Muhteşem serinin son filmi Kung Fu Panda 4’ün yönetmen koltuğunda Mike Mitchell bizleri karşılamaktadır. Efsanevi ana kadrosunda Po’yu Jack Black, Bukalemun’u Viola Devis, Zhen’i Awkwafinia, Usta Shifu’yu Dustin Hoffman, Tai Lung’u ise Ian McShane seslendirmektedir.
Dublajlı versiyonunda ise yine Türkiye’nin en ünlü oyuncu ve seslendirme sanatçıları yer alıyor. Po’yu onun sesinden duymaya alışkın olduğumuz Okan Yalabık, Zhen’i Ece Bozçalı, Bukalemun’u Zeynep Özden Ayyıldız, Usta Shifu’yu İskender Bağcılar, Tai Lung’u ise Mazlum Kiper seslendirmektedir.
Dikkat! Yazının devamı spoiler içermektedir.
Filmde İzleyenleri Neler Bekliyor?

Serinin dördüncü filminde bizleri soluksuz izleyeceğimiz bambaşka bir macera bekliyor. Po, bu filmde bizleri kötü karakter olarak karşılayan Bukalemun’u bulmaya ve onun tüm kötü planlarını suya düşürmek için senaryoya yeni dahil olan karakterimiz Zhen’nin rehberliği ile Juniper Şehri’ne yolculuğa çıkmaktadırlar. Bu yolculuk sırasında karakterlerimizin değişimini ve gelişimini güçlü senaryo bağlantılarıyla izlemekteyiz. Bu yepyeni serüven, tanıklık etmek isteyeceğimiz bir deneyim sunmaktadır.
Yeni Ejderha Savaşçı Arayışı
Usta Shifu, Kung Fu Panda 4’te Po’nun kader yolculuğuna yeni bir soluk getirir ve artık Po’ya ejderha savaşçısı olamayacağını, yeni bir varis seçmesi gerektiğini söyler. Po, geride bıraktığımız üç seride de ejderha savaşçısı olma macerasında önce inanamamasını, ardından gerekli çalışmanın getirisi, kabulleniş ve son olarak oluşturduğu yeni kimliğiyle edindiği hayatı izledik. Son filmde ise işler yine başa dönerek Po’nun yeniden başlangıç sürecine girdiğini görmekteyiz. Ejderha savaşçımız kendisine açılan bu yeni kapıda alışkın olduğumuz bir duyguyla, reddedilişle başlamakta. Po’yu sahip olduğu ve şu ana kadar öğrenip yapmaya devam ettiği alışkanlığını bırakmakta zorlanıp yeni varis seçemeceğine, kendisinde ruhani lider özelliklerinin bulunmadığına inanırken görüyoruz. Bu inanamayış onu ertelemeye, yapması gerektiğinden kaçmaya götürür ve Bukalemun isimli şekil değiştirenin izini sürmeye başlar. Bu kaçış günün sonunda en değer verdiği kişi Usta Oogway‘in asasını Bukalemun’a kaptırarak kötü karakterimizin gücünü fazlasıyla arttırma hatasına, o hata ise Po’nun artık değişimesi gerektiğini fark etmesine neden olacaktır. Po’nun bu film özelinde izleyeceğimiz karakter gelişiminin, değişimin gerekliliği ve kabullenilişi hakkında olduğunu görüyoruz. Ekseriyetle bakıldığında Kung Fu Panda 4 yolculuktaki sarsmaya korktuğumuz alışkanlıklarımızın dışına çıkmaktan bahsetmektedir.
Zhen ile Karşılaşma

“Yapana kadar neler yapabileceğini asla bilemezsin.”
Yeni bir varis seçemeyen Po, uzaklardaki düşman Bukalemun’nun peşine, hırsızlık yaparken yakaladığı Zhen ile düşmektedir. Bu iki karakterin hikâyelerinin kesiştiği nokta, Po’yu ejderha savaşçısı olarak seçen Usta Oogway oluyor. Filmdeki şeftali ağacı bilgeliği simgelerken bir yandan da Usta Oogway ile bağdaşarak izleyene rüzgarla uçuşan her bir yaprakta Usta Oogway’i hatırlatır. Po‘nun Zhen’i ilk gördüğü an Usta Oogway’i hatırladığı o an geçekleşmiştir. Po’yu ejderha savaşçısı olma yolunda öğütler verdiği o şeftali ağacının altında Usta Oogway, bu sahneyle yeni ejderha savaşçısının Zhen olduğunu metaforik bir anlamla söylemektedir.

