Kurtlar Vadisi’nin İlk 97 Bölümü Neden Bu Kadar Başarılı?

Editör:
Aleyna Kavak
" hide_table_content="td_encvalW2dpemxlXQ=="]

Yıllarca etkisinden kurtulamadığımız ve Perşembe günleri sokakları bomboş bırakan Kurtlar Vadisi neden bu kadar başarılı, gelin birlikte bakalım.

Eğer diziyi daha önce hiç izlemediyseniz yazımız, diziyle ilgili tat kaçıran bilgileri karşınıza çıkaracaktır.

Kurtlar Vadisi (TV Series 2003-2005) - Arka planda — The Movie Database (TMDB)

Kullanılan Kamera Açıları

Dizi boyunca verilmek istenen şeylerden biri kesinlikle hiyerarşi oldu. Polat Alemdar karakterinin, Çakır‘ın omuzları üzerinden nasıl yükseldiği ince ince işlendi. Tüm bunlar işlenirken yönetmen, bizlere kamera açılarıyla bu hiyerarşiyi açık seçik bir şekilde verdi.

Kullanılan kamera açıları, ilk bölümleri göz önüne aldığımızda baron Mehmet Karahanlı‘ya çevrildiğinde aşağıdan çekilirken (en büyük ve yetkili olduğunu gösterebilmek için) Tombalacı Mehmet‘in üstten çekildiğini görüyoruz. Bu durumu Hollywood’un en ünlü filmlerinden biri olan The Godfather (Baba) serisinde de görmek mümkün.

Sürprizbozan: [Spoiler] Kurtlar Vadisi kamera açısı gizemleri

Her karakterin ayrı bir kamera açısının olması, bu istikrarı 97 bölüm boyunca göstermeleri ve hiç hata yapmamaları görünmeyen başarılarından sadece bir tanesi.

Müzikleri

Sahnelerde kullanılan müzikler sahnenin etkileyiciliğini arttırdığı gibi, verilmek istenen mesajları da verebilir. Bu nedenle dizilerde, filmlerde kullanılan müzikler ve temalar son derece önem taşır.

Kurtlar Vadisi’nin jenerik müziğine baktığımızda ise dizinin karanlık ve puslu yönüyle ne kadar benzeştiğini görebiliyoruz. Onun dışında “Cendere” temasının Polat’ın karakteriyle nasıl da benzerlik gösterdiğini de söylemeden edemeyeceğiz. Gökhan Kırdar‘ın yaptığı bu müziklerin hepsi, yerine göre aksiyon sahnelerinde kullanımı yerine göre de duygusal sahneler ya da karakterin iç hesaplaşmasının olduğu sahnelerde kullanımıyla çok yönlülüğünü ortaya koyuyor. Aynı zamanda her karaktere ayrı kullanılan temalar ile dizi, etkileyiciliğini arttırmayı başarıyor.

Yalnızca temalar değil dizide yer verilen türkülerde son derece önemli. Her türkünün hem hikayesi hem de kendisi, içinde diziden çok şey barındırıyor. Örneğin Çakır sahnesinde kullanılan “Hekimoğlu” türküsü, türkünün hikayesiyle bize neler olacağının mesajını veriyor. Yine “Elif Dedim” , “Acem Kızı” gibi türküler de diziyle efsaneleşmiş parçalardan.

Her şeyin yanında Laz Ziya sahnelerinde yer alan “Asiye” türküsü de diziye derinlik katan şarkılardan yalnızca biri. Türkü, Laz Ziya’nın geçmişini öğrenmemizle dizinin karakter tanıtımı açısından son derece önemli rol oynuyor.

Dizinin Gerçek Hayatla Bağlantısı

Dizide yer alan olayların, ölümlerin gerçek olması izleyiciyi bağlayan unsurlardan yalnızca bir tanesi. Örneğin Irak Savaşı üzerinden verilen her şey, dönemin gündemine ayak uydurması sebebiyle çeşitli komplo teorilerini de beraberinde getirmiştir.

