklopedisi Dizi İncelemesi: Kalabalığın Yalnız İnsanları

İstanbul Ansiklopedisi, büyülü İstanbul sokaklarında hem hayat bulmanın hem kaybolmanın öyküsünü anlatıyor.

Söylenti Edebiyat Editörleri Bu Ay Neler Okudu?

Söylenti Edebiyat editörleri olarak her ay neler okuduğumuzu, nelerin altını çizdiğimizi yakından incelediğimiz serimizin nisan ayı listesi ile karşınızdayız!

Yelpazeli Kadın (1918) Tablo Okuması: Gustav Klimt’in Son Eseri

Yelpazeli Kadın tablosu, zarafeti ve özgünlüğüyle hem sanat tarihine hem de Klimt'in kariyerinde büyük bir önem taşımaktadır.

Dante’nin İlahi Komedyası’nda İnsanlığın Mitolojik ve Manevi Seyahati: Kayboluşun Karanlığı ve Kurtuluşun Işığı

Dante’nin İlahi Komedyası; insanlığın ahlaki seçimlerini sorgulamasına, içsel çatışmalarını aşmasına ve evrensel sorulara yanıt bulmasına rehberlik eder.

Kırmızının Tonlarına Bürünmüş 7 Yabancı Albüm Kapağı

Temalarında kırmızı renginin ön planda olduğu ve gizli anlamlarıyla bizi farklı yolculuklara çıkaran albümleri sizler için derledik.

Editor Picks