“Bildiğin bir hayata tutunmak bilmediğine geçmekten daha kolay.”
Zhen, bu filmde tanıdığımız yaşam hikâyesi oldukça zor geçmiş yeni bir karakter. Büyük şehir Juniper’da küçük bir tilki. Hayatında ona doğru olanı gösterecek kimsesinin olmayışı, Juniper şehrinde kazanmak için ya bir bedel ödenmesini gerektiğini ya da çalmak zorunda olduğunu öğretmiştir. Bir ailesi olmaması yönüyle Po ve Tai Lung’a benzemekle birlikte ayrıştıkları bir nokta var ki o da Zhen’nin sevgisiyle onu kucaklayacak bir ebeveynle büyümemiş olması. Bu nedenle hırsızlığı, dolandırıcılığı ve dalavereyi küçük yaşlarda hayatta kalmak uğruna öğrenmiş ve tüm bu yaşam serüveni ona korkusuzluğu, korkusuzluğu ise Bukalemun ile yollarının kesişmesine neden olmuştur. Sahip olamadığı sevgiyi Bukalemun’nun otoriter ve baskıcı yönünde aramış, sahip olmak istemiştir. Günün sonunda onun kötülüğüne hizmet eden bir karaktere dönüşmüştür. Po ile tanışması onu yeni bir farkındalık yolcuğuna çıkartır ve beklediğimiz pozitif değişimi kendi içsel serüveninde yaşamış ve filmin sonunda göstermiştir.

“Elinden aldığım bir şey yok Po, şu an da olduğun kişi dönüşeceğin kişinin bir parçası.”
Zhen’nin karakter gelişimi filmde küçük ayrıntılarla birleştirilerek verilmiştir. Önce Po’ya önyargılı bir şekilde yaklaşırken süreç içerisinde kendi önyargısını kırabilen ve doğruyu bulabilen birine dönüşmektedir. Burada Po’nun Zhen’e inancı ve ona her fırsatta doğru olanı söylemesiyle anlıyoruz ki Po, Zhen’e en başından beri Ejderha Savaşçısı gözüyle bakmaktadır. Usta Shifu’nun söylemiyle: “Her çekirdek bize ulu bir ağaç vaad eder. Çekirdek ol, Po.”

Juniper şehrine yolculukları sırasında ve şehre vardıklarında yaşadıkları anlar macera dolu dövüş sahneleriyle karşımıza çıkmaktadır. Filmin genel yapısı itibariyle genel planlar oldukça fazla. Mekan tasfiri, karakterin analizi için daha fazla olanak sağlamaktadır. Karakteri takip eden kesintisiz kamera hareketleri ve dövüş sahnelerinde devinimi sağlamak için sarsıntı ve sayıca artan sahne kesmeleriyle karşılaşmaktayız. Üst açı ve alt açı tekniği güçlü-güçsüz yanları göstermek için Po, Bukalemun ve birkaç karakterde daha olmak üzere kullanılmıştır. Aynı zamanda karakteri ortalayan, simetrik düzende açılar görülmektedir. Kung Fu Panda serisinde renkler her zaman göründüğünden daha fazla anlamla karşımıza çıkar. Kırmızı ve mavi kötülüğü simgelerken sarı iyiliği simgeler. Filmde de kırmızı ve maviyi Bukalemun’da görürken sarıyı Po’da görmekteyiz.
Bukalemun’u bulan Po tüm kararlılığı ile başladığı işi bitirme arzusu duyarken Zhen, kendi içinde yaşadığı aydınlanmaların fiziki karşılığını yavaş yavaş sözleriyle vermekte. Fakat hikâyenin sonunda ne ona güvenen Po’yu kandırması sonucunda Zhen’nin yaşadığı pişmanlıkla değişmekte ne de Po’nun Zhen’e aldanmasıyla kaybettiği asasının onda yaşattığı hüsranla. Aldatıldığını düşünen Po, hayal kırıklıklarıyla Usta Shifuyu dinlemediği ve değişime karşı geldiği için üzgün; Zhen ise bir kez bile doğru olanı yapmadığına. Film her iki karakter üzerinden de yeniliğin ne kadar gerekli olduğunu merkeze alacak şekilde kurgulanmıştır. Po’nun yaşadıklarının üzerine Bay Ping “Her şey sonsuza kadar aynı kalırsa er ya da geç lezzetini kaybeder.” sözlerini ekler.