Kurtlar Vadisi Gerçek Karakterleri Kim? Kurtlar Vadisi Kim Kimi Canlandırıyor

Olaylar gibi kişilerin de gerçekle hayatla bağlantılı olması diziyi gizemli ve cesur yapmıştır. Dizide yer alan karakterlerin de gerçek hayatta temsil ettikleri iddia edilen kişilerle benzerlik göstermeleri diziye çok fazla bağlanılmasına ve sevilmesine sebep olmuştur.

Dizinin bir mafya dizisi olması ve bu mafyalaşmanın Türkiye’nin ekonomisini ve siyasetini yöneten bir oluşum üzerinden gidilmesi de son derece ses getirmiştir.

Dizinin Acımasızlığı

Süleyman Çakır Ölüm Yıldönümünde Anılmaya Devam Ediyor

Dizi bir şeye karar verdiği zaman bunu gözünü kırpmadan uyguladığını görmek mümkün. Dizide Çakır ölecekse ölür hatta çeşitli sebeplerden dolayı bu ölüm, öne bile çekilir. Dizide büyük bir yer kaplayacağını düşündüğümüz, Polat’ın bu mafya alemine girmesinin en önemli sebebi Duran Emmi, Aslan Bey tarafından öldürülür. Dizi acımasızdır, karakterleri gridir.

Dizideki bütün karakterler amacına hizmet eder. Çıkarları ve gururları üzerine yaşayan insanları izleriz. Bu durum diziyi acımasız hale getirir. Çünkü, bu uğurda pek çok karakter harcanır. Bu durum izleyiciyi son derece üzer ancak diziden vazgeçirmez.

Kurgusu

Dizi elbette başarısını; Ahmet Yurdakul, Raci Şaşmaz, Bahadır Özdener ve Mehmet Turgut‘un kaleme aldığı senaryoya borçlu. Söylenmeyenleri dile getirmesi, orijinal kurgusu ve gündemi ele almasıyla senaryo, ilk 97 bölümü başarılı kılan etmenlerden en güçlüsü.

Dizide söylenen her repliğin çoğu yerde yazıldığını görmeniz mümkün. Özellikle Polat Alemdar’ın girdiği mafya aleminde kural olarak belirlenen raconların kesilmesi için yazılan replikler, bir dönemin belki de dilinden düşüremediği cümleler haline gelmiştir.

Kurtlar Vadisi Evreninin Oyun Kurucularından Biri: Aslan Akbey - Ekşi Şeyler

Dizinin bu replikleri ince ince düşünmesi bazen izleyicinin bunu anlamamasına neden olmuştur. Ancak dizi bu anlaşılmazlığa bir açıklık getirmez ve devam eder. İzleyiciden dikkat ister ve diziyi derinleştirir. Çoğu dizide gördüğümüz bütün olayları açıklamasıyla izleyiciyi sıkan sahneler, Kurtlar Vadisi‘nde yer almaz.

Karakter Gelişimi

Karakter gelişimi, bir dizide dikkat edilmesi gereken en önemli unsurlardan bir tanesi. Hatta Breaking Bad dizisinin dünya çapında bu kadar sevilmesinin sebebi, Walter White‘ın nasıl Heisenberg‘e dönüştüğünü izlememizden başkası değil.

Necati Şaşmaz kimdir, kaç yaşında? Kurtlar Vadisi'nin Polat Alemdar'ı olarak tanınmıştı - Magazin Haberleri

Kurtlar Vadisi’nde de böyle bir durum mevcut. Polat Alemdar ilk sezonda şen şakrak, içimizden biri gibi bir görüntü sergilerken Türk televizyon tarihinin en etkileyici sezon finali olan “Kumarhane Baskını” sonrası aleme adaptasyon sağladığını ve acımasızlaştığını görebiliyoruz. Hatta Polat Alemdar’ın tam olarak karakter gelişimi “Racon kesmiyorum, kafa kesiyorum” sahnesi ile tamamlanıyor.

Süleyman Çakır kimdir? Kurtlar Vadisi oyuncusu Süleyman Çakır ne zaman, neden öldü? - Medya Haberleri

Diğer yandan ise Çakır, ilk sezon kötü adam olarak karşımıza çıkıyor. Acımasızlığı, devamlı olarak burun çekmesiyle kokain kullanımına yönelik yapılan göndermeler onun izleyici tarafından, alem içerisinde yozlaştırılmış bir karakter olduğunu kabullenmesine yol açıyor. Ancak bölümler ilerledikçe Çakır’ın daha sakinleştiği Polat’ın ise daha acımasızlaştığına şahit oluyoruz. Dizi burada bize, vermesi gerekeni veriyor da diyebiliriz. Yani, Çakır’ın düşüşü, Polat’ın yükselişi. Kumarhane Baskını sonrası Derya‘nın ölümü, Çakır’ın karakter gelişiminde büyük rol oynuyor.

