Çıkışı yaptığı 2008 senesinden bu yana aktif bir şekilde müzik yapan Lana Del Rey, onlarca hit şarkıya imza atmıştır. Çoğumuz, Lana dinlemeyenlerimiz bile, en az bir şarkısını duymuşuzdur. Kendisine şöhret basamaklarını tırmandıran “Born To Die” en önemli albümlerinden birisidir. Güçlü vokaline eşlik eden romantik tınıların harmonisi niteliğindeki “Video Games” şarkısı ile geniş kitlelere ulaşan Lana’yı, Lana Del Rey yapan şey; Born To Die’dan 2 yıl sonra, 2014’te yayımladığı ve en çok satan ikinci albümü olan “Ultraviolence” olmuştur. Dönemin popüler sosyal paylaşım ağı olan tumblr kullanıcılarının göz bebeği olarak albümün temasındaki siyah-beyaz renklerinin ağırlıkta olduğu bir estetik anlayışına da öncülük etmiştir.
Büyük bir hayran kitlesine ve üne kavuşan Lana, sırasıyla “Honeymoon”, “Lust For Life”, “Norman Fucking Rockwell”, “Blue Banisters” ve “Chemtrails over the Country Club” başlıklı albümerini dinleyicileriyle buluşturmuştur. Ayrıca, bu yılın son çeyreğinde de country temalı bir albüm çıkaracağını sevenlerine duyurmuştu.
Albümlerindeki onlarca hit parçanın yanı sıra, Lana Del Rey‘i popüler fiilmlerin müziklerinde de görmekteyiz. 2013 yılında çıkardığı “Young and Beautiful” parçasını The Great Gatsby (Muhteşem Gatsby) filminde dinledik.
En az vokali kadar güçlü olan söz yazarlığı da Lana’yı dinlememiz için bir sebeptir fakat bu yazımızda Lana Del Rey‘i dinlemek için farklı sebepleri değil, çoğu kişinin kendi şarkısı sandığı cover’larını konuşacağız.
1. Doin’ Time
“Norman Fucking Rockwell” albümünde tanıştığımız bu parça aslında Amerikalı müzik grubu Sublime’a aittir. Sözlerin ve melodinin tarihçesine bakıldığında ise kendimizi 1930’larda buluyoruz. Parça, ilk olarak Amerikalı besteci George Gershwin‘in “Porgy and Bess” adlı operasında “Summertime” adıyla karşımıza çıkıyor. Afro-Amerikalı bir annenin oğluna söylediği ninni olarak sahnede sergilenen parça, kısa sürede caz türünden ve operadan ayrılarak farklı türlerde uyarlamalara açık hale geldi.
İlerleyen yıllarda bir çok kez yeniden yorumlanan şarkı, 1960 yılında İngiliz rock grubu The Zombies tarafından çıkış parçası olarak yeniden yorumlandı. Caz operası olarak piyasaya sürülen Summertime’ın rock türünde yeniden yorumlanması dönemin müzik eleştirmenleri için beklenmedik bir olay olsa gerek. Orijinal parçaya oldukça sadık kalınarak opera versiyonundaki yaylı çalgıların yeri gitarla alındı. The Zombies’in “Summertime” parçası ile rock müzik Birleşik Krallık ve Amerika’da sesini daha geniş kitlelere duyurdu.
Zombies’in çıkışından 37 yıl sonra, 1997 yılında, “Summertime” yeni bir soluk kazandı. Amerikalı punk grubu Sublime, şarkıya yarı rap yarı vokal şeklinde bir uyarlama kaydetti ve “Doin’ Time” adıyla piyasaya sürdü. Şarkı sözleri farklı olsa da Sublime, şarkının giriş kısmını orijinali ile aynı tutarak bütünlüğü korudu.
“Summertime, and the livin’ is easy.” – DuBose Heyward
“Doin’ time, and the livin’ is easy.” – Sublime
Son versiyon olarak da Lana Del Rey‘in yorumu bizi karşılamakta. Beğeni toplayan bu yoruma “Attack of the 50 Foot Woman” filminden ilham alınarak çekilmiş olan müzik videosu eşlik etmekte. Sublime grubu üyeleri verdikleri röportajlarda Lana’nın yorumuna övgüler yağdırmıştır.