Zhen, yaşam öyküsünde hep yanlışlarla ortak paydada buluşmuş bir karakterdir, buna rağmen karakter gelişimi ejderha savaşçısı olma felsefesiyle de uyuşmaktadır. İlk üç filmde Po’nun ejderha savaşçısı olma mücadelesinde görüyoruz ki bu felsefe olduğun kişiden daha fazlası olabilmekle ilgili. Hırsızlık yaparak başladığı hikâyeyi doğru olanı yapma uğruna sahip olduğu ve inandığı yaşam felsefesini bir kenara bırakarak kendisi için çizilen kader yolculuğunda bambaşka bir yerde bambaşka bir Zhen ile hikâyesini bu film bağlamında bitirmiştir. Po ise bildiği hayata tutunarak güvenli alanından çıkmaya çekinen bir karakterken ruhani lider olma yolunda varisini seçebilmiş ve kendisini bekleyen yeni maceralara kucak açabilmeyi başarmıştır.
Genel Yaklaşımlar ve Mike Mitchell’in Açıklaması
Kung Fu Panda 4 için genelin yaklaşımı değişkenlik göstermektedir. Beklentiyi karşılamadığı, seriye yeni tanıtılan bir karekterin ejderha savaşçı olarak gelmesi, Bukalemun’nun kötü karakter motivasyonun mantıklı olmadığı, muhteşem beşlinin filmde çok kısa yer alması ve geriye kalan kötü karakterlerin diyaloğunun hiç olamaması tepki çekmiştir. Tepki çeken bir diğer nokta ise DreamWorks Animasyon şirketinin NBCUnıversal tarafından alınmasıyla gerekli özenin gösterilmemesi yönünde. Filme ayrılan bütçe ve senaryonun işleyişi, finalin yetersiz oluşu hakkında görüş ayrılıkları da mevcut. Bu konuda filmin yönetmeni Mike Mitchell katıldığı bir röportajda şu şekilde açıklama yapmıştır:
“Bu filme çok şey katmak istedik ama dört saatlik bir Oppenheimer filmi gibi Kung Fu Panda filmi yapamayacağımızı biliyorduk. Hepimiz Muhteşem Beşliyi seviyoruz. Çok havalı karakterler ve serinin bir parçası ama birinci, ikinci ve üçüncü bölümde hikayenin büyük bir parçası oldular. Bu sefer biraz ara verebiliriz diye düşündük. Demek istediğim, onlarla filme sığmayan bir sürü hikâyemiz vardı. Sonunda herkese ‘Onlar hâlâ bu dünyanın büyük bir parçası ve hiçbir yere gitmiyorlar’ dediğimiz sürece ara vermemizde bir sakınca yok. Sadece Muhteşem Beşli‘nin yer aldığı bir Spin-off bile olabileceğini düşünmüşümdür. O kadar çok karakter var ki, o kadar zengin karakterler ve o kadar harika dövüş teknikleri var ki; birlikte çok iyi çalışıyorlar ve çok ilginçler. Her biri farklı bir karakter. Demek istediğim, bu filmle ilgili o kadar çok fikrimiz vardı ki bir türlü sığdıramadık“
Kaynakça
“Kung Fu Panda Serisine Derin Bir Yolculuk: Ejderha Savaşçı Efsanesi”. YouTube, 5 Aralık 2024, Erişim tarihi: 20.01.2025.
“Kung Fu Panda 4 İncelemesi”. Techolay. Web, 07.04.2024, Erişim tarihi:20.01.2025
“Kung Fu Panda 4’: An incomplete mess of a cash-grab”. The Miami Student. Web, 18.03.2024, Erişim tarihi:20.01.2025.
“Kung Fu Panda 4”. Roger Ebert. Web, 06.03.2024 Erişim tarihi: 20.01.2025.
“Kung Fu Panda 4”. Plugged In. Web, 09.04.2024 Erişim tarihi:20.01.2025.
“Kung Fu Panda 4 Cast and Characters”. The Wrap. Web, 08.03.2024 Erişim tarihi:20.01.2025.
“Kung Fu Panda 4 Türkçe Seslendirme Kadrosu”. Seslendirme Kadroları. Web, 11.04.2024, Erişim tarihi:20.01.2025.
“Comcast’s NBCUniversal Buys DreamWorks Animation in $3.8 Billion Deal”. St. Augustine Record. Web, 28.04.2016, Erişim tarihi:20.01.2025.
“Kung Fu Panda 4 Director Mike Mitchell Shares His Vision For The Future Of The Franchise”. Screen Rant. Web, 21.05.2024, Erişim tarihi: 25.01.2025.
“Kung Fu Panda 4”. Movie Web. Web, 26.05.2024, Erişim tarihi: 25.01.2025.
Kapak görseli: “Kung Fu Panda 4(2024)”. IMDB. Web. Erişim Tarihi: 26.01.2025.