İlk sezondan kurulan sehem ve bu sehem etrafında dönen karakterler ise diziye derinlik katan olaylardan bir diğeri. Bu sehem sayesinde olayların iç içe girmesi; Deve Tuncay‘ı tanımamız, Tombalacı Mehmet ve Şevko‘nun karakter gelişimine şahit olmamız, derin alemin raconuna ters düşen şeyleri izleyiciye kabullendirmesi senaristlerin ustalık eseri diyebiliriz.

Kurtlar Vadisi Pusu arşivleri - SİNEMATİK YEŞİLÇAM

Dizi, Türk televizyon tarihinde yaptığı ilklerle kendisinden sonraki dizilere de ilham kaynağı olarak başarısını tescillemiştir. Bunun en önemli örneği ise Ezel dizisinde bıraktığı etkidir. Kurtlar Vadisi, göründüğünden daha fazlası olmuş ve büyük yankı uyandırmıştır.

 

 

spot_img
Gaye Nur Karabay
Gaye Nur Karabay
"yaşadım" diyebilmen için

Yorum Yap

Yorum girişi yapınız.
Adınızı girin

Yelpazeli Kadın (1918) Tablo Okuması: Gustav Klimt’in Son Eseri

Yelpazeli Kadın tablosu, zarafeti ve özgünlüğüyle hem sanat tarihine hem de Klimt'in kariyerinde büyük bir önem taşımaktadır.

Dante’nin İlahi Komedyası’nda İnsanlığın Mitolojik ve Manevi Seyahati: Kayboluşun Karanlığı ve Kurtuluşun Işığı

Dante’nin İlahi Komedyası; insanlığın ahlaki seçimlerini sorgulamasına, içsel çatışmalarını aşmasına ve evrensel sorulara yanıt bulmasına rehberlik eder.

Kırmızının Tonlarına Bürünmüş 7 Yabancı Albüm Kapağı

Temalarında kırmızı renginin ön planda olduğu ve gizli anlamlarıyla bizi farklı yolculuklara çıkaran albümleri sizler için derledik.

Marmaris’te Yaz Rüyası: 5 Günlük Keşif Rotası

Ege ve Akdeniz'in incisi Marmaris için keyifli bir yol rotası.

Feminizmin Gücü: Patriyarka’nın Sosyal Yapılara Etkisi

Patriyarkal sisteme meydan okuyan feminizm, kadını güçlendirip eşitlikçi bir toplum inşasına öncülük eder.

Söylenti Konser Takvimi: Üç Büyükşehirde Kimler Var?

Söylenti müzik ekibi tarafından hazırlanan; İstanbul, Ankara ve İzmir'e müzik coşkusunu tattıracak birbirinden farklı Mayıs ayı konserleri sizlerle!

5 Farklı Sebeple Neden Yaşlı Adam ve Deniz Okumalıyız?

Yaşlı Adam ve Deniz, mücadelenin değerini ve kaybetmenin içinde de bir başarı ve onur olduğunu dile getiren zamansız bir hikayedir.

Türk Mitolojisinde Kartal Figürü

Kartal, Türk mitolojisinde önemli bir yere sahip hayvan figürüdür. Destanlara ve efsanelere konuk olarak hükümdarlık alametine dönüşmüştür.

Geyik: Türk Mitolojisinin Derinliklerindeki Ruhsal Rehber

Türk mitolojisinde geyik, doğa ile insan arasındaki ilişkiyi simgeler. Ruhsal yolculuk, rehberlik ve dönüşüm figürü olarak geçmişten günümüze derin bir anlam taşır.

Alıntının Hikâyesi: Livaneli’den Aşk, Travma ve Unutabilmek Üzerine

“Aşk, bir uçurum kıyısında gözü bağlı yürümektir.”