2. Once Upon A Dream
Angelina Jolie’nin başrolünde olduğu, 2014 yılında vizyona giren Malefiz filmi için stüdyoya giren Lana Del Rey, bu kez 1959 yılında vizyona girmiş bir başka Disney filmi Uyuyan Güzel animasyonu için kaydedilen “Once Upon a Dream” şarkısını yeniden yorumladı.
Mary Costa ve Bill Shirley tarafından seslendirilen orijinal parça operaya benzer bir melodi taşırken, Lana’nın versiyonu daha yavaş bir melodiyle ilerler. Eleştirmenlerden genelde olumlu dönütler alan cover, Lana Del Rey’in diskografisinde yedinci teklisi olarak yerini almıştır.
3. The Other Woman
Ultraviolence albümünün “öteki kadınlara” ithaf edilmiş kapanış şarkısı “The Other Woman” da aslında bir coverdır. Lana Del Rey’in buğulu sesiyle özdeşleşen şarkı aslında Nina Simone’a ait. 1959 yılında dinleyici ile buluşan parça, bir aşk üçgeni içerisinde metres olmanın yarattığı karmaşık duyguları ele alır. Ne kadar uğraşırsa uğraşsın asla erkeğin gerçek sevgisine erişemeyecek olmanın çaresizliği ve yalnız bırakılmanın acısı Simone’ın sesiyle birleşir. Caz ve blues türlerinin sevilen ismi Nina Simone, şarkılarında genellikle duygusal ve sosyal temaları ele almasıyla da bilinir.
And when her old man comes to call
(Onun yaşlı erkeği aramaya geldiğinde)
He finds her waiting like a lonesome queen
(Onu yapayalnız bir kraliçe gibi beklerken bulur)
‘Cause to be by her side
(Çünkü onun yanında olmak)
It’s such a change from old routine
(Eski rutininden çok farklı bir değişimdi)
Lana Del Rey‘in yorumunu dinlediğimizde ise adeta melek gibi bir vokal kulaklarımızı doldurmaktadır. Lana’nın öteki kadının serzenişine eşlik ettiği bu şarkı, özellikle sosyal medya ağlarında hala popülerliğini korumaktadır.
4. Blue Velvet
Takvimler 2012 yılını gösterirken Lana, “Born To Die – Paradise Edition” albümüne “Blue Velvet” şarkısını yeniden yorumlayarak ekledi. Altı farklı coverı bulunan şarkı, 1950 yılında Bernie Wayne ve Lee Morris tarafından yayımlandı. Şarkının ilham kaynağı, sanatçının gittiği bir otelde düzenlenen partide gördüğü mavi kadife bir elbise giymiş olan genç bir kadındı. İkilinin tatil aşkı Blue Velvet’i doğurmuştu. Bahsettiğimiz altı farklı uyarlamanın en çok başarı elde edip listeleri zorlayanı ise 1963 yılında çıkmış olan Bobby Vinton versiyonu oldu.
Lana Del Rey versiyonu ise yayımlandığı yıl giyim markası olan H&M’in reklam filminde kullanıldı. Aldığı eleştiriler parçanın biraz fazla depresif olduğu yönünde olsa da sanatçının hayranları “Blue Velvet“i oldukça sahiplenmiş durumda.
She wore blue velvet
(Mavi kadife giymişti)
Bluer than velvet were her eyes
(Kadifeden daha mavi olan gözleriydi)
Warmer than May her tender sighs
(Mayıs’tan daha sıcak olan davet edici iç çekişiydi)
Giyim markası olan H&M’in reklam filminde çalan “Blue Velvet“i dinlemek isteyenler için:
5. Heart-Shaped Box
Diğer şarkıların aksine yayımlanmamış bir cover da var listede. Lana Del Rey, 90’lı yılların efsanevi grunge grubu Nirvana’ya ait olan şarkıyı ilk olarak 2012 yılında Avusturalya’da verdiği konserde seslendirdi. Tonlamalar hemen hemen aynı olsa da Kurt Cobain’in sesindeki sertlik yerini Lana Del Rey’in hüzünlü sesine bırakmıştı. Nirvana’nın en içgüdüsel şarkılarından biridir “Heart-Shaped Box“. Cobain tarafından bir dolapta saklanırken yazılmıştır.
Lana Del Rey’in toy sesiyle yaptığı yorum ise dinleyenlere duyguyu aktarmada oldukça başarılı olmuştur. Coverın stüdyoda kaydedilip yayımlanacağına dair söylentiler çıksa da aradan geçen 14 yılın ardından böyle bir hamle gelmedi.
Kaynakça: